Smuleliten

31 augusti 2008 - Jenny, Gud & tystnaden

Kategori: Poetik

På SVT har dokumentären "Jenny, Gud & tystnaden" precis sänts. Den handlar om homosexuella präststuderande Jenny, som lever tillsammans med sin stora kärlek och kämpar mot fördomarna som grasserar på Johannelunds teologiska högskola där hon pluggar. Jenny medger att hon blir sårad av att hennes skolkamrater inte kan tänka sig att välsigna homosexuella par. Jennys skolkamrater (liksom många präster runt om i Sverige) anser att homosexualitet är en synd, en livsstil som man väljer. Alltså kan homosexuella välja att leva i celibat, men om de lever ut sin kärlek kan de inte få kyrkans välsignelse. Det skall alltså (iallafall ytligt) handla om vad de homosexuella gör - inte vilka de är. 

Den här Jenny tycks vara beskaffad med oändligt mycket tålamod och respekt för andras åsikter. I ensamhet, eller när hon blir pressad av sina närmaste kan hon snubbla över sin besvikelse att hennes kärlek inte är accepterad i den kyrka hon vill arbeta för.

Den här dokumentären gav mig frossbrytningar och jag tyckte att situationen var riktigt, riktigt sorglig. Jennys motto tycktes vara "Vänd andra kinden till" oavsett vad som händer. Trots att de människor som själva betecknar sig som "nära vänner" till Jenny, sitter och säger att hennes kärlek är syndig, tycks hon inte inse kränkningen! Men hennes klasskamrater borde skämmas över sitt högmod och sitt grandiosa hyckleri! 

Under en konfirmandundervisning möts Jenny av en genuin reaktion på fördomarna i hennes stift. Ungdomarna undrar över hur Jesus som sägs älska alla, kan exkludera homosexuella. När Jenny försöker argumentera med sina klasskamraters ord (att det är handlingen som är fel, inte människan) är hon inte direkt övertygande. Ungdomarna häpnar över att det inte bara är  "gamla gubbar" som är så fördomsfulla i kyrkan. Jag häpnar också!

Okej, jag anser att varje präst måste avgöra om han/hon kan viga homosexuella. Man måste vara övertygad om att det är rätt för att välsignelsen ska ha ett värde. Men om man ska neka homosexuella kyrkans välsignelse bör man iallafall ha genomtänkta argument. Inga logiska/praktiska eller ens troliga argument presenterades i denna dokumentär. En klasskamrat till Jenny hävdade att hon gjort ett val när hon lever som homosexuell. Alternativet var enligt denna man celibatet. Det vittnar i sig om en ganska konstig syn på celibatet (som faktiskt inte ska vara något påtvingat utan ett agerande genom och till Gud), men också på homosexualitet som en defekt. Idioten jämförde faktiskt homosexualitet med pollenallergi - bara en sån sak borde väl fått Jenny att gå i taket?

Icke. Och trots att argumenten som presenterades av dumsnälla pro-präster var "your face too" eller "If you don´t agree - then you should" så tycktes Jenny mest böja sig för idiotin. Det gjorde mig rosenrasande. Det finns strider man ska utkämpa, vända andra kinden till är ingen lösning när det handlar om existensberättigande!

Den här dokumentären handlade om en skola med likartad utbildning som den jag ska gå när jag blir diakon. Jag är livrädd. För jag kommer bli utkastad! Om jag hamnar i ett sådant sammanhang, där folk sänker rösterna och drar fåniga vitsar som faktiskt inte är det minsta kul, (men för att visa att de är lite tokroliga så där) så kommer jag inte kunna  hålla masken. Inte en sekund. Jag skulle inte kunna fördjupa mig i problematiken om man ska svänga åt vänster eller höger efter att ha döpt någon. Hur orka? Det finns viktigare saker än så.

Jag tror att Gud har humor och han har uppenbarligen inte särskilt mycket tålamod med människan (ett människoliv är ju lika kort som en mikromarkosekund i en gudomlig blinkning!) så hypen kring ritualer och psalmer som låter exakt likadant allihopa tråkar säkert ut honom. Gud har skapat människan, homosexuell som heterosexuell. Och är det verkligen så att homosexualitet är en synd så låt de berörda ta det med chefen själva. Och det ynkliga lilla ställe i Bibeln som fördömer homosexuella kommer strax inpå ett annat litet bibelcitat som hävdar att mensturerande kvinnor skall offra en duva på Guds altare varje gång som de har ägglossning. Ska man gå efter bibeln bör man iallafall vara konsekvent! De som berättar för andra vad som är syndigt gör sig själva skyldiga till högmod.

Och DET mina vänner - är en riktig dödssynd!!!

30 augusti 2008 - Om minnesgudstjänsten

Kategori: Secondhandbarn

Igår var vi på minnesgudstjänst för Bror. Det var en mäktig känsla att se filmerna om Bror och vad han hade uträttat. Att han var en mycket speciell människa gick knappast någåon förbi, men hans värv - det är svårt att ta in att han gjorde så mycket! Han blev hedersmedborgare i Krakow för alla de hjälpsändningar han organiserade och var med i. Han slet för att hjälpa alla som hade det svårt. Jag fick hjälp av en latinamerikansk tjej att översätta mina adoptionspapper (som var mycket bristfälligt översatta från början) till svenska. Det var en känslomässig berg och dalbana under den här tiden. Och då fanns Bror där. Han berättade att han hade 22 barn!!! De flesta adopterade eller på andra sätt upptagna i hans familj. Och han sa att jag var det 23:e. Jag tog det inte på allvar då. Men i ljuset av vem Bror var, så tror jag att han menade vad han sa. Han fanns där för varje människa och brydde sig om. Så minnesstunden var vacker och mäktig. Jag pendlade mellan att vara stormande lycklig när jag fick höra Bror knarra på skånska igen - och så himla ledsen när jag varje gång insåg att han inte längre finns kvar.

Men att lämna efter sig ett sådant arv som Bror - det är stort. När man mötte honom kände man sig oövervinnerlig och ville hjälpa andra på samma sätt som honom.

29 augusti 2008 - Dennis är bra!

Kategori: Secondhandbarn

Tjena syster sa Dennis när han kom innanför dörren. Vi käkade pizza och tittade på Balls of Fire (jätterolig!) och dessutom hade Dennis med sig framkallade bilder från de alla engångskameror som han hade lagt ut under vår bröllopsdag. Trots att det spöregnade vid tolvtiden - och trots att vi glömde flera kameror ute, hade de flesta bilder klarat sig bra. Ingen toppkvalitet självklart - men impulsivt och roligt. Nu fick vi se vad gästerna såg - och de verkade ha rätt kul.

På bild:
1. Freddi & jag samt vår lilla 30 åriga bäbis "Whiskey"
2. Kapten Kolossal, alias Pettson men med säkerhet Världens bästa Peter
3. Toastmaster Anders och Margareta
4. Freddis kusin Marcus med barn (svårt att skilja på tvillingarna så jag vågar inte skriva ut namn :)

29 augusti 2008 - Presentöppning del 11

Kategori: Secondhandbarn

Jenny och Eddie gav oss den finaste presenten i världen. Jenny tolkade vår favoritdikt "Aria" för oss alla under vigseln. Dessutom tog hon massor av fina foton (och kommer fotografera hemma hos lemurerna där vi ska ta riktiga bröllopsfoton). Som om det inte var nog med det så fick vi en fantastiskt vacker servis i old fashion stil. Helt bedårande!!!
Stort tack Jenny & Eddie. Du kan besöka Jennys hemsida om du klickar HÄR.


Ovan till höger en liten bild jag hittade från år 2003 på Jennys yngsta son Lilleman .)...tänk vad man har i sina gömmor!

28 Augusti 2008 - Tycka turist vara trist

Kategori: Poetik

Efter att ha läst några av Majgull Axelssons böcker börjar jag få en mer och mer nyanserad bild av västvärldens "hjälp" till den behövande tredje världen.
Att många länder är så fattiga kan härledas tillbaks till den tid då Europa kolonialiserade resten av världen och började pumpa pengar och naturresurser till sina hemländer från de nya länderna.
Under 1900-talets början tvingades den vite mannen att "lämna tillbaks" vad han tagit. Men detta skedde egentligen bara i en ren nationell aspekt. Dvs. Indien tillhörde inte Storbritanien och Kongo tillhörde inte Belgien. Men de facto var det så att Indiska arbetare fick dåligt betalt av de brittiska företag som stannade kvar och fortsatte sin verksamhet och Indiska bönder fick låga priser för sina produkter när de levererades till brittiska fabriker. Så på det finansiella planet behölls tillgångarna och så är det än idag. Troligen i ännu större utsträckning.
Vår välfärd är bygd på deras armod.

Någon gång under andra halvan av 1900 -talet, med medias utökade möjligheter att sprida information, var det omöjligt för västvärlden att inte se armodet. Nu började hjälpverksamhet. Men inte för att västvärlden insåg att fattigdomen i dessa länder var deras fel, utan på grund av att vi här i västvärlden är så goda och humanitära och sprider vår kristna godhet över världen.
Då betyder det samtidigt:
1. De som behöver hjälp står i skuld till de som hjälper.
2. De som behöver hjälp ska visa tacksamhet åt de som hjälper.
3. De som får hjälp ska ställa upp när de som hjälper vill ha något.
4. De som behöver hjälp är mindre värda än de som ger hjälp.

Detta är den balans som vi har skapat och detta är vad vi förväntar oss. I tredje världen skapas turistnästen dit vi vill åka och ha det trevligt. Vi vill uppleva andra kulturer och känna oss duktiga att vi vill detta. Vi känner oss upphöjda och empatiska att vi engagerar oss i dessa kulturer - som egentligen är för primitiva och fattiga för att egentligen vara värda det. Men eftersom vi är så goda och hjälpsamma gör vi detta i alla fall.
Sedan tar vi några foton, åker hem och känner någonstans att vi betalat den skuld som vi egentligen vet att vi har.

//Freddi

27 augusti 2008 - Roffarmentalitet

Kategori: Lyckligmapp


Tvättbjörnar tycks ha en osviklig känsla för att ta för sig. Jag samlar på bilder av fräcka tvättbjörnar och dessa tillhör mina favoriter. Jag tror vi kan dra slutsatsen att tvättbjörnar har gott bordskick och absolut nada respekt för hundar.....

mycket sympatiskt! .)

27 augusti 2008 - Är detta en människa?

Kategori: Likvidation

Direkt efter Primo Levis långa färd tillbaks från Buna-Monowitz (Auschwitz), där han var fängslad från februari 1944 fram till befrielsen i januari 1945, började han genast skriva ner sina upplevelser och betraktelser. Med smärtsamt noggrann detaljrikedom beskriver Primo sina lägerkamrater, de dagliga rutinerna, vakternas våldsamma likgiltighet, de outhärdligt meningslösa arbetsuppgifterna vars främsta syfte var att få fångarna att dö av utmattning och armod.
Som ingen annan överlevare före honom reflekterar Primo över sina upplevelser. Många beskrivningar från överlevare har varit känslosamma, innerliga eller kyliga och distanserade. Men ingen har som Primo lyckats vara både och. Med en kylig iaktagelseförmåga väljer Primo ut just de detaljer som gör mest ont att höra om. Som att efter en riktig, riktig bra dag i lägret kunde man känna sig olycklig som en fri människa. Eller berättelsen om den galna dvärgen - som i ett vanligt samhälle skulle varit utstött och hatad, men under dessa extrema omständigheter var den bäst anpassade och till och med verkade lycklig.
Primo Levi ger mig som läsare så många bilder att jag vet hur det såg ut, luktade och kändes där. Jag vet hur människorna såg ut och jag lärde mig att tycka om dom, och skaffade mig även den nödvändiga kylan inför detta - för att kunna hantera att de oundvikligen kommer att dö vilken dag som helst.

Redan i bokens titel slår Primo Levi an tonen av vad han vill berätta. Han vill inte i första hand berätta om fasorna och hemskheterna. Redan 1947 när han skrev boken förstod han att detta inte var det viktiga - och så många efter det har gjort precis bara det: berättat en grym historia i vilken de var hjältemodiga och starka överlevare. För som nobelpristagaren Elie Wiesel beskrev Primo efter dennes död (självmord?) 1987: "Primo Levi dog i Auschwitz, för fyrtio år sedan."
Boken visar det. Han var ingen överlevare. Redan efter ett halvår hade han helt gett upp och bara genom ren tur råkade han överleva. Och orsaken till att han gav upp är det boken vill föra fram.
Han ville berätta hur en människa slutar vara en människa under vissa omständigheter. När överlevnadsinstinkten blir den drivande kraften. Där stillandet av hungern är viktigare än alla ideal man en gång haft. Både fångarna och vakterna i lägret kunde diskuteras huruvida de fortfarande var mänskliga.
I större utsträckning än att vara en vittnesbörd om förintelsen är "Är detta en människa" en vittnesbörd om människan. Primo gör förintelsen till ett mikroskopglas där människan och mänskligheten betraktas, analyseras och kategoriseras. Obevekligt, obönhörligt och smärtsamt.

"Är detta en människa" är en av de bästa böcker jag läst om förintelsen. På snudd i samma klass som Claude Lansmanns "Shoah". Boken är nära en jordgubbe men får här en mycket stark femma.
 
// Freddi

26 augusti 2008 - Bloggtoppen

Kategori: Lettura

Nu har jag registrerat Lettura på bloggtoppen. Vi får hoppas att den snart godkänns. Genom bloggtoppen hoppas jag att vi kommer nå fler läsare. Om du klickar på bilden kommer du till mitt skötebarn!

26 augusti 2008 - Presentöppning del 10

Kategori: Secondhandbarn

Mormor & Morfar kunde tyvärr inte vara med på bröllopet. Det var därför vi åkte upp till Arvika i början av sommaren för att de skulle få träffa Freddi innan - speciellt som Freddi tar vårt släktnamn. Mormor & Morfar har varit ett par sedan mormor var 17 och morfar 23. De träffades ett år innan kriget tog slut. Om jag och Freddi bara blir hälften så lyckliga som de har varit - så räcker det och blir över. Vi fick ett nätt litet startkapital av dem och ett par jättevackra bordstabletter från Klässbols väveri i Värmland. Dessutom skickade Mormor över en dikt som hennes mamma hade skrivit. När jag har förstått hur man får upp filmer här på bloggen ska jag lägga upp en översättning av dikten till teckenspråk.

26 augusti 2008 - Presentöppning del 9

Kategori: Secondhandbarn


Anders Celin är en av Freddis bästa kompisar, och Ebba-Kristina är Anders livspartner. Det var utanför Ebbas atelje "Åsikten", i Hotell Liltons trädgård som vi höll bröllopet. Både Ebba-Kristina och Anders hade lagt ner mycket tid och kraft att hjälpa oss arrangera bröllopet. Förutom all hjälp vi fick, hade de också plockat ihop en målarlåda med massor av glitter, färg och annat. Stort tack för all hjälp och för att ni hjälpte till att göra vår dag så fin!

25 augusti 2008 - Att bli glad av!

Kategori: Dylika dumheter


Mormor berättade att det fanns en katt på hennes gård när hon var liten som var en rackare på att få snabbmat i form av spenmjölk. Förr i tiden hade katter mer guts :)

25 augusti 2008 - Skrattfest

Kategori: Dylika dumheter

Att jag och Freddi älskar att se på tv-serier är knappast någon nyhet. Mest av allt gillar vi att skratta. Så självklart har vi boxar med Friends, Seinfeld, Scrubs (favoriten), Alla älskar Raymond mfl 
.....Det är dock länge sedan vi skrattade så mycket som framför "Svensson Svensson" (fjärde säsongen) som vi köpte hem idag. Vi har vridit oss av skrattkaskader i timmar och sprutat dreggel och tårar över varandra. 

- Vad har du gjort?
- Snott en katt och lagt den i kylen....


Tajmingen är ta mig fasiken helt perfekt! Mästerlig. Och vi har fortfarande åtta avsnitt kvar. Sånt gör livet värt att leva. Och dessutom är det textat för hörselskadade. Lycka!!!

25 augusti 2008 - Grattis!

Kategori: Lyckligmapp

Ebba-Kristina och Anders är numera livstidspartners och har växlat ringar i titan. Anders som är Freddis bästa vän var toastmaster på vårt bröllop och Ebba-Kristina var min klippa. Stort grattis till er båda! För att komma till Ebba-Kristinas hemsida, klicka HÄR och för att komma till Anders hemsida, klicka HÄR.
 (Fotograf:  Elinleticia)

25 augusti 2008 - Dreggel!

Kategori: Inspiration

Vi var på Sturup och tro det eller ej, här hittade jag en NoaNoa butik som jag hade missat i den allmäna villervallan under rean. Jag provade en av höstens it-plagg, en röd kappa med typisk beatkänsla. Den var helt underbar så nu sparar jag pengar för att ha råd att köpa den (kostar 3000 kr!!!). Jag får helt enkelt offra några andra delar av min garderob för den här dyrgripen. Men så är det när man blir förälskad - fråga bara Freddi! :)

25 augusti 2008 - Tidiga morgonbilder

Kategori: Fotofrenesi


Det var verkligen vackert på morgonen innan någon hade vaknat......då fanns den där friden som vi hade längtat efter -

23 augusti 2008 - Vi är tillbaka

Kategori: Vardagligheter


Vi är tillbaka i Sverige igen. Freddi har halsfluss och jag är helt däckad av förkylning. På flyget till Turkiet steg en skallig sammanbiten och smått fårad man på planet och både jag och Freddi slogs av hur lik han var John Locke i serien "Lost". Jätteballt!! Tills vi gjorde sammanslutningen - flygplan, Locke, ......är lika med? ren skräck -

Gaaaaaaaaaaah

Nu blev det inte så illa att vi hamnade på en öde ö tillsammans med någon drygdum läkare och vansinnesisbjörnar - MEN vistelsen i Turkiet var knappast någon genuin upplevelse. Vi var nämligen inte i Turkiet, utan i ett låtsasland som hette Turban Club och var jättelyxigt - men så  totalt opersonligt och där personalen var arrogantare än en stockholmare i Båstad under tennissäsongen.

Vi antastades av feta shrekbarn som skrek och kastade vatten och ryssar med stora håriga magar som dröp av svett. Enda tidpunkten på dygnet som man faktiskt kunde njuta av hur vackert det var, var typ klockan sex på morgonen innan någon hade vaknat. Resten av tiden kändes det ungefär som att vara på en stor flygplats. Faktiskt var bussfärden till flygplatsen resans höjdpunkt - för då fick vi se Turkiet som Turkiet säkert är på "riktigt". All-Inclusive grejen passade oss oerhört dåligt. Och faktum är att vi blev så besvikna på bristen på FRID - speciellt vid hotellets "relaxpool" som skulle vara enbart för vuxna (men snarare var en lekplats för snorfeta familjer) att vi begärde kompensation (som vi fick, även om den var rätt futtig) och smekmånad....noway.

Men nu är vi lyckligtvis hemma och lyckliga med tre katter som kräver och får uppmärksamhet. Trots att vi skulle behöva semester efter den här semestern, är vi rätt nöjda med insikten att hemma bäst, faktiskt stämmer för oss. Vi njuter aldrig så mycket som när vi kommit hem och det bådar ju faktiskt gott, för det är här vi ska vara 99 % av tiden. Imorgon börjar jag plugga på allvar igen och Freddi börjar jobba.

Turkiska ekorrar ser förövrigt ut precis som svenska ekorrar, förutom att dom bär slöja och stjäl våra kvinnor och öppnar restauranger med mat som man inte kan uttala namnet på. Dom jävlarna. Unisont vill vi säga - res hem!!! :)

23 augusti 2008 - Updaterad toplista för filmer

Kategori: Film och media

 

 
 1. Döden och flickan
 2. Shirley Valentine
 3. Amelie från Montemarte
 4. De förlorade barnens stad
 5. The believer
 6. Happiness
 7. Konspirationen
 8. I hetaste laget
 9. Fuhrens elit
 10. Bambi
 11. Lolita
 12. Gökboet
 13. Hard Candy
 14. De misstänkta
 15. Pulp fiction
 16. Nyckeln till frihet
 17. Hair
 18. Moulin Rouge
 19. Children of men
 20. Festen
 21. The grey zone
 22. Hajen
 23. Sagan om ringen  (trilogin)
 24. Love actually
 25. Det stora blå
 26. Leon
 27. Frihet - Den blå filmen
 28. V för vendetta
 29. Forrest Gump
 30. Battle royale
 31. Flight 93
 32. Man of the year
 33. Uprising
 34. Mullholand drive
 35. Måndag hela veckan
 36. Cloverfield
 37. JFK
 38. Lifte of David Gale
 39. Birdcage - lånta fjädrar
 40. Princilla öknens drottning
 41. Dom 12 apornas armé
 42. Shawn of the dead
 43. Femte elementet
 44. Idiocracy
 45. Fucking Åmål
 46. I huvudet på John Malcowich 
 47. Eternal Sunshine of spotless mind
 48. Trettondagsafton
 49. Vanilla sky
 50. The naked lunch
 51. Dolores Claiborne
 52. Förnuft och känsla
 53. Turner and Hoch
 54. Edward Schizzorhands
 55. Fear and loathing in las vegas
 56. Ninth gate
 57. Chaplin
 58. What a wonderful life
 59. Griniga gamla gubbar
 60. Rosemarys baby
 61. Exorcisten
 62. Amadeus
 63. Still crazy
 64. The green mile
 65. Alien (trilogin)
 66. Indiana Jones film 1 och 3
 67. Gilbert Grape
 68. Inherit in the wind
 69. Don Juan de Marco
 70. Ed Wood
 71. De förlorade barnens stad
 72. Amelie från Montmarte
 73. Förälskad
 74. Illusionisten
 75. Köpmannen i Venedig
 76. Stand by me
 77. Gudfadern (trilogin)
 78. Hairspray
 79. Schindlers list
 80. Seeking Henry the eight
 81. Stranger than fiction
 82. Shine
 83. 51 dates
 84. Shooting dogs
 85. Kärlek het som chili
 86. Dödsfällan
 87. Zoolander
 88. Uppvaknanden
 89. American beauty
 90. Fight club
 91. Liar liar
 92. The crow
 93. Napoleon Dynamite
 94. Dude  where is my car (ja faktiskt!)
 95. Ninas resa
 96. Pete Tong
 97. Memento
 98. snatch
 99. Little black book
 100. I hennes skor

15 augusti 2008 - 55 minutes to go

Kategori: Secondhandbarn

Snart iväg på vår resa. Vi kommer inte vara framme förrän sent ikväll. Men imorgon hoppas jag ligga i en skön solstol och njuta av drinkar och bra litteratur. Rolf & Lill kom över igår (tyvärr hade jag redan somnat så det var Freddi som fick ta emot dom) med en kasse pocketböcker! Skulle tippa på att det var så där 25 stycken - mestadels nya deckare! Groovy :)

Jag har ännu inte bestämt vilka jag ska låta följa med på färden. Igår började jag läsa Jercy Einhorns "Utvald att leva", en tung inbunden rackare som kommer tynga min packning till hundra. Jag vet inte om jag orkar släpa med den, men jag hatar att lämna en bok som jag tycker om, i en hel vecka.

Efesus den stad där Jesus mor Maria sägs ha avlidit ligger ganska nära det hotell i Turkiet där vi ska bo. Kanske tar vi oss en tur ut och tittar. Dock måste jag erkänna att vi troligen inte kommer göra mycket annat än att bada, läsa, äta och sova när vi är borta.
Troligen blir det inget bloggande alls, men nog står ni ut utan mig en vecka ;)
Fotograf: Jenny Karlsson - klicka på bilden för att komma till hennes blogg

14 augusti 2008 - Presentöppning del 8

Kategori: SecondhandbarnMin kusin Anne - mamma till Marcus och Jenni, mormor till Astrid, Ingrid, Hedda och Edith samt storebror Sixten kom med denna fina duk. Den har tillhört min fasters granne Ingrid och blir ett fint tillskott i vår linnesamling.
Tack.

14 augusti 2008 - Presentöppning del 7

Kategori: Secondhandbarn


Lill och Rolf har en speciell plats i våra hjärtan. I en tid när allt bara var jobbigt och motigt i planerandet av vår stora dag steg Lill fram och erbjöd sig att fixa all mat på bröllopet. I dagar i förväg slet hon med förberedelser för att kunna servera denna fantastiska måltid som vi fick njuta av.
Som om detta inte var nog fick vi även dessa vackra tallrikar i bröllopspresent av paret Jönsson.
Vi kan aldrig nog tacka för allt ni gett oss!

14 augusti 2008 - Presentöppning del 5

Kategori: SecondhandbarnTanja är den av Elinleticias vänner som följer med längst. De kom båda från barnhemet CRAN i Bogata i Colombia och låg som 1 åringar och sprattlade på en filt i Haninge sommaren 1980. Danne är Tanjas man sedan ett år tillbaka. Ett vackert bröllop som vi bevistade. Och nu kom dom på vårt.
Danne hjälper oss även med vår bokrecenssionssida Lettura med de tekniska delarna. (Tack speciellt för det.)
Från Tanja och Danne fick vi denna fantastiskt vackra kristallskål.
Tusen tack för presenten och ännu större tack för att ni kom och var med på vår stora dag.

14 augusti 2008 - Presentöppning del 6

Kategori: SecondhandbarnMalin fanns med under hela vår bröllopsdag. Inte bara var hon gäst, hon hjälpte även sin mamma Lill och sin bror Emil med den fantastiska maten. För det kommer vi vara evigt tacksamma. Men också för det underbara frukostset vi fick av henne och det fina bröllopsalbumet hon stack till oss redan före bröllopet.
Tack!

14 augusti 2008 - Presentöppning del 4

Kategori: Secondhandbarn


Åsa och Freddi var ett par för tio år sedan. På vår bröllopsdag var Åsa trubadur och gäst. Med sin vackra stämma förgyllde hon vår dag och mellan varven hann hon med att krama om sin man Rune.
Barnen Isak och Ella kunde tyvärr inte följa med. 
Från familjen Möller fick vi ett ark med visdomsord för framtiden. Tusen tack för det men framför allt den vidunderligt vackra introduktionssången till vigseln "Amazing Grace" som vi försökte leta fram fina versioner av på internet innan, men gav upp och blev helt hänförda av Åsas - som var bättre än allt vi kunde hitta, från operasångare till massor av andra kända sångerskor. Åsa var sinnlig och vi var otroligt lyckliga över att hon sjöng.

(Ps. mer bilder på Åsa kommer finnas bland bröllopsbilderna som vi dock ännu inte sammanställt)

13 augusti 2008 - Späckad dag

Kategori: Vardagligheter

Ska hämta pass, sätta in pengar på banken, betala räkningar, lämna tillbaka böcker på biblioteket, låna böcker på biblioteket till resan till Turkiet, köpa filmer för 384 kr som vi fick tillbaka från ett försäkringsbolag för att vi betalat för mycket - också att ha med på resan, städa vidare här hemma, lägga upp bröllopsbilderna, lägga upp fler bilder under
öppning av paketen, packa, packa ännu mer, bli hysterisk över att det vi behöver inte finns hemma och att det är bråttom, leka med Wii på yogabrädan jag fick av Dennis i födelsedagspresent - och kanske ännu mer saker, jag vet inte än.

Börjar trappa ner sömntabletterna som jag tar alldeles för många om nätterna. I natt tog jag "bara" en och en halv och sov därför uruselt. Mest låg jag faktiskt och läste Irvings "Garp och hans värld" och jag pendlar förskräckligt i mitt omdöme om författaren. Visst skriver han bra, men det är så högtravande och mastigt att jag ibland blir uttråkad, men sen några stycken längre bort blir jag engagerad igen...så jag kan inte bestämma mig. Verkligen inte.

Idag ska vi också ta en titt på ett par filmklipp från bröllopet. Nervöst. Kul men underbart och nervöst. Nu kommer snart Freddi med vår bilpoolsbil så jag måste sticka. Skriver mer senare idag.

Bilden på brudgåvan som jag fick av Freddi, som jag önskat mig så mycket att jag petat upp sidan på favoriter hur många gånger som helst .)...och tjatat...förstås...visst är det vackert?

12 augusti 2008 - Världens bästa kompis

Kategori: Lyckligmapp

Världens bästa kompis Mille stod för dricka och slet tillsammans med mamma Lill med maten. Visst är han fin när han springer uppför trapporna för att ge mig kramigaste kramen! Tack Mille för allt du gjort och allt du gör. Du är en av de finaste människor jag någonsin mött!

11 augusti 2008 - Presentöppning del 3

Kategori: Secondhandbarn

Dennis hade ett underligt leende på läpparna när han följde med brudparet hem för att se på när vi öppnade några presenter. Och leendet blev till ett grin när vi öppnade ett paket utan namn som dessutom var tomt. Och det visade sig att han använt vår present under både svensexa och bröllop. Som synes på bilden. Dennis is craaaaazy och numera även min svåger. Det tycker vi är ballt.

På bild tittar även Gud fram....det gjorde han lite då och då under vår bröllopsdag

11 augusti 2008 - Presentöppning del 2

Kategori: Secondhandbarn

Freddi träffade Anette på Harlequins teater i Landskrona i början av 90-talet och gjorde många uppsättningar tillsammans. Anettes son Adrian gick samma dag som bröllopet gick av stapeln, med på att vara ringbärare istället för V som tyvärr fått förhinder. Med på festen var också lillasyster Saga som blåste massor av såpbubblor! Stort tack för den söta lyktan (en av katterna ser precis ut som vår Mila!).

11 augusti 2008 - Presentöppning del 1

Kategori: Secondhandbarn

Jag praktiserade hos Beata på dövkyrkan i Lunds stift för ett år sedan. Det var under denna praktik som jag bestämde mig definitivt för att bli diakon. Av Beata och hennes dotter Ragna som var brudnäbb och bar fram ringarna i "Darling" fick vi två väldigt vackra skålar, se nedan. Stort tack!

11 augusti 2008 - Njuta bör man....

Kategori: Secondhandbarn

Så smet Freddi iväg på jobb tidigt imorse och jag kunde vakna upp i den största säng jag sovit i. Jag var mör efter timmars sittande i vårt eget bubbelbad (!!!) som vi satt i och samtidigt tittade på Fawlty Towers. Genidrag! En glasvägg skilde sovrummet från bubbelpoolen så vi bara satt där och skrattade åt "un,dos,tres" aka "onthosetrayes" i timmar. Och så drack vi whiskyn som blev över förstås. Tydligen skulle någon under bröllopets sena timmar, suttit och hållt i flaskan som ett mycket litet spädbarn och väst åt folk som ville ha mer. Jag tyckte det lät jättebra att någon gjorde sig sånt besvär för att vi skulle få ha kvar lite svindyr whiskey. Tills jag fick veta att den där någon var jag. Mindre smickrande.

Idag kommer man hem till ett hem som drabbats av presentdöden. Blommor överallt och tyvärr matrester som vi inte riktigt vet var dom är (under alla paket?) som varit hemvist för bananflugor och annan skit. Katterna tittar väldigt lojt på mig när jag ber dem döda de pappalångbens som invaderat vår lägenhet medan vi var borta. Fan jag hatar dom små kräken. Men Agador har iallafall tagit en - och jag håller mig borta från det rummet till Freddi kommer hem.

Jag är fru Högabo nu. Det är inte lättsmält direkt. Jag är ju fortfarande bara åtta år gammal! Och Freddi sisådär 21. Snacka om att bedriva pedofili på laglig nivå. Men okej, ett år kvar tills jag är trettio. Jag är ju faktiskt iallafall i en aspekt väldigt väldigt gammal. Idag ska jag försöka få ordning på lägenheten, tvätta och göra såna där tråkiga saker som ingen vill läsa om. På fredag reser vi till Turkiet. Om vi hinner skulle det vara drömmen att hinna med bröllopsfotograferingen hos lemurgänget innan, men annars borde efteråt också gå rätt bra (eller vad säger du Jenny?).

Ja, nu, ska jag göra nytta. På bilderna vårt coola arragemang med dator och skrattsitcom precis utanför bubbelbadet, samt bild från imorse på vår utsikt mot Lunds kolonnilotter. Och en bild på mig också som jag försökte ta i spegeln....

10 augusti 2008 - Cloverfield måste ses!!

Kategori: Film och media

SKRÄCKFILM
Monster attackerar skyskrapa och ett antal ungdomar tvingas fly genom ett förstört New York. Thrillern Cloverfield har samma regissör som gjort Lost och kan bäst beskrivas som en blandning mellan 28 days later och Blair Which project. Trots att storyn egentligen borde upplevas som oerhört fjantig - sitter man som på nålar. Handkamera ger skakig realitet och när civilisationen upphör fungera BLIR DET LÄSKIGT på riktigt. Filmen är en riktigt bra skräckrulle som får högsta betyg!

10 augusti 2008 - Nu droppar bilder in

Kategori: Lyckligmapp

David, Daniel, Jenny och flera andra droppar bilder. Jag ser ut som en pungråtta på alla bilder, men Freddi säger att jag ser ut så när jag är lycklig och då kan jag fanimej leva med det!!! Nu ska vi se film med Dennis och sen blir det bubbel och bubbelbad.

10 augusti 2008 - Presentöppning

Kategori: Secondhandbarn

Vi öppnade aldrig våra presenter under bröllopet. Det kändes som om det vore roligare att göra hemma och under ordnade former - förlänga njutningen nästan hur länge som helst. Så vi kommer lägga upp bilder på presenterna pö om pö inom den närmaste månaden här på bloggen. Idag har vi öppnat några presenter. Ebba-Stina bar iväg på dekorationer och nu sköter hon presenterna ett tag framöver :)

9 augusti 2008 - Hej alla älskade kära

Kategori: Secondhandbarn

 • Vi sitter fortfarande och pratar om hur lyckliga vi är att allt blev så bra. Att vi nästan kunde känna guds närvaro. En djupt förtröstan att detta är rätt. Att ha alla er som vi älskar/tycker mycket om under vår livs kväll. Det var lycka. Jag har inga ambitioner att skriva mer, men vill säga att jag är så tacksam för att ni alla kom och gjorde kvällen oförglömlig. Lycktan svävar nog fortfarande borta någonstans och skänker ljus till de behövande och orsakar för hoppningsvis inga olyckor. Jag kommer upprepa mig själv och berätta allting och ännu mer imorgon. Och då så har vi:
 •  Så ska vi äta svulstig macdonads frukost imorgon med Freddis bror och min Svåger.  Men jag fortsätter att se honom som min lillebror, alternativt storebror när det behövs. Efter frukosten ska vi glo på filmer som Dennis tagit med. Och jag planerar att lägga upp bild på den första present som vi öppnat. - Spännande!!!!  
 • Steg 2 på härligheterna börjar klockan tre då vi checkar in på vårt hotell (vi var inte så vakna på Lilltons och hann inte riktigt smälta att vi är gifta. Följaktligen hotellvistelse med bubbelbad och mysigheter. Vi kommer kunna föreviga .....fan nu avslöjade jag ju nästan presenten. Sorry.
 • Sen börjar allvaret - packandet av kläder till bröllopsresan till Turkiet. Ni kan ju bara gissa vilka problem det ställer till för mig. Jag har ju inget att sätta på mig. :)

Jag är lycklig

Fotograf Elinleticia: bild på Freddis kusins man och hans söta barn. Riktigt glöder dom! :)

9 juli 2008 - Bruden bjuder på en fyllebild

Kategori: Secondhandbarn


Klockan är halv fyra på morgonen efter ett rimligt antal trevliga starka - och framför allt - sippsipp på 30årig whiskey. Dekadens dekadens...råder här i vår socken....

9 augusti 2008 - Dagen efter

Kategori: Secondhandbarn

Jag skulle posta förra inlägget igår precis efter frisörbesöket - men tydligen så kom det inte upp. Jag har en del bilder från själva bröllopet, men tar ett tag innan de kommer upp. Kan iallafall berätta att vi haft en rackans fest som varade till klockan fyra på natten. Det var helt underbart och i den stund som vi blev herr & fru, så sken solen. Mer om allt en annan gång.

På bilden: Dagen efter, sminket har runnit ut, ögonfransarna har trillat av, vi är lite bakis och Freddi är inte längre klädd i sexig kostym för 5000 kr, utan i sin "IDIOT 2005" t-shirt. Inte mycket har förändrats, men ändå - allt. Dennis har tagit bilden och vi sitter i ekan som ligger vid Lilltons brygga.

6 augusti 2008 - Sjuk

Kategori: Vardagligheter


En del av förklaringen till varför jag mått så jävla dåligt på sistone är definitivt att jag är sjuk. Jag har feber och ont i halsen. Det är väldigt ofta så att jag mår som sämst psykiskt när det är något kasst på gång fysiskt. Jävligt dåligt tajmat den här gången. Men på sätt och vis lite skönt också att veta att en del av skiten kommer försvinna. Nu ska jag gå och lägga mig. Jag har gjort klart bröllopsåsnorna, sytt i knappar i Freddis väst, samt nästan alla placeringskort. Om jag orkar följa med imorgon så får jag se vad mer jag kan fixa - blir jag hemma så kommer jag ta hand om bröllopsprogrammen.

På bild: Agador, en sällsynt bra bild på en svart katt. Det kanske var den blårutiga bakgrunden som gjorde det? Han är ju BATMAN! - Den riktiga, töntiga, superhjälten - inte den svåra Balefiguren!

5 augusti 2008 - Ångest

Kategori: Secondhandbarn

Total obeveklig skära sig bort ångest. Hänt massor av saker som möjligtvis kan förklara en del av ångesten. Distanserat förstå varför. Inne i det taggiga hudlösa finns inga förklaringar alls. Bara gråta, inte orka, inte klara av att stiga upp ur sängen. Stiga upp ur sängen ändå. Berätta vad som händer. För att. För att internet vänner är mitt liv. Ja sug på den looser-ismen. Exakt så. Skriva klart. Bilden är Anders Anjous på mig i en delikat ställning som jag känner omöjlighet att komma ur.

4 augusti 2008 - Alexander Solsjenitsyn r.i.p

Kategori: Lettura

 

 • En dag i Ivan Denisovitjs liv 1963
 • Två berättelser 1963
 • Cancerkliniken 1968
 • Den första kretsen 1969
 • Högra handen och andra noveller 1970
 • Självbiografi och nobelföreläsning i litteratur 1970 1972
 • Arbetets republik 1973
 • Augusti 1914 1973
 • Gulag-arkipelagen (fyra delar) 1974
 • En kalv med eken stångades 1975
 • Kapitalisternas förräderi 1976
 • Lenin i Zürich 1976
 • Västerlandets misstag 1981
 • Det röda hjulet 1984

En nobelpristagare ur tiden. Åttionio år gammal var han och hade levt ett produktivt liv! Författaren skrev om de sovjetiska lägren men är kanske mest känd för sin bok "En dag i Ivan Denisovitjs liv". Den ska jag omedelbart låna hem från biblioteket. Länk till artikeln om dödsfallet finns på Aftonbladet.  Om du vill läsa mer om författarens gärningar, läs på Wikipedia.org

3 augusti 2008 - Monster förbryllar korkade människor

Kategori: Dylika dumheter

Enligt somliga har ett havsodjur spolats upp på någon strand i USA. Fallet förbryllar forskare och andra vetasigpåare som lagt fram tesen att odjuret måste komma från yttre rymden eller inre rymden, eller helt enkelt skitits fram av någon mindre patriotisk medborgare. Jag fattar inte problemet -

jag trodde amerikas befolkning hade lärt sig att känna igen sin president vid det här laget! Och att kalla honom monster är väl att ta i? Har man valt så har man bäddat graven som man ligger i. Eller hur det nu var?

3 augusti 2008 - Hos Axel & grillat

Kategori: Fotofrenesi


Det var kul. Nu ska jag gå och lägga mig. Imorgon är också en dag och då ska jag träffa syokonsulenten som jag inte pallade fixa förra veckan. Har alldeles för mycket i huvudet just nu. Jag tror det spricker snart.

2 augusti 2008 - Galningar på stan

Kategori: Dylika dumheter

Två dagar i rad har jag mött galningar på stan. Igår såg jag nedanstående galningar promenerande längs handelsgatan i Lund. Anekdoten att berätta är att sekunderna efter jag tagit bilden tappade producenten sina papper och de började blåsa iväg. Jag var snabbt framme och plockade upp dem och återgäldade dessa. Filip slängde då fram repliken: "Du var snabb!"
Och jag vet inte vilken av deras tv-shower de höll på att spela in, och definitivt inte vilket avsnitt... men utan mig hade ni alla någon tisdagskväll eller torsdag - eller när de nu skulle sänt programmet i höst - fått sitta och titta på Fredrik och Filip som står mitt i Lund med förtvivlade, frågande miner sägandes: "Tja... nu vet vi inte riktigt vad vi ska göra för alla våra anteckningar har blåst iväg och ingen som var snabb nog fanns i närheten att plocka upp dom åt oss..."
I stället skulle de bara strövat upp och ner längst gatan - tysta, försigkomna och ganska tråkiga att titta på.

Men nu blir det inte så.


Idag var jag i Malmö och mötte en annan galning. Denna lilla person har blivit ett original som tursiter stannar och tittar på. Tidigare har jag bara sett honom springa upp och ner i fontänen ner mot kanalen, skällande och viftande på svansen. Idag såg jag honom vid en annan fontän som han blivit uppriktigt förbannad på.
Turisterna var lika förtjusta som vanligt.

2 augusti 2008 - Sjukt trött hela tiden

Kategori: Vardagligheter

Har städat en massa, skrivit brev till farmor, mormor & morfar (ska bara skriva ut dem på datorn). Har också lagt ut alla recensioner som lagrats här istället för på Lettura under de månader som Lettura varit ur funktion. Men nu är allting klart! Vidare har jag hängt upp en massa kläder och nojjat över hur kvavt det är. Mille kommer vid sju ikväll och jag ska be honom om lite hjälp med festprogrammet. Men fram till dess kommer jag nog lägga mig och sova. Jag säckar ihop mest hela tiden så bättre att jag sover på riktigt än slöar hela dagen.

1 augusti 2008 - Sarah Silverman

Kategori: Lyckligmapp

Jag är så trött att jag inte orkar blogga ett dugg mer idag. Men kostym inhandlad och tusen steg gånger tolv gångna. Imorgon ska jag fiffla med Åsnorna, städa, göra program, samt träffa Axel och Mille på kvällen. Bilden ligger i min lyckligmapp och är på Sarah Silverman, en av våra komiska husgudar. Och shit - jag älskar den där bilden!


____Plopp____

2 augusti 2008 - Min syster

Kategori: Vardagligheter

En sak jag lärt mig som adoptivbarn är att biologin inte har någon betydelse. Nu tror jag inte det är helt sant, men när det gäller Mana så känns det verkligen så. Hon är min lillasyster. Och jag älskar henne.
Visst är hon vacker!

Om du vill gå till Manas blogg så klicka på bilden eller klicka HÄR.

Nu ska jag snigla iväg till stan och få mitt livs första ansiktsbehandling! Sen ska jag hjälpa Freddi att leta efter en kostym som är Anders bröllopspresent till Freddi. Anders är snäll. Det är förresten Anders som är Freddis bestman (tillsammans med Dennis) och också Toastmaster under bröllopsfesten.

Klicka här om du vill komma till Anders Celins blogg