Smuleliten

16 juli 2006 - bra initiativ

Kategori: Poetik

En bloggbekant dissade UR:s teckenspråksutbildning (vilket han missuppfattat eftersom det snarare är ett initiativ för att få hörande att komma i kontakt med den döva världen och lära sig ett par tecken för att kunna kommunicera) som finns på denna sida. Jag blev dock helt facinerad över hur smart hela satsningen var! Rent estetiskt är det en av de snyggaste sidorna jag sett. Men också innehållsmässigt. Om man är hörande och aldrirg har kommit i kontakt med döva tidigare (mer än sett nyhetstecken någon gång) är sidan varmt och trevligt upplagd som en tunnelbanekarta. Du kan klicka på stationer som "Mat" "Veckodagar" "Yrke" "Bostad" och mycket mer. Sedan kommer du in på sidor där du kan träna. Min bekant irriterade sig på att UR använder kända personer. Jag tycker snarare det är en rolig grej. Att "lärarna" inte tecknar fullt utvecklat teckenspråk beror ju framför allt på att orden i sig inte har någon värdering.

I teckenspråk får varje ord olika betydelse utifrån vilket sammanhang det används i. Säg att du vill fråga vart cykeln är. Du kan teckna cykel och mimiken visar den du pratar med om det är en frågande sats, uppmanande...osv men detta är ju något som sker i samtalet - inte utanför. Och det är dessutom teckenspråkets grammatik - vilket man lär sig när man har lärt sig några ord. Precis som i vilken språkkurs som helst, börjar man med ordförrådet.

Jag blev nästan tårögd när jag såg sidan. Jag kommer ha en länk till denna sida på varenda mail/brev jag skickar. Det är ett enkelt sätt att hitta till min värld. Man blir inget fullblodsproffs av att gå igenom sidan och träna - men man kommer kunna få kontakt med döva och göra världen lite lättare att leva för många.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: