Smuleliten

25 september 2007 - förklaring till eldstrid

Kategori: Poetik

På Manas blogg har under en tid diskuterats kring en anmälan som hon har avsikt att göra mot en person som grovt kränkt henne i brev och på internet. F som lämnat inlägg hos Mana tidigare ifrågasatte hennes handlande och tolkade det för att vara hämndmotiv. Mana ville inte diskutera saken vidare eftersom hon inte bett om råd och mådde dåligt av att bli ifrågasatt.  F ignorerade Manas vädjan och fortsatte skriva inlägg där hon hänvisade till sin ålder och sin erfarenhet. Dessa inlägg handlade också om hur en god häxa bör agera och där penetrerade F Manas trosläggning - på ett ytterst respektlöst sätt. Mana bad återigen F att lämna bloggen - men F forsatte. Vid detta laget gav jag mig in i diskussionen. Jag upplevde att det hela hade gått alldeles för långt och jag blev förbannad över att Mana skulle utsättas för Fs sårande attacker (för det var så dom uppfattades, vilket Mana uttryckt flera gånger!). Detta inlägg kom efter att F sagt att hon inte tänkte diskutera med Mana av respekt. Freddi som också stört sig på diskussionen skrev ett inlägg han också. Våra inlägg var rationella men diskuterade inte huruvida Mana skulle anmäla eller icke - utan att hon skulle slippa påhopp när hon beslutat sig för en sak - och påhopp av människor som medgett att de inte ens läst bloggtexterna ordentligt. Ergo - vi har försvarat Manas rätt att känna och tycka precis som hon vill. Vi har stöttat henne utan att berätta vad som är rätt att göra. Detta har vi gjort dels för att vi respekterar Manas känsloliv - men också har höga tankar om hennes intelligens. Trots att F hade för avsikt att inte fortsätta diskussionen skickade hon brev till mig och Freddi. Dessa var inte öppna brev som Mana kunde läsa - utan diskuterade henne bakom hennes rygg. Bara detta gjorde mig arg - men innehållet i breven var långt ifrån genomtänkt. Den lugna och sansade tonen som F ansåg sig ha gömde en väldigt nedlåtande syn på Mana - men också på mig.

image449Det långa brevet (som finns att läsa nedan) kommenterade alltså min uppfattning av Mana och av F själv, för att i nästa ögonblick uttrycka att hon inte tänkte diskutera saken vidare med mig för att jag (eventuellt) var inne i en"depp" (ytterst välformulerat). Och även om jag inte var det - så var frågan slutdiskuterad. Med andra ord "jag tänker inte prata med dig för du är deprimerad och om du inte är det tänker jag inte prata med dig iallafall". F skrev i brevet till mig att det var troligare att Freddi (min psykiskt friska pojkvän) skulle förstå henne bättre och hon skickade således också ett brev till honom (vilket också finns att läsa nedan - tillsammans med Freddis nyktra svar). Detta i sig var ju rätt förnedrande - för man kan ifrågasätta varför jag överhuvudtaget fick ett brev om jag inte skulle förstå det - om det inte var för att trycka till lite grann och sen avsluta diskussionen på ett väldigt fult sätt. I brevet som jag skickade tillbaka svarade jag på F påståenden och jag fick tillbaka ett svar att hon inte ämnade läsa brevet. Dock svarade hon på innehållet i brevet (utvalda delar) - och jag bad henne att sluta skriva till mig.

F påstod att hon ville avsluta diskussionen av omtanke till Mana, men hon drev det tillräckligt långt att skicka brev till mig och Freddi som försvarade Manas rätt att känna och tycka vad fan hon vill. Tillräckligt mycket omtanke fanns dock inte för att F skulle låta bli att diskutera diskussionen med Mana i sin egen blogg, med nedlåtande hänvisningar om att Mana blev "puttenuttad" för att vi försvarade henne, "ödmjukhet är en sak - mjäkighet en annan". Och när jag läste vad hon skrivit så kände jag att jag inte ville låta diskussionen sluta på ett sånt fegt sätt! Jag kände att jag ville ge min syn på det hela och dessutom låta läsarna ta del av allt material - (eftersom det är endast då som man kan avgöra hur man tycker om ditt eller datt).

Det elakaste jag sagt till F är att jag misstror hennes förmåga att vara en bra lärare, när hon behandlar individer som mig och Mana på ett så nedlåtande sätt. Därmed har jag INTE hävdat att hon skulle vara en dålig lärare för alla. Jag är fullt övertygad om att hon gör ett bra jobb med de flesta ungdomar - men jag tycker hennes attityd är väldigt otrevlig mot dem som inte håller med henne. Det finns en skevhet i sättet att betrakta människor som har det svårt av olika skäl (se Fs inlägg om Susanne och hennes magoperation). Offer ska bete sig på ett visst sätt - annars är de inte offer och då får de skylla sig själva. Vidare finns det en väldigt konstig syn på vad "tycka vansinnigt synd om någon" faktiskt betyder. Och det betyder inte att man innerst inne tycker att dom får skylla sig själva....

När F hänvisar till varför hon har rätt att berätta för Mana vad hon bör känna, tar hon upp sin lärarroll och att hon är en praktiserande häxa. Hon tar också upp sin ålder och sin digra erfarenhet av psykvården. Hennes uppfattning ställs mot Manas - som har en mycket längre erfarenhet av vården - och vet alldeles utmärkt vad hon känner (läs Manas sista inlägg om detta så kommer ni inte misstro hennes förmåga att avgöra vad hon känner är rätt). Jag har också erfarenhet av psykvården, jag har pluggat till lärare och har flera års studier på Universitetet bakom mig. Idag läser jag till diakon. Min uppfattning borde alltså betyda något i sammanhanget - TROTS att jag är yngre än F. Slutligen ställs Freddis uppfattning mot Fs och han är troligen den av oss som hon skulle lyssna mest på. Även han har studerat på universitetet flera år, jobbat med problembarn och är personlig assistent. Trots alla erfarenheter som ställs mot Fs - kan hon ÄNDÅ inte erkänna att Mana möjligen skulle vara kapabel att avgöra vad som är bäst för henne. Trots att Fe erkänner att hon inte orkar läsa alla blogginlägg - faktiskt inte är intresserad - så kan hon inte göra den uppoffringen att erkänna att hon har fel.

Och det har hon. För den enda som vet hur hon känner och bör känna - det är Mana, som trots att hon har en obotlig psyisk sjukdom kan formulera sig bättre och mer rationellt än F! Nu kommer jag lägga upp diskussionerna här på min blogg. Kommentarer kommer godkännas av mig. Jag kommer enbart ta bort dem som är oförskämda och direkt kränkande. Ni får diskutera med mig och Freddi - men Mana vill jag bespara en del av eländet - ifall Fhar rätt i att alla kommer hålla med henne och trakassera Mana för att hon gör av med statens pengar. Dock vet jag att Mana också kommer få väldigt mycket stöd - och det är just det hon behöver! Det är inte "puttenuttande" - utan vanlig enkel människorespekt!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: