Smuleliten

31 maj 2008 - Lemur update

Kategori: Apsalut

image1371
Ringsvansad lemur (Lemur catta) och Freddi Lindqvist (vulgaris ludentå)

31 maj 2008 - Le - massor

Kategori: Apsalut

327375-1367
Motorcykel & släktträff. Vi tänkte försöka hinna med ett besök till Landskrona och sätta ljus vid Bengts hus (graven finns i Kristianstad) och ta en liten andningspaus. Men jag är riktigt tung i lungorna idag. Vill inte ta bricanyl eftersom jag blir knäpp av den (mer än vanligt alltså), spattig och okontrollerad. Men är lite skraj för det brukar inte vara så här svårt att andas. Nå - det får väl ge sig. Lexie Williams har förresten tecknat lemurerna ovan. Det är ringsvansad lemur (närmaste släkten) och två andra arter som jag inte minns namnet på. Men jag har träffat en sån där röd, han hetter Håkan Arvidsson. Riktigt distignerad herre!

29 maj 2008 - Trolig överdosering

Kategori: Vardagligheter

Jag är fortfarande förkyld. Riktigt jävligt. Det känns som hela min skalle består av näsa. Förkyld, rinnande, patetisk näsa. Det dunkar i pannan och tyngdkraften skapar konstifika snorsträngar från näsan till allting under den. Följaktligen tog Freddi hand om Okki idag, medan jag var hemma och led. Jag har ingen smak i munnen men trots det kan jag känna att sköljmedlet från tvätten luktar - vilket tyder på att jag överdoserat å det grövsta. Från det ena till det andra.

För några månader sedan fick jag möjlighet att vara testperson för lambis ultrasoft näsdukar. Jag delade inte med mig alls utan behöll alla själv för just då var jag sjuk. Jag har fortfarande två paket kvar och de är grymma. Men en sak som stör mig, egentligen inte med näsdukarna, utan med reklamen för Lambi är - tja...reklamen för lambi.

Det är den där ulta ariska bruden som sitter på en grönskande äng och tjuter av glädje när hon får se ett bländvitt litet lamm skutta fram till henne. Det är inte reklam för lambi näsdukar utan för lambi toapapper. Och jag kan inte göra mig fri från bilden av hur jag sitter på skithuset och torkar mig i arslet med ett bräkande lamm. Eller snyter mig i det. Metaforer är bortkastade på mig.

Eller som Thomas Nydahl aldrig skulle säga:
Röv röv röv röv röv

röv

28 maj 2008 - Sista gången

Kategori: Poetik

image1363
Här är bilder från sista gången vi träffade Bengt. Det är tungt härhemma. Overkligt. Freddi berättar gamla historier, och sen gråter vi och skrattar - för minnen av Bengt är helt igenom lyckliga. Vem var han? Vi svarar - en person som fick en att känna sig värdefull och viktig - utan att för den del rucka på sig själv och bli enkom en lyssnare. Bengt tog plats - hjärteplats.

27 maj 2008 - Till minne av Bengt

Kategori: Poetik

Vi är ledsna. Bengt är död. Han var en helt otrolig människa. Det finns inga ord som rättvist kan beskriva honom. Så jag lägger ut en bild av Freddi och Bengt från år 2006.

image1361
1921-01-30-2008-03-28 image1359

26 maj 2008 - Maria i cyanid

Kategori: Fotofrenesi

327375-1349

327375-1350

image1351
Modell: Maria L, Stylist: Anya

26 maj 2008 - Besvikelse

Kategori: Secondhandbarn

image1348För ett år sedan kritiserades jag av en vän som jag höll mycket av. Det var mitt språk som var vulgärt, det var min vilja att blotta mitt privatliv som störde och annat också. Det ledde till en brytning. Det gjorde mig oerhört ledsen. Sen dess har vi trevat oss tillbaka till varandra. Och nu har exakt samma sak skett igen. Jag har taggarna utåt för jag orkar inte bli känslomässigt berörd och ta till mig kritiken som jag tycker är orättvis. Kritiken handlar om mitt sätt att skriva. Det är inte kultiverat nog. Ifrågasättandet får mig av naturliga skäl att ifrågasätta hela min person. Hur ska jag vara för att passa in? För att bli omtyckt?

Svaret är teoretiskt enkelt men svårare att acceptera praktiskt. Jag måste vara jag. Jag måste vara den jag är och tycker om, även om jag blir ensam om att tycka om mig själv. Jag är inte särskilt kultiverad. Jag ser mig själv som intellektuell för att jag ständigt läser. Jag är en människa som alltid utvecklas och är på väg mot något nytt. Men vissa saker är bestående i mig. Det är dom där sakerna som fick min mamma att varna mig innan middagar "säg nu inget dumt" och mina bekanta att höja på ögonbrynen över att jag lyckades få in både Hitler, vithajar och förintelsen i en och samma konversation. Jag känner mig ofta bindgalen. Jag vet att jag inte är som andra. Och i viss mån har jag accepterat det.

Min humor har inte förändrats mycket sedan jag var fem år. Då satt jag framför mormor & morfars tv och skrattade så jag ramlade av soffan när Benny Hill sändes på tv. Jag skrattar fortfarande åt Benny Hill. Jag gillar absurda komedier och gapflabbar åt "Helt hysteriskt", "Scrubs", Eddie Izzard, Terry Pratchett och "Dude where is my car". Det finns inget jag älskar så mycket som att skratta. När jag vill inviga någon i min speciella värld lånar jag ut en Pratchett och sätter på Izzard. Lycklig är den som lycklig gör. Jag älskar författare som blandar det absurda med det vardagliga. Författare som skiter ut roliga ord som Robban Broberg eller Sture Dahlström. Jag älskar i stort sett komik, det drastiska och jag är en sann anal-fabet. I den meningen har T rätt. Men min humor och mitt språk säger egentligen inget om mina värderingar.

Jag har ett starkt rättspatos. Jag vet vad som är rätt och fel, men jag tror mig själv inte alltid veta vägen dit. Vad som är rätt för dig, kan vara fel för någon annan. Jag tror att alla har sin väg att gå för att nå fulländning. I den mening tror jag på att Gud är meningsfullheten - att nå fram. Men vägen dit är din egen och ingen kan egentligen säga om den är bra eller dålig. Så länge du inte skadar någon annan. Och däri ligger ett av de starkaste argumenten till varför jag har rätt att tro på mig själv och vara stolt över det jag skriver.

Bloggen är ocensuerad. Till mamma och pappas stora förtvivlan och andras irritation. Det betyder att man inte behöver läsa den om man inte önskar. I viss omsträckning förlorar jag läsare på detta. En läsare som faller för min modemani kommer hit någon dag senare och får läsa om självskadebeteende. En historiker som vill läsa om förintelsen hittar ivriga rekommendationer för någon konstnär som tillverkar antika datorer. På min blogg finns den samlade JAG. Inget är censuerat eller tillrättalagt för att ge ett speciellt intryck av att jag är smart, bimbo, depressiv...etc etc....allt är bara en gegga av Elinleticia.

Jag har 100 läsare varje dag som troligen uppskattar det dom läser (positivt eller negativt). Det är okej. Och nu har jag skrivit av mig och ska gå till hotmail för att se vad T har skrivit till mig i sista vändan. Magen värker och klumpen i halsen är stor som en grapefrukt. Jag har bilder på Lemurbosse som ska kurera mig om det han skriver gör allt för ont. Och gör han det - då kanske det är bäst att ge upp den här relationen..

25 maj 2008 - Livet suger apröv

Kategori: Vardagligheter

image1337
Faktiskt. Jag tillfrisknade inte till bloggrundan. Istället låg jag hostande med feber och förbannade alla bacillers basiluskor. Jag tycker synd om mig själv så jävla mycket! Dessutom mår jag lika risigt idag som igår. Jag är rastlös men kan inte röra på mig. Det enda positiva i kråksången torde väl vara allt läsande. Jag har några sidor kvar i "Bunkern" och ett tjugotal kvar i "Kyrkan, nazismen och demokratin". Igår började jag läsa Kertez "Galärdagbok" som jag ska fördjupa mig i under kvällen. Eventuellt ska jag påbörja en bok som jag fick av M.M om förintelsen, men jag är inte säker. Jag saknar Freddi som jobbar en massa och knappt kommer hem imorgon emellan Hjärup och bion. Vill ha honom nära, det känns så tomt när han inte är här. P.s mönstret funderar jag på att brodera på min klänning till bröllopet. Och jag har fått dille på Art Nouveau nu. Vill beställa hem mönsterböcker med massor av sånt. För visst är det vackert!

Och just det - köpstoppet? Jag skiter i det för jag är alldeles för nere för karaktärsdanande saker just nu.

23 maj 2008 - Mår blurr

Kategori: Vardagligheter

Antingen är det förkylningen som slår hårt eller så är det allergin. Det kvittar vilket. Jag ligger utslagen idag. Har bara lyckats ta mig upp för att kissa och äta allergitabletter. Det bådar inte gott inför imorgon. Måste bli frisk! Ska dricka minst två flaskor ramlösa vatten. Minst.

23 maj 2008 - Flickan i den röda kappan

Kategori: Likvidation

År 1994 gjorde Steven Spielberg succé med "Schindlers list" som handlade om den tyska affärsmannen Oscar Schindler som höll arbetslägret Plasnow under andra världskriget (och som kom att rädda flera tusen judar från en säker död i dödslägren). Filmen var unik både i sin genre (det här var innan det blev en trend i Hollywood att skildra den judiska förintelsen och andra världskriget) och i sin stil. Filmen var gjord helt i svart-vitt, utom vissa specifika scener som visade en liten flicka under rensningen i Krakows getto. Den lilla flickan var klädd i en röd kappa och knappast äldre än tre år. Det var en genialisk detalj som grep tag i tittaren och gav liv till en femtioårig historia.

Om tittare blev berörda, så var det inget emot vad Roma Ligocka blev när hon såg filmen under premiärvisningen. Flera av hennes nära anhöriga var nyckelkaraktärer i filmen, men hon själv skulle inte figurera däri. Ovetandes om Romas öde hade Spielberg lyckats pricka in en verklig persons öde i sin film. Denna händelse kom för Roma Ligocka att bli en brytningspunkt. De tärande upplevelser som hon så länge skamset gömt undan, la hon nu fram i ljuset - och hon bestämde sig för att berätta sin historia - i en egen bok, "Flickan i den röda kappan".
 
Jag vill innan jag börjar lägga ut texten om denna bok, kommentera min utgångspunkt. Jag behandlar alla böcker som handlar om förintelsen, oavsett om de är dokumentära, fiktiva eller biografier, på samma sätt. Nyckelordet är källhänvisning! Före förintelsen var antisemitism rumsrent, efter Auschwitz skulle Världen aldrig bli densamma igen. Av naturliga skäl blev Auschwitz nynazisternas stötesten. Man förnekade förintelsen i olika utsträckning. Historiker som David Irving hävdade att antalet offer för var mycket färre än den rådande forskningen gjorde gällande. Andra hävdade att gaskammare i Auschwitz hade varit en teknisk omöjlighet - och därför var ett påhitt. På olika sätt försökte förnekarna förminska de överlevandes berättelser och skapa en falsk bild av nazismen, för att kunna sprida idéerna på nytt. Oförsiktiga historiker som uttalat sig överilat om någon detalj fann sina argument användas som slagträn i debatten "om detta inte stämmer, vad mer har historikerna fabulerat ihop?" som var/är populära argument.

Enligt mig finns det bara ett sätt att komma till rätta med förintelseförnekare - och det är att använda en validbar källförteckning. De böcker som saknar sådan, också om de är biografier, betraktar jag med misstro. Och det finns många tveksamheter i Ligockas berättelse. Framför allt är berättelsen oerhört detaljerad också när en treåring är enda vittnet. Bitvis är berättelsen väldigt berörande, men mina varningslampor börjar signalera med jämna mellanrum - vilket inte bådar gott. Jag blev inte helt klar över om Roma trodde att Spielberg hade baserat flickan i den röda kappan på henne (vilket inte behöver vara helt otroligt då hon verkligen hade nära kontakt med flera av de viktigaste karaktärerna i filmen) eller om hon bara kände igen sig i historien. Jag kom på mig själv att fundera kring vad i Romas historia som var verkligt och vad hon erinerat sig om i vuxen ålder. Minnet är som bekant inte helt tillförlitligt, och allra minst i traumatiska omständigheter.  Detta var svagheter som gjorde läsningen frustrerande och omintetgjorde ett högre betyg än tre.

20 maj 2008 - En teatertönts rannsakan

Kategori: Poetik

Så vad tycker jag om teater nu för tiden?
För tio år sedan levde och andades jag teater. Det var värt allt. Jag skrev, regisserade, spelade, producerade, ritade affischer, administrerade festivaler, satt i styrelser osv.
Och de senaste åren har jag bara skrivit. Jag har skrivit fler pjäser än jag tittat på de senaste åren.
Och när jag tittar på teater tycker jag idag det är pinsamt.
 Jag var och såg min och Elins pjäs i helgen och tyckte det var pinsamt på ett jobbigt sätt. Inte gulligt eller "de gör så gott de kan". Det var plågsamt.
Och jag tror jag förändrat mig där de senaste åren. Förr kunde jag ha överseende med amatörteater eller utbildningsteater - för det är inte meningen att det ska vara riktigt bra.
Men idag frågar jag mig: varför ska jag då titta?
I början var det självklart spännande att se sina ord spelas upp. Fascinerande att se hur andra sinnen hanterat mina tankar och gestaltat dom.
Men idag räcker det inte.
När jag funderade igenom detta för någon dag sedan insåg jag att jag aldrig varit med om att någon av mina pjäser gestaltats på ett sätt som känts bra. Några enstaka glimtar där och där har gjort mig förtjust - men oftast har det varit mer eller mindre blaj.

Dock kom jag i skrivandets stund att tänka på en pjäs som blev bättre i uppsättning än jag föreställde mig när jag skrev. Det var en barnteaterföreställning baserad på en enkel gåta med en vampyr, en djävul en häxa och en mumie som rollfigurer.
Jag var själv med och spelade vampyren i uppsättningen och en inhyrd regissör satte upp pjäsen.
Detta verk hade jag skitit ut på sex timmar en gång i tiden. Jag hade gåtan som bas, jag hade någon form av idé och en oerhörd tidspress och hasplad ur mig något för att bli klar.image1316
Och jag skämdes över pjäsen ända fram till att regissören tackade ja till uppdraget och helt plötsligt lyfte fram saker som jag aldrig ens tänkt på själv. Och med nyskriven musik, bra regi, inhyrd koreograf och talangfulla medspelare så hade det plötsligt blivit en rolig, underhållande och tänkvärd liten bagatell för barn att njuta av under Halloween.
Men det var väl enda gången i så fall.

På ett sätt är det mycket plågsamma insikter jag drar fram här - eftersom teater betydde så väldigt mycket för mig tidigare... Och det plågsamma ligger i att inse varför det betydde så mycket.

De flesta som sysslar med teater - har egofixerad självbekräftelse som huvudsakliga drivkraft. Jag vet det, för jag var en av de mest hungriga efter bekräftelse. Och teater är ett så oerhört bra och lätt sätt att få massor av uppmärksamhet och beröm.
Men det är så att de flesta människor hellre skulle ligga i kistan än hålla talet för den döde under en begravning. Dvs. de som kan tala inför folk - eller ännu värre, agera och lämna ut sig inför folk - är värda beundran enbart för den meritens skull. Det betyder vidare att människor som är fullt redo att ställa sig på scen och prestera något image1318pinsamt och ogenomtänkt - de är värda än mer beundran.
I människor med scenskräcks värld krävs det mod för att göra något sådant.

Dock är det missriktad beundran eftersom de som står på scen inte presterar med en uppoffring. Till skillnad från de som inte vågar gå upp på en scen är det för dessa människor en smärta att vara ifrån den. Det är en uppoffring att INTE stå på scenen. Vilket gör det absurt att de får beröm för att göra det de inte kan låta bli att göra.
Som att ge beröm till en bäbis som bajsar. "Åh, vad duktig du var som bajsade lilla gubben."

Jag var verkligen sådan. Med minsta möjliga ansträngning ville jag ha största möjliga uppmärksamhet och beröm. Jag var den extremaste av dem alla. Jag ville göra allt så jag kunde få maximal uppmärksamhet. Jag ville vara överallt och göra allt. På scen, runt scen, bakom scen - helst allting på en gång.
Och de som bara ville hålla på med teaterövningar en gång i veckan och annars ville prioritera arbete och familj de vare sig förstod jag eller respekterade.image1320
När det var dax för en premiär skickade jag brev till fyra olika tidningar, en radiostation och en tv-station - och de kom allihop på presskonferensen. Och styrelsen hostade upp pengar till mina projekt och Skånska Teatern lånade ut scenografi och kläder och alla ville vara med när jag kom med något nytt.
Jag red på en teaterns egovåg och jag fick aldrig nog.

Jag gjorde teater om Afasi - vilket var behjärtansvärt, och därmed skänkte mer uppmärksamhet och projektmedel. Sedan var jag teaterledare för ungdomar med sociala problem, och fantiserade om hur jag skulle förändra deras liv och hela deras själar med teaterns magi och hur tacksamma de skulle vara mot mig.
(Jag vet inte hur det gick för mina elever efter projektet dock. Den enda som jag hörde om efteråt var Therese Bengtsson, och det var när jag såg löpsedlarna i kvällstidningarna när hon blivit ihjälslagen av sin pojkvän. Attans tur att jag delat med mig till henne av min teatermagi.)



Men visst är det så att man aldrig hör en skådespelare prata om att de valt sitt yrke för att de vill ha uppmärksamhet och få odla sitt ego. Det håller alltid fina tal om att få uttrycka något viktigt, leva sig in i en intressant människas känsloliv eller förändra människor genom att beröra och uppröra.

image1322 De första två motiven: varför behöver man egentligen publiken till det? Och det sista motivet: varför måste man göra det med hjälp av teater? Det går inte att komma ifrån att teater för de flesta utövare är till för utövarna i större utsträckning än för publiken.
För publiken är alltid just "publiken". Det är en månghövdad massa där ute. De har skyldighet att dyka upp och vara på plats och bekräfta egon. Om publiken inte dyker upp säger man nämligen att: "publiken svek".
Och att publiken består av individer är i det sammanhanget irrelevant. Och var har då ambitionen att beröra och uppröra tagit vägen?

När jag började med teater kom jag in via Skånska Teaterns ideal om folkteater. Och idag känns det fortfarande som den enda äkta teatern. De åkte ut på arbetsplatser och spelade i lunchrum och på fabriksgolv. De intervjuade arbetare och försökte anpassa det de spelade efter deras verklighet.
Detta var mitten av 70-talet.
Tjugo år senare - strax innan konkursen - satte Skånska Teatern upp en mastodontföreställning i ett jättetält på citadellet och drev en filialteater i Stockholm, så att skådespelare med ambitioner kunde spela teater där det betydde något.
Folkteaterdrömmen var sedan länge borta och åter var teatern till för utövarna.

Jag har jobbat med en teatermänniska som jag känt gjort teater på riktigt. Lars Arrhed. image1323Han drev Ensembleteatern i Malmö under några år. Jag träffade honom när jag var med och skrev en tv-serie med honom som manuschef. Hans direktiv till hur vi skulle skriva var enligt Molliere-modellen: ?Till vänster om teatern ligger horhuset, till höger ligger björnfäktningen. Skriv nu teater som gör att folk ändå stannar och tittar.? Där finns inget utrymme för att förverkliga sig själv och fundera över hur mycket beröm och klappar på ryggen man kan få för sina prestationer. Där handlar det om att gå till djupet i de mänskliga känslorna och fånga och gripa. Man måste söka teaterns essens och använda det som ett medel i en ?faktiskt ? marknadsanpassad situation.
Under de år som Lars Arrhed ledde Ensembleteatern sökte teatern inga bidrag utan drev verksamheten som en affärsverksamhet.

Summeringen av allt detta? Jag fick mycket ut av mina år med teatern. Det gav mig mycket. Det var kul och jag lärde mig massor. Men jag tror det gav mig mycket mer än mina skådespelare och min publik.
Och idag tror jag ärligt talat att dessa år med teater hade gett mig mycket mer om jag sett till att både skådespelare och publik fått mer ut av det än jag fick.
//Freddi

20 maj 2008 - Första utskicket

Kategori: Secondhandbarn

image1309
Som vi jobbat med inbjudan! Både jag och älskling har tendenser att bli en aning besatta när vi väl sätter igång. Men nu är den första bunten inbjudningar klara och ska skickas iväg. Nu måste vi införskaffa mer papper, band och lite annat så vi får iväg nästa bunt också. Det är spännande. Sista OSA dagen är den 30 juni. Troligen kommer vi bita på naglarna tills dess.

20 maj 2008 - Jämna plågor

Kategori: Vardagligheter

327375-1306Idag ska jag till frisören och fixa till mitt rufs. Det blev inte särskilt hållbart förra gången. Det blir inte kul! Men den här gången ska jag säga till henne att vara försiktig eftersom jag är håröm - och att inte tappa hårtork i ansiktet på mig. Om hon nu behöver veta det. Whatever. Sen ska här fixas tradera, bröllopsinbjudan och pluggas. En massa som måste bli gjort. På torsdag ska jag plåta Maria som ska ha med sig stylist och allting. Jag måste kolla med Ingrid om det är okej att vi använder Okki som modelljycke. Och i helgen är det den efterlängtade bloggrundan. Jag är mer än lovligt nervös för att vara social är inte min grej. Igår kom Dennis över och sträckte fram en påse med godis på så där två kilo. Det är den form av socialisation som jag tycker om. Typ. För tillfället läser jag:

"Kyrkan, demokratin och nazismen"
"Bunkern"

Men jag har tusen andra böcker som ska recenseras, inte minst Molieres pjäser som jag älskade. Stressad men ändå på gott humör. Förra veckan var vi på Lunds finaste café där två prisbelönta kockar jobbar. Kaffet var fundamentalt fantastiskt. Pajen inte riktigt lika god - men vacker. Nu ska vi käka frukost.

19 maj 2008 - Hattfnatt

Kategori: Inspiration

image1298

Hattfnatt! Jag hittade den där underbara bilden på lampor som heter "Jeeves & Wooster" efter världens underbaraste serie. Och stylingen av håret på brudarna får mig att blimra inuti. Lycka.
    image1302

19 maj 2008 - Aptit

Kategori: Secondhandbarn

Hade det inte varit för Bosse och hela tjocka släkten hade jag nog inte pallat den här hemska helgen. Men ...Bosse.... då pallar man det mesta. Jag ligger en dag efter i förkylningen. Idag mår jag som Freddi gjorde igår. Och Freddi mår. Tja låt oss säga att Freddi är en kämpe för idag jobbar han trots alla jävligheter. Det kostar på att leva på gränsen ibland. Inte ha råd att vara sjuk. Det är alldeles för mycket saker att göra just nu som driver fram monstret.

1. Bröllopsinbjudan som fortfarande inte är klar. Fortfarande saknas adresser och fortfarande har vi saker att addera. Det känns oöverstigligt.
2. Tradera-auktioner så många som 80 ligger ut ständigt. Vi har fått ruljans på affärerna så att nästan allting blir sålt. Men det betyder också otroligt mycket jobb att paketera och skriva adresser, det ena med det andra. Ekonomiskt är det en livlina, men man blir stressad utav bara helvete.
3. Studierna! Jag har fortfarande inte blivit klar med läskursen från förra terminen och måste läsa igenom en och en halv bok + recensera. Därtill har jag två inlämningsuppgifter (dock väldigt enkla) för förra kursen. & jag måste bestämma tid med J.H för att diskutera sommarens läskurs. Övermäktigt!
4. Brev till farmor om situationen för närvarande. Prata med lillebror. Få hjälp så att det inte blir för rörigt. Det här är det som känns värst. Farmor blev så glad när hon hörde att vi skulle gifta oss. Av alla släktingar så var det hon som gav den härligaste reaktionen. Och nu - hur säger man egentligen att man har bråkat med sina föräldrar så mycket att dom inte är välkomna. Men HON är välkommen. Lojalitet? Hur kommer det gå? Kommer hon bli ledsen, arg, besviken? Jag är rädd.
5. Lägenheten ser ut som om ett par lemurer haft ett uppror här. Katterna har bajsat på exakt varenda matta som finns. Utom en - för den har dom spytt på. Rörig omgivning - rörig själ.
6. Igår mådde jag så dåligt att jag ville skära mig. Ångesten ligger på lur exakt hela tiden. Jag hatar att se mig själv i spegeln. Jag hatar att inte ha kontroll över min vikt. Jag hatar massor av saker just nu. Känner heller inte att jag har "tid" att sätta mig ner och rannsaka mig själv. När jag gör listor över allting som skall göras (som nu) blir jag helt pillrig. Hur fan ska jag ....och så blir allting värre.

Men okej det finns positiva saker:
1. Samarbetet med Om Förintelsen känns genuint och jag är jättelycklig och stolt.
2. Trots tidsbristen har jag ändå lugnet att läsa väldigt mycket och även om jag inte recenserat lika vilt som vanligt - så är läsningen ett bra sätt att hålla igång. Oavsett vad.
3. Långsamt men säkert börjar våra traderalådor tömmas och det bli mer plats i källaren. Det är förlov sagt väldigt rörigt här. Men det är också mer organiserat än det någonsin varit.
4. Vi är lyckliga tillsammans - och så tajta att vi till och med bli sjuka samtidigt (eh? positivt?)
5. Jag tog upp till 20 bilder på Lemurerna som var så bra att jag kan använda dem i portföljen. Snart är det dags att skicka in mina alster till fototävlingar med mera.
6. Jag har hittat en nisch både i bloggandet och i det kreativa. Broderierna är grymma och annorlunda. Kanske kan det bli en fruktbar hobby någon gång i framtiden?

19 maj 2008 - Nåväl

Kategori: Vardagligheter

Jag är i gott sällskap för Granny Weathervax gillar inte heller teater. Nu ska jag dock lägga mig och sova. Och hör och häpna, jag ska läsa Molieré, för det behövdes inte 48 timmar för att jag skulle tycka att han är en hyvens kille. Jag tyckte han var det redan innan. På tre dagar har jag läst ut "Misantropen" och "Tartuffe" och jag älskade båda. Så för all del, tro inte att jag är anti dramatiker i största allmänhet. Det är bara dom trögtänkta som driver mig till vansinne.

Jag och Freddi som ligger sjuka i förkylning ska sova och drömma och också nysa. Imorgon ska jag fortsätta plugga och Freddi jobbar. Livet leker inte riktigt så väl som det kunde göra. Men vad gör väl det när man är ung och kär....*hopp* *hopp*

18 maj 2008 - Teater är ego-onani

Kategori: Dylika dumheter

image1293
Teater. Jag gillar inte teater. Pjäser. Jag gillar att läsa pjäser, men jag tycker inte om att se dem spelas upp. Det blir alltid fel. Jag har alltid en annan bild av pjäsen än den som skådespelarna spelar upp.

För mig är teater en tom scen och en stol. Alltid den där jävla stolen. Stolen som skådespelarna använder på tusen olika sätt för att gestalta tusen olika situationer - alltid lika enerverande entusiastiskt. Jag hatar stolen och jag hatar skådespelare. Jag tycker dom är pinsamma. Skådespelare har antingen för stort ego eller för litet och måste få det bekräftat på scenen. Jag har i princip aldrig träffat en skådespelare som varit trygg i sig själv och gjort teater för teaterns egen skull.

Skådespelare som ställer sig på scenen för att få vara någon annan en timma, jag förstår dom! Jag skulle också vilja vara någon annan om jag var dom. Skämt åsido. Jag förstår varför folk tycker det är roligt att spela teater. Jag förstår bara inte varför dom ska tvinga folk att titta på dom när dom har roligt. Jag har inte roligt. Så länge dom gör det bakom låsta dörrar och utan att skada någon (att tråka ut någon till döds är också skadligt) har jag inget emot det.

Som ni säkert räknat ut var jag inte särskilt nöjd med uppsättningen av min första skrivna pjäs. Det mesta som kunde gå fel gick fel. Vi fick fel tidsangivelser om när pjäserna skulle sättas upp. Vi blev inte särskilt omhändertagna när vi var där och uppsättningen var katastrofal. Den var en parodi mot pjäsens grundtanke. Faktiskt. Jag satt och blundade mig igenom vissa partier.

Sen kom jag hem och bearbetade upplevelsen. Vi är inne på dag 2 Process bearbetning. Om 48 dagar kanske jag har kommit så långt att jag tycker att Molieré är en riktigt hygglig snubbe :=)

18 maj 2008 - Bosse och frälsarkransen

Kategori: Apsalut

327375-1292

17 maj 2008 - Vara eller inte vara?

Kategori: Apsalut

Jo, vi ska vara. På teaterfestival om en snar minut. Dennis hämtar. Jag är uppklädd! Jag har till och med sminkat mig. Eller nåväl - målat rödfärg över hela läpparna och tagit bort det några gånger för att jag målar utanför kanterna. Precis som när man var liten. Spänningen är stor. Mest för att jag ska göra ett övertalningsförsök på Dennis för att få honom att gå med på att träffa Runk-Bosse. Alltså tjocka släkten. Det är väl dags att Dennis får träffa min släkt? Eller vad tycker ni. Och Bosses patriarkat är om intet väldigt inspirerande.

16 maj 2008 - Ditt lösaktiga stycke

Kategori: Hobby å sånt


 
327375-1292Äntligen börjar jag närma mig någon form av klart livstycke till klänningen. Tyvärr är sömmen lite krokig på ett ställe men det får vara. Nu ska det sys på klänningen och kanske ska jag börja brodera mönster av fjärilar på klänningen - men ännu har jag inte bestämt mig. Imorgon är det teaterfestival på Sundsgården och vi ska se våra två pjäser "Ingemansland" och "Vit keps" spelas upp. Det ska bli spännande.327375-1289

16 maj 2008 - Alice Csodaorszagban

Kategori: Inspiration

327375-1286
Efter det destruktiva skoinlägget är det dags för ögongodis. A. Csodaorszagban gör illustrationer till Alice i Underlandet. Och gör hon det inte bra?!!! Klicka på bilden för att komma till sidan.

P.s gå in och titta på bilderna i detalj. De har otrolig struktur och så många detaljer att förälska sig i att det är otroligt!

16 maj 2008 - Håkan Arvidsson

Kategori: Apsalut

327375-1279
Det var så han presenterade sig. Han satt och höll i min hand ett slag på Ölands zoo. Vi blev polare. Och den här bilden kommer naturligtvis från min "lyckligmapp" där jag samlar kärleksskott och aperier.

15 maj 2008 - Va katten?!!!

Kategori: Lyckligmapp

image1278

Jag är inte säker på om det är helt sunt att ha katterna i närhten av min bokhylla med litteratur om andra världskriget................

15 maj 2008 - Ett skepp kommer lastat

Kategori: Poetik

327375-1277
Jag såg det här skeppet och tänkte på Alfons. Det gör jag iofs rätt ofta. Alfons är Thomas barnbarn och det var Thomas som berättade om hur hans dotter och hennes man kämpade för Alfons liv. Det finns en blogg, sa han. Och jag gick dit. Sen var jag fast. Kampen om Alfons liv fick inget lyckligt slut.

Men trots det skulle Alfons liv beröra så otroligt många människor. Jag följer fortfarande bloggen som trots frånvaron av fysiska Alfons berättar om en närvaro som känns riktig och om en familj som aldrig slutar kämpa. Det gör ont att läsa om sorgen, men man blir stark av att läsa om andras styrka och kärlek mitt i allt det onda.

Klicka på bilden för att komma till Alfons sida.

15 maj - Ideér flödar i sommarvärmen

Kategori: Hobby å sånt

327375-1276
Vad ska jag ta mig till med de porslinsfåglar jag köpt in från Tradera? Jag har aldrig ens tyckt om porslin, men jag kunde inte låta bli de här som såg akvarellmålade ut. Och efter vår storstädning del 1 (vilket innebär att vi tar allting som står löst i varje rum och trycker in det i köket istället för att beskåda hur fint och fräscht det är - överallt annars) så insåg jag att jag inte ville ha massa porslinssaker stående. Crap! Vad ska jag göra då? Men kissnödigheten är uppfinningarnas moder, eller vad det nu heter så jag provade att ställa in mina fåglar i en ljuslykta som jag har, som liknar en fågelbur. Presto! Det blev vackert. Se på bilden och säg att jag är det geni jag känner mig som! Just nu har jag inte tid att städa buren, för den är hemskt dammig, men jag antar att det blir ett evigt göra sedan - porslinsbajs hit och porslinsbajs dit. Det är inte lätt att ha låtsasdjur!

14 maj 2008 - Till Mille på Maddox

Kategori: Vardagligheter

327375-1275
Efter att jag och Mille gjorde slut för flera år sedan fick han vårdnaden om Mad. Eller Maddox som hon egentligen heter. Mad och Mila var nämligen inga superpolare. Av ren slump hittade jag den första bilden av Maddox som fanns! Det var den vi hittade på blocket och förälskade oss i. Mad hade en bror som såg nästan exakt likadan ut och jag föll handlöst för "pyamaskatten". Idag lever hon ett aktivt liv tillsammans med sin polare Jim hemma hos Jönssons. Rolf försöker låtsas att han inte blivit hänförd av Mad:s charm - men det har han. Alldeles väldigt. Och vem kan egentligen låta bli?

14 maj 2008 - En bagatell fundering kring ensamhet

Kategori: Poetik

image1268


Han övade sig ofta när han var ensam på att vara tillsammans med någon, för att det inte skulle bli så tydligt - när han väl var tillsammans med någon - att han vanligtvis var ensam.

14 maj 2008 - Lycklig bild

Kategori: Lyckligmapp

327375-1267

Jag har en mapp på datorn som heter "Lycklig mappen" och där samlar jag alla bilder som gör mig glad. Ibland behövs det. Jag går in och tittar på bilderna och plötsligt känns livet inte lika kämpigt längre. Det här är en favoritbild från Italien på grabbarna Jönsson. Hjärta!

13 maj 2008 - Sista vändan till källaren

Kategori: Likvidation

image1265Ögonen går i kors på mig. Men nästan allting i källaren har rensats. Tre/fyra nya kartonger ska till Erikshjälpen, och lika många ska kastas. En hel låda ska säljas, så det blir mer tradera i framtiden trots att jag trodde vi började närma oss ett slut. Men efter det här, den här vändan, så kanske vi är klara! På riktigt. Det vore grymt skönt. Då kan man liksom börja jobba med lägenheten på riktigt igen - fixa och dona, utan att känna att det ligger en massa oklart och väntar någonstans.

Mina recensioner rörande förintelsen kommer från och med nu finnas på omförintelsen.se och det är jag mer än lovligt stolt över! Jag fortsätter självklart med likvidation också, men det känns bra att hamna i ett sammanhang - där fler än jag är engagerade i samma sak.

13 maj 2008 - Sånt man blir glad av att titta på!

Kategori: Lyckligmapp

327375-1264

Drew Barrymoore till exempel!

12 maj 2008 - Dom dödar oss

Kategori: Likvidation

image1258"Dom dödar oss" handlar om barnarbetare. Frivilliga barnarbetare, som absolut inte vill bli kallade för gatubarn. Gatubarn är ett ord som luktar kriminellt, barnarbetare jobbar - det är skillnaden. Utan jobb, ingen överlevnad. Vi möter Bogotás Bianca som länge gömde sig i kloakerna för att undkomma polisens räder mot gatubarnen. Hon hade sin nyfödda lilla pojke Milton med sig. Milton Miraklet. Idag är Milton lite större och har fått en syster.

Är det sant att polisen jagar gatubarnen och skjuter dem godtyckligt? Maj-Gull Axelsson trodde att det var en vandringssägen, precis som så många andra. Men nej. Det är sant. Det bekräftas av barnhemsföreståndare, psykologer, och till och med av avhoppande poliser. Det är sant. Det kallas för reningsarbete och sker mestadels på kvällarna. Reningsarbetarna är civilklädda poliser och militärer och de dödar gatubarnen - ibland ger de till och med en liten förklaring, skriven på en lapp - vid liket - som "Du gick inte i skolan, du knarkade, du förstörde och du ska dö".

image1259Det är obegripligt, säger folk och ruskar på huvudena. Maj-Gull Axelsson säger att det inte alls är obegripligt - snarare tvärtom. I all misär och jävlighet finns ett mycket konkret begripa - men man måste vilja se det, och däri ligger problemet. Det begripbara korsas med den allt för tunga maktlösheten som får oss att känna oss skyldiga. Skyldiga för att vi har - och dom inte. Skyldiga för att vi inte ens tycks uppskatta det vi har.

Maj-Gull Axelsson tangerar det förbjudna genom att bjuda på sig själv och berätta om sina egna känslor av vanmakt inför gatubarnen. Känna ful, känna äcklig, känna skuldtyngd, känna turistens girighet. Vilja väl - men för vems skull?

Det är verkligen otroliga saker som "Dom dödar oss" tar upp. Otroliga men tyvärr alldeles för sanna. Jag som själv föddes i Colombia och sedan adopterades bort, blir mycket starkt berörd av beskrivningarna av staden, av folket och misären. Kunde jag varit där? Vad hade blivit mitt öde? Vad kan jag göra för att hjälpa - här borta i vårsomriga Lund, Sverige? Man önskar att man kunde blunda och önska världen god.

Problemet med att hjälpa - som Maj-Gull Axelsson också tar upp, är att hjälpen alltid skapar en maktbalans. Jag är duktig och snäll som hjälper dig som är fattig och inte har. Sen skapas det en osynlig skuld. Den skulden känner vi av, redan innan vi hjälpt (fast då var den våran). Men lite hjälp är aldrig nog och att KUNNA ge hjälp är också en illustrering av att ha makt - och att vara - inte som dom. Kan man överhuvudtaget hjälpa någon bra? Kommer inte vårt ego emellan? Det som berättar för oss att vi är bättre till skillnad? Och märks inte det? Just dessa frågor kom att bli den största behållningen av boken, för mig! Jag tror själv inte att jag kan stå öga mot öga med den jag hjälper, utan att känna skam över att jag KAN göra det. Men hjälpa tror jag ändå man kan.

För mig blev boken en praktisk vägvisare. För bröllopet närmar sig med stormsteg och som brudpar får man ju önska sig bröllopspresenter. Därför tänker vi leta upp postgiro-nr till det barnhem som jag och lillebror och Tanja och Martin kom från, så att gästerna kan skänka pengar dit. Det känns som en bra grej utan att behöva ta för mycket ansvar, men ändå dela med sig av gldäjen på vår dag.

"Dom dödar oss" är en väldigt fin och stark bok som jag önskar att jag ägde (kommer susa runt på antikvariaten från denna morgon!), den berörde både för att den beskriver den stad jag kommer ifrån, men också livsöden som kunde varit mina. Maj-Gull Axelsson hade med sig en underbar Illustratör som heter Åsa Krstensen och bilderna som vid första anblick tycktes klumpiga, växer varje gång man tittar på dem. Trots att man inte får, kommer jag scanna in alla bilderna. De var för fina för att glömma. Jag gav denna bok en femma i betyg. Det är en bok som kommer leva länge i mig.

7 maj 2008 - Hur fan kör du blindstyre...

Kategori: Dylika dumheter

327375-1244
Den här bilden tog jag i förrgår i Helsingborg. Jag tyckte den var skitrolig. Idag har jag gått kanske 3000 steg, men jag har också cyklat ungefär 35 minuter. Å andra sidan har jag mumsat godis en del också. Men som Frankl säger "Livet måste ha en mening"!

7 maj 2008 - Rödebypappan

Kategori: Poetik

En man mördar en femtonårig pojke och skottskadar en sjuttonåring. Han frias från alla misstankar om mord. Han släpps på fri fot och får tillbaka sitt gevär eftersom åtalet ogillas då mannen är psykiskt störd. Att mannen är psykiskt störd kan jag gå med på, men vilken sinnesrubbning lider inte rätten av när de ger mannen tillbaka geväret? Snälla förklara för mig! För det råder ingen tvekan OM att han dödat pojken. Svenska rättsamhället är sjukt!

6 maj 2008 - Hopp för världen?

Kategori: Poetik

Sitter på kvällskvisten och följer uppdateringar om hur det går i demokraternas delstatsval i North Carolina och Indiana. Kampen pågår fortfarande mellan Obama och Clinton. Ingen verkar ge upp och det verkar inte som om image1238detta delstatsval kommer att ge något avgörande heller.
Men för första gången sen grobianansiktet blev vald för åtta år sedan känns det som ett hopp för världen. När till och med republikanernas kandidat känns som en hyvens prick och de två demokraterna som fortfarande tampas båda känns som det bästa sen Kennedy - då andas hoppet.

Jag och Elin har vännen E som nyss var i Texas och hälsade på bekanta. Och vi frågade honom hur folk pratade i USA nu kring demokratkampen och E svarade: "Nä, de pratar knappt alls. Svensk media täcker det betydligt mer än vad tidningarna i USA gör."
Det gjorde mig bestört att höra. Men sedan fick jag se den braskande rubriken om att valdeltagandet i North Carolina och Indiana är det största NÅGONSIN. I vanliga fall brukar 15 - 30 % av befolkningen gå och rösta. När det är 3 timmar kvar innan vallokalerna stänger räknar man med att 50 % av befolkningen har gått och röstat. Stora delar av höjningen består av svarta som i vanliga fall inte brukar rösta.

Återigen - hoppfull.
Är det fel att vara hoppfull?
Jag är det.

image1239

Tillförordnad grobian

6 maj 2008 - Rationalisering?

Kategori: Secondhandbarn

image1237
Vi träffade präst idag. För stödjande samtal. Eller något. Och så länge man håller det på en "städad" nivå och inte tränger djupare i sina teologiska tvivel så antar jag att samtalen går fint. Men så är sällan jag. Och Messias-tanken har aldrig riktigt slagit rot i mig. Gud är så nära förbunden med allt jag lärt mig att ifrågasätta. Jag ifrågasätter inte Guds existens. Inte för ett ögonblick. Men jag ifrågasätter Guds goda vilja. Hur skulle jag kunna låta bli?

Därför känns det ofta som om min relation med Gud är destruktiv. Jag strävar i annan riktning eftersom motsatsen skulle innebära underkastelse för den gudomliga viljan och det i sin tur vore att samtycka till alla jävligheter som finns på jorden.

Och bön? Är det så konstigt att det känns kymigt att be till någon som man inte tror kommer hjälpa en? Min krassa cyniska äckliga känsla inför bönen - och känslan av att jag pratar med mig SJÄLV - och att jag själv inte är särskilt vettig att föra diskussioner med - får mig att skämmas. Ska jag bli diakon som beter mig så bitchigt? Är det mitt kall att vara en pekpinne med felfinnar som aldrig .....skitsamma. Fan. Jag tvivlar egentligen inte på mitt kall. Jag tror att jag är menad att bli diakon och att jag kan hjälpa folk, även om det inte är på det traditionella sättet. Men jag hatar hur konventionerna får mig att känna. Och Hur kan man finna om man inte lyfter på stenarna och tittar efter? 

Vill Gud verkligen att jag ska tiga och acceptera? Eller vill han att mitt liv ska bli sitt eget mål? Så fort man kommer in på Gamla Testamentet så ska kyrkofolket tolka texterna i ljuset av Nya Testamentet. Det är att frånkänna judarna deras tro. Skulle verkligen en tro på Gud utan kristus-tanke inte vara lika fulländad som en där Messias kom för tvåtusen år sedan Och isåfall - hur såg Jesus egen tro ut? Hur kan vi rationalisera bort Gamla Testamentet för att det sticker i ögonen att Gud HAR borderline - till förmån för en religion som är grundad av någon som hade den gamla religionen i sitt liv och i sin gärning. Hur mycket kan man bortrationalisera? Innebär inte tro på Bibeln en tro på både gamla och nya Gud och på hans förändring?

Jag fick inte svar på frågorna. Och jag grät. Typiskt nog. Sen skämdes jag som en hund. För att jag hade blottat mig. Och jag kände mig mer än lovligt galen. För det är så till vardags i mellanmjölkens land, där jag, om jag inte accepterar & tiger stilla och samtycker, får blickar som säger mig att jag borde sitta inlåst på S:t Lars och be tusen fader vår och fingra på ett radband i all oändligheters evighet. Jag är galen. De tycker. Jag tror jag är.

nästan.

Men bara nästan.

För ja, jag tror att Gud har borderline. Han ställer så orimliga krav på människan som han sen leker dockteater med. Gud är big bad. Stora kaoset. Men samtidigt är han också lilla sorg och vackert väder. Eller något. Och om livet verkligen är som en fabrik där jag jobbar vid löpande bandet för att tillverka muttrar som är superduper jätteviktiga för att, i den slutgiltiga sammansättningsprocessen bli en flott bil, så vill jag iallafall någon gång titta upp från mitt rullband och se vilket mål jag har och varför muttarna är så viktiga att jag ska stanna kvar och fortsätta göra dem.

5 maj 2008 - Andlös efter bok

Kategori: Lettura

image1234Jovisst har jag läst den förut. Och visst minns jag att den var bra. Men inte minns jag hur bra och hur smärtsamt berörd jag blir av varje ord som hon skriver. Sveriges Margarete Atwood, Maj-Gull Axelsson! När jag första gången läste "Aprilhäxan" väckte den enorm läshunger. Jag letade upp varenda bok som författarinnan skrivit och läste som om jag försökte fylla upp ett tomrum. "Rosario är död" drev upp illamåendet i mig och klyvde oförmågan att förstå mänsklighetens skuggsida, i små ofrånkomliga bitar. Boken om Rosario berörde mig som få andra böcker gjort, men jag visste att jag aldrig skulle utsätta mig för att läsa om den på nytt. Den gjorde för ont. I ljuset av Axelssons fantastiska dokumentärböcker förlorade "Aprilhäxan" en del av sin glans. Det var inte rättvist för denna bok är unik i sitt slag. Precis som flera andra av Maj-Gulls böcker.

Jag sitter sällan och räknar sidor i de böcker jag läser. Oftast noterar jag bara om jag är halvvägs eller har mer eller mindre än så kvar. Få författare får mig att förlora kontakten med verkligheten så till den milda grad att jag läser i timmar och glömmer bort både tid och rum. Det är så mycket som kan vara fel i en berättelse och som kan sakta upp takten. Melodin kan vara fel, intrigen, personbeskrivningarna, men framför allt kan tonen författaren anlägger ha spår av pretiantiös förväntan över sig. Det lägger sordin på spänningen. Få författare har förmågan att låta orden rada upp sig själva. Inte sällan förlorar de sig i beskrivningar och omständiga funderingar utan någon relevans för huvudhistorien. Men inte Axelsson.

Och vad vill jag egentligen ha sagt med det? Med det här inlägget som jag skriver med skammen brinnande i bröstet? Skammen, misstron och föraktet - "Aprilhäxan" väcker alla de känslorna till liv i mig. Skam över att somliga ska behöva leva liv som gör så ont. Skam över att folk, och jag är en av dem, kan rygga tillbaka inför det kroppsliga och fula, uteliggarna, de stökiga och äckliga. Som ändå trots stökighet och äcklighet är människor. Kanske just för att de är så stökiga och inte passar in, är mer människor än vi som lever fullkomliga eller åtminstone uthärdbara liv.  Människor som gör ont i hjärtat och i magen och vänder upp och ner på verkligheten borde bli strykta med mjuk hand över kinden. Och ändå är de dem vi lämnar i det kalla, såriga, för att slippa blicka in i oss själva - och det vi kunde varit - om vi hade haft mindre tur. Jag önskar att jag vågade möta upp på ett annat plan, vågade skärskåda någon annans smärta än min egen i sömmarna. Det märkvärdiga med Axelsson är att hon får mig att vilja göra det.

  • Asien i deras ögon
  • Våra minsta bröder
  • Rosario är död - (fick en jordgubbe i betyg, men har inte recenserats eftersom den var för smärtsam att läsa om)
  • Dom dödar oss 
  • Svenska beklädnadsarbetareförbundet 1950-1971,
  • Sko- och läderarbetareförbundet 1948-1971,
  • Svenska textilarbetareförbundet 1949-1971,
  • Med i facket
  • Orättvisans ansikten
  • Långt borta från Nifelheim - (Fick en stark fyra i betyg och tillhör en av de bästa böcker jag läst om svensk inställsamhet och dualism inför sydamerikas misär)
  • Vad händer med barnen?
  • ...och dom som inte har  - (Läst för länge sedan och glömt det mesta, men minns att boken fick högt betyg)
  • Aprilhäxan - (Stark femma i betyg, en bok som växer med varje genomläsning)
  • Slumpvandring - (Lite av en upprepning av "Aprilhäxan", men ändå en stark bok som fick en stark trea i betyg)
  • En stad av slott -  (Dokumentärbok om en stad och självklart inte lika berörande som Maj-Gulls andra böcker - men ändå givande att läsa)
  • Den jag aldrig var - (Snudd på jordgubbe! En riktigt bra bok om tracking!)
  • 4 maj 2008 - Helvittes tuttar

    Kategori: Dylika dumheter

    Freddi skulle till jobbet och jag hade mixtrat med jullådor (en del pynt fanns fortfarande uppe!!!) och precis när han skulle bära ner dem till källaren fick jag ett infall (i farstun) att säga "men jag är väl snäll" och så flashade jag tuttarna. Alltså....håll med mig om att det borde vara en statistisk omöjlighet att grannarna kommer ner för trrappan exakt då? Iallafall rätt osannolikt? Helvete.

    3 maj 2008 - Dag i det gröna

    Kategori: Secondhandbarn

    image1227Idag träffade vi Jönssons och gick igenom mat inför bröllopet. De måste vara de snällaste människorna i hela världen. Som bröllopsgåva av Mille får vi maten och av Jönssons drickan. Milles familj gör för mig och Freddi det som våra familjer borde gjort. Jag är Jönssons evigt tacksamma för det. Tack vare dom har jag fått känna på vad det innebär att faktiskt ingå i en familj - på gott och ont. Ibland när folk som inte känner oss får reda på att jag står så nära mitt ex och hans familj, höjer de på ögonbrynen. Och det kan man kanske göra, för det är verkligen inget självklart. Men det är en välsignelse när en familj öppnar armarna och tar emot någon som egentligen inte är deras. När jag och Mille gjorde slut, kändes det som om hela livet var slut - för det innebar för mig att jag stängdes ute från en gemenskap jag trodde jag alltid skulle ha. Idag fyra år senare har jag fått veta att den gemenskapen inte försvinner för att jag och Mille är vänner istället. Den blev snarare starkare av det.

    Även om jag fortfarande kan känna en nästan fysisk rädsla för att släppa in folk i mitt liv - och stiga in i andras - så visar Jönssons mig att det finns hopp. Att man känner sig oälskad av sin "riktiga" familj måste inte bestämma vilken syn man ska få på sig själv och sitt värde att höra ihop med andra. Det är jag glad för. Eftersom jag redan visat broderiprojekt no5 för Lill & Rolf, kan jag berätta om det nu (och visa bild imorgon). Jag har nämligen broderat deras bröllopsbild under någon månads tid. Det är ett stort arbete som tagit upp till 20 timmar! Jag har nog aldrig varit så nöjd med något jag sytt tidigare. Broderiet kommer ingå i ett större på bröllopsdagen, men efter dess kommer de få bilden inramad. Det känns bra. Jag ville på något vis förklara vad dom betyder för mig.

    Kärlek betyder inte med nödvändighet att livet blir enklare. Och äktenskap innebär att man förbinder sig att kämpa tillsammans i motgångar. Man behöver inte gifta sig för att ta del av de positiva sidorna av att leva tillsammans. Men för mig är äktenskapet en slags symbol för vad det innebär att ta ansvar för någon annan och inte släppa taget för att man möter hinder. Mormor & morfar och Lill & Rolf är sinnebilder för den äkta kärlek som jag önskar att jag och Freddi kan uppfylla. Och nu kan bröllopet inte komma fort nog!

    På första bilden: brudparet och Johans lite ovilliga katt Jim
    På andra bilden (en av de bästa jag tagit på en katt!): återigen Jim och hans fördömt vackra ögon!

    1 maj 2008 - Kvinnans värde

    Kategori: Poetik

    Är nu helt inne i Simone de Beauvoirs bok "Det andra könet" och blir helt matt av läsningen. Dels av de partier som är på en ytterst avancerad terminologisk nivå, men framförallt av de analyser hon gör av de olika patriarkiska samhällen som funnits genom historien - där kvinnans värde i olika omfattning varit i stort sett noll.
    image1218Och jag fick en sorts förståelse för de kulturer där en kvinna som blivit våldtagen stenas till döds.
    (Förståelse i det avseendet att jag ser logiken bakom - inte att jag tycker att det rätt.)
    I dessa kulturer är kvinnan en ägodel.
    När hon blir våldtagen är hon förstörd.

    Jämförelse: en man kommer hem till dig och har sönder din stol. Den går inte att nyttja. Då slänger du den och kräver mannen på ersättning.
    Inte reflekterar du över om det är rättvist mot stolen att den ska slängas - då det inte var stolens fel. Du tänker bara: "Stolen är oanvändbar, den måste slängas."

    Om man inte betraktar kvinnan som en jämlik varelse, utan en manlig ägodel, då är detta resonemang ganska logiskt.

    Sedan att det är sinnessjukt överdjävligt att dessa kulturer betraktar kvinnan på det sätter - det är en annan dikussion.
    //Freddi


    (Verket heter Bad Boy och målades av Eric Fischl 1981)