Smuleliten

30 november 2008 - Flykten från Sobibor

Kategori: Film och media

I Polen fanns sex dödsläger, Sobibor var ett av dem. Hit deporterades judar enkom för att mördas. Lägret hade ingen annan funktion (till skillnad från Auschwitz som var både arbetsläger och dödsläger). Efter revolten i Treblinka trodde nazisterna att de eliminerat alla möjliga flyktförsök från läger. Trots detta blev flykten från Sobibor den största. Trehundra judar lyckades rymma från lägret och detta mycket tack vare att ALLA fångar ämnades fly - inte bara ett fåtal.

Filmen är inte lika bra som boken, men stark! Bra skådespelare, fina nyanser och spänning som håller i sig från första till sista ögonblicket.

30 november 2008 - Ute blåser nordanvind

Kategori: Lyckligmapp

Men inne har vi nyckelpigor! Vi har hem för alla möjliga små kryp - fråga bara Max som varit här och möblerat om i flera timmar. Till sist är han så trött att han inte orkar lyfta tassen - och först då bär vi upp honom till matte och husse. Bilden har Freddi tagit.

29 november 2008 - Barack Obama

Kategori: Lyckligmapp

Jag är för lycklig för att våga skriva något vettigt om USA:s president. Det känns helt overkligt att en idealist äntligen kommer till makten. Och nu skulle jag vilja påstå att jag ser Obama överallt! Till och med i Vingresor-reklam - CRAZY

28 november 2008 - Högabos

Kategori: Secondhandbarn

Den här sessionen med Nils Nordin är från Stockholm för tre veckor sedan. Porträttbilderna blev helsöta!

27 november 2008 - Judiska minnen

Kategori: Likvidation

Precis innan resan till Polen, budade jag hem en bok från Nordiska museumet med samlade minnen från judar som kom hit till Sverige under eller efter kriget. Samlingen visade sig vara väldigt vidgad. De människor som redaktören valt ut att berätta om sina öden, har olika förutsättningar, så som geografisk bakgrund, religiös kontext men också människor i olika åldrar vilkdet bidrar till ett bredare perspektiv på förintelsen. I så gott som alla historier spelar den nyuppväckta antisemitismen en stor roll för de överlevandes drivkraft att berätta.

Jag tycker sällan att korta biografier är särskilt intressanta att läsa. När det kommer till överlevande efter förintelsen finns dessutom en väldigt tydlig mall i biografierna. Uppväxten hyllas och får ett romantiskt skimmer över sig. Helvetet i lägren kan antagligen berättas hur många gånger som helst, men ingen som inte var där - kan förstå. Räddningen beskrivs inte sällan i samma färger som de lyckliga barndomsminnena. Sverige höjs till skyarna. Här var folk så vänliga, här fanns mat i obegränsade mängder (som det tycktes för flyktingarna) och här fanns tryggheten. Ofta slutar berättelserna just här, med hyllningar till det nya hemlandet och ett nytt liv. I denna samling kan man ana kritiken och vanmakten i att vara överlevande efter en katastrof - men ändå tvingas leva ett liv i tomhet, utan alls några rötter. Kan samhället förstå smärtan i de överlevandes förluster? Kan en ny  familj ersätta den som förintades? Och är svenskarnas vänlighet en garanti för att det inte ska ske igen? En tacksam jude är bra, men vad händer med den jude som är otacksam?

De tankar jag bär på efter resan sätter spår i allting jag läser. Skulden, tacksamheten, föreställningen om vad en människa kan hantera - fysiskt och psykiskt är något som jag vill fördjupa mig i. Hedi Freid har arbetat med någon av de överlevande som deltar med sina berättelser i boken. Jag blir sugen på att läsa hennes böcker på nytt.

Några anmärkningar dock;
Historiska beskrivningar kompletterar de personliga berättelserna - men utmärks varken av nytt typsnitt eller kursiv text, vilket gjorde läsningen lite förvirrande ibland. Vidare fanns det en berättare vars far försvann. Efter många år hittades en bild som fadern hade ritat innan han dog i gaskamrarna. Denna bild berättades det om tillräckligt mycket för att det skulle irritera mig att den inte publicerades i boken. Sist men inte minst funderade jag kring den första berättaren som hette Kaplan, precis som Susanne Kaplan som jobbat med barnöverlevande efter förintelsen. Jag blev nyfiken om de är släkt - vilket känns ganska självklart, men jag vill ändå få det bekräftat.

Sammanfattningsvis är denna bok bra, men ingen bok som höjer sig över medelmåttet.

27 november 2008 - Krakow shopping

Kategori: Lyckligmapp


1. Örhängen i papermaché med delar från riktiga ekollon
2. Sötaste muggen, "Mums are supposed to know there is monsters - in the dictionary"
3. Kostymbyxor med hög midja i tweed
4. Parfym från Provencé med honung/citron (Freddi säger att jag luktar tryggt. Det är den första parfymen jag hittat som passar mig som person perfekt. Den har inslag av citron men honungen gör att den känns väldigt naturlig. Den luktar som man gör när man vaknar en morgon i nymanglade lakan och dricker chai te och gosar med en katt. )

27 november 2008 - Funderingar kring "köpstopp"

Kategori: Poetik

På sistone dyker "köpstopp" upp i var och varannan blogg. I mitt tycke är idéen strålande om man har ett vettigt motiv.
Så länge köpstoppet handlar om att detoxa sina utgifter - få koll på vad man lägger pengar på och möjligen omprioritera sitt köpande - så låter det bra. Men upplevelsen jag får är viss prestigekänsla. Den som håller igen mest, vinner. När det sker upplever jag att idéen slagit över till en slags extrem motsats till shoppinghysteri. Balans är grejen.

Men jag har också funderat på shopping-stopp, men insett att det är ett nöje som jag inte vill avstå ifrån. Lika lite som jag vill avstå från böcker, film och allt annat som ger glädje i livet. För tio tolv år sedan var min shopping rätt ofokuserad. Jag köpte allt - för att allt någon gång potentiellt borde komma till användning. Det gjorde de inte. Sen hittade jag Noa Noa - och där såg jag för första gången vad jag ville utstråla. Först för några år sedan började jag tradera. Jag hade lägenheten full med prylar som jag inte brydde mig särskilt mycket om. Så jag började byta upp mig. En föreställning om den perfekta gröna jackan uppdaterades i takt med att jag köpte in - provade - tröttnade - och sålde ut plaggen igen.

Idag har jag noll tolerans i min garderob. Kläderna måste vara:
1. Efterlängtade (det är sällan jag kan göra dyra inpulsköp - jag väntar tills jag hittar plagget second hand - och då köper jag det. )
2. Se vackra ut - men framför allt måste de se vackra ut på MIG. Oavsett hur snygg en jacka är - är det inte förrän jag har provat den och ser hur jag ser ut - som jag vet.
3. Plagget måste vara i rätt storlek. Och rätt storlek är inte den storlek som jag önskar att jag hade, utan den jag faktiskt har. Det är förbannat lockande att köpa in lite för små plagg med förhoppningen att plagget ska motivera ett sundare liv. Nej, för mig känns det bara destruktivt och vanebildande - och jag tror att vi alla har ett sånt plagg i garderoben. KASTA UT DEM! Om du går ner i vikt kommer du ändå vilja göra nyinköp....
4. Kläderna ska ha en historia. Din historia, eller andras. Om du kikar in hos mig en sväng så kommer jag ge dig en sightseeing i min garderob. "Monumentet till vänster är inköpt efter en ovanligt lycklig eftermiddag då jag hittade den till halva halva priset och modellen är samma som ...blabla.bla..." - du vill nog inte komma hem till mig.

Nå, kan utförsäljning av lika mycket som man köper in - motivera en slags "neutralitet" i köpstopps anda?

De viktigaste argumenten för köpstopp är att lära sig vad som är viktigt för dig, för att må bra. Vad är onödigt. Men utan kommersen stoppar vårt samhälle. Det är uppbyggt på att vi spenderar pengar på produkter som företag gör med anställda som får lön så de kan köpa prylar. Det går helt enkelt inte att komma ifrån. Men vad är det för saker vi ska köpa? Vi måste tänka på många olika faktorer

MILJÖASPEKTER (ju längre transport destå mer avgaser och skit som sabbar vår jord),

ETISKA ASPEKTER småföretagare utkonkurreras av storföretagare som flyttar runt som gräshoppsvärmar, utnyttjar billig arbetskraft - för att sen överge dem när de använts färdigt - eller facket höjer rösterna. Ju större företag destå billigare varor - och det är självklart positivt för din plånbok - MEN de där pengarna som företagen tjänar hamnar ytterst sällan hos de arbetare som slitit för att göra varorna. Och ju mer monopol storföretagen får - destå mer makt får de och etik är knappast ett ord som används bland stor bossarna. Så vad göra? Faktum är att det är mest etiskt att köpa dyrare kläder och annat från små företagare. Plaggen blir dyrare men å andra sidan stärker du småföretagarna så att de kan sänka priserna - vidare är det kvalitet framför kvantitet och du behöver (i stort sett) inte oroa dig lika mycket för att företaget kan utnyttja barnarbetare.

SECONDHAND är ett utmärkt alternativ att skänka dina kläder till istället för att slänga dem. Och att köpa secondhand skonar både vår jord och skänker tillbaka pengar till länder som har det svårare än oss. Erikshjälpen, Röda korsetsbutiker med flera gör en aktiv insats. Det gör du också om du handlar där!

Mitt hyckleri i frågan ligger i att jag gärna köper secondhand från andra länder. Transporten av dessa prylar sker med flyg mestadels - alltså är jag delaktig i miljöförstöringen. Jag skulle vilja hitta något magasin eller hemsida som tipsar om de absolut bästa sätten att spara på naturen, också om man vill köpa utomlands. 

 Ja, herregud, det här inlägget kom ju inte alls att handla så mycket om köpstopp. Men lite? Vad tycker ni? Speciellt så här inför jul och allting?

26 november 2008 - Betraktelser över resan

Kategori: Likvidation

 Det har gått över tio år sedan sist. Krakow är sig inte likt. Eller kanske är det jag som förändrats? Vi startade resan med dunderförkylning. Freddis med ebola-varning, själv var jag mest trött och ömmade i kroppen. Eftersom vi bara hade tre dagar till förfogande och vi inte orkade hänga med i de andras tempo avlägsnade vi oss från gruppen efter besöket i Auschwitz. För mig var det besöket viktigast. De judiska områdena i Krakow hade jag besökt sedan tidigare och på söndagen tog vi igen oss på allra bästa sätt. Vi åt bananglass och gick runt i stan, njöt av de vackra vyerna och pratade förstås väldigt mycket. Första bildserien är från första kvällen då vi åt på en "polsk" restaurant och plaskade runt i snöyror på torget.

Den andra serien bilder kommer från Auschwitz och Auschwitz-Birkenau. Jag upplevde ett otroligt tomrum under besöken. Jag har laddat i många år med bilder, berättelser, människor och livsöden. Verkligheten var rätt formlös. Jag kände mig lite grotesk som gick runt och fotade lidandets baracker. Turistaspekten fick det att vändas i magen på mig. Förra gången var jag tabula rasa. Den här gången såg jag konstruktionerna. Utvalt, upplagt för att väcka känslor. Jag har vuxit ur Auschwitz. Det kändes verkligen som om det skedde för 60 år sedan. Rwanda fick konturer efter detta besök. När kommer minnesbilderna, filmerna och böckerna om Rwanda? Vad gör förintelsen så unik? Är försöken att framhålla det unika, möjligen en björntjänst? Kan det tydlga förintelsemönstret vi ser i den judiska förintelsen - göra oss blinda för de händelser som sker HÄR och Nu? Jag vet inte, men de frågor jag var rädd för att brottas med innan resan, kändes rätt meningslösa efteråt. Det går krigsförbrytare från Bosnien fria i vårt land, i Rwanda har man fortfarande inte tagit itu med folkmordet. Folk avfärdar det gärna som "stamkrig". Här och nu, i vår verklighet finns orättvisor och förintelsemönster att titta närmare på.

Å andra sidan hade jag aldrig blivit den jag är idag, ifall den första resan inte påverkat mig så djupt. Rwanda hade blivit ett mysterium för mig, absolut inget att vilja upptäcka och förstå. Men jag undrar om det djupa traumat som förra resan skapade i mig, trots allt inte berodde på den situation som jag själv var i, när resan tog plats. Jag förlorade hörseln, jag upplevde mig själv få kämpa för mitt existensberättigande. Jag kände mig förintad. Och jag vägrade acceptera rättvisan i detta. Min känsla av utanförskap i gruppen lät förintelsen bli till - just då, i mig. Därför påverkade resan mig så djupt och därför kunde jag inte (eller vågade inte) fokusera på mer närliggande folkmord, engagera mig och försöka sträva mot en djupare förståelse av mönstren. De mönster som jag idag ser, praktiskt taget - överallt.

Vi vet var förintelsen slutar - men var börjar den?
Vad gör det osannolika sannolikt
vad gör det sannolika osannolikt.

Den sista bildserien är på Krakows mysiga gatustråk och roliga affärer (ej upplagd ännu). Jag är tacksam att vi tog den paus som behövdes för att vila från alla känslor. Det var något jag inte gjorde förra resan och jag har lärt mig av misstagen. Det finns en tid att sörja, men också tid att glädjas åt roliga fårmössor och babbla (ingen förstod något - varken han eller jag) med torggubbar. Klappa katter (hon hette Kerchtan) och fota hundar som ser ut som snälla björnar. Allt sånt. Det är tillåtet. Ingen blir arg. Ingen kan säga att jag inte ägnat tillräckligt mycket tid åt att förstå ondskan. Det är mitt kall - och även om jag kommer fortsätta söka även i framtiden, så tror jag på något sätt att denna resa var ett avslutande av ett helvetiskt jobbigt kapitel. Hoppet är det sista som dör.

26 november 2008 - Krakow första dagen

Kategori: Fotofrenesi

26 november 2008 - Auschwitz-Birkenau

Kategori: Likvidation

26 november 2008 - Krakow konst & shopping

Kategori: Fotofrenesi19 november 2008 - Auschwitz

Kategori: Likvidation

Det var hösten 1997 som jag åkte med en gymnasiegrupp till Polen och förintelselägrena första gången. Resan förändrade mig för alltid. Om två dagar reser jag för andra gången men nu tillsammans med mina klasskamrater och min man. Mycket har hänt sedan första resan. Jag tappade min tro på Guds allsmäktighet under första resan. Kort därpå förlorade jag min hörsel och mitt fotfäste i världen. Sen levde jag som döv och försökte försonas med Gud i nästan tio år. Jag har ett kall och jag vet vad jag är satt att uträtta i världen. Jag tvivlar inte. Ibland tvivlar jag dock på människans förmåga att nå fram till varandra.

Jag är rädd för resan, samtidigt förväntansfull. Den här gången åker jag inte oförberedd. Jag har med mig Kertez, Levi, Spiegelman, Fried och alla andra. Jag vet att resan kommer göra ont den här gången också. Men ibland måste man göra saker man egentligen inte vågar...

för annars är man bara en liten lort. (Ni vet alla vem jag citerar :)

19 november 2008 - Förnekelse/acceptans

Kategori: Secondhandbarn

Alla ni som följer bloggen vet vilken sabla familjeröra vi har haft på sistone.  Det slog mig idag att frågan som diskuterats - huruvida min uppfattning av mina föräldrar stämmer eller inte - är totalt ovidkommande. Den enda som har rätt till en uppfattning, med samma villkor som jag, är faktiskt min bror. Vi är dom enda som har en autentisk upplevelse av att vara barn till våra föräldrar. Min mamma och pappa kan alltså i praktiken hävda att jag var en "dålig" dotter. Vi har alla våra roller och även om det känns frestande att döma utifrån sin egen uppfattning, måste man ha förmågan att inse sina gränser. I en serie som Topmodel kan deltagarna framhålla sina insatser, men egentligen är deras uppfattning inte av vikt. Det är juryn som avgör, och även om vi kan applådera deltagarnas goda självkänsla har deras uppfattning om sig själva egentligen inte särskilt mycket med saken att göra.


Attackerna mot mig och den bild av min uppväxt jag lägger fram, för att kunna bearbeta den, verkar grunda sig i en enorm frusteration över att ha förlorat kontrollen över en egen självbild. Det känns som om jag i deras ögon varit en del av deras ego. Om jag inte längre hävdar deras perfektion tycks deras världsbild rubbas. Jag måste tuktas tills jag tycker annorlunda och anammar deras bild av min uppväxt. Jag har annars svårt att förklara varför mina föräldrar vägrar släppa det förflutna och låta mig ha de uppfattningar jag har. Genom att acceptera mina känslor, även om de inte stämmer med den bild som dom har av min uppväxt - skulle de kunna möjliggöra att jag ändrar min åsikt om dem. Men så är alltså inte fallet. Och jag känner vanmakt inför att ständigt tryckas ner och negileras för mina känslor - vilket gör en försoning otänkbar. När drevet går och fler och fler anhöriga lägger sig i och vill hävda sin uppfattning om hur JAG ska uppfatta min uppväxt blir jag kränkt. Man kan inte tvinga någon att ändra uppfattning om en sådan sak som utanförskap. Och även om jag vill att mina föräldrar ska må bra, så kan jag inte ljuga om mina känslor. Om jag gjorde det, skulle JAG inte längre vara jag och isåfall skulle det jag sa, ändå inte ha någon relevans, eftersom jag inte skulle vara sann mot mig själv.

Vad jag hävdar är dock att mina upplevelser av att känna mig utanför som liten, aldrig upphörde. Om så hade varit, hade denna kamp som jag utkämpat gällt enkom mina barndomsminnen. Men så enkelt är det alltså inte. Det som förändrades när jag växte upp var att jag förstod att situationen i familjen var ohållbar. Det är inte okej att mamma, pappa och lillebror inte kan teckenspråk. Jag har varit helt döv, och är idag fortfarande i behov av teckenspråk. Därför tvingades min man lära sig språket. Det var en förutsättning för att vi skulle ha en jämlik relation. Detsamma gäller självklart också i min familj. Och valet att inte lära sig teckenspråk flytande, eller ens använda det när jag var närvarande - var ett val som påverkade mig mycket negativt. Jag hamnade utanför och även om detta val inte gjordes medvetet, eller med syfte att skada mig - så blev jag skadad. Det är egentligen inte något att resonera om.


Tyvärr är det just dessa känslor som jag tvingats försvara. Vad jag fått under min uppväxt, var möjligtvis nog för ett hörande barn, men för ett hörselskadat barn och senare dövt - kom situationen att bli psykiskt ohållbar. Jag tvingades acceptera att teckenspråket var en lyx och att jag skulle vara tacksam för allt annat jag fick. Men eftersom teckenspråket var det enda jag egentligen verkligen behövde - kom min otacksamhet att bli det allt mer bärande ämnet. Jag var en sån som inte lät nöja, en sån som skulle stå i centrum och lät andra, som min bror stå i skuggan av mig. Jag hade inte ens vett att förstå vilka uppoffringar som gjordes för min skull. Men det gjordes de. Mamma var ett stöd så länge min hörselskada var måttlig och jag kunde fungera utan teckenspråk. Problemen började när avläsning inte längre räckte till och jag började förstå att  teckenspråket inte skulle bli av självklar användning i familjen. Det var då jag började känna mig  kränkt, svikt och ledsen. Problemet blev självklart att när ingen ville lyssna på mig började jag känna mig utanför. Och under många år försökte jag på olika sätt förklara detta för mina föräldrar och få dem att förstå de psykiska konsekvenserna för mig att inte känna mig hel i familjen. Jag kan inte må bra i en familj där jag behöver någon som tolkar vad mamma och pappa säger till mig. Jag kan inte känna mig lycklig om de inte erkänner mig för vem jag faktiskt är - en döv person och därigenom i behov av teckenspråk.


Egentligen förstår jag inte hur allt detta kunnat leda till den hopplösa situation vi har idag. Mina föräldrar var faktiskt bjudna till bröllopet. Jag hade stora förhoppningar på att bröllopet skulle leda till att relationerna blev bättre. Men förbudet att bjuda vissa av gästerna, helt utan vidare förklaringar - fick mig att känna mig otroligt arg och kränkt. Det var inte själva förbudet i sig som gjorde mig ledsen, utan vägran att förklara för mig varför jag skulle gå med på det hela. För det första var det mitt bröllop och jag tyckte mig ha rätt att bjuda de jag ville ha där. För det andra var konflikten mellan dem och de berörda gästerna inte en konflikt jag var inblandad i, varför en handling som att inte bjuda in dem till bröllopet - kändes obegriplig. Men de ställde ett ultimatum - "kommer dom så kommer inte vi". Och för mig var det droppen. Jag hatar ultimatum, för det är något man tar till när man inte längre kan resonera med varandra. Och de hade kunnat resonera med mig om de hade velat - vilket de inte ville. Så, "Let it be". 

Så jag bjöd de berörda gästerna men lät bli att bjuda mamma och pappa. Men jag valde att bryta med mamma och pappa. Detta eftersom all kontakt, oavsett om den var "trevlig" eller ej, gjorde illa mig. Jag är en sådan person som alltid måste rensa luften för att må bra - jag kan inte låtsas att allt är bra bara för att hålla skenet uppe. Mina föräldrar har dock denna förmåga - och de hade mycket svårt att förstå varför jag kände mig tvungen att avbryta kontakten - istället för att ha en, vid första intryck, trevlig och välfungerande sådan. Men som sagt - jag fungerar inte så. Dock såg jag inte omöjligheten i att någon gång återuppta kontakten. Men först behövde jag läka. Faktum var att jag skrivit in i min almenacka, bara någon vecka före brevet från mina morföräldrar kom - att vi skulle gå över och ge en födelsedagspresent till min mamma. Detta står inskrivet i bläck! Men brevet raserade alla mina förhoppningar om något sådant försök till att återuppta kontakten.

Mormor och morfar krävde resolut att jag skulle erkänna deras och mina föräldrars bild av min uppväxt. Detta innebar att jag skulle erkänna att jag varit ett mycket lyckligt barn, att mina föräldrar gjorde allt för att hjälpa mig och älskade mig villkorslöst. Vidare skulle jag också erkänna att min bror fick stå i skuggan av mig och att jag därför borde vara honom tacksam. Som ni förstår av det jag skrivit var detta krav orimligt. Jag hade inte ens kunnat göra detta om jag hade velat, eftersom det var en kränkning mot mig som person, och mot mina känslor. Att underkasta mig detta krav hade också inneburit att jag accepterat att mitt krav på teckenspråk var omöjligt.

I brevet frågade mormor och morfar inte om mitt perspektiv på det hela. De krävde utan vidare resonemang att jag underkastade mig och bad mamma om ursäkt. Om detta skedde - och om mamma accepterade min ursäkt - skulle relationen med mormor och morfar eventuellt återupptas. Men det fanns dock - som sagt - villkor. Dessvärre ville mormor och morfar inte diskutera detta med mig. De hänvisade till mamma som i sin tur hänvisade tillbaka till dem. Detta under att jag led helvetes jävla kval. För att jag älskar mormor och morfar är det väl ingen som betvivlat eller missat?!

Hela aktionen stämde illa med bilden av hur villkorslöst älskad jag var (och enligt mina föräldrar fortfarande är - men saknar förmåga att förstå). Alla mina känslor av att vara någon som inte blir  lyssnad på, eller trodd - och respekterad av, bekräftades nu med tydlighet av min familjs agerande. När brevet kom med posten hade domen redan fallit. Jag hade överhuvudtaget inte blivit tillfrågad om hur jag uppfattade det hela, eller vad jag kände. För min uppfattning var inte av intresse.


För mig är det ofattbart hur man kan läsa min blogg och blunda bort all ångest jag skriver om - och välja att fokusera på formuleringar och ord. Mormor och morfars inblandning omintetgjorde varje möjlighet att mamma och jag skulle kunna försonas. Jag kan visserligen gå med på att det är svårt att hålla en sån här stor konflikt hemlig inför sina föräldrar - vad jag däremot inte accepterar är att hon, när hon fick veta att mina morföräldrar var beredda att bryta med mig, av denna orsak - inte gick in som medlare. Hon läste bloggen och visste hur situationen fick mig att må, men hon lät det ändå vara. Jag fick skylla mig själv.


Så agerar man inte om man verkligen älskar någon och vill den personen väl. Sen kan vi självklart diskutera mina morföräldrars agerande. Det är en historia i sig. För mig är det ofattbart hur man kan fördöma en handling och sen i nästa stund göra om samma sak själv. Beslutet att bryta med mina föräldrar var inget lätt beslut, det tog mig elva år att komma fram till det. Mina morföräldrar tog tre dagar på sig för att göra samma sak mot mig. Detta utan att ens ha resonerat med mig. Och det är klart jag är oerhört sårad över det. Jag frågar mig vad jag betytt för dem, när det är så enkelt för dem att fatta ett sådant ödesdigert beslut. Men detta inlägg handlar inte om deras beslut utan om det faktum att ingen tycks se det paradoxala i att kräva av mig att jag ändrar uppfattning om att jag var älskad och lycklig som liten - samtidigt som de är beredda att offra mitt psykiska välbefinnande här och nu.


Egentligen är krav jag ställt, att mina föräldrar och min lillebror lär sig teckenspråk - och använder det så att jag kan finnas till på lika villkor i familjen - inget stort krav. Det är ett omöjligt krav bara om man inte har accepterat sitt barns dövhet. Och däri ligger antagligen problemet. Mina föräldrar kunde acceptera att jag var hörselskadad. De kunde stödja mig i den kamp som detta handikapp innebar. Men de kunde aldrig acceptera att jag blev döv. För det borde jag inte blivit. Det var inte mina föräldrars fel, varför de inte borde behöva ta ansvar eller konsekvenserna av detta. Detta drabbade MIG.  


Borde är ett lustigt ord. Det innehåller så mycket förnekelse och så mycket vilja att allting borde vara annorlunda. Och det finns få tillfällen i mitt liv då jag inte tänkt samma sak. Det är inte rättvist. Men det är heller sällan livet och man kan inte både äta kakan och ha den kvar. Ett dövt barn (och barn är man ju så länge man har föräldrar) behöver teckenspråk för att vara delaktig. PUNKT. Du kan inte resonera bort känslor. Och inget kan egentligen ersätta teckenspråket som ett medel för den döve att känna att hon existerar.


(jag har skrivit på den här texten i flera timmar, både igår och idag. Jag har försökt rannsaka mig själv och se hur situationen kan ha uppfattats, både av utomstående och mina föräldrar. Folk gör lätt detta till en allmän fråga - "det är självklart att man lär sig teckenspråk om en närstående blir döv". Och visst är det lätt - om man accepterar att personen verkligen MÅSTE ha teckenspråk, istället för att helt enkelt avläsa. Det är inte självklart, och jag är inte den första som hamnat i denna situation.

Skillnaden mellan mig och många andra döva, är kanske att jag vägrar acceptera att jag ska hamna utanför. Jag kan inte tillåta mig själv sitta vid ett matbord och försöka avläsa, misslyckas och känna mig utanför. Och även om jag kommer hamna i den situation oräkneliga gånger under mitt liv - kan jag inte, för min sjävlaktnings skull tillåta att det sker I MIN FAMILJ! Aldrig! Jag vet att mina föräldrar läser detta, deras bundsförvanter och andra som är inblandade i konflikten. Alla har sina åsikter om det hela och de letar gärna efter saker att haka upp sig på och förarga sig över. Och det må så vara. Men denna blogg, och de tidigare jag haft, har varit mitt enda sätt att bearbeta mina känslor och få gensvar. Om min familj hade fungerat som den skulle hade jag inte behövt en blogg för att ta hand om alla dessa känslor. Det är alla människors rätt att få må bra, och jag tar ansvar för vad jag måste göra för att må bra - även om det innebär att jag måste bryta med människor som jag egentligen älskar - men som bara gör mig illa. )

18 november 2008 - Småfågel besök

Kategori: Lyckligmapp

18 november 2008 - Hjärtan!

Kategori: Lyckligmapp


Ibland händer såna där otroligt härliga saker. Hjärtvärmande och lyckliga! Jag fick ett mail från en traderakund. Jag trodde det var en fråga angående en av mina auktioner. Det var det inte - men det raraste beröm jag hört sen jag började tradera. Tänk vad folk är snälla!
(ifall ni har svårt att läsa texten står det "Det här är ingen fråga men jag måste skriva och säga att du har de charmigaste och finaste annonserna på hela tradera. Det är ett nöje att titta på dina annonser.")

18 november 2008 - Bilder från Sthlm

Kategori: Vardagligheter


C:s enorma komplex ute i hamnen med plats att göra spelfilm! Vi fick sova i V:s urcoola säng typ tre meter upp i taket som man kom upp till genom en spiraltrappa. V åkte skatebord genom lägenheten - det var nästan så man måste för allting var så himla stort!


På lördagen hade vi plåtning med Nils Nordin. Det är fotografen som tagit min profilbild som syns till vänster om bloggen (på blomman). Vi gjorde lite spejsade bilder med clownkänsla. På bild syns Freddi och vår trevliga fotograf som tog på sig en afroperuk dagen till ära. :)
Sist men inte minst lite bilder från Gåsmiddagen. Katten hette faktiskt också V som unga damen vi träffade och sov över hos dagen före. Katten var en corn rex eller något. Vi vill ha en kattunge av henne när fröken nypon låter henne yngla av sig....:) Jag träffade Fröken Nypons lilla son när han döptes. Det var tusen år sedan och nu är han elva och handbollsfantast. Lilla G var lite blyg men väldigt rar. Sen lekte vi med Dennis (det är han med den stora nosen) och oss emellan var det nog första gången som Freddi faktiskt fick bestämma lite över Dennis *blinkar*. Summa kardemumma var kvällen mycket mysig och ankan smaskens!

18 november 2008 - Skriva under sömntablettsinverkan

Kategori: Secondhandbarn

Att skriva under sömntablettsinverkan kan göra texter lite röriga ibland. Freddi upplyste mig om att jag verkade rätt luddig igår när jag skrev min skumma text - så därför har jag skrivit om den under "Omskrivning".  Dock vill jag kommentera till dig som skrev anonymt - anonyma kommentarer kommer i fortsättningen raderas och ip-numret sparas.

Vidare har jag verkligen mage. En mycket snygg sådan.

17 november 2008 - Omskrivning

Kategori: Secondhandbarn

 
Vi är tillbaka i Skåneland. Jag var nog lite överambitiös som försökte trycka in exakt alla sociala besök möjliga under en kort helg. Men allt som allt hann vi ändå med att lattja lite i en konstnärsstudio, stor som en fabrik ute vid Stockholms hamn tillsammans med C som jobbar på sin film om förintelsen ur zigenarperspektiv och  Cs söta dotter V fnissade tillsammans med mig åt Spicegirls (det är nämligen så att om man säger spice många gånger låter det som bajs och då får ju posh spice en megafnissig innebörd).
På lördagen hade vi en plåtning med Solnas skönaste fotograf - Nils Nordin. Bilder kommer upp lite senare. Här blev jag överförtjust i ett dragspel och bestämde mig på stört att köpa ett eget.

Mårtengås middagen tillsammans med familjen Nypon gick alldeles utmärkt och det var så roligt att träffa dem alla igen. Båda barnen var där och barnbarn. Det var härligt.

Men samtidigt kändes det lite konstigt att prata om det förflutna. Det blev så uppenbart hur mycket jag faktiskt missade när jag var liten. Jag skämdes aldrig för mina hörapparater, men jag skämdes för att fråga om (så jag skämdes för hörselskadan på ett sätt). Redan vid skolstarten hade jag en så grav hörselskada att jag egentligen - om jag skulle uppfattat allting till 100% -borde frågat om tusen gånger! Men det gjorde jag inte, för det var pinsamt. Jag hade en inre gräns på tre, för hur många gånger jag "fick" fråga om. Om jag inte gjorde det efter tre omfrågningar så låtsades jag att jag hade hört. Så jag fejkskrattade, fejknickade, fejklog och  fejkhärmade alla andras uttryck, bara för att passa in. Jag tänkte aldrig på den informationen som jag missade, utan ville klara av samtalen "för stunden". Just NU fick ingen tro att jag var "dum i huvudet" och då var jag beredd att offra den information som jag missade. Och när vi pratade om grannar som bott på gatan, saker som hänt, människor som passerat och allt annat - var jag liksom ett frågetecken. Plötsligt såg jag barnet i mig i ett nytt perspektiv. Klart fan jag var jobbig när jag alltid var osäker på om jag hört rätt eller om jag reagerat rätt på saker jag borde hört men inte gjorde. Klart jag blev arg. För det ligger ju en stor skam i att bli påkommen att man fejkar att man hör. Och det ligger en skam i att behöva vara en sån som tar upp plats för andra som egentligen skulle ha det mycket roligare om jag inte var där och "la mig i" och frågade vad folk pratade om, liksom stoppade upp samtalen och förstörde (som jag upplevde att jag gjorde då).

Vi sov över i huset bredvid mitt barndomshem. "Hades" skrev jag tidigare i inlägget. Men det är ju självklart bara en allegori som ska läsas i ljuset av alla de händelser som varit på sistone. Mormor och morfar som bryter kontakten med mig om jag inte erkänner att jag hade en lycklig barndom, hot, otrevligheter och annat som gjort ont. På sistone känns liknelsen inte helt långsökt. Och särskilt inte när man tänker på det jag precis berättat om, alla känslor av skuld över att inte höra, över att ta plats, över att inte räcka till - och insikten att allt det och att jag vidhåller hur ont det gjorde i mig när jag var liten, negileras och blir en konflikthärd som gör mig så förbannat illa. Så känns det snarare bara som så det var. Hela situationen känns så absurd. Jag kan inte se på något av allt det som skett som något fint. För det är det inte.

Och på söndagen så hamnade jag i princip i exakt samma situation som när jag VAR LITEN. Vi skulle nämligen äta på Sunflower i goda vänners lag och bara mysa. Jag var ju rätt trött efter att ha avläst i två dygn, men Solrosen är solrosen (min favoritrestaurang där jag känner ägarna och alltid mottas med stora leenden) och jag ville så gärna träffa allihopa, trots att jag var trött. Första dråpslaget var liksom värst. Solrosen fanns inte mer, istället fanns där ett drygt jävla "steakhouse" och det var väl då jag började bli lite pömsig. Och sen fungerade inte slingan och vi tog oss till en Indisk resturang med sabla hög musik och folk pratade och jag hörde inte ett dugg. Och efter ett tag föll jag in i gamla mönster, låtsas låtsas låtsas. 
Men jag ska inte låtsas längre, för det är inte jag. Och när slingan bröt ihop för hundratjugofjärde gången så kom faster ångest som ett brev med posten och jag började stortjuta borta vid toaletten och kände mig som världens mest misslyckade människa. Jag förstör för folk, jag lurar dit folk med intryck att de ska ha roligt och så förstör jag allting. Och sen var det liksom kört. Ångestångestångest (och oavsett hur mågna gånger man säger det fort - så blir det absolut INGET roligt av det). Men sen när vi kom hem till M så lättade det litet. Han vet ju, och hans rara flickvän hon vet också. De hamnar också där då och då. Så kvällen rätade till sig lite sen.

Mjau om det. Igår åkte vi hem och resan gick bra, men när vi kom till kyrkogården där Bengt begravdes så var allt så mörkt så det kändes som om man var i Hades (också symbolik för de som fattar trögt), så vi fick hänga kransarna på grinden och skriva ett litet kort till kyrkovärden.

När vi äntligen kom hem var allting så hemma. Tryggt, ljust, döda toalettrullar överallt. Toalettrullslik! Exakt varför Max hatar toarullar har vi inte luskat ut, men det är också ett helvete (också symboliskt) att försöka torka sig i arslet med strimlat papper. Det ger en perforerad känsla liksom.

13 november 2008 - Peppa mig själv

Kategori: Vardagligheter

Jag har idag, trots begynnande brakförkylning:

1. Varit på Willys och hämtat ut paket från London med Noa Noa prylar.
2. Promenerat en bit av vägen för att få min dagliga dos ljus
3. Hämtat ner Max och hindrat honom från att riva lägenheten
4. Dammsugit hela lägenheten (Max hatar dammsugaren alldeles fundamentalt)
5. Packat ihop de kläder jag ska ha under fotosessionen med Nils Nordin i helgen
6. Skrivit brev till Mana (för jag fick ett av henne idag :)
7. Tvingat mig själv att fråga Max riktiga mamma och pappa om de kan kolla till katterna i helgen och gett dem min nyckel! Denna punkt på listan var den som tog mest kraft för jag hade redan ångest - och jag pallar egentligen inte att prata med folk när jag ligger nedtryckt mot marken och bara försöker andas.
8. Fotat och lagt upp ännu fler auktioner. Vi har nästan 100 auktioner ute, dock inte på vårt vanliga konto eftersom vi inte vill locka dit ovälkomna besökare! Men om du kära läsare är nyfiken på vilket vårt nuvarande konto är - skicka ett mail så hör vi av oss. Anonyma mail besvaras dock INTE.

Nu har jag en del saker som måste fixas innan kvällens slut:
1. Packa vanliga kläder inför resan, smink och dylikt
2. Kamera, laddare och mikrofon för CI:n ska också packas ner
3. Leta efter alla de Cds som vi ska ha med oss under bilfärden upp
4. Skriva ut bild på Limpan och Greebo
5. Hämta upp Agadors bilväska och se till att det finns koppel och grejer med.
6. Ställa fram mat så Max matte och husse ser det - och dessutom skriva en lapp som förklarar varför det bara är TVÅ katter i lägenheten istället för tre.

13 november 2008 - Saknar sommarlekar med Liten

Kategori: Fotofrenesi

12 november 2008 - Filmer om förintelsen

Kategori: Film och media

 "Sonderkommando" hette den styrka som hade det allra skitigaste jobbet i dödsfabrikerna, nämligen att tömma gaskamrarna och bränna upp liken. "The Grey zone" har en rad eminenta skådespelare som gör en strålande insats. Filmen kräver goda nerver - det är ingen sensationsfilm utan skildrar jävligheterna rakt av. På så sätt är det en av de bästa filmerna om shoah som jag har sett. Den får en femma i betyg.  Hur kunde judarna gå döden till mötes, som lamm till offeraltaret? Nå, alla gjorde inte det. När gettot i Warsawa skulle utrymmas för deporteringar österut och det judiska rådets ledare Adam Cerniakow tagit livet av sig, startade ett uppror. När tyskarna invaderade Polen höll polackerna emot en knapp månad. Judarnas uppror i Warsawa-gettot varade dubbelt så lång tid! "Uprising" samlar några av vår tids största skådespelare i samma film, Hank Azeria, Donald Sutherland, David Schwimmer, Leele Sobrorski med fler. Denna film är fasansfull - men också en seger. Den tillhör mina absoluta favoritfilmer och får högsta betyg.

12 november 2008 - Könskamp

Kategori: Dylika dumheter

Detta är ett mycket, mycket långt inlägg. Men jag har under en tid haft en mycket talade brevväxling med någon som läst två av mina recensioner på Lettura.se eller Boksidan.net. Båda med könskampen som tema.
Jag publicerar denna brevväxling i sin helhet för att den kändes både belysande och roande. Jag har tagit bort den andres namn och vi har ingen övrig koppling med varandra - vilket gör att jag inte känner att det är fel att publicera detta.
Välbekomme.
// FreddiFrån: LL
Skickat: den 15 oktober 2008 07:48
Ämne: Bokrecensioner

Skäms du inte för att du som bitter feminist recenserar böcker utifrån hur "feministiska" de är? T ex sänkte du Per Ströms ypperliga bok där han mycket sakligt beskriver sin syn på jämställdhet, orättvisor osv. Alltså till skillnad från diverse feminister som använder pinsamma onyanserade klyschor (patriarkat, könsmaktsordning, könet är konstruerat etc) som de inte förklarar eftersom de vet att det helt enkelt inte går. T ex vet vi att män och kvinnor från födseln presterar helt olika vid olika färdighetstest. Det visar sig att kvinnor bla är bättre på språk och män på visuospatial/logisk förmåga. Den mest intressanta skillnaden är dock hur spridningen ser ut i respektive grupp. Om vi då tittar på IQ-test så grupperas sig de allra flesta kvinnor nära medelresultatet. Medan en mycket större andel män presterar väldigt dåligt och väldigt bra. T ex är det fem gånger så vanligt att män presterar resultat på "geni-nivå" än kvinnor. Nämnde Simone de Beauvoir, som du gav maxbetyget 5, dessa resultat i sin bok eller visade det sig att hon beter sig som alla andra feminister nämligen att hon struntar i objektiva forskningsresultat och kokar ihop en feministisk soppa på ... förbannat lite.From: Freddi
Date: Wed, 15 Oct 2008 13:13:38 +0200
Subject: SV: Bokrecensioner

Hejsan LL
Jag är inte helt säker på varför du kontaktar mig. Ditt mail känns lite som att du desperat vill poängtera något och har valt mig att göra det mot.
Jag har recenserat två olika böcker som behandlar genusfrågor och jag sågade den ena för den var nyanslös, bitter och insiktslös. Och jag höjde den andra till skyarna för att den vidgade mitt sätt att tänka och fick mig att tänka på ett nytt sätt. Jag kan också tillägga att jag läste och recenserade Per Ströms bok före jag läste Simone de Beauvoir - och att dessa är de enda två böcker om genusforskning jag läst.
Jag betraktar mig som feminist, men kan knappast kallas för bitter då jag som man njutit de fördelar som ojämlikheten gett.
De onyanserade klichefeminister du hänvisar till känner jag inte till annat än ryktesvägar. Och jag tror inte jag skulle finna dom intressanta att läsa heller - om de är så nyanslösa och bittra som du antyder.
Simone de Beauvoir å andra sidan är en av sin tids störste tänkare och gick i sin bok objektivt igenom genustänkandet från alla de vetenskapliga vinklar som fanns att tillgå på 1940-talet. De vetenskapliga rön som du hänvisar till kan jag inte kommentera då jag inte läst om dessa annat än i Per Ströms bok. Men jag antar att dessa undersökningar inte var gjorda på Simone de Beauvoirs tid, för hade de varit det är jag säker på att hon skulle kommenterat dem, då hon kommenterade alla andra undersökningar i ämnet i sin 800 sidor långa bok.
Men oavsett vad ser jag inte hur dessa undersökningsresultat motsäger något som hon kan tänkas ha uttalat sig om. Hon har väl aldrig förnekat att män och kvinnor skiljer sig åt på flera olika sätt - även om väldigt många skillnader ÄR socialt betingade och påtvingade. Det hon - och de flesta sansade feminister - i första hand försöker föra fram är att det inte finns några värdeskillnader mellan könen. Männens egenskaper har värderats högre och männen har fått fördelar av det. Detta motsätter sig feminismen.
Avslutningsvis skulle jag vilja veta: har du ens läst "Det andra könet"?

Vänligen
Freddi Högabo    

Från: LL
Skickat: den 18 oktober 2008 20:46
Ämne: RE: SV: Bokrecensioner


Hej,
 Du skriver: "Jag betraktar mig som feminist, men kan knappast kallas för bitter då jag som man njutit de fördelar som ojämlikheten gett."  och sedan: "De onyanserade klichefeminister du hänvisar till känner jag inte till annat än ryktesvägar."
 Jag hoppas du skämtar?? Den första citerade meningen är en ända stor klyscha där du inte vill/kan definiera vad du menar med ojämlikhet (du menar förresten ojämställdhet!). Troligtvis använder du "patriarkatet", "könsmaktsordningen" etc. i var och varannan mening du skriver utan att du ens funderar på vad de betyder och om de överhuvudtaget existerar. Så då får jag väl gissa vad du menar med ojämlikhet och då kan vi väl titta på lönerna. Vi vet att kvinnor oftare väljer att arbeta inom offentlig sektor där lönen beror på vilken skatt vi väljer att ta ut medan mäns lön inom privat sektor inte begränsas av detta faktum. Vi vet också att kvinnor oftare VILL vara hemma med barnen mer och att det är svårare att hitta kvinnor som vill bli chefer, professorer osv. Men framförallt vet vi att män presterar oerhört mycket bättre vid logiska och teknisdka test och som du kanske insett lever vi i ett extremt tekniskt samhälle som alltså män i genomsnitt alltså borde klara sig bättre i. Sedan kan vi väl titta på misshandel av kvinnor och då visar det sig att blandannat Leif GW Persson menar att den övervägande delen av män som misshandlar har grava alkoholproblem, och eller psykiska problem. Vi vet också att kvinnor inom samkönade förhållanden misshandlar varandra och de som oftast blit misshandlade i vårt samhälle är män. En nyligen gjord studie i nom Gävle Högskola visar att det är lika vanligt att kvinnan i förhållandet slår det första slaget. Detta var två områden som feminister ofta nämner som ojämställda och som ovanstående argument och många andra tar udden av - naturligtvis.
 
Om jag får gissa är du en mjukiskille som tror att det enda sättet du kan få kvinnor är att fjäska för dem och i det här fallet fjäskar du för kvinnliga feminister. Om du hört talas om evolutionen så kanske du kan tänka dig att 100.000 år där kvinnor valt sina män för att de är starka och/eller har makt efter en tid blivit del av vår genetiska uppsättning. Det är därför lejonhonor väljer hanar med den största hår-manen, det är därför påfågelhannar med störst fjäderskrud får flest honor och det är därför som en galning som Åmselemördaren Juha får fler beundrarinnor än vad du får. Det sista är en kvarleva från tider då en man sågs som stark då han kunde försvara sin kvinna och sin klan, på alla tänkbara sätt. Detta tillåter inte vårt samhälle men det finns kvar i kvinnors genuppsättning, på samma sätt som flyktresponsen (ångest) finns kvar fast den inte längre behövs.
 
Sålunda, du har säkert läst genus på ngn genusvetenskaplig kurs. Låt mig då skriva att INGEN "forskning" har fått så mycket kritik som denna. Carl Popper menade att reliabel forskning försöker att falsifiera sin teori. Detta har aldrig hänt inom genusforskningen utan alla inom detta perspektiv drar nytta av de oreflekterade överdrifter som förs fram. Inom andra perspektiv så utsätts varje artikel för mycket hård intern kritik men denna FINNS INTE inom genusforskningen. Likaså utgår man från just det man ska bevisa vilket är definitionen på ett cirkelresonemang och är därför helt förkastligt. man utgår från att det finns en könsmaktsordning och ett patriarkat etc och sedan letar man med ljus och lykta efter tecken på dessa. Med detta grepp kan man bevisa precis vad som helst. jag kan bevisa att pensionärer i Borås är de mest homofoba i landet, eller tvärtom.
 
Slutligen, du får gärna bete dig som en oreflekterad "toffel" om du vill men jag råder dig att reflektera över VAD det egentligen innebär att vara feminist, att tro på könsmaktordningen etc. Per Ström gjorde precis motsatsen, han använde sig INTE av skitfjantiga odefinierade klyschor utan han betade av område efter område på ett väldigt sakligt sätt vilket merparten av alla feminister verkar vara oförmögna till.
 
/LL


From: Freddi
Date: Sat, 8 Nov 2008 18:56:12 +0100
Subject: SV: SV: Bokrecensioner

Hejsan Lars
Har inte hunnit engagera mig i vår lilla brevväxling på ett tag, men tänkte jag måste bemöta lite. Jag hinner inte bemöta allt i ditt långa brev, men hoppas jag kan välja ut det viktigaste.

* Orsaken att jag inte använder ojämställdhet - vilket du så riktigt anmärker är det korrekta ordet - är för att jag inte har satt mig in i de termer som feminister använder. Dock tycker jag "ojämlikhet" beskriver bra vad jag vill berätta då ojämställdhet bara definierar att det handlar om ojämlikhet mellan könen. Att jag skulle använda ord som "patriarkatet" och "könsmaktsordning" i var och varannan mening känns lite konstigt att du påstår. Dels har du sett att jag inte gör det och dels har du rätt i att jag inte har riktigt koll på vad orden innebär - och just därför använder jag dom inte. Jag använder mina egna ord för att beskriva mina egna tankar. Jag ber dig sluta klumpa ihop mig med en grupp människor som jag inte har någon tillhörighet till. Det är inte bara ologiskt utan omöjliggör en meningsfull diskussion. Jag kan inte försvara synpunkter som andra har - och som du påstår jag har - för du fått för mig att jag är som dom.

*De faktum som du anser att "vi vet" angående vad kvinnan vill och kan innehåller samma sorts logik - med förkortat perspektiv - som i Per Ströms bok. "Verkligheten ser ut så här" säger du, men ställer inte frågan varför. Varför vill kvinnan jobba inom offentliga sektorn (för att det är vad som erbjuds säger jag - av två dåliga val, väljer man det minst dåliga), varför är det svårt att få kvinnliga chefer, professorer osv (jag svarar, för att kvinnor vet att de måste jobba så mycket hårdare och utsättas för så mycket mer för att få samma acceptans och erkännande som män, att de kommer fram till att det inte är värt det. I ett jämlikt/jämställt samhälle skulle inte detta motstånd finnas och det skulle inte vara några problem att få kvinnor till dylika poster).  Du och Per Ström följer bara den logiska kedjan ett par steg bakåt och ser inte ursprunget, upprinnelsen till varför världen ser ut som den gör. Om man inte gör det kan man heller inte på riktigt förstå den och ha tankar och idéer om hur man ska få den bättre.

* Vad lesbiska kvinnor gör med varandra tar knappast udden av kvinnomisshandelsfrågan. Och att de som oftast blir misshandlade i samhället är män är verkligen sant - men de blir misshandlade av andra män, inte av kvinnor. Så hur skulle det ta udden av argumentet? Snarare tvärtom.

* Sedan går vi in på personangreppen. Om man tycker att det är fel att slå kvinnor och att jämställdhet mellan könen borde råda med lika lön och lika rättigheter - då är man en mjukiskille? Men vi säger att det är så. "Mjukiskille" är definitionen för någon som hävdar jämställdhet mellan könen. Det motsäger inte att man är viril, manlig, vacker och attraktiv för det andra könet. Att kunna vara både MAN och "mjukiskille" är enligt min erfarenhet det som ger mest kärlek, respekt och fitta.
De som får motsatsen är de som försöker kompensera ett förkrympt ego och usel självkänsla genom att se ner på sin omgivning, se ner på kvinnor, hävda den starkes rätt och prata socialnationalististosande darwinismromantik. De enda kvinnor dessa män får är kvinnor som accepterat bilden av kvinnor som mindre värda och underkastar sig den behandling som de utsätts för.

Nåväl. Jag kan hålla på med denna diskussion länge - om jag haft tid. Tyvärr har jag inte det. På flera sätt känns det också fruktlös då jag är fullständigt övertygad om att du inte är intresserad av att kommunicera, utbyta tankar och komma fram till något vettigt. Du har utsett mig till en representant för något du behöver tycka illa om för att bygga upp ett bräckligt ego, sedan spelar det ingen roll vem jag är, vad jag säger - du behöver bara någon att skicka förolämpningar och förvirrade argumentationsharranger till. Och jag är inte riktigt intresserad av det.

Men lycka till att hitta någon annan som är det.

Vänligen
FreddiFrån:
LL
Skickat: den 11 november 2008 19:13
Ämne: RE: SV: SV: Bokrecensioner

Jag klumpar ihop dig med feminister eftersom att du helt ogenerat använder samma torftiga argument som de gör.
 Ett exempel, Freddi: "jag svarar, för att kvinnor vet att de måste jobba så mycket hårdare och utsättas för så mycket mer för att få samma acceptans och erkännande som män, att de kommer fram till att det inte är värt det. I ett jämlikt/jämställt samhälle skulle inte detta motstånd finnas och det skulle inte vara några problem att få kvinnor till dylika poster."
 I samma fras utgår du dels från att "kvinnan måste arbeta dubbelt så hårt för att få hälften av pengarna" och dels, och detta är det korkade, utifrån något rättviseperspektiv där könen MÅSTE vara lika bra på allt och är de inte det så beror det på diskriminering. Jag tillhör forskarvärlden och ett antagande som det sistnämnda är helt enkelt för banalt för att ens diskutera. Så då gör man istället tester där man verkligen ser hur (t ex) könen verkilgen presterar och då ser man (framförallt) två viktiga skillnader: 1) kvinnor är bättre på språk och känsloigenkännade och killar är bättre på logisk förmåga och rumslig uppfattning och 2) Killar uppvisar en högre grad av spridning vilket innebär att många gånger fler killar presterar sämst och bäst. Detta visar tetster och detta stämmer EXAKT med hur könen i genomsnitt väljer sin yrkesutövning: Tjejer väljer yrken där man kommunicerar och vårdar och män väljer yrken där visuospatial förmåga och problemlösning dominerar, samt att fler killar slås ut i vårt samhälle och fler killar får högt uppsatta tjänster. Nämnde jag att 95% av alla patent som godkänns varje år skapats av män? Var är då alla dessa kvinnor som presterar så fantatiskt? Tja,  de syns inte i Högskoleprovets toppskikt eftersom den övervägande majoriteten som får toppresultat är just killar. Fem individer har genom åren lyckats få maxresultat och alla är killar.
 Detta benämns fakta medan det du nämner endast kan ses som ... jag vet faktiskt inte vad det kan ses som.
 
Sedan är du tydligen för "lika lön". Vad menas med det? Om du uttryckte dig lite klarare skulle jag slippa dessa följdfrågor. Nu är det så att i ett kapitalistiskt samhälle så ska man få lön efter det man presterar och INGET annat. Inte heller här är det en "naturlag" att könen presterar likadant och att utgå från "rättviseasspekten" blir lika ogenomtänkt här som ovan. Tester visar som sagt att könen presterar olika, vi vet genom samtliga undersökningar som gjorts att kvinnor VILL vara hemma med barnen mer än män vill etc. Har man någon slags logisk förmåga så inser man att chansen att könen skulle prestera exakt lika bra är ett orimligt antagande.
 
Jag är som sagt var inte speciellt intresserad att diskutera med dig men det beror på att jag inte sett några av dina egna åsikter hittills och DET gör mig riktig irriterad. Nickedockor som uttalar andras budskap utan varken eget resonerande eller med forskningshänvisning har jag mycket svårt för. Kom igen när du byggt upp en egen världbild som inte är en plankning av andras ogenomtänkta tankar.
 
/LL


Hej igen LL.

Detta är mitt sista mejl, sedan kommer denna mejlkontakt att vara avslutad för min del. Den här gången kommer jag inte att bemöta något av dina argument, då de blir mer och mer skumma. Du fortsätter att anta vilka åsikter jag har och skäller på mig med dessa antaganden som grund. Det är så absurt att den nästan blir roligt. Men inte så roligt att jag har lust att fortsätta denna "kommunikation". Och du har förresten inte uttryckt att du inte är intresserad av denna diskussion - det var jag som gjorde det, i mitt förra mejl.  Så du har nu tagit nästan kliv i den absurda argumentationens universum: du tar det andra uttryckt, hävdar att det är du som uttryckt det och använder det sedan som en våt fisk att vifta framför dig i ett pajasartat argumentationslagsmål.
Nåväl.  Jag råder dig igen att hitta någon annan att spy din bitterhet över, för jag är inte intresserad.

Vänligen
Freddi

12 november 2008 - Zara ett ljus i mörkret

Kategori: Inspiration


Zara Home är en väldigt bra online butik med massor av vackra ting. Själv blir jag mest förtjust i de vackra stöpta ljusen i olika form och färg. Om du klickar på bilden kommer du till sidan. Det går att klicka fram vilket språk man vill ha sidan på och priserna i svenska kronor. Superbra tycker jag!

10 november 2008 - Fler filmomdömen

Kategori: Film och media

FANTASY
Det är omöjligt att göra en film av The Dark Material, men den här filmen är ett mycket bra försök. Välvalda skådisar, med en mycket begåvad ung tjej i rollen som Lyra och Craig & Kidman som hennes föräldrar. Bildmässigt vacker och i jämförelse med t ex Harry Potter böckerna - som blivit förstörda genom de kassa filmerna, är detta faktiskt godtagbart.ROMANTISK KOMEDI
Banal men roande romantisk komedi med Heigel som gör ett bra jobb. Jag skulle aldrig komma på tanken att kalla den här filmen "Bra", men den tillhör trots allt en av de bättre filmerna i genren och är en helt okej avkoppling under en kväll. Den går an - och är du sexton (i sinne eller bokstavligt talat) så kommer du ÄLSKA den :)MUSIKAL/KOMEDI
Fullständigt underbar film med bra musik och härliga skådespelarinsatser av bland annat Phieffer, Walken och John Travolta. När jag behöver en liten lyckokick så tar jag ner den här filmen och ser den. Den är fånig men hjärtvärmande och Travolta är faktiskt trovärdig som hemmafru.

Det här är en sådan film man blir glad av. På alla sätt och vis!

10 november 2008 - Gamla omdömen

Kategori: Film och media

SKRÄCK/MUSIKAL
Det var julafton när jag hörde att Burton skulle göra en ny film tillsammans med Depp och Bonham Carter. Och de gjorde stort nummer av samarbetet. Sweeny Todd är som en gotisk Moulin Rouge - utan bra musik, utan god dramaturgi och utan karismatiska skådespelare. Depp sitter och sjunger för sin kniv medan Bonham Carter ålar sig fram över golvet. Musiken är verkligen medioker. Tänk Phantomen på stora Operan - med bara Christine och greven. Ungefär. Jag såg 20 minuter av filmen innan jag lät dvd-spelaren spotta ut misstaget. Den får ett ingenting i betyg. Snacka om överskattad film!

OSANNOLIKA SKRÄCKKOMEDIER
Sexiga tjejer, våldsamma zombies, ett amputerat ben som blir livsfarligt och annat smått och gott. Tarantino och Rodrigueze är osannolika regissörer som skapar filmer som bara borde fungera i tanken. Och ändå! Briljant, roligt och snyggt. Detta är den andra filmen i serien Grindhouse med "Death Proof" som startpunkt. Oslagbart rolig!


10 november 2008 - Filmbetyg

Kategori: Film och media

Jag kommer i fortsättningen skriva om de filmer jag ser med kortfattade omdömen. Alla filmerna bedöms utifrån sin genre, vilket betyder att en film inom romantisk komedi kan få lika högt betyg som en dramatisk klassiker. Jag förbehåller mig rätten att hitta på de kategorier jag vill och placera filmer där de passar in väl. En grundligare genomgång kommer när jag får tid. Betygsystemet går från 1-5 med en speciell ikon för de bästa filmerna, som man bara inte får missa.

FANTASY/ROMANTIK
Romantisk fantasyfilm baserad på Neil Gaimans vackra bok "Stjärnfall". Bra skådespelare och vacker avkoppling.
JAPANSK SAMURAI FILM/ DRAMA
Japansk film om en grupp föräldralösa barn som uppfostras till lönnmördare. Otroligt snyggt filmat och trots att hälften av filmen består av slagsmål-scener, tappar den aldrig fart. Ett måste om du gillar japansk film - och annars också faktiskt.

OSANNOLIKA KOMEDIER
Skruvad dockteater som skulle få Kermit att volmera. Otrolige Peter Jackson gjorde faktiskt ännu bättre filmer före genombrottet med "Sagan om Ringen". Här visar han vad han kan skapa med liten budget och hemskt dålig - DÅLIG humor! :)
Observera - inget för småbarn eller kräsmagade kulturfjantar

10 november 2008 - Läskigt

Kategori: Vardagligheter

Kvart över åtta sitter jag i tandläkarstol och darrar medan världens vackraste tandläkare säger "det gör inte ont". Men det kommer göra skitont. För det gör det alltid. Så nu skryter jag i förväg för att peppa mig själv att ta mig dit. Igår var Dennis här, vi glodde på film. "Stardust", "Meeting the feebles" och en japansk film som jag glömt namnet på. Bra allihopa. Laid back. Men nu - allvar-smärta-dreggelkinder.

8 november 2008 - Domkyrkan i höstskrud

Kategori: Fotofrenesi

6 november 2008 - Det är så

Kategori: Poetik

Vidöppen ångest
jag vet att du tror
att av medömkan
du tror jag vill

få uppmärksamhet
medlidande
ömkan
tröst

tröst vill jag få
men aldrig har

ögon sett mig
Mig
utan att döma
utan att leta motiv

Men
jag
jag finns

6 november 2008 - Bra skräckfilmer

Kategori: Film och media

Osannolikt bra skräckfilm med Thomas Jane som också var med i "Dreamcatcher" där underbara Damian Lewis gör en paradroll. The Mist torde vara den otäckaste film jag någonsin sett. Det skrämmande ligger inte bara i de varelser som attackerar människorna i köpcentret - utan i människans natur - vad som sker med instängda människor som står inför döden och lätt hemfaller till djuriska instinkter. Det var en otroligt snygg film som trots monster var uppbyggd på ett genialiskt sätt. Dramaturgi mästerlig och skådespelarinsatserna mycket trovärdiga. Från början till slut fanns en nerv - som sällan finns i skräckfilmer.

SKRÄCKFILM

 (absoluta toppbetyget)


SKRÄCKFILM
Det är fest, plötsligt skakar ett jordskalv New York. Det måste vara en ny terroristattack. Vi följer ett sällskap ungdomar med skakig handkamera genom en sargad stad där allt handlar om överlevnad.
Cloverfield har en handling som ingen egentligen borde komma undan med. Monster, ungdomar och handkamera? Samtidigt är det en av de bästa skräckfilmer som jag sett! Jag satt som på nålar från början till slut. Det är inte monstren i sig som är läskiga utan hur snabbt civilisationen kracklerar. Filmen är en riktig höjdare och får högsta betyg i skräckgenren.

6 november 2008 - Saker att glädjas för

Kategori: Secondhandbarn

En bragd för mig kanske inte är detsamma som en bragd för dig. Och inte en bragd jämförelsevis för mig själv - för några månader sedan heller. Men ändock -


1.att jag tog mig iväg till Okki. Jag var där tills Freddi kom och sen åkte jag hem. Ångesten bultade - men ändå gjorde jag det - och just nu fattar jag inte hur jag ens klarade av att gå utanför dörren!
2. Min nya kameraväska har kommit och den är helt underbar. Väskan ingick i priset när jag köpte House och är ett kap. Jag använder den till vardags också. Det är den snyggaste ryggsäck jag ägt!
3. Alla Manas tröstande inlägg. Jag har saknat henne så mycket! Hon är så himla snäll och uppmuntrande.
4. Jag har hittat tillbaka till poesin. Orden jagar mig. Dom borde blivit nedskrivna för länge sedan - nu är de så många att jag inte riktigt hanterar dem. Men det är iallafall trevliga problem!
5. Igår när Hannes hämtade Max så frågade han om han fick LÅNA katten *ler*. Vårt lilla arragemang har verkligen varit givande på alla fronter. Jag är löjligt glad för vår dagiskatt. Och precis NU - så ringde Hannes på igen med randige Ragnar på armen. Fröjd

5 november 2008 - Saker att glädjas över

Kategori: Secondhandbarn

1. Ny nästan-tillskottet Max som håller oss i rörelse och anfaller allting som rör sig. Dessutom är han söt som socker.
2. Det faktum att mina hörselhjälpmedel fungerar så bra att jag kan höra min lärare prata nonsens när hans dator bråkar och han måste klicka bort popup-rutor hela tiden. Jag älskar att kunna höra folk prata för sig själva!
3. Sushi är förbannat gott (även om man måste slåss med katter för att få äta ifred)
4. Trots ångest i överflöd tvingade jag iväg mig själv till dagens lektion. Större delen av lektionen satt jag bara och tänkte på att skära mig själv. Men sen lossnade lite av knuten och jag kunde ta in lite av glädjen i att jag faktiskt vågade mig iväg.

5 november 2008 - En gång

Kategori: Poetik

var jag i mammas mage.
Vi var förenade för alltid
alltid tog slut och sen fanns bara ensamhet
det finns kärlek som är
och kärlek som borde vara
Men den enda man kan leva av är
den kärlek som lyssnar

5 november 2008 - Fylld av allt HELVETE

Kategori: Secondhandbarn

Idag känns det verkligen så. Just nu försöker jag bara överleva. Om en halvtimma kommer Freddi med bil, jag har föreläsning klockan ett idag. Om någon petar på mig kommer jag gråta. Jag är så överfylld med tårar och allting hotar svämma över. Varför läser dom det här? Njuter dom av att läsa om hur dåligt jag mår? "Det är enda kontakten vi får med dig - och ibland är det ju trevliga saker du skriver om!".

Jag spyr. Jag hatar. Låt mig vara ifred. Ni har tagit mormor och morfar ifrån mig. Räcker inte det. Ska saltet riktigt gnuggas in i såren för att ni ska vara nöjda? Ni vann. Stort! Jag känner mig som världens ynkligaste äckel. Om det var jag som var förälder skulle jag aldrig kunna läsa min dotters privata blogg - när hon bett mig att låta bli. Speciellt inte när det är jag som orsakat all smärta. Hur kan man läsa om sånt och utan empati ifrågasätta känslorna?

Jag brister, jag orkar inte mer. Jag ska ta åt mig skulden till att kontakten med morföräldrarna är bruten - tydligen för att brevet jag skrev till dem var tillspetsat. Men inget brev i helvete kan vara så tillspetsat att man väljer att bryta kontakten med sitt barnbarn. Jag skrev att det är höjden av hyckleri när två förnuftiga människor säger sig älska någon förbehållningslöst - men sätter upp ett ultimatum - säg att du var lycklig när du var liten, säg att din bror fått stå i skymundan av dig, säg att du krävt för mycket av dina föräldrar, säg att dina föräldrar är underbara och snälla och alltid behandlar dig med respekt och välvilja. SÄG SÄG SÄG. nej

nej jag säger inte.

Det är känsloutpressning. Om dom älskar mig, bara om jag förnekar den jag är, så älskar dom inte mig, utan någon slags föreställning om hur jag kunde ha varit. Jag älskar fortfarande mamma. På något jävla underligt sätt gör jag det. Men hon går för långt. Även den som älskar kan skada. Om man inte förstår det själv så får man lyssna på den som säger det. Men ingen vill lyssna på mig. Mormor och morfar i sin tur - om dom verkligen skulle läsa det här - borde ha förstått att ett ställningstagande i en sådan konflikt - enbart leder till ännu mer smärta.

Aldrig mer
aldrig
inget att skämmas över
står för varje ord
Gör
jag

4 november 2008 - En maximalt bra lösning

Kategori: Lyckligmapp

När våra grannar kom ner första gången och frågade om vi kunde ta hand om Billy och Max medan de var borta, blev vi glatt överraskade. Men det var kämpigt att lämna tillbaka Max för vi hade redan hunnit börja älska honom. Men Max får inte gå ut, till skillnad från Billy som sköter sig ute. En smart lösning tycktes då vara att vi skulle ha Max här några timmar då och då, så att han får leka av sig lite med andra katter. Nu kallas detta för "dagens" och vi får ha Max nästan varje dag. Utan vårt kattdagis blir plutten putt och raserar grannarnas lägenhet. Så vi är dagmatte och daghusse på riktigt nu. Och varje dag får jag borra in mig i Max underbara snällhet. Till och med Agador har fallit för den lilla och igår hittade vi dem, sovandes bredvid varandra. Tänk vilken praktisk lösning. Våra grannar behöver inte vara tacksamma för att vi tar hand om Max, och vi behöver inte vara tacksamma för att vi får ta hand om Max. Balans! 3 och en halv katt :)

4 november 2008 - The show must go on

Kategori: Secondhandbarn


Jag börjar tro att det är ett stort skämt. Kontakten bruten med mormor och morfar. Om jag ringer blir jag hänvisad till mamma. Mamma i sin tur vägrar diskutera per telefon (och på något annat sätt) och hänvisar tillbaka till morfar. Jag får stå mitt kast. För vad? För att jag inte bjöd dem på bröllopet? Har de inte med all tydlighet illustrerat varför det hade varit en dålig idé?

Envägs kommunikation där jag enbart blir mottagare och de bestämmer vad som ska diskuteras och vad som skall glömmas bort är vardagsmat . Efter veckor av ångest och sorg över mormor och morfars beslut bestämmer hon sig för att ladda mig med en omgångs "nicetalk".  Så idag fick jag ett paket med en "sömnbok" från Apoteket. Brevet instoppat i boken är skrivet i den allra vardagligaste ton - som om inget hade hänt. Men jag vet att om jag ringer för att prata - så kommer ingen svara - eller telefonen läggas på i örat på mig. That´s it. I den kontexten blir det jävla stort hyckleri att prata om villkorlös kärlek. Som en våldtäktsman som plåstrar om sitt offer efteråt - erbjuder en cigg och skjuts hem. Snällt - men fullständigt ovidkommande.

Ett möjligt möte hade varit ett brev där hon berättar för mig att hon pratat sina föräldrar till rätta - och ber om ursäkt för att hennes och min konflikt skulle komma att påverka vår relation. Men icke något sådant. Utan istället en bok om sömnproblem!

Tyvärr hade boken inget kapitel om hur man hanterar en situation när två anhöriga vänder en ryggen utan vidare förklaring. Inte heller fanns någon lösning på mardrömmarna som sliter i mig varje gång jag somnar. Jag läser hennes meningslösa rader "vi älskar dig över allting på jorden - vi önskar bara du hade förmågan att förstå det" och känner mig hånad. Är jag verkligen så korkad att jag inte förstår hur snälla de faktiskt är? Faktiskt? 

Så vitt jag vet bad min mamma aldrig mina morföräldrar att ta ställning. De gjorde det av egen vilja. Bara så där! Så villkorlöst älskar de min mamma att jag förpassas ut i kylan utan någon diskussion vid konflikt. Tänk om min mamma hade älskat mig på samma självklara sätt. Hon hade kunnat låta bli att blanda in sina föräldrar i konflikten - och om det absolut var omöjlgt - ändå hanterat deras frågor på ett annat sätt. Vad hon sagt (som jag inte känner till) har ändå varit av sådan art att de kompromisslöst väljer sida. Men hon kunde talat dem till rätta. Om hon verkligen älskade mig hade hon övertygat dem om det helt hjärtlösa i att bryta kontakten med mig.

Redan innan det här med mormor och morfar bad jag henne låta mig vara ifred. Hon gjorde mig illa. Men trots att hon har orsakat - och tillåtit att det skedda ske har hon fortfarande skam i kroppen att låtsas som om ingenting hänt.

ecce labia mea non eohibui

1 november 2008 - Shoah, döden och barnet

Kategori: Artestik


Igår gjorde jag den här lilla skulpturen föreställande Döden och barnet. I Birkenau kastades barn in i den öppna elden, när de var vid medvetande. Jag vill tro att Döden ömsint tog hand om barnen efteråt. Torkade tårarna och bar iväg barnet till en tryggare plats.

Copyright - Elinleticia Högabo

1 november 2008 - bild av mig

Kategori: Secondhandbarn