Smuleliten

14 april 2009 - Fattig Sverige

Kategori: Poetik

Idag var första lektionen i judisk mystik. På grund av att min tekniska utrustning är paj och inne på reparation, hade jag en reservmojäng istället. Denna är av exakt samma märke och årgång som en jag hade år 1991. Ljudet är så fruktansvärt dåligt att den är obrukbar. Jag fick avläsa istället. Vår styrande regering drar ner på allting inom vården. Det har nu kommit att gälla även hörseltekniska hjälpmedel. För hörapparater kan funktionshindrade bli tvungna att betala upp till 10 000 kr. Det är inte svårt att föreställa sig hur dessa ofantliga summor kommer bränna sönder plånboken för oss som redan har en skral ekonomi. På åttiotalet skickade man begagnade hörapparater till Afrika. År 2009 får vi ha hörapparatsloppis och hänga på så gott vi kan. 

Hörseltekniska i Lund har en anställd som har ansvar för hela Skåne. Tyvärr har han ingen utbildning inom tekniska hjälpmedel för cocleaimplantat. P.ga pinne i röven (byråkrati) måste all verksamhet trots detta, ske genom honom. Hörseltekniska i Stockholm vägrar ha direktkontakt med kunderna som skickar upp tekniska hjälpmedel. Tittar man på tolkverksamheten har även de fått sina anslag beskärda. Du kan som döv inte räkna med att det finns tolk om du behöver det. Det blir allt besvärligare att vara handikappad. 

Självklart måste vi alla hjälpas åt när det är ekonomisk kris - men när man skär ner på skola, vård och omsorg gör man bara en kortsiktig vinst. I längden påverkar det hela vårt samhälle negativt.  Skriv på och protestera - en för alla, alla för en!

Kommentarer


Kommentera inlägget här: