Smuleliten

12 december 2008 - Vad tycker vi om nya datalagringslagen?

Kategori: Likvidation



Alla komentarer är överflödiga. Klicka på bilden för att läsa om den nya datalagringslagen som regeringen snart kommer att lägga fram.

Kommentarer

  • Kirsi säger:

    Hej!

    Kika gärna in på min hantverksblogg:

    www.kirsikka.blogg.se



    Hjälp gärna till att sprida den om du vill och har lust!!



    Kram Kirsi

    2008-12-12 | 20:35:52
    Bloggadress: http://kirsikka.blogg.se/
  • Anonym säger:

    Kommentarer inte alls onödiga!

    Äntligen kommer ett bra effektivt och snabbt sätt att binda internetpedofiler till varandra.



    Svenska folket sitter och darrar för att nej nu kan jag inte ladda hem mer musik längre. För att ett företag skall kunna ens närma sig dig så måste de gå via en civilrätt, en civilrätt, precis som en polisutredning kräver att straffet måste bli minst tusen kr och vad vi läst skulle straffet bli 40:-/film som man har i sin dator eller laddat hem. vilket innebär i sin tur att du under en två års perdiod kan ladda hem 25 filmer utan att oroa dig.



    Lagen behövs, den är inte till för oss vanliga svensson som tar bussen till skolan eller sitter i bilkö till jobbet, den är till för organiserad brottslighet och fram till nu har internet var ett öppet forum för dem.



    Det är bara min spontana tanke, att hellre att än internetpedofil sitter bakom galler än att jag kan ladda hem gratisfilmer, men det är kanske bara jag?

    2008-12-15 | 22:55:11
  • elinleticia säger:

    Anonym: Anonyma kommentarer besvaras inte. Skriv ut ditt namn så kan vi föra en dialog.

    2008-12-15 | 23:35:53
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/
  • Anonym säger:

    Glömde visst sätta ut mitt E =)

    2008-12-16 | 11:53:34
  • Freddi säger:

    De flesta lagar som idag stiftas är tillägg eller korrigeringar av lagar som funnits tidigare. Man stuvar om och fyller igen luckor för att optimera balansgången mellan rättsäkerhet och frihet för medborgarna. Sedan - ibland - kommer lagar som är helt nya. Helt annorlunda. Som mutationer som utmanar delar av grundlagen. Exempelvis yttrandefrihetslagen.

    FRA - IPRED - datalagringslagen - eller vad de nu väljer att kalla den slutgiltiga versionen - är en sådan lag. Vad jag skriver och säger och gör på internet kommer att samlas in och lagras. Man får göra det efter lagen träder ikraft. Det blir tillåtet. Sedan är det idag ointressant om någon skulle ha intresse av att göra det - för vem bryr sig egentligen om mitt görande och varande. Och diskussion om huruvida jag skulle vilja ladda hem filmer utan att någon vet det eller ej är helt ovidkommande här. Det är en annan diskussion som enligt min mening handlar om hur en bransch måste tänka om och hitta nya sätt att ta betalt för sina varor.



    I dag pågår nästan all kommunikation, alla ekonomiska transaktioner, alla administrativa operationer via internet. I och med datalagringslagen passerar man en tidigare tabubelag gräns där möjligheten numer finns att kartlägga varje millimeter av mitt liv.

    Visst kan det användas positivt. Jag tycker det är coolt att få skräddarsydda erbjudande av ICA där de har hållit koll på vad jag köper mest av och ger mig 20 % rabatt på dessa varor vid nästa köptillfälle.

    Men vad händer om Sverigedemokraterna kommer in i rikstagen i nästa val och genom vägmästarroll börjar driva denna lag vidare. Med tillägg, där lagen får större befogenheter, med andra ändamålsfokus. Och plötsligt installeras ett filter - helt lagligt - som letar efter sökord som antyder att någon har åsikter som inte helt stämmer överens med vad staten tycker är bäst för Sverige. Och plötsligt - genom att ha full tillgång till allt jag gör - har de skapat en nästan total bild av att jag faktiskt inte tycker om SD och det de står för. Att jag har åsikter som går tvärtemot dom. Och jag förs in i ett register som - den dagen SD får än mer makt och tycker att: nu kanske vi ska ta tag i de här personerna som kan bli besvärliga... Då är det kört för mig.

    Om jag skulle ha laddat ner filmer från internet är nog inte det som någon bekymmrar sig över då.

    2008-12-16 | 23:45:29
  • E säger:

    7. Du skall inte stjäla.



    För att försöka ta det lugnt och med mig själv resonera fram ett svar så svarar jag på det du skrivit i tur och ordning(heter det så?).



    FRA - IPRED lagen är ingen ny lag, det är en utbyggnad av redan befintliga dokument. Det viktigaste och grundläggande av dessa heter TRIPS, en väldigt hårt kritiserad lag då den först såg till de ägande rätten av något före mänskliga rättigheter, men dock är den befintlig och har så varit sedan 1994. Så FRA - IPRED är inte den första och långt ifrån troligen den sista version/utbyggnad av lag för immaterialrätt.



    Tycker inte alls det är ovidkommande om du laddar hem copyright skyddat material, det är ju där hela lagen grundar sig, tyvärr. Hade ju hellre sett att den riktade sig i första hand att komma åt verklig organiserad brottslighet men den kommer med på köpet i denna lag framtagen för stora företags ekonomiska vinning, men dock är det en lag/lagförslag.



    För att sedan övergå till det du skriver om ica så fick de över 900 anmälningar på sig angående just det du skriver då folk tyckte detta inskränkte mot deras privatliv. De har alltså samlat upp data om just dig, dina köpvanor. När du köpte det, i vilken butik, vilken tid på dygnet, med vilket betalkort(uppenbarligen) vilka produkter du köpte i samband med detta och så vidare. Enligt de lagar som råder idag friade Datainspektionen ica helt från åtal då de i sitt användaravtal(som ingen läser) skrivit ut att just detta skulle ske. Skillnaden här är att ingen kan fälla dig för att du köper filmjöl på söndagsmornar, men dock så förekommer redan spårningen av dig. Följaktligen skulle internetleverantörer i sina användaravtal skriva ner att spårning av dig och dina aktiviter kommer att lagras i upp till två år för eventuell utlämning till brottsundersökning.



    Angående Sverigedemokraterna bemödar jag mig inte att svara, det är på tok för många "om" i ditt resonemang där, i så fall kan man ju spåra ut hur långt som.(i sifos senaste undersökning 08-04 så var det 8 av 970 personer som skulle kunna tänka sig rösta på SD, 0,8%, visserligen en liten undersökning men ändå en indikation på att vinden har vänt för dem nationellt sätt men finns naturligvis regionala skillnader)



    Jag säger inte att folk inte får ladda ner, säger inte att mediaföretag måste komma på nya sätt att ta betalt för film/musik/literatur. Många stora aktörer har redan simpla sätt för detta, men ingen nyttjar dem så länge ett gratisalternativ finns. På Amazon.com kan man ladda hem en låt i mp3-format för 8:- det kan inte anses dyrt?



    Jag hävdar bara att det är olagligt och var så redan långt innan FRA - IPRED kom/kommer till och att lagen behövs för att komma åt organiserad brottlighet.



    Stora kramar E =)(jag tycker om er precis lika mycket fastän vi tycker väldigt olika om just detta)

    2008-12-17 | 10:21:37
  • elinleticia säger:

    Jag tycker som Freddi att vi ska skilja på aspekterna i frågan. Det är inte lagligt att ladda hem copyright-skyddat material. Det är vi överrens om. Men det är heller inte lagligt att köra mer än 90 km på en 90 km väg - och ändå gör folk det. Vi kan vara överrens om att en lag är bra, men vi kan också diskutera hur stort straff man ska få för brytande av lagen. I Danmark där man har en lag som liknar den nya IPRED lagen har man fått mycket kritik för att lagen drabbar de små marginella medbrogarna. En "vanlig" nedladdare är enligt deras undersökningar en ensamstående förälder med ett vanligt jobb. De summor en sån person kan antas bli skyldig är inte jämförbart med de dagsböter man kan få om man snattar. Enligt de flesta är nedladdning av film en form av snattande. Det kostar storföretagen pengar, men är inget grovt brott. Dock får fria företag i Danmark med denna lag möjlighet att leta efter "brottslingar". Dessa företags enda vinst är att få folk att förlika - hellre än att gå till rättegång. Och när det handlar om vanliga medborgare som inte har råd att betala 100 000 i skadestånd (allt detta diskuterades i en dokumentär om fildelning som gick på SVT för några veckor sedan) så förlikar de hellre. Det innebär att företagen gör vinst i de pengar som förlikningen innebär. Eftersom dessa företag INTE vill hamna i rättegång med större bolag eftersom de då kan förlora mycket pengar - dels på rättegångskostnaderna, och dels genom att större företag kan försvara sig, väljer de mindre "bovar". I Danmark har detta förvarande kritiserats för att vara utpressning.



    Vi kan ju förutsätta att liknande omständigheter skulle skapas om vi inför IPRED lagen här i Sverige. Som motiv att införa lagen har nämnts terrorism, pedofilism och andra grövre brott. Dock handlar denna lag inte om att skärpa straffen för dylika brott - utan att hitta brottslingarna.



    Problemet är att vi redan vet vilka som är pedofiler (iallafall många av dem), vi har dock inte rättsliga möjligheter att straffa dem nog för detta. Det positiva med lagen är att vi skulle få mer underlag för att straffa pedofilerna.



    Det negativa är att lagen innebär en rättslig fara för demokratin. Om ett parti som SD skulle få majoritet - och OMET måste man alltid ta med i beräkningen, för annars har man inte lärt sig ett dugg av historien! Så kommer makthavarna ha ett verktyg att kontrollera medborgarna.



    Vidare: när du E, tar upp en av de tio budorden, nästan som ett argument, måste jag fråga vilka åtgärder du förutsätter att ett brott mot budorden ska innebära. Jag menar att man måste vara konsekvent. Om man anser att en av de tio lagarna ska följas, så bör de andra också följas - annars är det ovidkommande att ens ta upp budordet. Frågan är om straffen ska vara desamma för brott mot alla budord, mot alla lagar vi sätter upp - eller om det ska skilja sig.



    Vidare så preskriberas inte brott bara för att någon kommit på att det var lite fel att ladda hem. Så vitt jag vet har du väldigt många timmars hemladdning av både ditt och datt på ditt samvete. Anser du att du ska straffas för det också?

    2008-12-17 | 14:31:30
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/
  • elinleticia säger:

    P.S Jag kan hålla med om att det är fel att ladda hem copyright skyddat material. Men frågan är HUR fel det är. Idag kostar det ungefär 50 kr att hyra en film. En ny köpfilm kan kosta 150 kr - medan de, efter bara några månader sänks rejält i pris - och då är det ju fullt möjligt att köpa för en normal välbärgad person. En vanlig fattig student har sällan råd att köpa filmer, och idag kanske inte ens hyra. Nedladdningen visar vilka otroligt klasskillnader det finns i Sverige. Somliga tycker att summorna det kostar att köpa/hyra, är bagatellartade, andra tycker det är svindlande dyrt. Ska det verkligen vara bara rika förunnat att se nya filmer, höra ny musik? Jag menar, om man gillar musiken så köper man oftast DVD:n iallafall, likaså gäller filmer.

    2008-12-17 | 14:43:23
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/
  • elinleticia säger:

    Å slutligen vill jag bara säga precis som du gjorde - att detta är en diskussion. Jag älskar dig massor och du är min bästa kompis, så om tonen blir lite karg ibland så ber jag om ursäkt.

    2008-12-17 | 14:54:24
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/

Kommentera inlägget här: