Smuleliten

29 mars 2008 - Elinleticias etiska paragrafer

Kategori: Poetik

image1097Inspirerades av Evas små levnadsregler. Jag har ju också några att bjua på till kaffet. Här kommer 7 stycken :)


1. Fråga dig själv vart du vill hamna innan du väljer väg och börjar gå
Det finns ett underbart skönt replikskifte i "Alice i Underlandet" när Alice frågar chechirekatten vilken väg hon ska välja. Katten svarar att det beror helt på vart hon vill komma och Alice säger att det inte spelar någon roll. Katten rycker på axlarna och säger "ja då spelar det ju ingen roll vilken väg du väljer". Precis så är det. Hur kan man förvänta sig att veta om man går på rätt väg om man inte funderat över var man vill hamna?

2. Du väljer ditt liv
Alla kan inte göra allt, men alla kan göra något. Alla människor har förmåga att föreställa sig konsekvenser av sitt handlande. Att leva etiskt rätt tvingar dig att tänka efter före. Livet är så kort men ändå är det allt vi har. Riktig kärlek handlar om att agera praktiskt. Inte bara säga - GÖRA!

3. Hyckla inte
Det finns massor av saker som är moraliskt fel men måste göras (eller görs oavsett) iallafall. Ta abort som exempel. Är man gammal nog att ha sex, är man också gammal nog att skydda sig. Att göra abort är att döda. Att döda är fel, men ibland är det nödvändigt. Acceptera att det inte är rätt, men inse också att man ibland måste göra det som är minst fel. Detsamma gäller vår mat och vår livsstil. Ät kött om du vill det, men acceptera då också att du använder djur som medel för din egennytta. Att försöka argumentera fram etiska förklaringar till saker som uppenbart inte kan rättfärdigas till 100 % är hyckleri.

4. Människan är överlägsen djuren endast på ett sätt - vi har större ansvar.
Djur har inte samma medvetande som människan, men de kan känna smärta. Det är vår plikt att ta hand om de varelser som är svagare än oss.

5. Be om ursäkt när du kan stå för det
Be inte om ursäkt för något som du riskerar att upprepa igen. Isåfall är ursäkten bara till för dig och ditt eget välbefinnande. Du utarmar ordets betydelse. Men be om ursäkt när du vet att du gjort fel och vill förändra dig. Låt aldrig stoltheten hindra dig från att säga att du gjort fel.

6. Du har själv ansvar för hur du tillåter dig bli behandlad
Det borde vara allas rättighet att bli älskade, men om vi befinner oss i en relation (familj/vän/kärlek) och blir misshandlade psykiskt eller fysiskt är det vårt eget ansvar att gå. Det är DU som tillåter dig själv att bli behandlad dåligt. Och det är bara du som kan förändra det. Det låter krasst, men vem ska annars göra det?

7.
Samla inte på dig orättfärdigheter
Om du upplever dig själv bli illa behandlad är det ditt ansvar att ta upp det (i enrum) med personen som det gäller. Du kan inte spara på dig oförätter och sen ta upp dem i gräl som ammunition. Ta upp det när det är ett problem - eller låt bli.

29 mars 2008 - SLÄCK LJUSEN kl 20:00

Kategori: Poetik

327375-1095

Idag pågår en världsomfattande insats för miljön. Överallt släcks elektriskt ljus ner för miljöns skull. Till och med operahuset i Sydney släcker ner en timma. I miljöfrågor känner man sig ofta så hjälplös. Hur skulle MITT agerande kunna ändra något alls i världen? Så länge ingen tar etiskt ansvar förrän någon annan gör det - så kommer inget att hända. Men om vi gör det tillsammans? Så ikväll klockan 20:00, släck ner dator, tv och alla andra elektriska ljus. Tänd värmeljus och gör det mysigt för dig. Vi kan göra skillnad!

29 mars 2008 - En helt vanlig jude

Kategori: Likvidation

327375-1093En spelfilm från 2005 som precis gick på SVT. Briljant!! Vill ha den! Becker som gör huvudrollen har en otrolig närvaro. Jag älskade filmen och rekommenderar den varmt!

27 mars 2008 - Vård & vanmakt

Kategori: Poetik

327375-1087Jag har skrivit flera inlägg i debatten om övergrepp på vårdavdelningar. Jag vet att mina texter luktar hat mot vården i största allmänhet. Jag vet att jag inte är helt objektiv. Hur skulle jag kunna vara det, när jag står mitt i skiten? Men jag vill ändå påpeka att jag hyser stor respekt för de anställda inom vård som verkligen tar sitt arbete på allvar och gör sitt bästa, trots bristande resurser och undermålig lön. De där vårdarna som faktiskt har tagit sig tid att sätta sig ner med patienterna, istället för att reagera på de starka känslorna med vanmakt och aggression - är värda att hylla! Jag vill som alla andra ha en vård att lita på, där man har möjlighet att få hjälp när man ber om den.

Det enklaste sättet att genomföra det tycker jag borde vara genom övervakningskameror och större insikt i vad som händer bakom de stängda dörrarna och ombud för patienterna som kontrollerar att ingen känner sig kränkt. Psykvården är en egen liten värld. Men här tacklas människor med existensiell ångest. Inläggning innebär i princip att man är självmordsbenägen - och sådana känsliga situationer skall inte behandlas med nonchalans!

26 mars 2008 - Sista utvägen

Kategori: Secondhandbarn

image1079Det är bara två dagar sedan jag och Elinleticia satt och pratade om inläggning på akutpsyk. Våra emotionella resurser och kraftreserver var på väg att sina. När även jag började rasade ihop lite då och då under dagarna som mållöst segade sig förbi, då försvann bit för bit av Elinleticias enda skyddsnät - jag.
Vi såg att det var ohållbart. Vi behövde hjälp.
Därför akutpsyk.

Jag har hört henne berätta om när hon senast var där. Hur hennes föräldrar skrev in henne. Hur hon fråntogs mobiltelefon, drogades och sedan blev kommunikationslös. Ingen hade tid eller engagemang att sätta sig hos henne och kommunicera. Hon var helt döv då, och det var någon dag efter att hon försökt ta sitt liv. Hon behövde mest av allt prata med någon. Det fick hon inte. I stället försökte hon prata med de andra intagna. Som mådde ungefär som hon. Fast hon inte hörde vad de sa.
Hennes bäste vän fick ut henne därifrån.

Jag har hört historien många gånger.
Jag har ävenläst DoveWhitGuns beskrivningar från hans intagningar nyligen och har en ganska färgstark bild av läget på akutpsyk.

Allt det visste vi när vi pratade om inläggning. Vi visste vad det innebar. Vi pratade om samma ställe som hanterade det så fruktansvärt illa förra gången. Vi tog in detta i beräkningarna. Och ändå.
Ändå kände vi oss tvingade, med inga andra utvägar kvar. Jag kunde inte ge mer. Elinleticia kämpade mot ångesten dagarna i ända och jag försökte hålla igång jobb, hem och stötta när det var som allra värst.

I förgår släppte dock den värsta ångesten och vi kunde till slut pusta ut en aning. Men så blir jag påmind om hur nära vi var att åka dit och vad det skulle inneburit om vi gjort det. image1080
För det är så. När man beger sig till akutpsyk så tar man med i beräkningen att man ska bli förnedrad, ignorerad, packeterad och isolerad. Och jag tror att om vi hade begett oss dit så hade jag upplevt samma sak som den där gången 2005 - våren när allt var kaos och allt rasade - när vi stod i entrén till akutpsyk på St Lars och väntade på att få komma in och jag plötsligt drog iväg med Elinleticia igen. Det kändes så fel.
Jag skulle nog gjort likadant denna gång när vi väl kommit dit. Jag hade ringt mig sjuk på jobbet och stannat hemma med henne. Jag hade hellre förlorat jobbet, än lämnat kvar henne där.

Hon är kvinnan i mitt liv. Hon har ett förstånd som överstiger mitt. Ett intellekt skarpare än mitt. En helgjuten moral, mer solid än min. Jag står inte ut med tanken på att någon ska betrakta henne som mindre vetande, mindre förstående, utan förmåga att fatta egna beslut - utan respekt.
så jag är glad att vi inte behövde åka dit.

Och sedan får jag idag läsa artiklar som den här och som bemöts så här så får jag lust att göra så här.

Så för att diskutera fenomenet "nedläggning" har jag två centrala frågor.
Den första frågan rör vilka händelser som föregår nedläggningen. I artiklen berättas om att Ida blev nedlagd för att hon inte ville titta på tv i tv-rummet. Varför ville hon inte det? Och varför var hon tvungen? Varför kunde inte hennes ovilja att titta på tv respekteras? Varför behövde det leda fram till en situation där hon känner sig så maktlös att hennes frustration tar sig våldsamma yttringar.
Min andra fråga är en samvetsfråga till alla de som använder sig av denna hanteringsmetod. Är det inte så att när man en gång kränkt en människas integritet, visst är det mycket lättare nästa gång? Och det som är lätt är bekvämt. Visst är det så att det som ändå på något sätt fungerar är ett bättre alternativ än rådvill frustration? Ett bättre alternativ för er. Det går definitivt snabbare, och ni hinner ta er an alla de andra patienter som kräver er image1081uppmärksamhet. Ni slipper känna er frustrerade och ni slipper känna er dåliga på ert jobb. Så det "obehagliga undantaget" blir med tiden något som man kan göra då och då, för det fungerar ju trots allt. Och sedan blir det en praxis man kan ta till i det dagliga arbetet och till slut en rutin. "Det är så det går till. Alla gör det. Det är nödvändigt." Och när man kommit så långt behöver man sanktioner från chefer och kolleger att det inte bara är nödvändigt utan kanske till och med bra. Tills man har intalat sig själv och sina närmsta omgivning att man gör det för patientens bästa.
Men det är det inte. För patienten kränks. Oundvikligen. Och nedtagning är bara en fysisk yttring för en attityd som regerar. Och man behöver inte komma in på akutpsyk för att se den. Den figurerar på många ställen. Det räcker med att vara patient med emotionell instabilitet för att attityden ska slås på hos många vårdanställda och doktorer.
Jag har suttit bredvid och sett det. Jag har sett kvinnan jag ber om råd när jag är osäker i livet bli ifrågasatt med idiotgrejer. Senaste gången blev hon i stort sett omyndigförklarad framför mina ögon och läkaren vände sig till mig och bad mer eller mindre mig ta beslutet att hon skulle tvångsomhändertas.

Ett fåtal läkare har jag mött som oavsett vilket tillstånd hon är i lyssnar. (Och dessa har blivit våra husgudar - även om de borde vara normen.) De kanske inte har hållit med (det är inte poängen), med de lyssnar, respekter, utvärderar och gör sedan sitt jobb. Och det är oftast skillnaden mellan att på allvar hjälpa och att vara själva problemet.

26 mars 2008 - Slit & släng, penishäng

Kategori: Apsalut

327375-1074

Tre dagar kvar till inlämningen av tentamen. Jag är ohyggligt nervös för jag är inte ens halvvägs. Fy fan för den här stressen. & dessutom ångestens slängar fram och tillbaka som i en riktigt dyster berg och dalbana. Men från och med i går har jag faktiskt kunnat andas. Det gör mig nästan lite hög att slippa ångest. Som att se en svartvit film i färg! Nå, för att förebygga ännu mer skit gör vi som engelsmännen. Engelsmännens stående medicin mot allting är te. Vi dricker te. Och på onsdag ska vi träffa mina släktingar. De har haft tillskott och bebisar är underbara. Adopterade barn får faktiskt föreställa sig att de är bundis o släkt med apor. Den aittyden skrämde bort Jehovas sist - så jag tror jag behåller den. På bild en kompis från Tropikariet, copyright mitt eget.

26 mars 2008 - Pratchett

Kategori: Lettura

image1071Hur man ska läsa Pratchett. Tigerspice vet uppenbarligen hur man gör för att vända min ångest mot mer och bättre kreativa håll *ler*. Så - hur ska man läsa Pratchett? Jo först och främst ska man skita i kronologin eftersom Pratchett bara blivit bättre och bättre. Man behöver en bok att sjunka in i först, en riktigt bra som får en att förstå magin i Skivvärlden.

Den makalösa Maurice och hans kultiverade gnagare
är en barnbok, men en av Pratchetts bästa. Handlar om en slug katt och hans "tämjda" råttor som käkat magiskt avfall vid Osynliga Universitetet och blivit mer än lagligt smarta.
Magins färg & Det fantastiska ljuset
Är Pratchetts första böcker om Skivvärlden. Oslipade och inte i närheten av hur bra han skulle bli  - sen - ergo, läs dem när du har fastnat i Skivvärlden och har abstinens...då är det svårt att låta bli, annars är de bara grodpiller
Trollkarlens stav
är ungefär som ovanstående böcker. Pratchett bygger upp en mycket platt Mormor Vädervax och drar ut linjer som kommer bli bra - men som ännu inte är det.
Häxkonster & Häxor i faggorna & Herrskap och häxor
Är mina favoriter då de handlar bara om häxorna. Här formligen dryllar det av referenser till Shakespeare, Macbeth, en midsommarnattsdröm, etc. Ju mer bevandrad du är i böckernas värld - destå mer kommer du älska de här böckerna. Serien fortsätter med Maskerade som formligen rullar sig i Phantomen från stora Operans odör.
Svartkonster & Eric
Börjar vi stifta bekantskap med trollkarlsvärlden o vid det här laget har man säkert blivit rätt förtjust i DÖDEN varför man kan läsa underbara böcker som
Döden ligger lågt, Levande musik, svinvinternatt
Men DÖDEN är också väldigt närvarande i Mort som jag tycker är en rätt svag historiaimage1072

Vaktmanskapet i Ank-Morpork är favoriter
I lagens namn
En man på sin vakt
På lerförtter

är alla tipptoppare! Omöjliga att inte älska.

Slutligen mina nuvarande favoriter - ungdomsböckerna om häxan Tiffany
Wee free men (Små blå män)
A hat full of sky

som är sååå bra.

Glömde naturligtvis den bästa - SMÅ GUDAR helt fristående men nog ...den bästa. Förunderligt bra

babblet avslutas NU men inte för att döden var här...nu...bättre jag skriver annars blir jag rädd för mig själv.

25 mars 2008 - Jag älskar Freddi

Kategori: Secondhandbarn

327375-1070
Varken mer eller mindre, fast förstås mest.

25 mars 2008 - Hyckleri

Kategori: Dylika dumheter

Det finns många saker jag inte tycker om. Oärliga människor, ytligheter som kväver individers möjlighet att vara sig själva. Massproducerade mobbningsprogram där folk gör illa varandra, nazister, små hundar som låter som ångvisslor, tights, fruktkorgar där frukten överst är fräsch, men är äckelgäggig precis lagret under, politiker som inte har respekt för vanligt folk, akademiker som gör så många avvikelser i sina böcker att man ganska snart inser att de inte har någon koll, pms, att trampa i slask från vinterskorna i strumplästen, expriment på primater  - och lightprodukter. Men värst av allt - jag hatar hatar hatar hyckleri. Och följande artikel av ståuppkomikern Tobias Persson är i min mening hyckleri så det bara stänker om det.

Vad fan har det för betydelse att "ungdomar" förr om tiden byggde järnvägar? De flesta ungdomar med fitta sysselsatte sig nog snarare med att föda barn och brodera stamaljer. Fåtalet som blev över skötte bondgårdar och slet ut sig innan de var fyrtio. Och även om folk förr i tiden var mindre ytliga - vad är det för argument att komma med i detta sammanhang? Så låt oss utgå från nuet. Och i nuet är Tobias Persson knappast någon medelålders eller ännu äldre herre som var med och byggde upp folkhems Sverige? Så vitt jag vet är Tobias Persson ståuppkomiker i 30-40 års åldern? Och Standup-komikers största dröm är väl definitivt att bli talkshowsvärdar, eller har jag helt fel? Nåja. Jag ska inte klanka för mycket på skribentens urholkade argumentation bara för att jag tycker att han hycklar. Tvärtom håller jag faktiskt med honom på nästan alla områden. Faktiskt. Men jag gillar inte stilen. Om man verkligen vill förändra läget är personliga pikar mot tjejerna och deras intelligens inte rätt sätt att nå fram. Det är iallafall så jag föreställer mig det. Och såvitt jag förstått är Blondin-Bella 17 år!!! Hon har självklart ett ansvar att vara en god förebild, men hon har också ganska bra med tid att komma på att ytlighet inte är grejen alla gånger. För ärligt talat - jag känner inte så många som vid 17 års ålder var helt klara med sin utveckling och hade skärskådat varje etisk aspekt i sitt uppförande. Faktiskt inte. Men det kanske bara är jag. Och det kanske bara är jag som får känslan av att Tobias Persson har ett behov av att hålla sig kvar i strålkastarljuset ett tag. Ståupkomiker är på modet (se bara den där söta lilla saken som charmade trosorna av svenska folket på melodifestivalen) och man ska smörja kråset medan ....

Jag tycker inte illa om Tobias Persson, men jag tycker hans upprop är ett typiskt och ganska lågt sätt att få uppmärksamhet. Hade han struntat i sin raljerande ton hade inlägget möjligtvis haft relevans. Nu blev jag bara 
grinig. Och ytterligare en sak - vem säger egentligen att det är ett faktum att unga tjejer mår sämre än unga killar? Kan man jämföra folks mående på det ytliga sättet?

327375-1069

25 mars 2008 - Älvadimmor

Kategori: Secondhandbarn

327375-1067

25 mars - Från ett annat håll kom han in

Kategori: Secondhandbarn

image1063Från detta hållet tittar jag.
Jag är inte Elinleticia. Jag är jag. Freddi.
Elinleticia ville jag skulle skriva blogginlägg här. Dels för att hon inte orkar just nu - och dels för att hon kände att hon bara maler om och om igen om sin smärta. Så mycket att det börjar tappa sin betydelse. "Kanske slutar folk läsa", befarade hon.
Så jag ska skriva. Jag ska skriva hur jag upplever det. Hur ser kampen ut för mig.
Det var det hon ville och så ska jag göra.

I kväll kom jag hem kvart i elva. Då hade jag redan gråtit tre gånger. Tre gånger på jobbet. Där har jag varit i åtta timmar utan att kunna nå Elinleticia på något tillfredställande sätt.
Tre gånger gick jag undan på jobbet - till något mörkt rum - för att gråta en snabb skvätt. Så där så man bara tillåter sig att släppa allt i några sekunder innan man åter tar tag i sig själv, biter ihop och återgår.

Jag antar att den bild de flesta har av ångest, är det jag hade idag. Man kan bita ihop. Man bryter ihop, biter ihop och återgår. Visst - det går fint. Det är inte roligt, det är inte lätt - men det går.

När jag kommer hem klockan kvart i elva möts jag upp av en pianosträng. Spänd. På gränsen till vad som helst. På gränsen till total kolaps. På gränsen till döden. Vad vet jag. Hon är likblek i ansiktet och försöker sig på ett leende som självdör och faller av innan det ens lyckats formas i sin båge.
"Jobbigt", mumlar hon.
"Jag vet", viskar jag tillbaks och smeker hennes hår. Vi kramas snabbt innan jag ens fått av mig jacka eller min tunga ryggsäck. Alldeles kort. Som för att bekräfta att vi är här båda två och att vi fortsätter kämpa. Men inte för länge. För kramar hjälper inte. För långa kramar är desperation. Långa kramar är tappad kontroll och tappad kontroll är vattenrutchbana rakt ner i helvetet.
Detta är kamp. Och här markerar vi bara kramar.
Jag tar av mig och vi går in i sovrummet. Hon kryper ner i sängen. Jag sätter mig bredvid. Det är så här vi brukar spendera timmar. Med att prata. Prata om livet. Hantera livet. Bearbeta.
Tårarna kommer på henne hela tiden. Snabba små jävlar som slinker ut och tar sig ner till en mun som försöker le. Så desperat. Men så nödvändigt. Varje litet leende. Varje litet skratt vi lyckas lura oss till - är kraft.

Hennes ögon flackar ibland. Sökande efter något. Något fast. Stabilt. Något att hålla sig i. Inte jag. Det vet vi sedan länge att jag inte är nog. Vi vet båda att jag inte kan stoppa ångesten. Jag kan lindra. Men det gör jag genom att vara här. Hon söker efter något mer. Eller ingenting - för det verkar inte finnas något.
Inuti henne finns en sinnessjuk råtta som löper amok. Gnager, äter och biter. Elinleticia ler.
image1064"Mår inte bra", viskar hon.
"Jag vet", säger jag tamt. För vad fan ska jag säga? Inga nya lösningar finns och resten är skitsnack. Jag har redan försökt lova för mycket. Jag har redan gått för långt i mitt optimistiska dravel om hur allting kommer att bli bättre bara...
Vi har en plan men vet ej fan om den kommer att leda till något. Nya p-piller. Ska boka tider hos en hög olika psykiatriker - tills vi hittar någon som pratar vårt språk och ser vår kamp. Men varför skulle denna plan innehålla lösningen frågar vi oss skeptiskt. (Eller Elinleticia frågar sig detta skeptiskt medans jag nickar som en idiot och levererar plattitydfraser.)

Jag ser hur hon kämpar. Hur hon är nära att tappa greppet. Hur hon andas mellan sammanbitna tänder. Som en bergsbestigare som halkat med fötterna och bara håller sig fast i fingertopparna. Hon måste hålla kvar - annars faller hon mot döden.
Jag frågade: "Vad händer om du släpper taget?". Och i samma ögonblick jag frågat ångrade jag mig, för henne blick blev än mer desperat och hon regregerade till fem år.
"Det kan jag inte. Det går inte. Då skär jag. Vill inte. Då kommer jag inte att kunna sluta skära." Tårarna började välla ohindrat. "Jag vill inte Freddi. Om jag släpper taget vet jag inte om jag kan stoppa mig. Jag måste hålla tillbaks. image1065Jag vill ha ett riktigt liv. Jag får inte släppa."
"Du ska inte släppa. Vi kämpar tillsammans."
Sedan var hon 28 år (2228 år) igen och nickade sammanbitet. Ja vi ska kämpa.
Sedan bad hon om ursäkt.
"Förlåt för den smärta du behöver gå igenom när jag är så här."
"Det är lungt", sa jag. För det ta är vi. Det är vår kamp.
Och hon sa: "Jag vet... men förlåt."
"Okej. Det är okej."

Det gör mig arg. Arg. För när vi kommer till en läkare och gynekolog och säger "Det är ångest." Så kommer genast minen som betyder: "Ja, ja. Ångest är lätt att säga. Det är många som har ångest. Jobbigt att ta sig ur sängen ibland. Jobbigt att vara lite hängig. Du kanske skulle försöka rycka upp dig lite. Alla har en depp ibland. Det är bara att bita ihop så blir det bättre sen. Le mot världen så ler världen mot dig."
HÅLL KÄFTEN!

Eller människor (vänner/bekanta/folk man stöter på) som helt enkelt inte förstår. Inte förstår en ångest som är så stark att jag - som bara står bredvid - av det får en ångest i styrkan som de kan förstå. Men Elinleticias ångest - den kan inte ens jag förstå. Som står bredvid och ser den. Som gråter när jag ser den.
Men de tolkar - utifrån sina egna erfarenheter - och de tror att det kan gå att hantera. De tror att för att må på detta sätt måste man själv tillåta det. Så starka blir inte känslor om man inte själv låter dom härja fritt.

Men jag ser hennes sammanbitna tänder. Hennes blick som flackar. Och jag tänker mig personen som hänger i sina fingrar från en klippkant - men nu är det någon som fimpar en cigarett på fingrarna. Ett finger i sänder.
Men Elinleticia håller greppet. Hon håller tillbaks. Hon släpper inte ut.
För ingen av oss vill att det sker. Denna smärta - om den får härja fritt - den dödar.

Och det vill vi ju inte.
För det hade varit bra synd ju.

image1066

Freddi,
åskådare.

24 mars 2008 - Identitet

Kategori: Secondhandbarn

Som bekant har jag tvingats genomgå flera identitetskriser när min hörsel försämrats. Först blev jag hörselskadad och det tog mig några år att acceptera det handikappet. Sen kom nästa slag - att bli helt och hållet döv. Det hämtade jag mig egentligen aldrig från. Jag opererades med CI och fick delar av hörseln tillbaka. Tillbaka till ruta ett, eller egentligen inte. För den jag är idag har så präglad av alla svek och all kamp att det inte längre handlar om samma människa som jag var.

När jag var sjutton år ramlade jag in i depression för första gången. Det är tolv år sedan nu och jag har hela tiden velat se mina svackor som något slumpmässigt och ganska ovanligt. Men så är det inte. Jag tror faktiskt inte att jag varit "frisk" mer än några månader i taget. Men jag har separerat depressionen från mig själv och känner faktiskt skuld när jag ramlar. För innerst inne tänker jag att jag är som alla andra - jag bara väljer att "känna mer". Det är precis vad läkarna säger också. Jag har anlag för depression, men det är ingen sjukdom jag "lider" av.

På pappret sitter jag inte och skär i handlederna för att få ångesten att förgrenas till fysisk smärta. På pappret gråter jag inte på kvällarna och blir handlingsförlamad så att jag inte kan ta mig ur sängen. På pappret har jag pluggat i många år - bytt inriktning fler än en gång - och valt att plugga halvtid för att tolkningen på lektionerna har blivit för svår och för att jag mått dåligt. På pappret är jag en gräshoppa som söker ny betesmark hela tiden. Jag är en sån som inte går till jobbet för att jag inte tar mig i kragen som vanligt folk. Mina föräldrar var aldrig hemma från jobbet. Det skulle till lunginflammation för att sånt skulle vara möjligt. Själv är jag hemma för att jag inte får på mig kläderna och kan ta mig utanför dörren.

Men det sitter ju i huvudet. Inte i verkligheten. I verkligheten känner alla så, men tar på sig kläderna och tar bussen till jobbet och jobbar och det är hårt och det är svårt, men man måste ju för man måste ha lön och kunna försörja sig. I verkligheten. Och jag lever i något mellanting. Jag är lite lat, eller lite ofokuserad och självklart sjåpig också.

Hur kan man förklara för någon som inte varit med om det hur man sitter vid datorn. Man har gjort det man ska. Kollat igenom mailen, skrivit blogg, jobbat lite och sen vill man resa sig upp och gå. Men det går inte. Och jag klickar in mig på bloggen igen. Och på mailen. Och sen försöker jag gå igen. Det går inte. Det går verkligen inte. Och ångesten kommer. Den har lurat på mig hela dagen. Nu kommer den. Slår till. Jag vill HÄRIFRÅN. Nu!!! Jag vill inte sitta här och se hur klockan tickar framåt. Jag vill göra saker. Jag vill finnas till. Det är inte bara vid datorn det sker. Det sker i sängen när jag ligger och läser. Plötsligt är det som om texten finns en kilometer ifrån mig. Jag kan inte ta till mig det som skrivs. Jag kan inte resa mig upp och göra något. Jag är still. Jag sitter och ser ut ur mina egna ögon och skriker. Men inga ljud kommer ut. Och DÅ då vill jag skära mig. Jag vill skära bort det där handlingsförlamade djuret i mig och bli fri.

Jag sitter och storgrinar nu. Det är bra. På sätt och vis. För det är iallafall någonting. Värst är det när jag inte kan gråta alls. Jag bara skakar. SItter och håller Brumbrum i famnen och försöker trycka bort ångesten. Det enda som hjälper är fysisk smärta. Fysisk smärta finns och den kan ta över. Domningarna försvinner och jag finns. Men sen ser jag blodet som rinner längs armen och helvete också. Jag lät skiten ta över. Jag har förlorat. Jag är en SÅN som skär sig. Jag är en sån som inte härdar ut eller kan göra normala saker för att slippa känna. FAAN FAN

Fan. Helvete vad jag är trött på det här. Jag vill vara normal. Vill kunna ta mig ut, vill kunna träffa människor utan att känna att om de skadar mig kommer jag dö. Jag vill plugga. Jag vill tenta. Jag vill skaffa barn. Jag vill ha en familj. Jag vill kunna prata med mamma. Jag vill att mormor och morfar kommer på bröllopet. Jag vill städa kattlådan jag kan inte ens göra det. Jag kan inte ens vara ...så jag tar sobril. Och senaste läkaren jag var hos ville att jag skulle sluta och jag vill sluta. Herregud jag vill sluta men vart hamnar jag då. Jag håller mig till liv genom zoloft, genom sömntabletter och lugnande och att skära mig. Om jag slutar, eller börjar missköta min sömn eller slutar träna då faller jag helt.

Jag är nästan där. Det har var9it i månader nu. och jag orkar inte. Hos gynekologen vi var hos, jag sa precis som det var hur dåligt jag mådde och att det blivit för mycket. Jag kan se ut ur mina egna ögon och se hur duktig jag är som sitter och berättar för en främmande människa att jag vill bli bättre och att jag vet när jag ska be om hjälp så att jag inte tappar taget. Jag ser det, men så ser jag hur hon säger "tvångsvård". Vet du vad tvångsvård innebär? De tar ifrån mig mobil, de tar ifrån mig möjligheten att prata med någon på mitt sätt. Och de pumpar i mig medicin. Det är vad dom gör. Inget annat. Jag var där. Ingen ville prata med mig. Läkaren tittade på mig som om jag var galen. Fuck jag var galen . Det var därför jag var där. Jag hade försökt ta livet av mig. Jag ville ta livet av mig då. Jag ville hela tiden. Jag var där frivilligt bara för att få hjälp att inte göra det. Men de bara tittar. Hemska elaka oförståen de ögon som säger att jag har fel. Om jag bara VILLE skulle jag sluta känna ångest. Mitt eget fel. Helt mitt eget fel. Hur jag bara kan ha mage att förvänta mig att någon annan ska ordna upp mitt liv. Men jag vill inte någåon annan ska göra det. Hör ni inte ingen annan. Jag vill ordna upp det själv men jag vill ha hjälp innan jag försvinner. Jävlar är det en sjukdom eller är det en tankevilla. Om det är och jag lever bara i  min egen fantasi där jag sitter hemma och grinar för att jag vill det. Är jag inte galen då. Helt jävla koko. Jo det är jag.

Jag vill bli diakon. Men jag ser inte hur jag ska kunna söka jobb och argumentera för att jag kan konkurrera med andra som vill ha jobbet och kan prestera det jag inte kan prestera. Normala saker. Ringa ett telefonsamtal utan att hjärtat löper amok. Träffa andra människor utan att få panikångest och stänga in mig på toaletten ochskära mig mot toalettpapperbehållaren sån där med vassa eggar. Tänka att jag klarar att klara av om jag bara kom igen Elin du fixar det här du har fixat det här förut. Men är det så som alla andra har det? Är det så för då förstår jag inte hur dom orkar skriva om resor dom vill åka till, filmer dom sett, eller polare som sagt något fånigt när dom var fulla. Det finns liksom inte.

Emellan varven försöker jag intala mig själv att jag visst kan bli en sån människa. Jag ska bli mamma och hämta ungar från dagis, prata med personalen, steka korv, inte skära mig i badrummet när barnen lagt sig, jag ska bli en sån som bakar bullar, tjänar pengar och sminkar sig fint på morgonen. Jag ska inte bli en sån mamma som mina barn är rädd ska ta  livet av sig. Därför inga barn. Jag har inte rätt att skaffa barn. Inte förrän jag mår bättre. Och i tolv år...tolv jävla år  har jag intalat mig själv att det blir bättre snart. Jag ska reda upp det med familjen. Jag ska acceptera at jag är döv. Jag ska acceptera att jag hör. Jag ska acceptera att jag ändock är hörselskadad. Jag ska acceptera att det är svårt för alla då och då. Jag ska intala mig att jag intalar mgi att jag är en bra människa emellan....emellan när jag i nte är det. Det blir bättre. Det måste det ju bli. Men  jag tänker på hur det var med hörselskadan. Jag accepterade inte den förrän jag lärde mig att den var en del av mig. Tänk om depressionen är en del av mig också.

Vad krävs för att man ska bli diagnosticerad något annat än "emotionellt instabil". Kan man vara en normal människa när man vacklar på gränsen till tvångsintagning och 100% studier? Kan man det? Kan jag det. Kan jag önska mig ett liv där jag har min familj. Där ingen är arg på mig? Där någon håller om mig när jag börjar skaka och inte kan fungera. Är det normalt? Vad är jag annars? Jag menar inte normal som någon som Blondinbella eller så. Jag menar normalfungerande med jobb som jag klarar av? Jag gör mig ständigt besviken genom att hoppas att jag ska uppnå det. Men jag gör inte det. Jag halkar ner hela tiden. Ibland blir det bättre, men det är aldrig bra nog för att jag skulle kunna jobba 100 % och skaffa barn.

Jag kanske måste införliva depressionen i den jag är. Lära mig att leva med den istället för att hoppas att den kommer försvinna. Men i det perspektivet behöver jag hjälp av någon som varit med om samma och vet vad man gör när man inte klarar av livet som de flesta andra människor lever. Om man är en sån som blir sjukskriven gång efter annan. Vad gör man då för att leva ett vettigt liv? Kan man ens det. Jag har lovat F att inte skära mig. Han jobbar. Jag broderar, glor på tv. Jag tar en katt i famnen och luktar på hennes mage. Den luktar varm ullig katt. Sen gråter jag igen. För en vecka började jag ta vattenutdrivande, men ärligt talat trodde jag att vätskan skulle komma ut ur andra hålet.

22 mars 2008 - Boknörd

Kategori: Lettura

image1055

19 mars 2008 - Drömde så hemskt

Kategori: Secondhandbarn

*MARDRÖM*

Jag kan inte klättra ur drömmen för den håller mig kvar emotionellt. Han hade varit på fest och jag såg att något var fel. Jag fick dra ut det. Dra fram det "jag ser att  något har hänt berätta" och sen var det någon tjej. Och jag fick dra fram det också. Hur det hade blivit kramar, pussar och sen kyssar och att det bara var så. Men sen blev det konstigt för han tyckte inte att jag reagerade vettigt när jag blev så arg. Och jag gjorde slut för att markera och han bara såg lättade ut och sa att han skulle hämta prylarna senare.

Jag vet att det inte har hänt. Men i mig känns det som om det hänt och jag är helt tom. Det sjuka är att det alltid är så där när det tar slut. Det här stora heliga för alltid krossas under fötterna på "jo klart jag älskar dig, men...." och i menet ligger massor av saker gömda. Och klart man börjar rota och rotandet förstör en inifrån. Men det är ändå enkelt. Det är en vardag och solen skiner och det kunde varit igår eller imorgon. Och alltid tänker man att ett "göra slut" borde vara större. Inga fanfarer kanske, men hårdrocksmusik? Jag vet inte. Men inte så enkelt. Inte så enkelt som att säga "det här fungerar inte". Jag vet att det var en dröm, men det påminner mig om hur skört kärleken egentligen är. Jag tror inte det finns många som lever i stadiga förhållanden som inte tror att just deras förhållande är unikt. Det jag och F har är unikt, det känner jag i maggropen. Men tänk om? Tänk om det blir just så där och alla förhoppningar går om intet och jag kommer minnas den dagen i varje detalj. Vad jag läste, vad jag åt, vad jag gjorde, hur jag grät. Jag blir rädd.

16 mars 2008 - Hemma hos oss finns en

Kategori: Hobby å sånt

327375-1034
Grodprins som läser böcker.
Den är megasöt.

15 mars 2008 - Erektion en rättighet?

Kategori: Dylika dumheter

image1030
Bert Karlsson slår ett slag för alla män som har problem med att få upp staken. Till hamsterns fördel kan ju nämnas att han slåss för att han själv haft prostatacancer och tycker medlen borde vara subventionerade. Men en rättighet? Är inte det att ta i en aning? Huvudsaken ...eller hm...vad man nu säger...ligger väl inte i att få upp snoppen utan att kunna ha sex - i vilket fall som. Och det kan man ju utan att ha ståfräs. Faktiskt. Alla vi som käkar antidepressiva vet att sex (eg. lust)  faktiskt inte är någon rättighet. Inte vackert väder heller. Eller plasma-tv. Eller har jag helt fel?

(klicka på cigarren *som faktiskt bara är en cigarr* för att komma till Aftonbladets artikel om det stora hela *eller lilla*

15 mars 2008 - Jag vill se

Kategori: Lettura

Ett program där kända folkliga profiler berättar om sina favoritböcker, vilka som var de första som väckte läshunger, böcker som berör och som rekommenderas. Jag vill se folkliga personer som Björn Ranelid *harkel* och Ronedalh-brorsorna sitta och diskutera "dagens bok". Jag vill se program som njuter, äter, sover och knullar böcker. Men vad jag inte vill se är Melodifestivalen del 28 delfinal 745. Snälla.

15 mars 2008 - Folkart inspiration

Kategori: Inspiration

327375-1027

Som ett barn i en godisaffär. Folkart har massor av duktiga designers som gör fantasifulla skapelser. Just nu finns det en hel del grejer på rea. Klicka på bilden för att komma till sidan.

14 mars 2008 - Unnar mig ytlighet

Kategori: Secondhandbarn

image1017 
Tuffa dagar, med posten kom provsvaren som visade (enligt kvackläkaren som INTE skickade med själva provsvaren utan bara sin tolkning av dem) ingenting. Ergo - inga hormonrubbningar, ergo inga svar på varför jag bara går upp i vikt trots att jag sköter mathållning och motion bra. Ångest ergo. Ergo min skapare. Jag försöker att inte tänka på det. På måndag ska vi till ny läkare och se vad hon kan säga om saken. Jag funderar på att sluta med p-piller helt. Fan jag har ju ändå inte sex (på sånt sätt) så vad spelar det för roll. Och jag vill inte må så här längre. Ändå har jag ingen aning om det verkligen är det som gör att jag mår dåligt. Varför? Jo därför att kvackläkaren inte ens ville diskutera så långt. Alla mina frågor som
- Vad händer om jag slutar med p-piller, blir jag MER deprimerad då?
- Kan min depression i någon mån berott på p-piller hela tiden? (haft sedan jag var elva år)
- Om jag ska byta, vilka alternativ har jag?
- Och isåfall vilka bifeffekter kommer jag drabbas av?
- Kan viktökningen och depressionen bero på annat än detta och isåfall vad?

Inga svar från Dr Kvack. För vi kom alltså inte så långt. Hon satt och rättade mig och berättade att jag INTE har "mens" eftersom jag äter p-piller, vilket är en kvackutsaga av sällan desslike för att okej, vi kallar det kanske inte mens - men blödningar i stil med Shining när hissdörrarna öppnas måste ju kallas något? Låt oss kalla det mens iallafall och gå vidare. Whatever.

Så jag gräver ner? upp? in? ut? ...något i det ytliga. Skor, kläder, smink, kändisars skumma affärer, vampyrdråpare, Eddie Izzard, Terry Pratchett, små prickiga svampar som ...nä jag bara skojar, men ytligt. Ett tag. Bild ett visar en satsikens cool ring från Etsy.com. Bild 2 visar dom snorsnyggaste skorna jag sett förutom de på bild 3 och bild 4 är på ett smyckesskrin som jag skulle ge någons vänstra arm för.

12 mars 2008 - Shabbychic inspiration

Kategori: Inspiration

327375-1010
Shabby chic är min grej. Jag älskar lantligt slitna prylar. Egentligen finns det nog ingen genre som är så lätt att göra själv som shabby chic - allt som krävs är gott öga för fyndiga möbler samt sandpapper. Om man vill inspireras finns det massor av butiker på internet. Ovan ett collage från butiken shabbychic.com. Om du klickar på bilden kommer du till webbsidan.

12 mars 2008 - Drömmen om en illrosa klänning

Kategori: Inspiration

327375-1009
För ungefär tre år sedan fastnade jag för en fantastisk rosa klänning med små clowner på (se bild nr 2). Jag vann aldrig auktionen men sedan dess har jag haft en dröm om att hitta något liknande igen. Ovan ett litet inspirationskollage med bilder från Makeupstore, Everlasting och min egen lilla bild från Liseberg.

11 mars 2008 - Fish ´n chips

Kategori: Artestik

image1008
Här kommer äntligen bild på min andra teckning med ungefär samma teknik som i regnbågsängeln. Jag känner mig fortfarande inte särskilt säker på min förmåga att teckna, men jag tycker det är kul så jag kommer säkerligen fortsätta. Här har vi alltså en ganska dum guldfisk som nojjar över meningen med livet.

10 mars 2008 - En fördjupning

Kategori: Film och media

image1004Jag läser om alla Pratchetts böcker. Trygghet, galenskap och trygghet igen. Jag har haft mina perioder. Första depressionsperioden gjorde jag slut på alla Agatha Christies böcker. Det blir sisådär 82 böcker. Räkna sedan hur många gånger jag ramlat ner i avgrunden i längre perioder. Ergo - jag kan intrigerna utantill. Sen var det Stephen Kings alla romaner och förra våren knarkade jag Pratchett. Det fina med Pratchett är att det inte går att läsa böckerna för många gånger. Varje ny läsning ger nya insikter och förhoppningsvis bättre och fylligare recensioner. Jag kommer lägga ut de recensioner jag skriver på Terry Pratchetts böcker här på bloggen. Inspirera och inspireras.

Just nu sitter jag trött i Megaplutts stora morgonrock och känner mig lite nere. Sov kanske sex eller sju timmar i natt på två sömntabletter. Det är helt okej, men jag hade gärna sovit några timmar till för det känns fortfarande som om jag är i dvala. Jag tror kroppen kompenserar för de senaste svartlistade veckorna. Klockan ett är jag hundvakt. Sen kommer megaplutt och tar över vid halv fyra tiden. Då ska jag träna. Sen blir det mer plugg hemma.

Igår var Mill och Dennis här och vi glodde på "Fraction" - riktigt bra (Ryan Gosling är fantastisk, inte lika bra som i The Believer okej...men fantastisk. Och trots att jag har viss antipati för Hopkins måste jag erkänna att han bar upp filmen värdigt) & "Black sheep" som var en ganska fantastisk historia om människoätande får (som fungerade hör och häpna och lockade till en massa garv och skrik). Den senare kunde kortats med fördel, men den får ändå en treaplus i skräckgenren.

9 mars 2008 - Propotioner

Kategori: Dylika dumheter

image1008
Med en omisskännelig känsla för propotioner uttalar sig Carola i Aftonbladet;
"Det är som om jag blivit bränd på bål"

Buuuuhu?!

Ytterligare kommentar gällande schlagerfestivalen - som börjar likna valet i USA. Jag minns den gamla goda tiden då Schlagerfestivalen var EN GÅNG per år så man kunde stänga av skiten utan att bli mer påverkad än en alkolist på äppelcider. Kan inte svenska folket få rösta om vi överhuvudtaget ska vara med i Schlagerfestivalen i fortsättningen - och kan man isåfall hoppas att de flesta har vett att sysselsätta sig med något av mer bildande karaktär än nakenchocker, krismöten och bålbränning?

6 mars 2008 - Endast psykot är vaken

Kategori: Poetik

Att somna är alls inte lätt
klockan tickar och med den mitt vett
stackars mig och mitt märkliga sätt
tredje rundan till nött toalett

glott i en spegel - lett och lett
mitt ansikte finns kvar
och rumpan är bar
tänk vad vakan den tar

halleluja insomnia etikett

Och sömnen var här
men nu långt härifrån
zoplikon är ett hån
minimalt helgerån

Tänk dig själv minsta bebis kan somna ifrån
vilket  jävla sätt
att förlita sig på en förlupen tablett
jag tror jag gråter en skvätt

halleluja insomnia etikett

image983

6 mars 2008 - Övergrepp - en gammal saga

Kategori: Poetik

Sömnsvårigheterna gör att jag går omkring som en förtappad galning här i lägenheten. Törnar emot saker, ramlar över katterna (som svansar runt benen på mig tills jag ramlar och sen ser häpet förvånade *ergo förebrående* ut) och känner mig allmänt off. Så här trött når ångesten inte in i mig. Det blir utspädd ångest och trötthet istället. Kroppen vet det. Kanske sparar den bara på mina krafter - även om jag just nu, önskar att den inte gjorde det i sömnform. Jag har läst en massa böcker, jag har broderat en massa stygn och jag gick 8 km igår. Undra på att jag blir trött.

Har du provat att försöka springa ifrån din ångest någon gång? Det är sjukt vad ilska, rädsla och raseri ger kroppen oanade energireserver. Jag gick så att svetten stänkte igår. Jag tänkte på kvack-läkaren och ilskan bubblade. Alltid bättre med bubbel än att krympa i liten ledsenhet. Och jag tänkte på alla de läkare jag träffat som gjort mig illa. Så illa att jag inte ens vågat skriva om det förut. Men jag tänker göra det nu. Mina damer och herrar - detta är en sann historia ur verkliga livet. Ibland tvivlar jag på om det hänt för att det är så absurt. Men lets go. Är det en påhittad historia är jag Stephen Kings efterföljare....

År 1999 flyttade jag till Lund. Flytten innebar att jag bytte läkare och den känsliga frågan om vilken gynekolog jag skulle ha, kom upp. Jag har vestibulit. När jag var liten tyckte jag det var obehagligt att simma eftersom det gjorde ont när det kom in vatten i "whateveryounameit". Det gjorde ont att cykla och när jag fick mens var tamponger inte direkt the shit. Jag har aldrig lyckats sätta in en tampong för det gör så ont. När sex blev aktuellt lyckades jag aldrig genomföra samlag, men sex har jag ju haft (jag har till och med legitimation på att jag är världens bästa avsugerska *blinkar till en gammal pojkvän*). Men alltså, inte varit kapabel till några in och ut grejer. Följaktligen heller inte undersökts av gynekolog.

Det var kvinnokliniken i Lund på universitetssjukhuset. Jag var fortfarande döv då. Jag kom in för undersökning, men vi hade kommit överrens om att jag skulle slippa "ankan". Ni vet den där spateln som delas i två när de sticker in den i en. Som ett skohorn med kvack. Hon skulle bara titta, möjligtvis sära lite med fingrarna. Hade vi kommit överrens om. Bara det gjorde ont. Läkaren (vars utseende jag förträngt) var vänlig och tillitsingivande. Hon fick mig att gå med på att lägga spateln precis vid ingången - men absolut inte köra in den. Vi pratade om vestibulit och hur man kan övervinna den genom att långsamt vänja sig vid obehaget. Senare när jag faktiskt fått expertundervisning i just detta fick jag veta att man använder mycket små glasstavar som man för in långsamt och sen låter ligga medan man försöker att inte spänna sig. Processen kan ta månader eller år. Men nåväl. Där ligger jag, darrande i en jävligt otäck stol med benen spretandes mot taket och försöker avläsa läkaren. Det finns något otroligt blottande i att vara döv och vara i den situationen. Uppmärksamheten på läkarens läppar - avläsa avläsa avläsa - missa inget för då kan det göra ont. Och det var då hon gjorde det. Jag sa att det gjorde ont med spateln och bad henne ta bort den. Hon sa något om att jag skulle titta på henne. Men det gjorde ont. Jävla ont, ta bort den ta bort den ta bort den. Hon la handen på min axel. Titta inte dit. Titta på mig, lyssna på vad jag säger.

Jag vände ansiktet mot henne och då - då körde hon in den. Jag skrek så högt att sköterskor kom in. De försökte lugna mig men det var svartglödgat. Det var en spjutspets i mig. Den grävde jag skrek den fanns där och jag trodde jag skulle svimma så ont gjorde det. Samtidigt läkaren. Tittade på mig, såg nästan sur ut. Tyst. Skrik inte så där. Och sen. Hon tog ut den. Jag grät fortfarande högt som ett barn. En sköterska tog mig i armen och sa "lilla gumman" eller något. Jag minns inte. Och sen gjorde jag precis som alla våldtagna tjejer vill göra. Jag gick hem. Jag grät. Jag förträngde. Jag tänkte att jag självmant satt mig i stolen. Att jag missat något för att jag inte hörde. Att jag sa att hon fick ha spateln vid ingången. Att hon fick göra det.

Men sen så tänkte jag på hur mycket jag pratade om smärtan innan. Hur jag poängterade att de måste sluta när jag sa nej. Hur jag hela tiden under undersökningen bad henne sluta och hur hon fortsatte och hur hon fick mig att känna mig dum och liten när jag protesterade. Men allra mest tänkte jag på hur hon utnyttjade min dövhet för att få min uppmärksamhet och kunna trycka in skiten i mig. Jag berättade det för en k ompis efteråt. Hon sa att jag skulle anmäla. Jag var inne i en depressionsperiod och det som hade hänt underlättade inte. Så jag förträngde. Konsekvensen blev att min vestibulit blev värre - och att min tillit för läkare försvann så gott som helt. Nästa gång jag skulle göra gynekolog undersökning krävde jag (och det tog ett år innan jag fick min vilja igenom) att bli sövd. Det blev jag.

Det var väl en trevlig liten "saga"? Inte sant. Jo...sant. Väldigt sant. Någon skrev på min blogg att hon tyckte att manliga gynekologer var lite äckligt. Hon ville gå hos en kvinnlig. För mig spelade det ingen roll sa jag. Det var en kvinna som gjorde så där mot mig. Men kön spelar ingen roll. Det var en läkare som gjorde det. Och jag minns inte ens hennes ansikte längre. Jag bara minns hur hon lurade mig att avläsa för att förstöra något gott. Min tro på vården.

Allt det tänkte jag på när jag gick och ångade upp i 8000 aerobicssteg. Det och alla andra läkare jag mött som behandlat mig som om jag är mindre värd än dom. Naturligtvis blir det svårt för mig att respektera de läkare som tycker att doktorsguiden är en kränkning. Jag vill kränka tillbaka - i ord. Sen funderar jag över om det ens är en kränkning att man säger vad man tycker om en läkare. På sidan får man skriva om läkare i positiva ordalag. Inte i negativa. Marcus skrev att positivt och negativt bör följas åt. Det tycker jag också. Jag vet inte hur många läkare som anmäls idag. Men jag vet att vi är många som inte anmält för att vi inte klarat av det. Eller för att vi vet att det är till ingen nytta. Min upplevelse var att jag bokstavligen blev våldtagen av en läkare. Men patienter blir psykiskt våldtagna hela tiden. Det gör ont. Doktorsguiden kan vara ett bra sätt att iallafall prisa de läkare som ÄR bra. Jag har min älskade Staffan Olsson. Marcus har Pia. Det är läkare som återgett en tro på läkarkåren och på att man har rätt att bli bra behandlad på en vårdmottagning.

5 mars 2008 - "Barnvakten" snäll

Kategori: Secondhandbarn

image981Ångesten hanterbar. "Barnvakten" var snäll. Vi satt och ritade och pratade och ritade lite till. Sällskap är bra. Natten var dunkel. Jag minns att jag var vaken. Jag minns att jag trodde att jag sov. Tabletter. Stirrande i spegeln och trötthet som svepte in mig i sin varma filt. Det var inte förrän på tidig morgonkvist jag fick sömn och jag vaknade klockan nio. Idag blir det nya försök att hitta läkare och helst lite tidigare än evigheters evighetsmånader. Jag vågar inte känna efter hur jag egentligen känner mig. Jag är stum och dövad. Jag ska gå till Gerda nu för jag vill inte sitta instängd mer.

Tack alla som bryr sig, ni är änglar hela bunten. Iallafall får ni vipkort till himlen...något sånt.

4 mars 2008 - Tick tack

Kategori: Poetik

image980En bomb som detonerar, röda och gröna sladdar
Klipp av rätt några sekunder innan vi alla är döda
gör det fort precis som i en Hollywoodfilm
Pusta ut eller inse att klockan fortfarande tickar

Vad gör det om hundra år
Hur många timmar är hundra år.
Allting är långt borta men jag är helt nära

Vet du jag tror det är dags
dra isär himlen och blotta
gardinerna du gömmer dig
bakom
smek mig med nariga händer

Marken är sårig efter nattens snöfall.
Den gnyr när jag går på den

4 mars 2008 - Kvacksalvarblues

Kategori: Secondhandbarn

327375-979
Hjärtat pickade hårt. Träffa läkare/gynekolog för att förändra kroppens okontrollerade vansinne har väntats på en månad. Massa förhoppningar rymdes i min lilla kropp när jag hälsade på tant Kvack. Massor av förhoppningar krossades när tant Kvack öppnade munnen. Hon varken bekräftade att mina problem kan bero på att p-pillerna löper amok med min kropp, eller att det finns något alls att göra för att fixa det. Vad hon gjorde var att rätta mig när jag sa att min menscykel är helt förändrad *aaaaha...nänä, nu ska vi göra begreppen lite tydliga - du har ingen menscykel för du har p-piller, en menscykel är...blablablabla*...jag försöker avbryta - okej, men p-pillerscykeln som sådan har förändrats *en menscykel ser ut så här - kastar fram ett papper som visar en prickig vagina och börjar med en teknisk förklaring om hur mens är - tillskillnad från den "icke-mens" som jag pratar om. Jag försöker återigen tala om de förändringar som skett i mig under det senaste året.

- 10 kg:s kroppsviktsökning (minst en femtedel av vad jag väger - så det är rätt mycket), detta trots att jag motionerar mycket regelbundet och inga förändringar har skett (tant Kvack tittar förberående på mig - exakt hur lång är du egentligen? Jag svarar 150  cm. Exakt hur mycket väger du? Jag svarar 53 kg men säger att det inte är exakta vikten det kommer an på utan förändringen - förändringen är stor och visar att något har hänt hormoniellt. Exakt hur mycket vill du väga säger tant kvack? Jag tvekar för jag tycker inte det alls har med saken att göra men säger att jag vill gå ner något kilo. Hon snörper ihop munnen.
- Jag har fått finnar för första gången i mitt liv. Jag har aldrig haft några problem med finnar men nu ploppar dom upp - det är något nytt. Tant Kvack fnyser.
- Ja och sen har jag tio års erfarenhet av hur jag fungerar och vad min depression innebär. Jag vet när något är fysiskt och när något är psykiskt. Tant Kvack avbryter mig här för att hålla en föreläsning om hur fel jag har, att kropp och själ minsann inte kan skiljas åt. Det är inte min poäng säger jag. Jojo...men det är viktigt att man förstår det. Kropp och själ hänger ihop så det kan man inte veta om man känner sig kroppsligt eller fysiskt dåligt. Jag protesterar. Hon fortsätter.

Jag börjar gråta. Jag mår så dåligt säger jag. Det är så himla jobbigt just nu. Vi har tittat på menscykeln *harkelharkel - det finns ingen menscykel när man tar p-piller* ...jaja...vi har tittat på "menscykeln" jag gör tydliga kaninöron för att verkligen betona att jag hänger med. Och den har FÖRÄNDRATS. Jag mår så dåligt just nu, jag känner mig själv och det blir sämre hela tiden. Därför var detta akut. Det är akut jag vet inte vad jag ska göra. Jag skär mig, och jag tar tabletter, men jag måste få hjälp. Det är så illa att jag funderat på att lägga in mig *den värsta lösningen för mig - men vill betona hur illa det är eftersom tant kvack fortfarande sitter och tittar på mig och Freddi med ögon som strålar av hur lite hon tror på mig*.  

Tant kvack  svarar omedelbart att hon tycker tvångsinläggning låter som en bra idé, varefter jag brister ut i explosionsartad gråt. Jag frågar om hon vet vad det innebär att bli inlagd, att man bara blir i pumpad mediciner och att man mycket väl kan ta livet av sig där om man så vill det. Ja säger Kvack - tyvärr vet hon det, men det är hennes plikt att. Jag avbryter....men du vet och ändå tycker....hon avbryter mig...plikt som sagt, det är viktigt att man går lagligt till och det är så det är. Det låter hårt men....ja, säger jag det låter hårt. Vet du vad det innebär - tror du att jag kan få hjälp av att bli inlagd? Handlar inte om det. Nej det handlar om att hon har en plikt och att visst finns det folk som åker in på avdelning med bra läkare och bra avdelning och då kan det ju bli  *slår ut med armarna i en väldigt ankig rörelse*...tystnar. Jag snörvlar - mmmm så finns det dom som hamnar på en,  och avbryts igen. Jaja, men nu måste jag säga att , hon svamlar (Freddi kan intyga svamlet - som jag hade full förståelse för eftersom jag trodde att hon stammade och hade fullt sjå att försöka avläsa henne - vilket hon - fick jag veta efteråt...inte alls gjorde. Hon stammade inte, utan det jag upplevde vara stammande var svammel, oavslutade meningar och hummanden - tjohej). Jag säger *avbryter henne*....det känns så tröstlöst - hon glor på mig. Jaaaa? väldigt frågande. Tröstlöst säger jag igen. Hon glor på mig fortfarande ...jaaaaaaaaa? tröstlöst vad....?...

Jag och Freddi bara tittar på henne. Freddi säger - det känns tröstlöst, förstår du inte? Tant kvack skjuter ut oss från mottagningen för att ta prover och ser konfunderad ut. Hur länge kan det ta innan proverna är klara (som ska visa min hormonhalt) frågar jag. Å...det vet jag inte. Jamen något måste du kunna säga. Det är akut!!! Rör det sig om månader? Om veckor? Om dagar?.....ja...vill inte säga något egentligen...egentligen så är det oväsentligt.

*TYSTNAD*
veckor kanske? Ny gråtkaskad. Hon singlar över en pappersduk och vänder sig bort från mig. Veckor? Fan jag orkar inte. Nä säger tant kvack - just därför är det nog så att tvångsinläggning är det enda jag kan rekommendera. Men - vänder sig till Freddi - nu ligger det här på dina axlar. Sen säger hon adjö och går ut. Och en snäll sjuksköterska tar blodprov och klappar om mig. Vänlighet, ömhet, tröst. Världen Kvack, Världen utanför Kvack.
Vi åker till hjärnhälsan. Får en uppläxning att jag inte kan komma närsomhelst och tro att jag kan få tid. Men hon ser hur dåligt jag mår. Sitt och vänta. Jag sitter och väntar. Fem minuter senare har de ändå fixat en psykologtid. Jag misstänker att hon struntade i lunchen för min skull, välsignade människa.

Vi diskuterar, jag får bekräftelse att jag finns och att jag inte hittar på. Men lösning på problemet kan vi inte nå. Det behövs läkarhjälp. Gynekologhjälp eftersom det är dom som kan hormon och skit. Nästa läkartid är den 23 april. Lever jag då? Vi hankar oss fram timme för timme. Axel kommer hit. Barnvakt till galenskapen som vill bli diakon. Lustigt egentligen. Men han har varit där själv. Han vet ångest. Jag har sovit bort den värsta men råttan börjar vakna igen. Hon vill ha mat. Jag vill att Mila ska ställa sig på mitt bröst och slita upp bröstkorgen och befria mig från krafsandet. Sen vill jag att hon ska slicka igen hålet och göra mig till frid igen. Jag är rädd.

Kvack Tanten sitter på Eslövs carema. Jag tänker inte hänga ut henne med namn. Men bemötandet är ett av de sämsta jag fått av en läkare. Det kan ju vara värt att veta om du mår kasst och vill möta någon med empati som en annan komponent i kompetensen.

4 mars 2008 - Konsten att leva som om det finns en mening

Kategori: Secondhandbarn

Första gången jag föll var på ett födelsedagskalas. Om några månader är det tio år sedan. Jag trodde att jag visste vad smärta var. Men det var innan jag föll ner i råttan mörka näste. Det tog ett år innan jag kunde se mig själv i spegeln igen. Det jag såg då var ett monster. Mitt midjelånga hår rakade jag av, mina ögon som jag med naiv förhoppning ville beskriva som guldbruna blev svarta. Det gick inte över en natt - självklart inte. Snarare pågick det under en evighetstid. Jag var ett hål. Det spelade ingen roll hur mycket jag försökte fylla upp hålet med. Det var bottenlöst. Från att ha levt med avgrunden på trivsamt långt avstånd kom det närmare. Jag vacklade och drog ner mig människor jag älskade i fallet. Ingen barmhärtighet. Det fanns bara jag och min smärta. Känslor som jag tidigare hade kunnat hantera som ilska, skam, vrede, svartsjuka, avund och till och med glädje ryggade kroppen tillbaka för. Det var som om ett nytt jag byggdes upp. Ett jag som byggde murar för att  inte känna för mycket. Murarna var bara vrakgods. Så enkla att rasera.

På ett sätt är det bra att inte alla människor vet vad ångest är. Det är en nåd. Å andra sidan blir det destå svårare för oss som lever i tomheten att beskriva - eller snarare bevisa hur jävligt det faktiskt är. Säger du att du har cancer skulle få människor ge dig rådet att "gaska upp dig". För cancer är en riktig sjukdom till skillnad från depression. Föreställningen om att ångest är något man simulerar för att få uppmärksamhet eller medlidande är allmänt spridd. Någonstans har någon en bild av hur vi som är - står och karvar i handlederna för att få någon att tycka synd om oss. Medlidande är ett motiv. Eller kanske skulle det vara det om det inte vore för att självdestruktivt beteende och ångest aldrig genererar något medlidande. Ledsenhet är något man kan ifrågasätta. Helst när man står på tillräckligt långt avstånd att man inte ser när någon gråter.

Hos psykologer gräver man i människans inre. Det är en helvetes fiskdamm när vi har party för 500 kr timmen. Efter ett par år vet du vad som skaver. Oftast är det något så enkelt som din egen spegelbild. Insikten att du inte är eller någonsin kommer vara något du önskar. Insikten att du är dömd att vara ensam, även om ni är två. Sak samma. Ensamhet finns i tusen former och förpackningar. Köp en så får du två på köpet. En annan populär psykologisk grunka du kan fiska upp är förstås kraschad självkänsla. Varje gång du blir slagen, psykiskt eller fysiskt så krymper den du ska bli. Jag skulle vilja mala ner den person som sa "det du inte dör av blir du starkare av" till köttfärs. Bli stark av det fitta! För inte fan är det så enkelt. Det som sker är att skalen blir tjockare och du famlar i mörkret efter någon som kan ordna upp allting.

Och där kommer självklart drömprinsen eller prinsessan in. Föreställningen om att någon ska hela oss är också en jävla saga. Det är en nåd att ha någon som älskar en, men ångesten kan finnas kvar iallafall. Den finns i mig, trots att den jag älskar ligger och tittar på mig med blåögd blick och tårarna nalkandes. Visst vet jag att jag är älskad. Men vad spelar det för roll när jag inte finns. Jaget är inte herre i sitt eget hus. Och jag ser ut genom mina ögon på min krossade framtid. Hur någonsin skaffa barn när man mår så här? Hur någonsin leva ett normalt liv?
Sen en dag blir allting bättre. Det sker hela tiden. Men vi som bor granne med ångesten vet att det inte är för evigt. Aldrig för evigt. Som en rasren jycke. Paradoxalt.

Det finns en mening. Jag ser den i dig och dig och dig. Ibland är det bara inte mening nog. Till min vän som åker in och ut på psyket och vrålar besinningslöst mot gud ingen alls - säger jag "ta inte livet av dig för då får du inte veta hur det skulle slutat". Så är det. I mitt bröst pulserar hoppet, ibland litet som en fågelunge ibland så ofantligt stort att jag vill snurra in mig i hela livets armar. Men hopp finns det. Ändå - ångesten. Som en blodssyster eller bror. Vi som vet den, ser den i varandras ögon. Vi vet  vad som inte kan sägas i ord.

3 mars 2008 - Vem är jag

Kategori: Poetik

ingen
ingenting
jag vill vara den som finns till
men ingen ingen kan jag vara
om jag vill
Kroppen skaver
Jag skaver i min kropp
Jag det den
Den skaver i min kropp
Inga tårar
de har torkat bort
vi väntar på regnet

3 mars 2008 - Våndan av att vara jag

Kategori: Secondhandbarn

image976
Lusten att .... har försvunnit. Lusten behöver sällan vara särskilt stark. Men det är den där lusten som får mig att knäppa på datorn för att se vem som skrivit till mig, om det hänt något nytt med de bloggare jag följer och för att skriva egna inlägg. Lusten att har försvunnit. Jag skriver ovilligt och råttan bygger bo i mitt inre. Jag tror hon ska få ungar. En hel familj med ångestråttor i mitt bröst. Jag vill inte finnas. Inte på det här sättet iallafall. Vi räknar timmar tills doktorn. Gynekolog rättare sagt - för jag behöver ett hopp om att det här kommer gå över. Jag kan inte leva i den här dimman utan att tro på att något blir bättre. Det gör för ont. Jag vet vad jag ska göra. Jag ska läsa min kurs (bryr mig inte), jag ska avsluta min läskurs (bryr mig inte), jag ska recensera de böcker jag läst (inte helt ovillig men bryr mig inte), jag ska träna så att jag får bort ångesten (säger F). Jag förstår inte hur jag ska kunna ta mig utanför dörren.

På Skinheadbarbiedolls blogg kommenterade jag för ett par dagar sedan ett inlägg om ångest. Det var ett snällt och omtänksamt inlägg, men jag fick bara skit tillbaka. För att jag inte kunde förstå att man MÅSTE klara av jobb även om man har ångest. Man får skärpa sig lite och inte låta det hindra en. Jag undrade vad det var för ångest som tjejen som tjafsade med mig led av. Hur fan tar man sig till ett jobb när man inte klarar av att ta på sig nya trosor? Jag fattar inte. Hur motiverar man sig själv i huvudet när man inte har någon kontakt med den man var och ville vara.

Grundläggande saker. Äta när man är hungrig - varför då? Sova när man är trött - rädd för mardrömmar! Kissa när man är kissnödig - långt till toaletten. Tvätta sig så man inte ser ut som en gris - orkar inte. Någon måste säga till. Gör det här gör det här gör det här. Annars stillestånd. Tittar ut genom mina egna ögon och hjälp mig någon. Säg vad jag ska göra. Jag vill inte sitta här och vara fast i det här skalet. Det har tjänat ut. Jag kan inte. F kommer och tar min hand och säger ta lugnande. Vill inte. Är jag rädd för att bli beroende? Nej. Jag skiter i det nu. Jag bara vill inte. Varför skulle en liten vit tablett göra varken från eller till. Ta den. Jag vill inte. Jag tar den. Inget förändras. Kanske lite. Kanske jag kan ta mig till toaletten själv. Kanske kan jag leta upp ett rakblad att skära med. Kanske.

Det är illa. Har inte varit så här sedan år 2005 som jag knappt minns något från. Det var det året jag och F blev tillsammans. Tillsammans med ett ångestmonster. Klart fan vi kommer vara tillsammans alltid. Vi började i en röra och sen blev allting bara bättre och bättre. Men jag vill inte vara där igen. Jag har förträngt den tiden eftersom jag bara längtade efter att försvinna. Jag kan fortfarande skriva att jag inte vill bli så. Jag kan fortfarande vilja åka till doktorn. Jag kan fortfarande vilja ha ett liv. Jag vill.

1 mars 2008 - Om att vilja skära

Kategori: Secondhandbarn

Jag är fucked up. Mellan dimmorna av ångest försöker jag komma ikapp mig själv. Men sen är jag där igen. Det har inte varit så här jävligt på länge. Egentligen har jag svajat i flera månaders tid. Men den senaste månaden har varit värst. På tisdag ska jag till doktorn. Det behövs. Jag hoppas jag får hjälp för jag orkar inte ångesten i längden. Jag vet allting jag borde göra och inte klarar av. Jag vet att jag står mitt i livet och att jag är för nära avgrunden för att våga vackla och hoppas att någon fångar upp mig. För jag har varit här förut. Och jag orkar inte. Jag sitter och väntar på F nu. Men det enda jag har i huvudet är att hitta rakblad och skära mig. Kanske ångesten försvinner då? Jag är så trött på mig själv och på att aldrig kunna leva ett normalt liv mer än någon månad i taget. Framtiden känns mörk så in i helvete. Och råttan i mitt bröst biter mig varje gång jag försöker hitta en väg ut. Den biter och river och sliter.