Smuleliten

3 augusti 2006 - gasta neger

Kategori: Poetik

Kolmården har safariprogram med massajer (ett folkslag från Kenya) som dansar. Nu reagerar Centrum Mot Rasism för att jippot för tankarna till cirkus och jämställer afrikanerna med djuren. Hallå? Massajerna gör reklam för sitt land och sin turismnäring. Att vara ett primitivt folkslag är definitivt inte något negativt! Titta på vad vår såkallade "civilisation" stått för: Auschwitz, Belsen, Majdanek, Gulag, atombomben, silikontuttar, Alf Svensson. Herregud det är ingen hejd på det.

Hur kan det komma sig att vi inte har några problem att andaktigt hylla nordamerikas indianer, när massajernas intima förhållande med miljö och natur tycks så primitivt och vanvördigt? Lägg av! Att ha ett nära förhållande till den mark vi lever av, av jorden som borde vara långt mycket heligare än pengar och ett fett kontrakt på Ford Models skulle inte vara helt fel.

Lägg därtill vad massajerna själva säger om programmet de jobbar med. Genom att säga att det är fel att skapa en bild av Afrika som något primitivt så säger man samtidigt att primitivt är fel. Jag håller som ni nog fattat - alls inte med. Förr eller senare bombar vi sönder hela världen och då kommer vi ångra att vi inte hade större respekt för vår jord.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: