Smuleliten

31 juli 2008 - Ringbärande älskling

Kategori: Hobby å sånt

Ja, det här är alltså Milas mjukdjur Älskling (våra katter är bortskämda). Älskling är den ena ringbäraren som en av brudnäbbarna kommer bära. Raring heter partnern som ännu inte är klar. Älskling har på sig en egendesignad smoking med armar. Hon har också på sig en liten smokingskjorta och en fluga i silke med rosmönster och silvertrådsbroderier. Jag har sytt allting själv! Och jag är mer än mäkta stolt över mitt arbete. Raring ska få en liten slöja, strumpbandshållare och en brudkrona. Och trots att jag suttit och jobbat med Älskling i timmar, har jag faktiskt hunnit med att göra klart min bröllopsklänning också. Änt ja bra? Jo det är jag. Om jag orkar ska jag skriva ett par recensioner också. Imorgon har jag ansiktsbehandling hos Sabai och då är det bara en vecka kvar. Fatta hur nervös jag börjar bli! Peace out!

P.S Betsel och axelrem till Älskling är ännu inte klart - men så fort det är det - så ska jag lägga upp bild och visa.

31 juli 2008 - Puckobrudar och panik

Kategori: Dylika dumheter

Jag vaknade panikslagen, att åka till syokonsulenten var det inte tal om. Vi sov ut istället. Och det kändes bra. Jag har städat i några timmar och det börjar se hyggligt ut här. Idag ska jag sy klart bröllopsklänningen och skriva recensioner. Igår gjorde hela min själ ont för Mana var så förtvivlad. Det skär i mig när hon är ledsen. Sen var det den här puckobruden Jonna som droppade reklam för outfit-tävling i Manas inlägg om ångest & hur blodet rinner och jag blev alldeles svart i ögonen. Så förbannad att jag skrev en kommentar till Jonna. Som tog bort den!

Sen droppade hon en TILL kommentar hos Mana och då fick jag nog. Oempatiska lilla jävla hjärtlösa fjortis!!! Fy fan för såna människor. Jag förstår inte hur man kan ha mage att göra reklam hos folk man inte ens känner. Och allra minst i inlägg som skriker av ångest. Det går över min horisont hur såna människor tänker. Men det kanske är det - dom tänker inte alls. Sen tjafs fram och tillbaka. Halvhjärtad ursäkt till MIG, "om jag orsakade aggression hos dig". Sweet. Ja, en massa aggression, men mest för att hon fortfarande inte fattar något.

Och vad handlade det om? Inlägget med outfit tävlingen? Jo ett par solglasögon. Rösta på mig så kan jag vinna ett par solglasögon! Men det är väl vad livet handlar om? Jag vet inte. Så panikslagen imorse. Molande arg fortfarande. Bloggbuessnisen är fan sjuk ibland. Var ploppar alla dom här 16 åriga blondinerna upp egentligen? Klonas dom? Ger ägarna dom vatten och mat efter midnatt? Fan det ska man aldrig göra!! Gröngölingar.

Ja, det om det. Nu äter vi försenad frukost.

30 juli 2008 - Gryningen och dagen

Kategori: Vardagligheter

Elia Wiesels "Natten" sågade jag rätt rejält. Men de två andra böckerna i trilogin får båda femma i betyg! Sanlöst bra. Och man får väl lov att ändra sig! Idag har jag haft fullt upp. Freddi syr på dukar, jag syr på ....hemligheter. Och jag är mördande trött. Imorgon ska jag träffa syokonsulenten för höstens studier. Sen är det tusen saker som väntar på att jag ska ta itu med dem. Åtta dagar kvar. Herregud.

På bild den finaste klänningen som jag fyndade på rean. Absolut!

30 juli 2008 - Om födelsedagen

Kategori: Vardagligheter

Allt gick bra igår. Jag nojade ytterst lite över att jag nu har ett år kvar tills jag nästan är död. Jag var lycklig istället. Vi åstadkom en hel del grejer också. Vi åkte till Erikshjälpen och köpte hem dukar som vi ska sy om till rundlar till de små borden på bröllopet (det börjar kännas jäktigt). Jag som hade fått femhundra kr av farmor köpte upp dem på Noa Noa - den enda butik i Skåne vi inte varit i - Lund (nu ljuger jag - för vi har Helsingborg kvar, men jag försöker ignorera det :). Otroligt nog fanns en klänning kvar i Lund som jag avgudade. Och en kimono! Jag ska ta kort på mig själv i dem i dag och skicka iväg till farmor så hon får se vad pengarna gick till. Detsamma till Mormor&Morfar - men de kommer nog tröttna för jag köpte ju typ tjugo plagg för deras pengar - men min garderob är så gott som fulländad i dagens datum.

Ebba-Kristina hade tipsat oss om att se "Christian the lion" och det gjorde vi. Jag blev tårögd när lejonet kastar sig över sina älskade barndomsvänner och kramas. Och i födelsedagspresent fick jag en alldeles egen Christian. Han är naturligtvis ett kristet lejon så han har alltid på sig en frälsarkrans kring tassen. På  posten kom en blå fin box - jag öppnade den och världens sötaste paket låg däri. Älskade Mana hade skickat affirmationskort - jag har tagit bild på var jag har det som är veckans tankestillare. Tack Snälla Mana. Du ger alltid så fina presenter och det här behövde jag verkligen innan bröllopet - tvinga mig själv att koppla av och njuta av nuet! :)

En present ligger kvar och den är från Dennis men känns skumt att öppna när han inte här? Eller så kanske det inte är skumt alls. Vi får se :).

28 juli 2008 - Skål nu är jag 29 år!!!!

Kategori: Dylika dumheter


Nu måste jag börja dricka schweppes! Och dom som inte är goda. Men de måste ju vara goda eftersom Hugh är god och allting han tar på är....eller har jag blivit hjärntvättad av farbror gamla media? Naaaaaaaaaaaaaaaaäh...inte då.

28 juli 2008 - What comes around goes around

Kategori: Poetik

Del 1 - europa missionerar
Under det sena 1800-talet och tidigt 1900-tal strömmade europeiska protestantiska missionärer ner över Afrika för att sprida Jesu och Guds ord till vildarna som levde i mörker. De goda missionärerna såg hur dessa arma människor levde i hyddor, tillbad påhittade husgudar och ofta svalt under den hemska torkan. Levande i armod saknade de medel och förstånd att klara sig själva. Med modern teknik och medicin lyckades missionärerna övertyga om den kristan Gudens överlägsenhet och omvända massor till den rätta tron.


Del 2 - afrika missionerar
Under tidigt 2000-tal hade den europeiska moderna tekniken och medicinen helt tagit över och ersatt den Jesu och den Gud som en gång exporterades till Afrika.
I det lilla nordliga landet Sverige - som på sin tid var lika ivriga missionärer som vem som helst - hade den andliga tomheten börjat skörda offer. Som ett land med den högsta självmordsstatistiken i världen var den andliga utarmningen uppenbar.
Afrikanska missionärer såg hur dessa arma människor levde i betonglådor, tillbad konstruerade ideal och ofta led under den hemska meningslösheten. Levande i armod saknade de riktning och förstånd att klara sig själva. Med glädjefull övertygelse och stark tro började de Afrikanska missionärerna övertyga om den kristan Gudens överlägsenhet och omvända massor till den rätta tron.

Eller...?


Afrikansk predikant som steg på i Lund och började predika för Svenska pendlare om hur man genom att släppa in Jesus i sitt hjärta kan finna den mening i livet som konsumtionssamhället misslyckats med att ge oss.

28 juli 2008 - Bilder från dagen

Kategori: Vardagligheter

Idag har vi:
- Shoppat för 4000 kr (som jag sparat på mig under terminen för just det här tillfället!)
- Ätit på Magasinet, smörrebröd med ål (jag) och kyckling/bacon (Freddi)
- Varit i nio Noa Noa affärer
- Nästan kört på en väldigt långsam duva
- Varit jätteglada
- Inte köpt den röda jackan på bilden - eftersom den kostade ungefär lika mycket som vår kassa var på - men å andra sidan shoppat allting annat än den röda kappan på bilden.

28 juli 2008 - Aaaah Danmark

Kategori: Vardagligheter

Minisemester på ett dygn till utlandet. Ja så kan man ju göra när man bor i underbara Lund. Bara åka över och njuta. Så det ska vi göra idag. Vi ska glo på kläder och jag är klädd precis som en clown. Bara för att roa och roa mig själv framförallt. Jag är bra på att roa mig själv. Danne hörde av sig om nytt lösenord till Lettura så snart är det kirrat också. Vi har förskräckligt många recensioner att lägga in sedan sist. Alldeles för många. Men det ska bli skönt att rensa på min vanliga blogg och bara hänvisa. Men nu sticker vi. Puss

27 juli 2008 - Avtrubbad tittarstorm

Kategori: Dylika dumheter

Jag funderade igår på människor och vilken smärta de kan hantera. Hur dom helt enkelt inte kan ta in tillräckligt mycket smärta men ändå har ett behov av att engagera sig och känna sig som om de bryr sig. Ett exempel är hur hela Sverige 1994 engagerade sig i noshörningen Nelsons väl och ve, samtidigt som en miljon människor slaktades i Rwanda utan att omvärlden - allra minst Sverige - la näsan i blöt.
På dagens Aftonbladet.se är det ett stort uppslag om något som uppenbarligen upprör Svenska folket å det grövsta.Medan en hel hög av nyheter från Sverige och världen inte verkar beröra folk tillnärmelsevis lika mycket.Kanske känner folk att de bara vill engagera sig i kamper som de kan påverka. Uppenbarligen var Rickard Palms mustaschs vara eller icke vara påverkningsbar, eftersom han rakade av sig mustaschen illa kvickt. Medan det mesta hemska i världen är inte lika lätt att påverka.

Det var nog en hel del upprörda Svenskar som igår kväll kände att de hade engagerat sig, slagit näven i bordet och bidragit till att vi alla fått en lite bättre värld att leva i.

26 juli 2008 - Jag har åkt motorcykel

Kategori: Lyckligmapp

Wiiiiiiiiiiii det var det roligaste jag någonsin gjort - nästan. Helt jävla sanlöst kul!

25 juli 2008 - Besök

Kategori: VardagligheterAnders & Ebba-Kristina kom över för att diskutera bröllopet. Ebba kommer nog hålla koll på mig den stora dagen, men jag blir bara mer och mer nervös. Tur att Freddi håller huvudet kallt! Och tur att Molle är så söt! :)

24 juli - Att arbeta med sig själv

Kategori: Secondhandbarn

Det är skrämmande.
Usch så svårt. Att möta sig själv. Se också det som är fult. Erkänna det och acceptera det.
Det mest skrämmande är hur mitt eget sinne försöker jäcka mig. Och om jag väljer att tro på de fantasier som jag kokar ihop för att jag ska framstå som bättre inför mig själv - då lever jag i en halv verklighet. En verklighet, filtrerad genom 50 % lögn. Det kanske är en kortsiktigt trevligare verklighet för mig - men den skadar andra. När jag tittar tillbaks på mitt liv - och försöker bortse från denna siripiga hinna av "egentligen var det inte mitt fel" - ser jag hur många jag egentligen har sårat.

Om jag inte ser igenom hinnan så tar jag mina beslut på fel premisser - och världen blir förvirrande och konstig och omöjlig eftersom responsen jag får inte överrenstämmer med den bild av läget jag har.
Jag har nog aldrig förstått tidigare hur man kan vara fiende till sig själv. Jag har hört uttrycket "att vara sin egen värsta fiende", men så har jag också gått i fällan som heter: "det gäller andra, inte mig".

Detta är erkännandets tid.
För en vecka sedan var jag på ett möte. I ett rum satt jag med fem andra personer som berättade om sig själva och sin kamp med det problem jag kanske delar med dem.
Jag var där och visste inte om jag borde. "Hör jag hemma här", tänkte jag och både ville och inte ville det.
Men mest ville jag. För de satt och berättade om problemet - som vi kanske delar - och hur de jobbat med det och hur mycket bättre de mår nu efter att ha gått på mötena.

På slutänden handlar det om att kämpa. Och kampen är uteslutande med mig själv.
Jag tror det första riktiga steget var svårast:
- att inse att jag behöver hjälp.
- att förstå att jag måste bevaka mig själv hela tiden.
- att jag måste uppfostra och tillrättavisa mig själv.
- att jag kan vara en riktig egoistisk skitstövel och att jag får vara det bara jag försöker förändra det

Den roll som jag tvingat Elin att ta, måste jag ta själv: den utomstående reflektorn, den som ger perspektiv på alla tankar och handlingar.
Genom att inte ta det ansvaret över mig själv har jag tvingat min omgivning, och i första hand Elin, att göra det.
Jag har överlämnat ansvaret över mig själv till andra, så att de kan göra fel, så att jag kan klandra dom för det.
Jag måste ta det ansvaret själv, så att jag kan göra fel, och klandra mig för det - inse att jag gör fel, förlåta mig, lära mig och utvecklas.

//Freddi

24 juli 2008 - Sur tolk frågeställning

Kategori: Secondhandbarn

Jag vet att det finns en del döva som läser min blogg. Så jag ska ställa en fråga som jag faktiskt inte vet hur jag ska få svar på annars. På bröllopet har jag bokat två tolkar. Vi är två döva som behöver tolk men det är jag som bokar. Nu kräver tolkcentralen att få namn och bostadsort på den andra döva personen som kommer. Jag tycker det är ett integritetsbrott. För det första därför att det är Jag som bokar tolken, alltså ska de vara där för min skull, inte någon annans. För det andra så angår det inte tolkcentralen vilka döva som kommer på festen. Det två tolkar som kommer dit har självklart inte tystnadsplikt - men det är inte praxis att prata vitt och brett om vad man gjort för tolkningar. Hur känner ni läsare - är det tolkcentralens skyldighet att får reda på vilka döva det finns på festen och isåfall - hur skulle detta underlätta deras tolkande? Jag är grinig och sur och kanske överkänslig - men jag vill verkligen veta!

23 juli 2008 - Legend ur tiden

Kategori: Film och media

Sofia från Pantertanter var väl enda skälet att se den tråkiga serien. Men nu har hon alltså gått ur tiden. Finns det en tant-himmel?

23 juli 2008 - Vi gosar

Kategori: Vardagligheter

23 juli 2008 - Sibersky citerar Dagerman

Kategori: Poetik

Leif Silbersky citerar Stig Dagermans novell "Att döda ett barn" -"Så obarmhärtigt är livet mot den som dödat ett barn, att allting efteråt är intet värt" när han försvarar Eklund i rätten angående mordet och våldtäkten på Engla. Eklund är som vi alla vet ingen frisk människa. Frågan är hur mycket han kan ta ansvar för sina handlingar och hur mycket han berörs av rättegången. Men Leif Silbersky är en fullständigt frisk människa och även om han är försvarsadvokat behöver han inte "bre på" mer än nödvändigt. Han kan försvara - men motivera är att gå ett steg för långt. 

Att använda Dagermans text som handlar om en man som av misstag råkar köra ihjäl ett barn som en jämförelse med mordet på Engla - är horribelt. Mannen som dödar barnet i Dagermans novell har nämligen inget motiv alls. Det hela är en olyckshändelse som dock kommer att förändra mannen som dödat ett barn, för resten av livet. Men DEN mannen är ingen dålig människa.

Eklund är en sjuk människa som handlat oförlåtligt. Han verkar inte ångra sig nämnvärt, vilket är ännu ett argument för att man inte kan jämföra honom med Dagermans man. Eklund hade ett motiv. Han våldtog och mördade inte Engla av misstag och blotta antydan i den vägen gör mig äcklad! Det finns gränser för hur långt en försvarsadvokat bör gå - och Silbersky har korsat den för länge sedan!

23 juli 2008 - Säljer hela min NEMI samling!!!

Kategori: Vardagligheter

Gillar du NEMI? Jamen det är klart du gör! Det gör jag också, men nu har jag insett att mina tidningar som samlat damm i hallen i tre månader faktiskt inte kommer bli lästa mer. Så jag säljer ut rubbet! Allt som allt är det 24 tidningar i perfekt skick som spänner från det första nr år 2003 till något nummer från förra året. Du kan buda på auktionerna om du klickar dig till mitt konto på Tradera (klicka på bilden så kommer du till den första auktionen. Jag säljer också ut diverse Noa Noa kläder och en otäck gammal docka som säkert har samlarvärde för andra än mig :)

Så är det.
Idag fyller pappa år. Jag skulle vilja ringa och gratulera, men samtidigt så är det onödigt att riva upp skiten igen. Om du läser det här Pappa, så vill jag iallafall säga grattis på födelsedagen!

Nu ska jag fortsätta sy på bröllopsklänningen och måla min bröllopsväska! Dagarna drar iväg läskigt fort och snart är det den 8 augusti.

Bara en viktig sak till - Sluta gör reklam för era bloggar i min blogg utan att läsa vad jag skriver! Med en omtänksam kommentar som visar att du läst inlägget - så kommer du längre! Jag går nästan alltid in och skriver något tillbaka om det är en uppriktig kommentar. Men de senaste spamningarna av brudar som är typ 17 och skriver om sitt spännande liv i stan och läckra killar - kommer raderas eller hamna på min FYFYlista!!!! Och det vill du väl inte? .)

22 juli 2008 - Elefant i lycklig mapp

Kategori: Lyckligmapp

Hittade bilden hos Malle idag och plockade hem den i min lycklig mapp. Nu ligger den där tillsammans med bilder på Jeeves & Wooster, Mormor & Morfar, Mana, Grinchen, Rasken, Linus, Backebo, apor, Jönssons, Spike, Esme Weathervax, Bror, Tracy Turnblad och Heidrich (internt skämt - bara jag som fattar det), House, Saudek, Agador, Hank Azeria, Tvättbjörnar som förgriper sig på beagels, Maggie Gyllendahl, Mila & Sarah Silverman, Ellinor och prylar från Noa Noa, en pingvin som väcker en isbjörn väldigt våldsamt, V från Vendetta, Eddie Izzard och tusen andra saker!

22 juli 2008 - Detalj från vårat hem

Kategori: Hobby å sånt

21 juli 2008 - Insomnia

Kategori: Secondhandbarn

Vaknade för två timmar sedan. Kunde inte somna om. Började städa och nu ser det lite vettigare ut här hemma. Oron är kvar men växer. Jag vill inte ta sobril, jag gjorde det igår och det känns så fel liksom. I natt läste jag ut "Ensam dam reser ensam" så jag har faktiskt planer att läsa igenom ALLA Thorvalls böcker. Jag har ingen aning om varför jag valde just henne - men nu känns det som en hederssak - alla på listan ska prickas av. Den nämnda boken var egentligen bara upprepningar av tidigare böcker. Kerstin heter i det här fallet Lisa och kan krama ut de alla sista dropparna av sina kärlekshistorier i en ganska oansenlig bok. Inget att imponeras eller yvas över. Jag planerar att gå och lägga mig igen. Kanske ta en halv sömntablett och vänta in lugnet. Å andra sidan - har ni tänkt på att man alltid när man städar liksom överväldigas av hur skitet det Egentligen är!!! Drivor av dammråttor, kattkräk (i det här avseendet syftar jag inte på de fysiska katterna utan de lämningar de gör när de vill partaja), trådar överallt (det kostar på att vara hobby-sypåsig) och allting annat förstås. På ett sätt är det bättre innan man börjar städa för då är man liksom hemmablind - bra ord förresten - för skiten. Men efteråt. Dammråttorna växer och maten möglar i köket och jag känner själv av rötmånaden! Jag ruttnar lite inombords och försöker dämpa förfallet med lite sobril.

Jag behöver lemurer! Jag behöver kattungar. Jag behöver frisk luft. Komma härifrån. Vilja komma hem igen. Jag behöver en ny Pratchett utgiven på svenska. Dessutom behöver jag körsbär och kärlek. Och sova....
det behöver jag mest.

20 juli 2008 - Det andra könet

Kategori: Lettura

Simone de Beauvoir utgav 1949 det som kom att bli hennes magnum opus – feminismens bibel – ”Det andra könet”.
I den vill hon slå fast att könsrollerna är en konstruktion som mänskligheten påtvingat sig själv, och inget som naturen bestämt.
Ur alla tänkbara synvinklar - naturvetenskaplig, psykoanalytiskt, socialt, politiskt, litterärt osv. – visar Simone sin bild av hur människor redan i barndomen särbehandlas och präglas till att bli annorlunda från varandra.
Mannen blir den centrala ”förste” och kvinnan blir den sekundära ”andre”. Han uppfostras till stolt maskulinitet med fysiska aktiviteter och behovet att jaga och ta för sig. Hon å sin sida omgärdas med tabun, förbud, passiv väntan och instängdhet.
En återkommande tanke i boken är den om kvinnan som en autonom varelse. I Europa och Nordamerika 1949 hade kvinnan nyligen fått rösträtt och den ena efter den andra rättigheten lagstadgades till kvinnans fördel. Likväl var den allmänna bilden av kvinnan - som beroende av och underkastad mannen - fortfarande gällande.
Detta drev Simone till att skriva sitt verk med syfte att avliva varje myt och vrångföreställning att mannen och kvinnan skulle skilja sig värdemässigt – där mannen är den förste och kvinnan den andre, som bara kan definiera sin identitet i förhållande till mannen.

I en historisk genomgång försöker Simone inledningsvis förklara hur denna myt uppstod.
På den tid människan var ett nomadfolk var kvinnans naturliga uppgifter (att föda och amma barnet, och därefter ha huvudansvar för barnets uppfostran) värdemässigt likvärdigt med mannens naturliga uppgifter (att med sin starkare fysik jaga vildebråd och slåss mot fientliga inkräktare).
Men i det ögonblick människan slutade med detta leverne och började slå sig ner och äga försköts balansen. Kvinnans roll var fortfarande den samme, men mannen tog den nya rollen av att vara den som köpte eller erövrade – och därmed den som ägde. Detta innebar att kvinnan inte ägde, och stod i skuld till mannen. Hon fick betala med att föda hans barn och ge honom sex.
Här skapades den onaturliga obalansen som sedan dess existerat i olika grad i så gott som alla kulturer. Vissa har varit mer jämställda, ett ytterst fåtal har varit matriarkala och i allt för många fall har kvinnan betraktats som en ren ägodel - livegen och utlämnad till mannens godtyckliga vilja.

Genom alla tider har mannen sedan försökt hitta olika bevis – ofta genom att hävda Guds vilja – för att detta är naturens rätta varande. Men i själva verket är det så att mannen tagit sig denna rätt för att han kan det. Och numer är tillståndet så väl etablerat att få på allvar ifrågasätter det.
Simone citerar Standale för att belysa detta:

”En nyfiken Parisare, som förr om åren vandra i parkerna i Versailles, drog den slutsatsen av allt han såg att träden växte klippta.”

 

 


På Lettura har vi betygen 1 – 5 samt jordgubbe. Kravet för att en bok ska få jordgubbe är att den gjorde ett så djupt intryck på recensenten att den förändrade dennes sätt att tänka och se på saker.
”Det andra könet” är ingen perfekt bok, men den ändrade mitt sätt att tänka och se på saker. Framförallt kring vad som behövs för att vara en autonom/självständig person. Beroendeskap är så mycket mer avancerat och mångbottnat än jag tidigare trott. Exempelvis att även hänsynsfullt bemötande, vänliga handlingar och omtanke – under vissa omständigheter – kan vara kränkande, kontrollerande och respektlöst.
Ett ofta förekommande exempel i boken är den Viktorianska tidens syn på kvinnan. Hon är avgudad och dyrkad. Hon är en skir och ömtålig blomma, en blid varelse som män går genom eld och smärta för. Men detta var männens konstruktion av bilden av kvinnan. De kvinnor som inte levde upp till den bilden, eller valde att inte göra det, blev utfrysta och föraktade. Det var bara inom de ramar som männen bestämt som kvinnan hade sitt höga värde.
Dessa insikter – som boken gav mig – i kombination med att dessa ”nyheter” nådde mig först 60 år efter det att boken publicerats, visar vilken kraft den har och är värdig betyget jordgubbe.

Brister finns – men lyckas inte dra ner betyget från topp. Ett par brister har dessutom med åldern att göra. Simone skrev sitt verk då Freud fortfarande var psykologins gud, så vissa partier blir det i min smak psykoanalytiskt dravel. Men dessa partier är korta och inte betydelsebärande.
En annan brist visar samtidigt på bokens styrka – att kvinnans situation i 40 –talets Frankrike inte alls liknar kvinnans situation idag. Många orättvisor är borta och kvinnan är oerhört mycket mer självständig i förhållande till mannen än då. Detta gör att många av bokens exempel är föråldrade och jag saknar exempel utifrån dagens förutsättningar.
Styrkan jag pratar om är att det är just denna bok – feminismens bibel - som på många sätt lagt grunden för denna stora förändring blivit av. Därför är det också extra intressant att titta på de områden som inte förändrats. Exempelvis har kvinnor överlag fortfarande lägre löner än män – till och med i länder som hävdar att de är jämställda.
Detta får mig vidare att fundera på hur kvinnoförtrycket förändrats. För självklart finns det kvar trots alla förbättringar. Exempelvis var pornografi och extrembantning inte en del av kvinnobilden på Simones tid, medan det idag är farligt nära det accepterade.
Kvinnofötrycket har muterat och jag blir inspirerad att ta till mig Simones tankar så djupt att jag blir förmögen att se nya mönster i dagens samhälla och jobba emot dom.

Jag har läst den av Åsa Moberg och Adam Inczédy-Gombos oavkortade översättningen från 2002. Denna 880 sidor lång ljudbokstegelsten tog mig ungefär två månader att komma igenom, men då läste jag även fotnötterna längst bak i boken (i de flesta fall veckor efter jag läst det aktuella stycke där nothänvisningen fanns) – och även detta till trots var de flesta noter spännande och inspirerande att ta del av.
Boken lästes på ett utmärkt sätt in av Marianne Isaksson. Dock hade ljudtekniken ett par brister då man på vissa ställen kunde höra samma stycke upprepas ett par gånger varav en gång med Mariannes replik till ljudteknikern: ”Ska jag ta det en gång till eller var det bra så? … okej.”
Även om det är en lång bok – som kanske kan vara lite mastig för en ljudtekniker att plöja igenom för att dubbelkolla brister – så tycker jag det bör göras ändå. Om inte annat så för att slippa gliringar från ljudboksrecensenter.

//Freddi

20 juli 2008 - Dagen i bilder

Kategori: Vardagligheter


Allt gick bra i Ängelholm. Men en av våra medhjälpare till bröllopet har gått i väggen. Den känns hemskt, vi blev så facinerade av hans otroliga energi sist vi mötte honom. Men vi hoppas att han snart är på bättringsvägen. Vi träffade Ebba-Kristina och Molle och Emil & Lill fick äntligen se festplatsen. Sen hejade vi på Peter ute vid Hembygdsgården. Det var en fin dag. På bilden överst ser ni Molle som var oväntat kelen och på bild nr två ser ni hur långrandig jag var idag!

19 juli 2008 - Knut i magen - en ny fluga?

Kategori: Secondhandbarn

Jag är så jävla rädd. För bröllopet, men inte bröllopet i sig, utan för att känna ångest den dagen. Jag menar, det är sällan som ångesten dyker upp av någon reel orsak. Men när den gör det är den obarmhärtig. Tecknen känner jag till. Stress, orimliga förväntningar och press att fungera som en normal människa! Om ångesten kommer så blir jag trött. Ofta så mycket att det känns orimligt att kunna avläsa. Och när jag  blir trött blir jag ledsen.

Om jag hade verkligt överdrivna förhoppningar om hur bröllopet ska se ut, så kunde jag jobba med mina förväntningar. Men jag har egentligen inga föreställningar - annat än att jag måste klara mig genom dagen utan att få panik. Jag är rädd för morgondagen - och ändå ska vi bara träffa Lill och Mille. Att träffa sextio personer, många som jag inte sett på många år - skrämmer mig så jag blir alldeles tom inombords. Jag önskar att Mana kunde vara där och hålla mig i handen. Men jag antar att hon finns på sms hela tiden. Den tanken lugnar mig lite.

19 juli 2008 - Leksaksfynd på Noa Noa

Kategori: Lyckligmapp

Jag köpte den här bedårande lilla åsneväskan för bara 108 kr idag. Jag är så himla nöjd med inköpet. Även om jag inte själv kommer använda väskan så blir den perfekt att ge till vår första unge! Sen gillar jag leksaker som man kan sitta och titta på och bli alldeles lycklig av. Det blir jag av den här väskan, speciellt för detaljerna - som den lilla prisrosetten i silke. Underbart!

18 juli 2008 - Höst hos Noa Noa

Kategori: Inspiration

Inspiration inför hösten finns redan uppe hos Noa Noa. För en gång skull blev jag inte så vansinnigt förtjust i kollektionen. Den kändes tråkig! Men en jacka fastnade jag för direkt. Se bilden ovan. Om tio dagar är det halva halva priset på Noa Noa. Då fyndar du sommarkläder för riktigt bra priser och det kan ju vara praktiskt att veta :)
Klicka på bilden för att komma till Noa Noas hemsida

18 juli 2008 - Kroppen skriker

Kategori: Vardagligheter

Revbenet läker långsamt. Men det är inte smärtan där som är värst, utan hur alla muskler i hela kroppen knyts ihop för att parera när det gör ont. Och ju mer ont det gör, destå mer spänner jag mig och destå ondare.....moment 22 och det suger verkligen. Idag gick jag till Sabai massage och blev torterad av två rara tjejer i en timma och tjugo minuter. Man har en föreställning om att massage ska vara så jävla skönt och det är det ju när man inte har ont!!!  Jag var väldigt tacksam när vi var klara, och de lös upp flera av knutarna. Men redan nu har jag ont igen. Jag ska krypa till sängs med en katt och ett par värktabletter. Skriver mer sen. Jag har fått en underbar gåva av Eva som jag vill visa bild på. Hon är ju snällast i världen!

18 juli 2008 - Damn hot!!!

Kategori: Mode och skönhet


Ni som läser min blogg kan säkert erinera er om ilskna inlägg om skönhetsideal som är helt förvridna. Sällan om aldrig promotar media naturliga skönheter som är äldre än fyrtio - OCH som inte är nedbantade anorektiker så döm av min förvåning när jag hittade den här badbilden på Helen Mirren som fyllt 63 år! Hon är förjävla het fortfarande.

17 juli 2008 - Reseillustration

Kategori: Artestik

Tre tågbyten och ett bussbyte - sen var vi äntligen i Arvika. Och tidigt imorse åkte vi tillbaka. Det var bara över natten men det känns som vi varit borta en vecka. Vi hade det jättefint och bilder kommer imorgon, men just nu är jag för trött. Men lägger med en liten illustration som jag gjorde av en omedveten medresenär. Jag har återupptäckt tecknandet. Det är en fröjd. I fortsättningen blir det mer sånt. Bilden nedan har Freddi tagit i hotellets pool. Jag tycker den blev riktigt bra.

15 juli 2008 - Thorvall biografi (jag kryssar av)

Kategori: Lettura

 • 1959 - Boken till dig  X
 • 1960 - Kvinnoglädje
 • 1960 - För henne
 • 1961 - Flicka i april
 • 1962 - Någon att tycka om
 • 1963 - Flicka i Paris
 • 1964 - Flickan i verkligheten
 • 1965 - Den nya kvinnan
 • 1965 - Dubbelroll
 • 1965 - Porträtt av ett mycket litet barn  X
 • 1965 - Andra boken till dig
 • 1966 - Jag vill dansa
 • 1966 - Gunnar gör mål
 • 1966 - Anders och hans stora bror
 • 1967 - Fula ord är så sköna
 • 1967 - Det var inte meningen
 • 1967 - När Gunnar ville spela ishockey
 • 1967 - Thomas - En vecka i maj
 • 1968 - Kvinnor och barn
 • 1968 - Gunnar vill inte klippa håret
 • 1969 - "Vart ska du gå?" "Ut"
 • 1970 - Anders leker kurragömma
 • 1970 - Peter möter Cecilia
 • 1970 - Nämen Gunnar!
 • 1971 - Följetong i skärt och svart
 • 1971 - I min trotsålder
 • 1971 - Resan till Italien
 • 1971 - I stället för en pappa
 • 1972 - Jag vet hur det känns-
 • 1972 - Mamma, var är du?
 • 1972 - Hur blir det sen då?
 • 1973 - Men akta dig, så att du inte blir kär
 • 1973 - Tala mera om det
 • 1973 - Sergio i Chile
 • 1973 - Jag vill också vara med
 • 1974 - Min pappa säger att din pappa sitter i fängelse
 • 1974 - Godnattsagor om Anders, nästan 4
 • 1975 - Sara
 • 1975 - Vart ska du gå? Vet inte
 • 1976 - Det ska vara en farmor i år
 • 1976 - Att älska Sussy (utläst men inte recenserad)
 • 1976 - Det mest förbjudna  X
 • 1977 - Den lyckliga kärleken
 • 1977 - Oskuldens död  X
 • 1977 - Mer om Sara
 • 1978 - Anders hittar en kattunge
 • 1979 - Ensam dam reser ensam
 • 1980 - Doften av pion
 • 1980 - Jonas och kärleken
 • 1981 - Din lycka är min
 • 1982 - Tänk om det är klimakteriet  X
 • 1984 - Ett fönster på glänt
 • 1985 - Kärleksdikter
 • 1985 - Den försvunna mamman  X
 • 1985 - Johanna
 • 1987 - Tacka och ta emot och andra berättelser om kärlekens förvillelser
 • 1987 - Svart resa  X
 • 1991 - Nedstigen ängel
 • 1993 - När man skjuter arbetare  X
 • 1995 - I skuggan av oron  X
 • 1998 - Från Signe till Alberte  X
 • 1999 - Berättelsen om Signe
 • 1999 - Provokationer, passioner, personer och en eller annan hyacint  X
 • 2000 - Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig  X
 • 2001 - Nödvändigheten i att dansa
 • 2003 - Upptäckten  X
 • 2005 - Jag är en grön bänk i Paris - Dikter 1965-1991

15 juli 2008 - Hektisk dag

Kategori: Vardagligheter

Vi har varit inne i stan och framkallat bilder som vi ska ha med till Arvika. Så har vi också köpt en kakform så vi kan baka mjuk pepparkaka och hunnit med att skratta en massa. Det är alltid bra. Men jag har så jävla ont i hela ryggen. Det beror antagligen på att revbenet börjar läka nu, men jag går fortfarande på starka värktabletter för det gör ont så fort jag gör en ovarsam rörelse. Imorgon startar vi upp supertidigt och åker iväg med Öresundståg till Göteborg - sen återstår tre byten! Men det är en väldigt billig resa och vi bor flott som bara den! Vill inte trötta ut mormor & morfar men vill krama om och visa bilder från festplatsen och visa bröllopsklänningen ( som tyvärr är halvfärdig - massor av saker som måste åtgärdas!). På hotellet finns bubbelpool och vanlig pool och herregud som jag tänker utnyttja det! Och frukosten får mig att dreggla redan nu - verkar finnas i stort sett allting du kan föreställa dig, från tio olika sorters flingor till korv, bönor och äggröra! Sånt älskar jag.

Nu ska jag pausa lite och vänta in Freddi som är på ICA för att köpa ingredienser till kakan. Egentligen är jag supertrött, men ska sätta mig med klänningen och visa lite sisu.....(bild från Delias.com)

15 juli 2008 - Svar på utmaning

Kategori: Poetik

Regler:
-Posta reglerna först.
- Svara på alla frågor.
- Skicka vidare utmaningen till 6 andra bloggare.
- När du postat dina svar, berätta det för den som utmanade dig!

Fem saker som finns på din att-göra-lista idag:
-Baka mjuk pepparkaka att ta med till Arvika
-Läsa vidare i studieboken om kognitiv terapi
-Sy vidare på underkjolen till bröllopsklänningen
-Städa så det ser okej ut när vi kommer hem igen
-Packa det som packas ska - vi ska ju bara vara borta i ett dygn


Vad gjorde du för 10 år sedan?
Sommaren 1998 återhämtade jag mig från min första depression. Jag jobbade på läger, men det gick inte så jättebra. Jag minns egentligen inte sommaren särskilt bra, för det kändes som jag var inne i ett töcken av mörker.

Ställen du bott på?
Haninge & Lund

Fem saker du skulle göra om du var biljonär?
- Betala av mina skulder till CSN
- Ge ett riktigt stort bidrag till Tropicariet!
- Starta upp ett eget katthem i Lund och omnejd
- Bjuda mina vänner på stor fest och dela med mig av pengarna
- Skaffa barn

Personer du vill veta mer om:
Bror Hansson som jag jobbade med på Erikshjälpen. Och troligen blir det så eftersom vi vill skriva en biografi om honom och då kommer få veta massor om hans liv! Jag skulle vilja veta mer om min riktiga mamma i Colombia också.

Jag utmanar de som inte gjort utmaningen tidigare och är sugna (bild från Italienska Vouge som jag lånat)

15 juli 2008 - Som en bild av Mana!

Kategori: Poetik

Jag såg den här fantastiska målningen av Emily Balivet och tänkte genast på Mana. Älskade vän, vet du om hur vacker du är?!
För att komma till Emilys andra och underbara bilder - klicka på bilden!

14 juli 2008 - Kitch

Kategori: Hobby å sånt

Oftast när man pratar med folk om deras drömhem är det svala Mio-hem som tänder. Folk riktigt gnuggar sig i nordisk blonda träslag och ytor (och när de säger y så låter det som skriet från vildmarken). Även om jag tycker det är vackert att komma in i såna hem så känner jag mig snabbt vilsen. Varför bo i ett hem som ser ut som ett hotellrum? Vad är det egentligen för mening med det? Och det är ju aldrig så att ett nordiskt blont (dom använder faktiskt den frasen i inredningstidningar - när de egentligen skulle kunna säga ariskt rakt ut) hem bibehålls så städat och fritt från liv som på bilden. Alla som haft ett rum som går helt i vita färger, vet hur jävla mycket blod som det finns i myggor och pappalångbens och alla såna där djur som måste dödas MOT taket (för annars flyger dom ju mot Mig och det är ju fan livsfarligt!).

Men nåväl. Vårt hem är rätt rörigt. Vi har inte lagt pengar på några dyra grejer men allting är älskat och speciellt. Allt har sin historia. Jag gillar att ta hem skumma grejer från loppisarna. Och Freddi har en del supercoola prylar. Ett tag hade vi en flaska (tom!) med cyanid - och en uppstoppad ekorre vid namn Kurre vaktar alltid vår 30 åriga whiskey. Jag gillar detaljer. Min dröm är att göra små krypin till möjliga älvor och småknytt. Jag vill att man upptäcker saker i vårt hem, ungefär som hemma hos Pettson och Findus!!!

Och såna reportage har dom ju aldrig i Hem och trädgård. Det är synd! Iallafall så finns det egentligen inget rent tema i vårt hem. Så därför är det okej att införskaffa grejer som skriker kitch och glam. Idag hittade jag en plasthand på Åhlens och jag förälskade mig direkt. Det var färgerna och mönstret och det totalt smaklösa som gjorde att den hittade hem till oss. Nu står den i garderoben och skär sig mot alla mina snygga nästannordisktblonda kläder. Det ser riktigt snajsigt ut!
På handen kan du se:
Herrarmband i läder från HM som jag köpte iförrgår för bara 40 spänn (so damn hot!)
Läderarmband i silver från Akademibokhandelns barnavdelning
Klätt armband från Noa Noa
Rockabilly rött halsband från Lindex

14 juli 2008 - Tredje filmen på väg!!!

Kategori: Film och media

Jag älskar "Meet the Fockers" - familjen är värst filmerna. Mest tvåan som jag sett hur många gånger som helst. Och nu kommer den tredje filmen i räckan och denna kommer handla om bebisar. Det låter lovande! Jag längtar.

http://www.aftonbladet.se/nojesliv/film/article2896106.ab

13 juli 2008 - Dagens korta

Kategori: Secondhandbarn

Jag sörjer. Jag hade ingen aning om att jag skulle sörja så här. Men det gör jag. Och det är en månad innan bröllopet. Allting känns kaos och rotmos. Jag tjuter som ett barn över småsaker och har gett upp att nå en distanserad attityd till livet i det närmaste. Återstår - ta itu med allting, eller låta det bero och sluta tänka så förbannat. Jag brukar alltid ta itu med sånt som sker. En gång har jag låtit bli för att jag ville bete mig vuxen och se om jag kunde rycka på axlarna åt det och vara en snäll kompis. Det gick käpprätt åt. Så jag vet hur jag är. Men just nu så orkar jag inte ta itu med något alls. Är det ångest eller är det sorg eller är det rädsla för ångesten eller är det bröllopsnoja eller är det för att jag inte kan skjuta saker framför mig. Jag är explosiv! Om jag börjar ta itu med saker så räcker det med minsta lilla ordskifte som jag inte är beredd på och som gör ont - för att jag ska falla. Det vet jag. Och nu är det så mycket som jag måste fixa och orka med att det är övermäktigt. Jag vill krypa djupt ner i min säng med min BrumBrum och en lurvig katt och glömma bort att jag finns. Så därför blir bloggskrivandet sporadiskt. Och det här är en ursäkt för något som kan ske - eller en vild "se på mig- för jag är ledsen" aktion. Kanske något mitt i mellan.

Jag har läst ut:
Jag minns alla mina älskare och hur de brukade ta på mig

Jag läser:
Kognitivbeteende terapi och en massa andra böcker

13 juli 2008 - Illustration till livet

Kategori: Artestik

11 juli 2008 - Stackars mig ojojoj

Kategori: Secondhandbarn

Ja, Elin gnäller. Smuleliten är en enda jävla oas av självömkan. Det blir lite mycket ibland. Man glömmer se utöver sig själv. Livet gör ont ibland. Men så mycket kärlek jag har runt omkring mig ändå!

Okkis matte Ingrid fick höra om mitt spruckna revben och skickade ett kort och presentkort på akademibokhandeln som tack för att vi tagit hand om Okki. Snällaste underbaraste Ingrid och Mats! Ingrid om du läser det här nu - Du anar inte hur glad jag blev över din omtänksamhet! Tack för att du bryr dig och är en så himla fin människa!.

Tårfyllda kvav över allting vått och oluddigt kan bli riktigt ordentligt rubbade när man ser sin älskade tassetjo ligga på jackan och visa upp både foder och framtassar. Älskade Mila blir nio år i år. Hon är min själ i päls.

När Jönssons kommer tillbaka från Florida kommer Mille över med en stor korg med saker till oss som tack för att vi passat Jim och Mad (trots att det var något vi gjorde för att vi blev lyckliga av det). Lill och Rolf har återgett mig tron på familjen. De ställer upp och hjälper oss med bröllopet på det sätt som en familj ska göra - och de är mitt ex- familj! Så rädd jag var för att förlora dem när jag och Mille bröt upp. Jag är fortfarande andlös över all den kärlek dom är och ger.

När allt är som värst så finns min fina Mana. Hon visar mig livet från andra perspektiv. Hon är min andliga lillasyster och när jag gick in på hennes sida efter att ha skrivit förra inlägget var jag gråtfärdig. Då hittade jag följande text om mig som hon skrivit:

"En liten brud med stort innehåll. Slukar svåra böcker om komplicerade ämnen och slåss för alla som har det svårt. Hon älskar katter och har mött sin andra halva i Freddi. Tillsammans utgör dem mina riddare som hjälper mig när jag har det svårt. 
Leticia är kaxig och står på sig och har ett större hjärta än någon annan jag känner. Att behandla någon annan orättvist existerar helt enkelt inte i hennes värld. Hon är kort sagt de svagas beskyddare. "

Sen blev det nya tårar, men glädjetårar den här gången.

10 juli 2008 - Lite skit kommer aldrig ensamt

Kategori: Poetik

eller "Hellre två fåglar i skogen än ångestmonster i magen". Självklart. Vet du. Jag blir alltid lika förvånad när jag inser att ångesten inte bara tänker komma på besök,  utan övernatta i min egen säng - skita ner lakanen och äta upp allting gott i kylskåpet. Jag vet inte vad jag hoppats på egentligen. Att allting skulle försvinna för att det blir sommar, för att vi snart ska gifta oss eller för att det finns massor av katter att krama. Men sen naglar den fast mig där. Rör dig inte rör dig inte rör dig inte. För i såfall gör det ont. Och så rör man sig. Självklart. Liksom för att kolla om det verkligen stämmer, att det gör så ont om man....och det gör det. Jag var på väg hem från stan. Gick förbi Systemet och hörde ett par äldre herrar språka livligt med varandra. Den ena pratade malmöitiska och det var ju inte så vackert. Men den andra - han knakade. Knarrade fram något som jag absolut inte kunde höra. Bang sa det. Bror! Så lät Bror - och plötsligt såg jag honom framför  mig, en så stark bild att jag nästan kunde ta på honom. Bror med snälla ögon och rynkigt leende. Bror med arbetshänder som kartor med blåa åar från hit och dit och knarr. Han lät knarr och det var fint. Bror är borta och jag fattar inte att det är sant. Precis som med Bengt blir alla detaljerna bevis på motsatsen. Om jag kan minnas Bengts lukt och hur han kändes när man kramade honom - då kan han inte vara borta. Och om jag kan höra Bror knarra utanför Systemet på Mårtenstorget så finns han fortfarande kvar.

Nej inte andligt. Jag menar på riktigt fysiskt här och nu. Inget jävla jams om att "finns han i ditt hjärta så...". Nej! Utan verkligen verkligen. Men jag vet ju. På Erikshjälpen finns ett litet altare till Brors ära. På begravningen kommer borgmästaren i Krakow och säkert så många människor att kyrkan blir för liten att räcka till. Alla älskade Bror. Till och med Påven älskade Bror. Han körde mat till Krakow under ockupationen och fick utmärkelser. Han hade alltid tröst att ge och en hand att lägga på axeln så att allting kändes lite lättare. Nu känns inget lätt längre. Det suger att han inte finns kvar.

Så är det.

10 juli 2008 - Det är svårt

Kategori: Dylika dumheter

Ja, det är svårt att säga "Västkustskt"....
men det är jätteroligt.

Prova själv får du se.

En riktig höjdare är att göra det med mat i munnen och gärna under någon fin middag där mamma har snörpig mun och pappa ser ut som en högdragen pungdjävul (enligt Expressen är pungdjävlar snart utrotade - och ett avvik till det här dumma inlägget - är att man kan ge pengar till WWF för att skydda dem - vilket kan vara en bra idé, för pungjävlar är också människor - fast egentligen inte - vilket gör dom ännu viktigare).

Eller varför inte prova det under nattvarden? - att säga västkustskt menar jag....(avstickaren blev lång och omständig)
Gud har också humor.

9 juli 2008 - Bröllopsklänningen del 124 :)

Kategori: Hobby å sånt

Klänningen börjar ta form. Jag är facinerad av mig själv och att jag KAN sy. Det här är alltså första gången jag försöker mig på att sy ett klädesplagg faktiskt och jag är nöjd. Nu ska sys på volanger nertill, men annars börjar jag bli klar. Frågan är om jag ska försöka hitta ett silkeslinne och ha under, eller om jag ska våga ha klänningen som den är - väldigt urringad - men naturligt.  Det beror självklart på om jag hittar något fint linne också, och jag behöver en annan bh - i vitt, så att det inte sticker ut. På bilden till vänster kan du se hur klänningen såg ut från början.

Jag har:
1) Sytt på armar
2) Kortat klänningen så den är knäkort
3) Sytt ett art neuvou - motiv på ryggen

8 juli 2008 - Tänk om en duva skiter på min ....

Kategori: Secondhandbarn

Det är en månad kvar. 31 dagar. Lika långt som en tredjedels sommarlov (om man har glugg) eller den tid det tar att få en telefontid hos en bra psykolog (nä jag bara skojade, det tar väldigt mycket längre tid än så) eller som från januari till februari, mars till april. Det är så kort tid att man knappt hinner blinka förrän tiden gått. Och det är rätt läskigt egentligen. Iallafall om man tänker efter. Så mycket att ordna och så litet tid. Så många släktingar att bråka med och bara 31 dagar kvar. Näe jag skojade igen. Jag har bråkat klart med mina släktingar - men man kan väl få vara lite optimisk?

Ibland tror jag vi förväxlar bröllopet med vigseln. Festen och cermonin. För det är festen som alla bröllopstidningar jiddrar om. Det är klänningarna, make-upen och alla tusen etikettsregler som man ska komma ihåg. Sen är det dom praktiska problemen som bröllopstidningarna aldrig skriver om. Som att man ska utkämpa helvetes alla krig mot mammor och mostrar och monster och papperstigrar. Sen ska man hinna oroa sig över duvor som skiter på min perfekt strukna klänning, om regnoväder och tunna kläder.

Och då är det lätt att glömma bort att man faktiskt ska stå inför Gud och lova evig trohet till varandra. Du och jag för evigt - och inget rosenrött ludd, utan stenhårt allvar. När du blir sjuk ska jag ta hand om dig. Och när du gråter ska jag torka dina tårar, också om det var jag som orsakade dom.  Du och jag! Klänningen spelar ingen roll och om prästen får punktering får vi vänta (faktiskt) och jag ska ha vattenfast makeup så att jag inte får gråtregniga kinder. För även om det regnar gör det detsamma. Allt det vet jag.....

men Gud gör så det inte regnar

8 juli 2008 - Sorg & kärnlösa ikoner

Kategori: FotofrenesiI lördags dog Bror Hansson, eldsjäl på Erikshjälpen. Få människor har träffat någon som verkligen lever i Jesus efterföljd. Men Bror gjorde det. Han hade massor av barn, både biologiska och icke. Han jobbade hårt kroppsligt - trots att han var 94 år gammal (fast till mig sa han att han var 90+). Han var en helt fantastisk människa, en sån där som får en att fatta tro och hålla den i fast grepp. Klart Gud skulle kalla hem honom. Vi hade väl haft honom för länge antar jag. Man får vara tacksam över att man träffat en ängel. Men ont gör det iallafall. Hemskt ont. Sist jag träffade honom kysste han mig på handen och det pirrade till i mig. Hade han bara varit sextio år yngre :)...

Jag kände mig rätt skuldmedveten när jag ändå satt och åt körsbär. Får man jubla över livet när ens idol gått bort? Får man finnas kvar? Det får man. Och om man tittar i körsbärets innandömen så ser man ett litet tecken. Det kanske bara är jag som ser det. Men konstigt nog räcker det till.

7 juli 2008 - I en annan del av Freddi

Kategori: Secondhandbarn

Jag får nog säga att jag är lite rädd. Eller nervös.
Efter 36 år - eller 4 år (när man nu väljer att räkna min födelse) - har jag äntligen kommit till den punkt att jag söker hjälp. Jag ska söka hjälp i att söka hjälp.
I morgon bitti ska jag gå till M utanför Malmö. Hon är rekommenderad. Men jag är nervös ändå.
Jag är rädd att hon ska gå på linjen att "om allt är jobbigt och håller på att haverera är det viktigaste att du tänker på dig själv och drar dig tillbaks". Och att hon ska - precis som så många andra gjort och gör - isolera mina problem runt Elin och sluta sig till att där i ligger problemet. Om jag bara berätta för Elin att hon ska sluta vara deprimerad och bli en glad och lycklig människa - ja då kommer jag också att bli det. Och om jag inte snart blir lycklig, då är det hennes fel.

Kanske inte så rakt på sak - men detta är oftast summan av Attityden.
Varför har jag inte sökt hjälp tidigare under de senaste fyra åren, trots att jag behövt?
För att när jag i början vände mig till familj och vänner så var det Attityden som mötte mig.
Attityden: "Ja, men det är väl klart att du mår dåligt - titta på vem du är ihop med". Skulden var Elins och sedan vände de sig emot henne - med skiftande utgång.
(Jag ska inte generalisera rakt av. Vissa delar av familjen och vissa vänner kunde se vad jag ser, förstå vad jag förstår och vara öppna på mitt sätt - men många fick jag på smärtsamma sätt omvärdera som människor.)
Detta i kombination med stiftad bekantskap med olika psykologer, psykiatriker, läkare, präster, gynekologer mm. - som alla visat Attityden. Det känns troligare att personer som ska hjälpa besitter Attityden än tvärtom. Och de som besitter Attityden är de som inte förstår ångest. Och inte förstår vad kampen med ångest innebär OCH inte över huvud taget tror på den.

Jag förstår inte heller ångesten. Den stora, totala, outhärdliga ångesten. Jag har aldrig känt den. Jag har sluppit. Jag förstår den inte. Jag är rädd för den. Jag vet inte hur jag ska hantera den när jag möter den.
Men om jag inte försöker - om jag inte hela tiden, ständigt försöker - då sviker jag den jag älskar.

Hur är det över huvud taget möjligt att förstå? Går det? Det är så lätt att som utomstående falla för frestelsen att kategorisera, bagatellisera eller förminska. För att göra det förståeligt och hanterbart:
"Det är inte möjligt att känna sådan smärta, hon hittar säkert på.", "Senast jag såg någon som betedde sig på det där viset var det någon som hittade på - hon hittar också på.", "Vad gör människan? Nä, det där är bara konstigt. Hon är konstig." , "Hon överdriver.", "Hon vill bara ha uppmärksamhet.", "Någonstans tycker hon om det."

Det är nog vanliga mänskliga funktioner för att hantera det som ligger utanför ens känslomässiga erfarfenheter. Hur hanterar man lidandet i koncentrationslägerna? Hur hanterar man vetskapen om att barn svälter, misshandlas och våldtas i världen? Hur hanterar man sjuka och gamla som har obeskrivligt ont?
I allmänhet gör man inte det. Åtminstone inte i grad i realtion till lidandet. Få har sådan empati. Jesus typ - men inte många fler.

Jag förstår inte ångesten. Men jag kan se vad den gör med flickan jag älskar. Hennes rediga tankar förvandlas till panisk rädsla. Hennes glada ögon blir uppspärrade och flackar oroligt. Hennes kropp spänns och hon vänds inåt (eller utåt eller ut och in).
Och i mellan ångesten finns rädslan för att ångesten ska komma. Och allt blir en kamp för att hantera.
Jag blir en mer eller mindre maktlös åskådare som försöker hjälpa. Och sällan i den utsträckning jag skulle  vilja.
Att försöka hjälpa känns som att fråga någon som precis fått benet avhugget: "Ska jag blåsa?"
Även om jag vet att det jag gör är att lägga tryckförband. Det gör fortfarande jävligt ont och kampen för att inte skrika rakt ut av smärta är allomfattande. Men utan tryckförbandet skulle den skadade snabbt dö.

Vad jag känner och vad jag vet är dock två olika saker. Jag vet att jag hjälper mycket. Men det känns inte så. Det känns som att slita som en galning till ingen nytta. Och jag känner mig trött och utmattad och frustrerad och jag missar att se hennes kamp. Jag missar att orsaken till att jag inte ser den är för att hon besparar mig den - för att hon vet att jag sliter som en galning för henne.
Min uppgift blir att visa henne hur mycket jag gör för henne. Hennes uppgift blir att hålla tillbaks allt det hon inte vill att jag ska utsättas för.
Mitt är aktivt och positivt och syns. Hennes är passivt, negativt och osynligt.
Och jag väljer att inte se - och en obalans skapas inom mig, och jag låter henne sota för det.

Jag vill lära mig att förstå att det jag gör, det gör jag bra.
Jag vill lära mig att se det som inte syns - men likväl är stort.
Jag vill lära mig att låta sig bli hjälpt hjälper andra att växa.
Jag vill lära mig att jag inte kan bli perfekt - men att vara operfekt är bättre än att försöka vara perfekt.
Jag vill lära mig att ständigt ifrågasätta mina tankar, mina motiv och mina känslor - för att hitta dess grund och sanningen i dem.

Jag vill ha hjälp med detta och är rädd att jag inte kan få det.

Men som en mycket vis kvinna sa till mig när jag låg bredvid henne igår: "Att söka hjälp är en del av att bli hjälpt."

Jag kommer att leta efter många personer som kan hjälpa mig. Många kommer inte att förstå mig och många kommer inte att kunna hjälpa mig. Men från varje person kan jag vinna något bra och på slutet är det jag själv som knyter ihop allting.

7 juli 2008 - Gästspel i verkligheten

Kategori: Secondhandbarn

Senaste tiden har det hänt en massa grejer. Jag tänker inte gå in på det i detalj, men jag är besviken och trött. En del saker är av godo. Det är inte klokt hur mycket man påverkar de närmaste, även om man inte haft det som ändamål. Saker sker av sig själv. Det är så förbannat enkelt att gå och skapa sig en bild av någon och ta på sig en roll. Nyanserna finns inte där - allting är svart eller vitt. Till och med om man pratar om det så har samtalen tendens att förändras när man minns tillbaka på dem - få en annan form. Oavsett om man har läggning åt martyrhållet eller gillar att framhäva sin självständighet faller man lätt tillbaka på ett perspektiv som är färgat av ens alla upplevelser, ofta ett enkelspårigt perspektiv som framställer ens egna person i god dager. Jag är den som blir illa behandlad, eller som har otur hela tiden - och gör mitt bästa medan alla andra tycks vilja sabotera det hela. Och säkert är det så ibland.

Jag och Freddi gifter oss snart. Imorgon är det exakt en månad kvar. Det är läge att få kalla fötter. Men i vårt fall sällan kalla fötter rörande själva förhållandet som sådant. Vi är väldigt säkra på vår kärlek. Man överlever inte ett års tveksamheter, utan någon nyförälskelse (faktiskt!) och utan SEX - om man inte har något väldigt speciellt. Vi gjorde det och vi har något speciellt. Samtidigt lever vi i ett beroendeförhållande som inte är särskilt sunt. Jag har sedan jag var sexton år lidit av återkommande depressioner. Jag har egentligen aldrig haft ett riktigt jobb, utan bara studerat. Det var först förra året som jag kom fram till att jag ville bli diakon och jag har många års studier framför mig. Det är Freddi som jobbar och försörjer oss. Jag har varit sjukskriven i flera år och pengarna räcker liksom aldrig till. Enligt försäkringskassan ska man som par dela på partnerns pengar om den ena är sjukskriven. Man får försöka leva på de ynkliga slantar man har. Och det är väl okej - men i princip innebär det att Freddi stått för omkostnaderna sedan vecka ett i vårt förhållande. Och jag har alltid känt mig otillräcklig.

Det är inte första gången jag är i beroendeställning till någon. Varken ekonomiskt eller emotionellt. Jag växte upp med en väldigt kontrollerande mamma. Oturligt nog för oss båda försvann min hörsel - och hennes möjlighet att styra och kontrollera min värld blev markant. Om någon frågade mig något kunde mamma svara innan jag ens fått möjlighet att höra frågan. Jag övade upp min hörsel så pass bra att jag kunde höra vissa röster. Mammas var en av dem. Hon fick tolka till mig. För en tonåring är det en katastrof. Jag behövde mamma för att kunna existera. Hur litet inflytande jag haft på mitt liv och mina relationer blev tydligt först när jag fick tillbaka hörseln för ett par år sedan. Plötsligt kunde jag ta kontakt med folk - på vanligt sätt - själv. Jag tror en del av turbulansen mellan mig och mamma handlat om det här. Jag är övertygad om att hon ville väl - men jag vet också med mig själv att jag har ett stort behov av att kontrollera - och om JAG låter det blomma ut, så blir jag nästan värre än vad hon var. Man kan väl på sätt och vis säga att omständigheterna tog fram det värsta i både mig och henne.

Att vara beroende av någon innebär tacksamhet. Men det finns så otroligt olika sätt att tolka och visa tacksamhet. Somliga människor som t. ex Freddi blir helt nippriga av att stå i skuld till någon. När vi får låna Milles bil (min bästa vän) vill Freddi jämna ut det hela genom att "betala tillbaka". Mille rycker på axlarna. Jag älskar det. Man ger vad man kan ge och är tacksam för det man kan få. Det är en sundare uppfattning av gengäld än den stora Skulden. För somliga skulder kan man aldrig betala tillbaka. Det är svårt att mäta vad som är värdefullt i ett förhållande. I mitt och Freddis står jag för terapisessionerna. I bokstavlig mening. Enligt Freddis bästa kompis "fontanellknullar" jag Freddi. Jag är superduktig på att analysera känslor och bringa dem i ordning. Det är jag som drar ut kognitiva riktlinjer och skapar emotionell balans mellan oss. Freddi har inte alls den förmågan. Å andra sidan är det alltså Freddi som drar in pengarna. Och det är Freddi som stått i köket. Framför allt under de perioder när vi levt med en tredje partner i förhållandet - Monsiour depression. Somliga "vänner" har droppat kommentarer om hur tacksam jag borde vara som har en partner som Freddi. Inte en jävel har sagt samma sak till honom. För det som syns är det som finns. Och vi har smält in i våra roller så galant som aldrig det. Jag är den besvärliga medan Freddi är den präktiga. Ungefär så. Och det har fungerat, skakigt ibland, men oftast hjälpligt.

Men att ständigt ha en tacksamhetsskuld förstör självförtroendet. Du kan helt enkelt inte vara stolt när någon annan ser till att du kan leva. Och då och då väller trotset fram i mig. Jag är visst tacksam - men jag vill inte tro att jag är sämre än Freddi. Jag vill tro att det jag gör i förhållandet är lika mycket värt som det han gör. Och den dag när han faller - så vill jag att han tror att jag finns där och tar emot. För det är min avsikt. Men beroendet får mig att känna mig så svag och liten. Ibland vet jag inte hur jag ska kunna stå upprätt i vårt förhållande utan att tulla på min tro på mig själv.

Vi pratar om det här. Vi söker hjälp. Ibland förtvivlar vi och ibland hoppas vi. Mest det senare förstås - annars skulle vi inte stå inför Ellinor och Gud om en snar månad och lova varandra evig trohet. Vi tror. Men jag föreställer mig att andra, kanske till och med Du har känt liknande känslor i vänskaps och kärleksrelationer och att det jag berättar betyder något för dig. Att skriva om det löser upp en massa hårda knutar i mig - som inte kan lösas upp på annat sätt. Så jag berättar här i min blogg. Och ibland skriver jag såna där inlägg som det häromdagen. Anonyma stridsrop för att bli av med aggressionen. Andra gången skriver jag så här.

Jag känner att jag är en annan sedan jag fick hörseln tillbaka. De flesta vänner från tiden innan har jag ett tveksamt förhållande till idag. Jag är inte beredd att huka under någons dömande ögon. Jag har kämpat hela mitt liv, först med hörselskadan och mina försök att vara normal - i vanlig klass. Sedan i mina försök att bli den ideala hörselskadade frontfiguren (vilket jag delvis lyckades med, men helt förlorade tron på, när jag förlorade hörseln helt) och sedan med min döva identitet. Jag har aldrig känt mig hemma någonstans. Men jag har heller aldrig försökt dölja den jag är. Jag har alltid visat upp hörapparater, min taskiga självkänsla - och mitt dåliga teckenspråk, helt enkelt, för att allt är en del av den jag är. Jag har inte haft förmånen att Kunna gömma min hörselskada - eftersom den varit för grav. Jag har hela tiden tvingats ut i strid med omvärlden och jag är stolt över vad jag gjort. Idag har jag mindre förståelse för skitproblem än jag hade förr i tiden. Det går helt enkelt inte att uppbåda hur mycket empati som helst. Om jag ömkar någon som kunde hanterat situationen annorlunda - men som klagar iallafall - så förnekar jag mig. Jag är inte beredd att göra det längre. Och så kommer jag på kollisionskurs med gamla kamrater och min familj.

Min pappa sa vid ett tillfälle att det var "för mycket smärta" jag kom dragandes med. Jag blev förstummad. Hur kan någon annan säga till mig vad som är för mycket smärta? Sånt vet väl bara jag? Men precis när jag skriver detta inser jag att jag precis presenterat en skön paradox. Jag vill berätta för andra hur de ska hantera sina känslor - samtidigt som jag inte tål att någon berättar för mig vad jag ska känna. Hyckleri du min skapare. Det är det faktiskt. Men samtidigt också en del av min verklighet. Jag har fått kämpa, och jag har liten förståelse för dom som inte vill kämpa. Jag har blivit behandlad på ett väldigt orättvist sätt - och jag vill bli tagen på allvar. För att jag har kämpat för det. För att jag har offrat mycket för att komma dithän. Och jag tror det är det det hela handlar om. Offer, tacksamhet och skuld!

Vi offrar ständigt saker för att uppnå mål. När någon säger att vi kunde kommit till målet på annat sätt - känner vi oss orättvist behandlade. Skulle vårt offer varit i onödan? Freddi jobbar hårt för att försörja oss. Jag jobbar hårt för att få oss att fungera. Vi jobbar hårt tillsammans. Båda vill ha cred för det vi gör. Men det blir sällan någon balans. Vänskapsrelationer - egentligen alla relationer handlar om balans. Så fort balansen försvinner så försvinner någon av personerna i förhållandet. Sen barkar det bortåt helvite så snabbt att du inte kan ana. För man måste känna att man får något för det man ger. Man måste orka se det man får - för att kunna ge ännu mer. Just nu är jag arg för att en vän inte vill se vad jag har att erbjuda. Jag känner att jag måste krusa och smickra. Och ändå får jag skit tillbaka. Jag fanns där när min vän mådde dåligt - men vännen blundade. Det var förödande för min självkänsla att höra att jag var en dålig vän - trots att jag gjorde allt jag kunde. Idag känner jag att vi nått en gräns. Vi står mot varandra och säger att vi vet att det inte kommer fungera - men Du ska säga det först.

Jag har alltid varit den som säger sånt först. Faktum är att jag fångar upp signalerna hos den andre så snabbt att det varit jag som fått göra slut med mig själv - ett antal gånger. Två bästa väninnor och familjemedlemmar. Jag har varit den som tagit det slutgiltiga steget och skurit av banden. För att jag är den som vågar. Men så har jag också fått vara den skyldige. Jag tar som sagt inte martyrrollen. Det ligger inte i min natur. Men nu har jag försökt övertyga. Frågat om vi ska vara vänner, frågat om vi inte kan försöka det här - och det här och det här....men hela tiden mötts av missbelåtenhet. Jag har anklagats falskt för saker jag inte gjort. Jag har inte fått en ursäkt när det uppdagats och jag har fått avslag när jag försökt närma mig på nytt.

Jag är här på nytt. I samma situation som med mamma och H & P. Men jag är trött på att bära hundhuvudet. Vi kan ordna upp allting om jag inte är den enda som måste bjuda till. Men ska jag vara ensam så skiter det sig. Så är det bara. Och sen upprepas mönstret på nytt och på nytt. Jag blir tröttare och tröttare. Missmodig! Kommer vi ingenstans, ska vi stå här och bita varandra i svansen tills vi upphör att existera? Vad är det för jävla valser vi ska dansa människa? Jag har ont i fötterna och vill dunka huvudet i något hårt. Jag vill upphöra upprepa allting på nytt och på nytt.

Och sen ljusningen. Min älskling kommer hem efter att ha pratat med någon som inte är jag. Någon som säger samma saker - men på ett nytt sätt. Och plötsligt är våren kommen. Plötsligt finns vi på nytt och kan börja om. Tänk, jag önskar livet alltid var så.

7 juli 2008 - Förbannad

Kategori: Secondhandbarn

ÄR: 
förbannad(vard.) 1 arg, irriterad, ilsken, förtörnad, förargad, förbenad, förbaskad, härsken, uppretad 2 fördömd, eländig, sabla,jäkla, jädrans, satans

frustreradbesviken, irriterad, arg; gäckad, omintetgjord, sviken

enerverairritera, göra nervös, oroa, störa, gå på nerverna, reta, förarga

ÖNSKAS: 
tålamodtålighet, tålmodighet, lugn, uthållighet, långmod, fördragsamhet, tolerans

prrrrrraaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattttttttttttttttttttttttttttkjlsjdaflkdfuckfuckfuckfuck

:(

6 juli 2008 - För övrigt anbefaller jag att Kartago ska förstöras

Kategori: Secondhandbarn

Jag är inte paranoid. Men om jag vore det. Ja då skulle jag känna mig väldigt förföljd. En levande följetong så att säga. Eller något åt det hållet. En gång i tiden skrev jag sånt här i en privat dagbok. Det gör jag inte längre. För somliga som är riktigt fixerade letar upp mina pseudonymer på internet för att ta del av vad jag tycker om högst privata saker. Somliga. Eller så finns det andra sätt. Andra sätt att vägra släppa taget och försöka behålla greppet om någon som man haft stryptag på en gång i tiden. Men jag är inte paranoid.

Nu förtiden bubblar hatet sällan upp. Jag känner snarare en frusteration över att vuxna människor kan vara så barnsliga. Och jag blir fortfarande inte klok på sättet att se på mig som person. Jag är både
a) psykiskt sjuk och borde tas om hand
b) fullt ansvarig för mina handlingar och måste ta konsekvenserna av dem

Jag skulle vilja säga att jag definitivt är b). Men kombinationen av A&B är en söt liten paradox som har förföljt mig hela livet. Jag tas inte på allvar, men jag ska ta andra på allvar. Även om mina resonemang är klara, så ÄR jag inte klar som person - och alltså lyssnar man inte. Alltså tar man inte det jag säger på allvar.

Vad har jag lärt mig som är värt att lyssna på? När jag grävt ner mig i det förflutna och triumferande viftat med bevis på att jag INTE uppfattat saker fel - så har jag blivit trampad på. Jag har lärt mig det. Att även om jag trampas på - så är det jag grävt upp viktigt, om inte för andras skull, så för min egen. Dessa insikter är jag stolt över. Jag har lärt mig allt jag vill vara när jag själv blir förälder - och allt jag absolut inte vill bli. Det är värdefullt.

Idag är jag arg. Kanske är jag det orättfärdigt. Men inte orättfärdigt nog. För det finns alldeles för mycket skit som förklarar mitt nuvarande perspektiv. Jag är arg men jag har också ett rejält mått med sisu. Den jag är - har jag blivit trots er! Trots skit från mobbare, icke-stöd från familj (motarbetande ibland) och andra som fått mig att känna mig minimal. Trots er! Trots - så är jag den jag är. Och gissa vad?

Jag tycker att jag är bra.
SUCK MY DICK!

4 juli 2008 - Ont

Kategori: Vardagligheter

Snygg doktor, starkare värktabletter, mer läsande, lite dvd-röj i Staffanstorp  +ännu mer smärta. Påminnelser om vad snygga doktorn sa - nämligen att en spricka i revbenen ofta har en smärtkulmen på sju dagar. Det kommer alltså med största trolighet bli värre de närmaste dagarna - innan det vänder. Det är ingen höjdare direkt och imorgon är Freddi på jobbet hela dagen så jag måste klara mig själv. Om jag orkar ska jag skriva en massa bokrecensioner. Om jag inte orkar ska jag läsa en massa böcker och gnälla i ensamhet.  

4 juli 2008 - Ajajaj

Kategori: Vardagligheter

Här går det upp och ner. När det är upp så är jag uppe och fixar och donar, syr och städar, sitter vid datorn, läser böcker, försöker fånga sommaren innan den är borta. När det är ner - då kan jag inte andas annat än små korta stötar. Varje andetag river upp bröstkorgen (så känns det) och det känns som att få en kniv instucken bland revbenen. Smärtan går i perioder, men jag blir lika förvånad varje gång som de sätter in. Det måste finnas någon inbyggd mekanism i mig att tänka att "nu är det över för alltid, nu kommer det aldrig bli så igen" för jag häpnar varje gång det börjar göra ont igen. Naiv eller vad?

Dennis var här igår och hade med sig ett monumentalt stort paket till min födelsedag. Det förvirrade mig. Jag fyller inte år förrän den 29 juli. Jaha, han ska vara i Kroatien i flera veckor. Jahaja. Och så plötsligt gick det upp ett ljus. JÄVLA DENNIS. Klart han ska åka dit nu. När det är födelsedagskalas för fler än mig . Det är alltså inte bara jag som nojjar om åldern. Konstigt nog blev jag sårad av att han åker iväg då. Jag hade inte planerat något - men ändå, det är ju vi som är hans familj. Vi vill fira honom! Men men, han är en raring och när han kommer tillbaka vet han att vi kommer stå upp i öronen med bröllopsförberedelser. Vill han inte fira så gör vi det en annan gång. På annat sätt. Herregud, jag kanske känner exakt likadant om ett år när det är dags för mig att fylla de XX. Usch.

Om en timme ska jag vara på vårdcentralen för att få mer och starkare piller utskrivna (så slipper jag nalla vår vackrafinaunderbara whiskey). Jag ska gå dit själv och är lite skraj för att få ont på vägen. Freddi säger att han kan ringa taxi, men det är typ 1000 steg härifrån och vi har verkligen inte pengarna. Men jag ska förbereda mig redan nu. Så det så. Jag saknar någon nära väninna som skulle finnas där hos mig. Både nu och under bröllopet - framför allt då förstås. Men någon sådan väninna har jag inte. Det saknar jag ibland.

Det här är ju rena dagboken. Jag slutar skriva NU

2 juli 2008 - Bloggbortfall

Kategori: Vardagligheter


För några dygn sedan bestämde sig Ebba-Stina för att använda min bröstkorg som en sviktbräda. Det resulterade i smärta. Igår fick jag åka akut in på lasarettet. Jag har fått en spricka i bröstkorgen och det gör så förbannat jävla ont. Följaktligen ligger jag mest ner. Jag orkar inte blogga, ännu mindre njuta av det vackra vädret. Mina bröst är hoppvänliga! Men min insikt i detta förfarande känns hopplöst!