Smuleliten

12 oktober 2007 - kroppsideal för hundratjufjärde gången

Kategori: Poetik

Alltid när size 0 tas upp av någon och röster höjs för att idealet av idag är sjukt, så kommer per automatik en massa "naturligt smala" tjejer skriva till tidningarna och rasa över att dom känner sig taskigt behandlade. "Varför ska det vara okej att vara tjock, när det inte är okej att vara smal?". Men jag tycker inte att det handlar om det. När man diskuterar modeidealet så finns det inget kurvigt som är vackert. Alla tjejer ser ut som benrangel för att det är så man SKA se ut. Modehusen syr upp kläder upp till storlek 36 och sen anpassas modellerna till det modet. Det är ju knappast så att man drar in en 38:a i omklädningsrummet och låter henne leka Hulken med 100 000 dollars kläder. Det betyder inte att det är något fel med små storlekar - men det är fel att det är allrådande på modefronten!

En smal tjej har snygg rumpa, läckra ben och underbar mage. Men ytterst få har stora fylliga bröst. Idealet av idag säger att du ska ha både och! Du ska vara smal och ha stora bröst. Det går inte riktigt ihop. Så vi försöker skapa det på konstgjord väg - inget sunt ideal. Men betyder det att du som är normalsmal ska gå och ha dåligt självförtroende? Nepp!!! Du ska vara stolt och lycklig över att du har en vacker slank figur. Kurviga tjejer med vackra liljekullar ska vara glada och stolta över det.

När rösterna höjs höjs dom inte mot de smala tjejerna utan mot modet som rår. De vill föra in andra storlekar än 32-36 på modescenen och varför skulle de inte få göra det? Riktigt smala tjejer kan klaga när de inte hittar sina storlekar i affären längre ungefär som storlek 46 och uppåt har det. Men till dess tycker jag de ska hålla mun och vara glada över att se ut som små rådjur!

Kommentarer

  • Freddi säger:

    Heja! :-)

    2007-10-13 | 10:48:17

Kommentera inlägget här: