Smuleliten

31 oktober 2008 - Freddis frälsarkrans

Kategori: Fotofrenesi

30 oktober 2008 - Allhelgona inspiration

Kategori: Inspiration

29 oktober 2008 - Svansång

Kategori: FotofrenesiIdag när jag kom hem hittade jag en stor svan som låg och vilade vid busshållplatsen. Den verkade kry men lite ostadig. Jag försökte skrämma upp den för att se om den kunde röra sig. Jädrar vad den väste. Men den verkade mest desorienterad. Så jag gick hem och mailade miljöförvaltningen som har hand om djurskydd. Bara några timmar senare fick jag mail från ansvarige att de varit och hämtat svanen som troligen irrat sig in på någon annan svans revir - och blivit uppläxad och blåslagen. Imorgon släpper dom ut svanen i Östersjön. Skönt att veta att det finns folk i kommunen som agerar så snabbt när det gäller ett vilt djur. Ros till miljöförvaltningen och Lunds kommun!

29 oktober 2008 - Makabert pinsamt Guillou!

Kategori: Lettura

Appråpå att Stig Larsson rangas som en bättre deckarförfattare än Guillou har den senare attackerat Larssons författarskap och hävdat att all framgång beror på Larssons tragiska död. Oss emellan är det något av det osmakligaste jag hört! För även om det vore så (vilket det inte är - då Larssons böcker håller en helt annan klass än Guillous) så finns det ingen orsak att göra en sån här attack mot en författare som är död! Vad hoppas Herr Självgod uppnå med ett sådant ställningstagande? Egentligen?!!! Jag skäms faktiskt lite å Guillous vägnar.

29 oktober 2008 - Shy Siren, vintage smycken

Kategori: Inspiration


Otroligt vackra smycken hos Etsy.com försäljaren ShySiren. Jag kommer önska mig somliga i julklapp för jag blev djupt förälskad i dem. Speciellt dem med facetterat glas. Om du vill kika in hos säljaren så klickar du på bilden.

29 oktober 2008 - House visar framfötterna

Kategori: Fotofrenesi

28 oktober 2008 - Hoho from thequirkycorner

Kategori: Inspiration


Massor av vunderligt söta gugglor!! Hänga i granen eller till Haloween, det är ju mest en smaksak. Jag är såld så där ini helskotta thou....
klicka på bilden för att komma till den kreativa säljaren på ETSY.COM

28 oktober 2008 - Hur många fel kan du se?

Kategori: Poetik

Jag har ett kall att bli diakon. Jag vet att jag kommer bli en bra sådan. Men hur vet man om man kan införliva allting kyrkan står för - i sin tro. Jag vet att det borde vara så naturligt, men för mig är det knappast så. Jag stöter och blöter min tro. Jag vägrar tro blint på institutioner som jag vet har formats av människor. Följaktligen blir kyrkan för mig - i första hand inte något heligt - utan en väg för människor att mötas, respektera varandra och älska sin nästa.

Ändå är det inte mitt första intryck när jag kommer in i kyrkliga verksamheter. Där känner jag mig som en outsider - precis som många andra. Vi tror, men kanske inte på allting och kanske inte på samma sätt som man "ska". Bitvis införlivar jag en kristen tro i min värld - som oftast känns så cynisk att alla vackra ord studsar bort. Det går att införliva traditionen - men det tar lång tid, för jag vill inte göra det på ett sätt som känns fel för mig. Om jag ska tala med någon om himmelriket vill jag åtminstone vara öppen nog att ge människan jag pratar med - en möjlighet att själv hitta vägen. Hur ska det gå till om jag redan har en kyrklig konstruktion i medvetandet. Hur ska jag kunna rucka på fastslagna föreställningar - om jag inte öppnar mig för olika sätt att tro? Kyrkan av idag tillfredställer inte den moderna människan. Så enkelt är det. Därför försvinner kyrkobesökare undan för undan. Därför känns det som om kyrkan använder ett helt annat språk än vanliga människor. Jag tror att traditioner är viktiga, men när allt fler människor ser kyrkan som rigid och uppstyltad, blir budskapet om möten lite tamt.

Jag menar inte att kyrkan ska anpassa sig rakt av efter rådande samhälle. Så skedde under nazismen där den tyska kyrkan sökte formge sin tro efter de nazistiska rådande strukturerna. Kyrkan ska inte vara tidsbunden, utan fortsätta sända sitt budskap till folk. Men jag tror att man kan fånga upp människor på ett annat sätt än det vi idag känner. Mellan konfirmation och stora händelser som giftemål eller dop finns ett stort glapp. Ett glapp som kyrkan inte helt lyckas fylla upp. För mig ska kyrkan, och tro praktiseras, ifrågasättas och ständigt förändras. Människor måste våga gå in i andligheten utan krav på hur andligheten ska se ut. Etappvis kan den troende komma fram till sin personliga relation med Gud - och därmed också hur leva i Jesu efterföljd. För mig kan detta gestalta sig väldigt olika. Jag tror att det finns lika många vägar till Gud, som det finns människor.

Tvivlen finns dock hela tiden närvarande. För tänk om jag inte passar i kyrkan? Tänk om mina visioner är för vidlyftiga och att mitt framtida jobb kommer bli en ständig kamp? De föreställningarna skrämmer mig. För om jag känner att jag måste redovisa och försvara min tro inför människor i kyrkan - hur kommer min inställning bli till de människor jag möter? Kan jag möta de tvivlande med säkerhet? Med den auktoritet som behövs för att övertyga, bekräfta och få människor att känna sig som en del av kyrkan, älskade?

28 oktober 2008 - Mer Noa Noa-xmas inspiration

Kategori: Inspiration


Det är inte helt enkelt att hitta Noa Noa såvida man inte bor i någon stad med en butik. På tradera och Ebay är det mestadels Noa Noa-vintage som säljs ut. Nu har jag dock hittat en sida på Ebay som säljer ut delar av julkollektionen anno 2008 till samma pris som butikerna. Du klickar på bilden för att komma till säljaren. Själv sparar jag på såna här säljare för när man inte hittar ett plagg man gärna vill ha - är det inte otänkbart att sådana säljare kan fixa och trixa fram det :). Allt går om man har lite mojo. Nu önskar jag mig mer pengar än mojo dock. För herregud vad jag älskar de här accessoarerna!

28 oktober 2008 - Dagens outfit

Kategori: Min garderob

Långarmad grön farfarströja från...ni vet vilket märke
Gdansk väst från Noas julkollektion för tre år sedan
Lång sidenklänning, nyförvärv från Tradera med söta pärlor fram
Dagens bok är: Flykten från Sobibor
.

27 oktober 2008 - Hem-lisar

Kategori: Inspiration

Tillökning på kamerafronten. Skriver mer när jag provat den! Vad mer är, lite inspiration till hus och hem. Sarah Kaye representerar flertalet stilar och man fastnar lätt för de många fotografer som visar upp sina alster på hennes sida. Klicka på bilden för att gå in och kolla!

26 oktober 2008 - Vem vågar tro på ett barn

Kategori: Likvidation

Det är år 1994. Noshörningen Nelson skapar stora rubriker, Sverige drabbas av en stor tragedi när färjan Estonia går till botten. Detta år börjar också fallet med "Södertäljeflickan" uppmärksammas. Det gäller alltså en helt ung flicka som växt upp med sina (vid första anblick) normala föräldrar och sin syster. Mamman och syskonen rymmer hemifrån efter att fadern hotat att ha ihjäl deras älskade hund. Flickans tämligen milda anklagelser mot sina föräldrar (i första hand sin far) blir allt mer detaljrika och konkreta.  Till sist berättar hon det otänkbara. Det otänkbara är en far som utnyttjat sin dotter och bjudit ut henne till andra med samma vandel som honom själv. De verkliga problemen uppstår när flickan berättar mer om vad hon upplevt. Hon hävdar att hennes far utnyttjat henne som en sexuell handelsvara. Andra män och kvinnor har sexuellt förgripit sig på henne. Kontexten skall tillfälligtvis ha varit satanistisk. Flickan vallas runt av polisen till olika ställen i Stockholm och pekar otvetydligt ut flera sexklubbar där det påstådda brottet ägt rum. Hon kan även beskriva somliga av de inblandade till utseende och pekar vid poliskonfrontation ut män som varit inblandade i likartade affärer. Men polisens tro på flickan sviktar. Enligt Allmo (författaren och flickans fostermor) väljer en ledande poliskommisarie att tidigt (utan att ens träffat flickan) gå ut i tidningarna och förklara att han betvivlar flickans trovärdighet. Vidare ifrågasätter en socialassistent  det tillfälliga fosterhemmet och gör allt för att flickorna ska återvända till sin familj - trots incestmisstankar.

Flickans röriga uppväxt och ömhetstörstande beteende bekräftar för vissa hennes historia. Andra ifrågasätter om det är rimligt att lita på ett barn som mår dåligt psykiskt. Fallet blir ett fall där olika fanatiska grupperingar står mot varandra och i princip använder offret som slagträ. Somliga anser att fallet påvisar förfallet i svensk rättshistoria. De hävdar knivhugg i ryggen på alla de män som oskyldigt anklagats för incest av barn, under ledning av manshatande feminister. Andra hävdar i sin tur att allt flickan berättar om, måste vara påhitt - eftersom somliga element inte kan bevisas. 

Jag var fjorton när "Södertälje"- fallet kablades ut i media. Stora rubriker skrek om satanister och styckade bebisar. Man hävdade att flickans anklagelser gällde en större och organiserad grupp pederaster som våldsfört sig på små barn - och även dödat dem. Tidningarna spetsade till historien så att "Södertäljeflickan" kom att jämföras med de barn som pekade ut häxor under medeltiden. Man ifrågasatte hennes förnuft, hennes motiv och man valde att utmåla henne som förövare snarare än offer. Det var hon som skulle bevisa att hennes anklagelser var sanna - inte tvärtom. Det var tämligen höga krav på ett barn som troligtvis hade blivit utsatt för sexuella övergrepp sedan hon var liten. Hennes dåvarande fosterförälder försökte skydda henne, men privata anteckningar som  Allmo gjort under de dagar av sorg när flickans alla minnen bröt fram, läckte från polisen till media.

Det var en tacksam historia att utgjuta sig över. Om det flickan sa, verkligen  var sant - skulle vårt system vara ofantligt bräckligt och den eventualiteten var knappast lockande. Då var det mer lockande att flickans beteende och det stöd hon fått skulle utgöra en förklaring på alla vårt samhälles jävligheter. Ett slappt system kan man skärpa till, medan ett ruinerat system skapar maktlöshet. Då var det betydligt enklare att göra flickan till syndabock och försöka förhindra att likartade situationer uppstod och att andra barn slulle ljuga blott för att få uppmärksamhet.

Det är Birgitta Allmo, flickans fostermor som berättar den här historien. Hon betonar att hon är partisk, men att hennes uppsåt är att visa hur medias skepticism påverkar ett offer. Deta gör hon genomgående trovärdigt och belysande. 

Sammantaget kan man alltså säga att denna berättelse är en berättelse om "den andra våldtäkten". Det vill säga, om hur offret inför rätta blir den person som skall granskas och försvara sina upplevelser, medan den faktiska förövaren besparas att göra detsamma.

Mediacirkusen fortgår utan att någon helt reflekterar över hur flickan påverkas. De flesta är ense om att hon har upplevt större delar av det hon berättar om - men ÄNDÅ behandlar man allting som tveksamheter. Flickan tvingas vittna i sju rättegångar och så gott som dagligen konfronteras hon med folk som anser att hon ljuger eller missuppfattat situationerna. Birgitta Allmo har på ett mycket realistiskt sätt åskådliggjort hur en människa splittras när hon inte får sina känslor bekräftade utan ständigt blir ifrågasatt. Hon illustrerar det hon berättar om med tydliga exempel på hur lätt omständigheter förändras genom den skriftliga byråkratiprocessen. Följaktligen går att läsa om hur Ninos (flickans far) säger till barn och fru att han ska "slakta hunden", vilket blir omformulerat i socialpappren till att han ska "döda hunden" för att slutligen - dyka upp i rättegångspappren i den tämligen mindre affekterade omskrivningen "att han skulle låta avliva hunden".  Man kan se hur skruvat ett uttalande kan bli beroende på de motiv som skriftställaren har.
Allmos viktigaste frågeställning (som genomsyrar hela boken) är  "vad (som) gör det osannolika sannolikt och vad (som)gör det sannolika osannolikt". Det är en frågeställning som jag finner ytterst intressant. Mina tankar söker sig naturligt till den minnesforskning som jag ramlat in på, helt nyligen. Enligt denna är minnet komplext konstruerat. Ett minne är en subjektiv tolkning av det som skett och fördjupning av ett minne är en slags rekonstruering av det skedda. Samtidigt ska man inte underskatta det narrativa minnet, men det måste också kompletteras och backas upp med mer konkreta dokument. Exempelvis som i detta fallet - läkarintyg på flickans dåliga hälsa, undermåliga hygien och psykiska välmående under många år. Andra faktiska element kan vara vittneskonfronteringar och andras vittensmål. 

Sammanfattningsvis lär denna boken läsaren om hur viktigt det är att ta en anklagelse om övergrepp på allvar. Visserligen kan den vuxne förlora förtroende från omgivningen när han/hon blir anklagad för dylikt, men när ett barn inte tas på allvar och inte blir lyssnad till kan det bli skadat i grunden, det är en andra våldtäkt och kan rasera en människa. Man kan också ifrågasätta hur mycket media egentligen ska spekulera för att sälja lösnummer. Media måste också ta ansvar för det som skrivs och hur det kan påverka omgivning och offer. Det måste här finnas ett konsekvenstänkande och jag tycker att Allmo belyser denna fråga på ett bra och sakligt sätt.


Denna bok är en litterär tegelsten. Den är massiv och gör känslomässigt ont att läsa. Jag tror att orsaken till varför man på olika sätt försökt förminska det "Södertäljeflickan" vittnade om, är oförmågan att hantera det hon sagt. Flickan blottlägger en mörk sida av samhället som visar på socialens oförmåga, BUP:s inkompetens och medias obefintliga etik. Jag rekommenderar varmt denna bok till alla som sysslar med omsorgsfrågor och pedagogik. Det primära är inte att du måste tro på ALLT som sägs - men om något av det som sagts är sant - då är en vägran att lyssna bara arrogant och i förlängningen destruktivt. 

"Vem vågar tro på ett barn" får en stark fyra i betyg.

25 oktober 2008 - Drömprinsen?

Kategori: Lyckligmapp

Jag har precis budat hem den här bedårande smyckesasken. Dock ska jag vara stilig och använda min till tabletter. Läckert!

25 oktober 2008 - Korkat

Kategori: Fotofrenesi

Idag har jag lyckats krympa Freddis favorittröja. Den är såpass ovanlig att jag inte hittar den vare sig på Ebay eller Tradera. Så jag skäms. Freddi verkar dock vara mindre sur på mig - än vad jag är, han är snäll min kille.

För ett par timmar sen ringde det på dörren och det var Hannes med Max. Max behöver leka av sig - och det gör han bra här hos oss. Men just nu ligger han och spanar på Agador. Jag får en ruskig känsla av att Agador i Max ögon, bara är någon form av offer. Mycket älskvärt. Jag budade hem tre inbundna böcker från Tradera idag:

Öde av Christine Falkenland
Efter våldtäkten av Alice Sebold och
Den siste juden av Yoram Kaniuk

Jag har halkat efter på Lettura de senaste veckorna, men hoppas ta itu med det inom kort. "Boktjuven" som jag pratat om flera gånger, är dock samma sorts bok som "Extremly loud", den behöver läsas om igen, innan jag kan ge ett rättvist omdöme. Men annars ska jag skriva recension på "Vem vågar tro på ett barn", samt den fantastiska romanen "Själens begär" av Falkenland som jag läste ut igår.

24 oktober 2008 - Tråkigt men ambitiöst utan Freddi

Kategori: Vardagligheter

Livet är rätt trist när Freddi jobbar dubbelpass för att vi ska ha råd med resan i november. Jag har städat, tvättat, vikt tvätt och varit på banken. Det blir en uppgradering för Precious. Det känns som en bra investering. Idag droppade det in ungefär 1500 kr på tradera-kontot och det ligger fortfarande många godbitar ute (klicka på bilden för att komma till mina auktioner). Det är alltså en Canon Digital EOS 1000D m/18-55mm som jag tänker lägga vantarna på, och inom kort för att kunna ha den under Polen-resan.

Idag har jag också kostat på mig en pyamas från Xmas-kollektionen på Noa Noa. Den är av flanell och grymt mysig att sitta och läsa i. Så jag ska fortsätta med det nu. Läsa alltså. Jag har en Falkenland på gång och sen måste jag fortsätta plugga NT.

24 oktober 2008 - Kommunikationshaveri

Kategori: Secondhandbarn

Del två i "nu ger jag fan i silkesvantarna"-följetongen.

Jag minns i början av min och Elinleticias relation. Jag hade en föreställning om att konflikter grundar sig i missförstånd och att människor egentligen vill förstå varandra - men att det blir bara lite tokigt ibland. Och jag tänkte mig själv som en kommunikativ person som skulle kunna komma in fixa allting till rätta.
Jag var en satans jubelåsna då.

 Idag känns de tankegångarna så naiva, självgoda och rent ut sagt arroganta. Jag minns inte exakt när jag började inse att det inte gick att kommunicera med Elinleticias föräldrar. Jag tror det var när jag märkte att de inte lyssnade.

Alls.

Över huvud taget.
I en argumentation är kompromissen nödvändig. Från båda håll. Men här handlade det om "their way or the highway". Det fanns ingen prutmån. De kunde inte ha fel. Och om man tillräckligt hårt hävdade att: jo, det kunde dom - då åkte telefonluren på. Jag vet inte hur många telefonlurar jag fått i örat i mina samtal med denna familj. (Far, mor, morfar och mormor - alla har de minst en gång slängt en telefonlur i mitt öra när mina frågor blivit för intensiva och min acceptans att lyssna på skitsnack minskat).

Ett undantag som bekräftar regeln (och som ett år senare visade sig inte alls vara ett undantag utan postumt precis som vanligt) var ett telefonsamtal med Elinleticias pappa. Diskussionen handlade - som vanligt - om teckenspråk (jag vill minnas att Elinleticia skrivit här på sin blogg hur jobbigt det hade varit och de hade skickat henne ett mail med andemeningen att: Det var inte alls jobbigt, du hade det bra och vi förstår inte varför du inte bara kan vara glad och glömma allt det här".) Som under de flesta telefonsamtalen mellan Elinleticia och hennes föräldrar så agerade jag tolk. Dvs. Elinleticia pratade i luren emedan jag lyssnade och teckentolkade det som sas.
Elinleticia ville ha ett uns erkännande om att hennes pappa kunde ha lärt sig teckenspråk bättre, att han kunde gjort på ett annorlunda sätt men att han prioriterade bort det. Elinleticia var upprörd och bad och bönade om ett svar, ett erkännande. Hennes pappa vägrade eller låtsades att han inte förstod eller att han missförstod. Klockan var halv elva på kvällen och han satt på jobbet - som han oftast gör - och var mer intresserad av att återgå till detta jobb än att tala med sin besvärliga, upprörda dotter. Så när hon blev för upprörd ville han avsluta samtalet. Han tyckte inte det gick att diskutera med henne.
Då gick jag in och bad honom fortsätta lyssna. Jag hade ju följt samtalet och bad och manade nu till att han skulle stanna kvar i luren och prata. Att inte koppla samman upprördhet med frånvaro av logik. Att han skulle lyssna på vad hon sa och inte hur hon sa det. Det lyckades. Han stannade kvar och lyssnade. (Enda gången det  lyckats dock.)
Och ännu märkligare var att han till slut erkände att han kunde ha gjort mer för att lära sig teckenspråk.
Elinleticia sken upp. Ett lättat leende spred sig i hennes ansikte och hon sa rörd "tack" till sin pappa. Han verkade förvånad och sa: "Var det bara det? Var det bara det du ville ha?", "Ja", sa Elinleticia.
Sedan avslutades samtalet.


Under en lång tid efter det var relationen tämligen god mellan dem. Hon kunde ringa upp och fråga hur livet var och vad han gjort på sina resor. Han skickade vykort från dessa och ibland någon present. Vi flyttade upp honom från status: omöjlig att kommunicera och ha att göra med, till: tämligen möjlig att kommunicera och ha att göra med.
Detta tillstånd höll i sig i nästan ett år tills en ny situation dök upp. Ett nytt telefonsamtal under liknande omständigheter som det förra (som ett svar på något utfall de gjort. Ett mejl. Ett brev. Där de ifrågasätter Elinleticias minnen eller känslor).
Elinleticia var upprörd och hennes pappa vägrade gå med på att de gjort något fel i hennes barndom och att de inte hade kunnat göra mer för att lära sig teckenspråk. Både hon och jag försökte få honom att minnas samtalet ett år tidigare där han sagt precis motsatsen. Men det samtalet existerade inte längre.
"Ja, inte vet jag. Man kan inte minnas alla konstiga samtal", sa han. Sedan var ett år av hopp och tro på en förändring borta som i ett trollslag. Frågan jag ställer mig nu är: var på vägen gled hela erkännandet tillbaks in i förnekelse? Var det efter ett halvår? En månad? Eller var det sekunden efter luren lagts på? Eller var det ens ett erkännande på riktigt? Kanske var det bara ett sätt att få slut på samtalet så han kunde återgå till jobbet.

"Alla konstiga samtal..." Ja, det har blivit några stycken genom åren. Samtal där vi ringt upp för att bemöta någon kritik eller attack. Jag har fått en ovanligt stor delaktighet i dessa samtal då jag agerat tolk eller helt drivit dom själv. I det första fallet givetvis för att Elinleticia är döv och inte kan prata i telefon. (Även efter operationen är det med allra största svårighet hon kan föra ett telefonsamtal. Hon har lyckats ett par gånger, men bara under kort tid - i samtal av vardaglig karaktär - och med mycket stor ansträngning. Hennes familj har dock - sin vana troget - tagit för givet att "kan hon så ska hon", och krävt att jag inte ska tolka för "hon kan ju nu". Så mycket lättare att få rätt i gräl och trycka ner sin motståndare om denne lägger 90% av sin energi på att över huvud taget höra vad som sägs.)
Det senare - att jag drivit samtalen - har varit när Elinleticia stångat sig halvt medvetslös på föräldrarnas vridna logik och oresonliga resonemang. Då har jag försökt.
Fram till för ett par år sedan försökte jag resonera. Jag lyssnade på vad de sa och jag försökte ta in det och utgå från det. För det är så man förväntas kunna göra. Och alltid när samtalet var slut, insåg jag steg för steg att vi inte alls pratat om det jag ville prata om. De frågor jag ställt hade inte fått några svar och de argument jag tänkt ut hade inte fått sägas.
När jag väl började bli mer aktsam och kritisk - ja, det var då telefonlurarna började regna ner i klykan .
Nåväl. Ibland tar det längre tid innan luren åker på. Den sista rundan har det varit ovanligt kort tid. Rekordet var nog senaste gången (då jag ringde upp för att ifrågasätta att de i ett mejl skrivit att de älskade Elinleticia över allt annat på jorden - efter att de nyligen lättat på hjärtat inför hennes mormor och morfar på ett sådant sätt att dessa sa upp bekantskapen med henne) när klicket kom någon gång under tiden jag sa meningen: "Förstår ni inte att det är ett jävla hån att säga att ni älskar Elinleticia över allt annat på jorden under de här omständigheterna. Fattar ni hur dåligt hon mår just nu." Vad kan det ha tagit? 10 sekunder. Plus 15 sekunder inledning. Max 25 sekunder.

Andra gånger har de varit mer angelägna och då har samtalen varat längre. Som gången när de ville övertala Elinleticia om att inte skriva i sin blogg om... ja, det mesta. Och framförallt allt saker som hade med dem att göra (även om inga namn nämns - eller ens skrivs anonymt).
En annan gång var när vi ifrågasatte deras order om att inte bjuda deras grannar på vårt bröllop. Vi ville veta varför, men det hade vi inte med att göra. Detta var i sanning ett intressant och svårgenomförbart samtal. Jag försökte föra det med Elinleticias pappa, men hade en känsla av att jag egentligen hade det med hennes mamma.
När jag ringde upp och frågade varför vi inte fick bjuda deras grannar var Elinleticias pappa nämligen på väg att berätta varför. Men han avbröts av mamman som började skrika i bakgrunden. "Det har dom inte med att göra! Berätta inte det!" Först hörde jag en lågmäld diskussion där Elinleticias pappa heller inte förstod varför de inte kunde berätta. Men mamman var arg. Så in i glödhettan arg att hennes pappa till slut förstod att hon hade rätt. Sedan stod de gemensamt och höll fanan högt för vad som var rätt och riktigt. Vi hade inte med att göra varför vi inte fick veta varför vi inte fick bjuda dom och vi var faktiskt ganska omogna och barnsliga som ville veta det.
Vi framhärdade och frågade vidare. Allt ackompanjerat av mammans gastande i bakgrunden. Vid flera olika tillfällen fick vi be hennes pappa att be sin fru gå ut ur rummet då jag inte kunde höra vad han sa. Han bad henne vara tyst och även att gå ut. Hon gjorde detta efter protester men kom sedan tillbaks och fortsatte. Med repliker som: "De har inte med detta att göra!", "De ska inte lägga sig i detta." och (angående grannfrun som vi inte fick bjuda) "Hon är en jävla bitch".
Vi kom inte fram till något den gången. Inte annat än att de meddelade att om vi tänkte bjuda deras grannar var det inte intresserade av att hjälpa till med bröllopet.
Vi hade gått med på att inte bjuda, om vi bara fick veta varför. Det kändes rimligt och rättvist tyckte vi. Men nej. Ingen kompromiss. De skulle inte bjudas och vi skulle inte få veta varför.
Resultatet blev i stället att vi arrangerade bröllopet med hjälp av vänner, lät bli att bjuda Elinleticias föräldrar men bjöd deras grannar.


Alla konstiga samtal... Jag minns även frånvaron av alla samtal. På min mobiltelefons ringda-samtal-lista kommer en rad upp för varje gång man ringt ett nummer oavsett om den man ringer till svarat eller ej. Otaliga gånger var det då Elinleticias föräldrars nummer fyllde sida upp och sida ner när vi gjort upprepade försök att komma fram på någon av deras telefoner. Som vanligt hade de skickat ett mejl eller brev och ifrågasatt: "Du mådde inte alls dåligt. Du behövde inte teckenspråk. Det där har du hittat på. Det där har du missförstått. Du kände inte alls så." Sedan när vi ville ringa upp och diskutera det var telefonerna döda. Vid ett par tillfällen fick vi ringa om och om igen under en hel vecka innan vi till slut fick tag på dem. Detta gällde i första hand hennes mamma. Som antingen jobbade (hälsade hennes man), pratade med andra i telefon, skulle gå och lägga sig tidigt (hälsade hennes man) eller helt enkelt inte svarade.
Detta emedan Elinleticia hade sådan ångest, i väntan på att få prata, att hon höll på att gå i sönder.
Enligt en beprövad modell så släpptes en bomb på Elinleticia där hennes person, känslor och existens förnekades - Elinleticia behövde prata för att försöka övertyga, poängtera, bli lyssnad på - och då kommer tystnaden.
Och luren ligger på.
Så min bild av människors vilja att kommunicera - och kommunikation över huvud taget - har ändrats en del de senaste åren.

Om kommunikation på Wikipedia:
"Ordet kommunikation kan härledas från latinets communicare som betyder dela, meddela, förena, göra gemensamt."Inget mer att tillägga.

Just nu.
För fortsättning följer...

//Freddi

23 oktober 2008 - Julskönt hos Noa Noa

Kategori: Mode och skönhet


I år är Noa Noas julkollektion vackrare än någonsin. Jag blir kär i allting jag ser. Det är art noveau-stil med lite rockigare inslag av goth. Titta på båda barn och vuxen kollektionen! Det är underbar inspiration!

23 oktober 2008 - Tassebo

Kategori: Fotofrenesi

Den här gången står Freddi bakom kameran och fotar mina och Max tassar.

22 oktober 2008 - Otrohet

Kategori: FotofrenesiJag dregglar! Om jag skulle sälja min precious skulle jag få kanske 1500-2000 kr (kanske mer) och isåfall blir mellanskillnaden runt 3000 kr. Det skulle jag kunna få ihop om jag säljer ännu mer kläder och offrar några av mina ögonstenar i garderoben. Jag vet ännu inte om det är värt det. Men jag funderar....:)

21 oktober 2008 - Brudens plåtande

Kategori: Fotofrenesi

Jag råder ingen brud att fotografera på sitt eget bröllop, inte egentligen. Men jag tycker allt blir så mycket roligare bakom kameralinsen. Det bästa med vårt bröllop var att det inte förekom något poserande alls! Inga "ta ett kort på mig och bruden" och konstlade leenden - inte ett enda! Alla bilder, inklusive de som gästerna tog, och den professionella fotografen Mikael Jansson - är ögonblicksbilder. Följaktligen tycker både brudgum och jag att vi ser störtfåniga ut på alla bilder. Störtfåniga - men väldigt lyckliga. Vi kommer lägga upp fler bilder när vi sammanställt dem. Men nu tänkte jag visa mina egna bilder som jag fotade själv under kvällen.


 

21 oktober 2008 - Terminsbekymmer

Kategori: Vardagligheter

Det är superdyrt att gå och simma. Sextio spänn och det finns inte ens studentrabatt. Samtidigt så känns det som enda motionen jag får nuförtiden. Och då är det så klart värt pengarna. Igår var jag själv på badet och nu är Freddi och hämtar bilen så vi kan åka tillsammans idag.

Svenska kyrkans grundkurs på Vihlan går inte på vårterminen, informationen kändes först som ett bakslag. Sen insåg jag att det var rätt bra. För den här terminen läser jag 50 % (även om jag ska försöka ta en gammal tenta i NT innan terminslutet)  - och isåfall får jag behörighet till en viktig bibelkurs som går i vår. 

De senaste veckorna har varit otroligt jobbiga. Jag börjar acceptera att all smärta inte är kroppslig utan är direkta depressionssymptom. Mot sånt finns det inget vaccin - och inget penicillin. Jag får försöka hålla mig flytande (bokstavligt och bildligt talat) och inte överskrida mina gränser. I hemläxa av min terapeut står god sömn (gå upp på morgonen även om jag inte har skola) och gå och lägga mig i tid, god mathållning (lätt som en plätt), inget socker (otänkbart i dagens läge - utan socker känns det som om jag färsvommer). Sen det allra svåraste - att gå ut en stund varje dag. Så svårt att det stundtals känns omöjligt. Regnet piskar och vintern klär av hösten naken. Jag orkar inte, jag vill inte, jag fryser. Det är en kamp som när jag lyckas - känns otroligt bra. Jag har varit här förut. Depressioner är fruktansvärda och ibland känns det omöjligt att överhuvudtaget tänka "imorgon" när allt är nattsvart. Men denna gång vet jag definitivt vad det beror på. Ingen annan kommer ta hänsyn till mig och ta hand om mig - så då får jag göra det själv, eller åtminstone försöka.  

20 oktober 2008 - Max & Freddi

Kategori: Lyckligmapp

20 oktober 2008 - Ikaros

Kategori: Secondhandbarn

När jag tänker tillbaka på min barndom
ser jag skräckbilder tydligast av allt
alla gånger dom skrämde eller slog mej
är dom minnen som hårdast sitter fast
för som barn tar man kärleken for given,
allting annat är mot ens natur
i den stund man tar steget ut mot livet
är man bara ett tillgivet djur.

Men så står snart de vuxna där och pekar
ut den riktning dom tycker man ska ta
alla drömmar dom själva har förvägrats
vill dom förverkliga genom sina barn
är man lydig belönas man och hyllas
revolterar man mister man allt
ingen älskar ett barn som inte lyckas,
ingen älskar ett barn som är starkt.

Men vem besitter förmågan att veta
vad som ryms i en ny individ
och vem kan säj' till nån annan hur lyckan ser ut
vem kan säj´ vad nån annan vill bli.

Låt dina blommor slå rot där det jordmån,
låt dina växter få leva där dom trivs
lås inte in dina plantor i ett drivhus,
låt dom få slippa ett onaturligt liv
låt den du älskar få pröva sina vingar
en dag så flyger den älskade rätt
vill du bli respekterad av din avbild
får du visa din avbild respekt


Björn Afzelius

(Första bilden på mig. I adoptivpappren står det att jag var en mycket älskad babyflicka. Älskad av någon, trots allt!)

19 oktober 2008 - Mitt i stora sorgen

Kategori: Secondhandbarn

Måste man ändå hitta något att vara tacksam för. Min mamma slog till på hårdast tänkbara sätt. Om hon så suttit och funderat i åratal, så kunde hon inte hittat på något som skulle sårat mig mer än att förstöra relationen mellan mig och mormor och morfar. Det var snillrikt, grymt och ett slag under bältet. Jag borde kanske vant mig vid det, men någonstans - innerst inne, så har nog alla en föreställning om att föräldrar vill sitt barn väl. De illusionerna har jag olyckligtvis fått göra mig av med. Eller åtminstone - föreställningen om att Hon älskade mig, på riktigt. För om man verkligen älskar någon - då gör man inte så här. Man nuddar inte ens vid tanken.

Men tacksamma saker. Rum att vila i lite grann. Katter att lukta på, kramar att utdela och trots allt - mitt i sorgen, glädjen i att:

1. Dennis tar med mig på motorcykeln till Söderåsen. Vi åker mellan träd som brinner i topparna och mark som doftar av rökaktig sälta. Ångesten hängde med ett tag, men efter några skarpa svängar lämnade vi den efter oss. Ömkliga ångest.
2. Max kryper tätt intill och borrar sin skära torra nos in vid mitt öra. Han buffar och puffar och lägger sig till sist som en boa runt mina axlar. Sen somnar han och drömmer om något spännande, så att morrhåren guppar av förtjusning.
3. I Staffanstorp finns Lill, Rolf, Johan, Malin och min älskade bästis Mille. Lill sa förra veckan, att mina barn aldrig kommer växa upp utan morföräldrar. Utgår man från släktband är Lill lika mycket min mamma som Hon är. Men Lill har visat mig så otroligt mycket mer nyanserad kärlek! Hon och hennes familj har visat hur en familj ska vara!

Och sen allt annat man kan längta och vara lycklig över. Det finns en hel del saker och många stöttande människor. Mitt i allt det onda som jag skriver om, så får de balansera så JAG inte blir alldeles nattsvart.

19 oktober 2008 - Nåväl, dags att skita i silkesvantarna

Kategori: Secondhandbarn

Våren 2006
Jag och Elinleticia var och hälsade på hos hennes föräldrar. Det tog inte lång tid innan jag den kvällen fick en roll som det var absurt att jag skulle ha. Jag hade börjat lära mig teckenspråk bara några månader tidigare. Ett halvår tidigare kunde jag ingenting alls och fyra månader tidigare kunde jag nästan bara handalfabetet. Det jag kunde hade jag lärt mig av Elinleticia för att få kommunikationen oss imellan att fungera skapligt.
Och nu agerade jag tolk.
Och det var inte i första hand att de var dåliga på teckenspråk (vilket de var), det var att de inte använde det de kunde. De pratade hela tiden med varandra och jag hade fullt upp med att översätta så att Elinleticia hjälpligt hängde med i samtalen. Vilket förpassade mig till rollen av tolk och inte som delaktig i samtalet. Så det var antingen jag eller Elinleticia som fick vara med och prata.
Vid det tillfället var jag så stolt över att jag hade lärt mig så snabbt och mycket att jag kunde fylla den rollen - att jag gladeligen accepterade och stod tillbaka (så att dom slapp) så jag inte reflekterade just då över hur sjukt det var.
Idag gör det mig bara arg. För det är så det har varit för Elinleticia . Vad hände när jag gick ur rummet? Började de anstränga sig och teckna. Nejdå. För det var jobbigt. Och jag förstår att det är jobbigt att föra ett samtal som låter som följande påhittade (men mycket typiska) exempel. "Jag tycker hm... vänta... (bokstaverar långsamt med handalfabet) J-A-G-T-I.... C-K-E-R att du kan avläsa... eh... (cirkelrörelse med pekfinger runt munnen) AVLÄSA."
Nej, när jag gick ut då satt de och pratade utan att teckna alls.

När jag i efterhand försöker tänka mig hur det borde ha varit. Om man tänker på situationen som icke-sjuk. Icke-vriden. Dvs. hur det skulle sett ut i en familj där den döva personen är älskad på ett sådant sätt att det är självklart att den personen ska vara delaktig i det som händer i familjen. (Och då har familjen givetvis lärt sig teckenspråk.)
Det som borde ha hänt var att jag mötte en familj med vilken jag blev lite utanför. Att de gång om annan glömde att prata för att de tecknade hela tiden. Och de skulle ha bett om ursäkt och känt att de var oförskämda och börjat påminna varandra om att de ska prata samtidigt som de tecknar - för att de har någon närvarande som inte är så bra på teckenspråk. Och de skulle börjat lära mig nya tecken efterhand som de dyker upp i samtalen. Och jag skulle beklagat mig om hur svårt det verkade och de skulle sagt att det bara är i början, det löser sig med tiden. Och det skulle känts bra att höra. För de hade alla lärt sig teckenspråk - och kunde de så kan jag.

Om en dotter i en familj blir hörselskadad vid 5 års ålder och succesivt blir mer och mer hörselskadad fram till hon vid 15 år är helt döv, då är det pinsamt att de inte kan teckenspråk så bra att en diskussion kan föras hyfsat naturligt. Och när en pojkvän som bara lärt sig teckenspråk några få månader går in och tolkar då borde de skämmas.
Men det har jag lärt mig om Elinleticias föräldrar, de anser sig inte behöva skämmas - för något. Oavsett hur de handlar och vad de gör, så är det per definition rätt och därefter konstrueras motivationen till varför det är rätt.


//Freddi

Fortsättning följer...

18 oktober 2008 - Skuggbarn

Kategori: Secondhandbarn

Idag var första gången hos ny terapeut. Det kommer gå bra. Vid tjugo tillfällen ska vi ses och prata. Det spöregnade i mig innan vi gav oss av. Hjärtat brast när Freddi berättade att han hade ringt och att de håller fast vid att vägra ha kontakt med. Om mamma verkligen älskar mig så skulle hon vilja att jag mår bra. Att kontakta mormor och morfar och berätta om vår konflikt tvingade dem oundvikligen att välja sida. Jag vet inte om det var en konsekvens som hon räknade med, men hon lät det hända. Om det verkligen är sant att hon älskar mig, skulle hon inte utsatt mig (eller mina morföräldrar) för den här situationen. Det var inte nödvändigt. De kunde funnits där både som hennes föräldrar - och som mina morföräldrar. Jag känner enorm uppgivenhet inför insikten att mormor & morfar valde sida utan att ens prata med mig. Så lätt! Så utan någon tveksamhet, valde dom bort mig.  Jag hoppas det för mamma var värt det. Att den sympati och det erkännande hon kan få från sina föräldrar är värt den smärta hon samtidigt åsamkat mig.

Om inte, så var det inte bara onödigt utan också hjärtlöst och självdestruktivt! Jag måste lära mig att sörja. Men det är svårt att sörja två människor som lever. Jag kan inte leva på en knivsegg. Jag var säkert älskad som liten, men inte för att jag var jag.Jag var älskad för att jag var Monicas dotter. Som egen person hade jag inget värde.

jag var ett skuggbarn som tog oerhört mycket negativ plats.

17 oktober 2008 - Secondhand

Kategori: Secondhandbarn

Jag mår otroligt dåligt fysiskt. Jag orkar knappt gå  till busshållplatsen. Det har varat några veckor nu. Jag har ont i halsen, ont i kroppen och hela ryggen är trasig. Jag fixar inte ens att göra de övningar som sjukgymnasten visat mig. Jag vill bara sova bort allting.

Idag skulle jag till läkare och även få vaccinationsspruta mot influensa. Jag har väntat på den här tiden rätt länge, så jag blev inte glad när det visade sig att vårdcentralen slarvat. Sprutan fick jag iallafall, men inte träffa läkare. På måndag ska jag försöka nå Staffan och komma till honom. Sjuksköterskan som pratade med mig trodde inte att jag hade en infektion i mig, utan snarare att mina symptom tyder på depression.

Har det hänt något extra jobbigt på sistone?
Eh...
Jag försökte förklara att jag vet hur depression ser ut. Att jag har det varje höst och att jag aldrig har blivit så här. Ångesten finns ju, men ytterst sällan har depressionen tagit kroppsliga uttryck. Men så är det tydligen. Och det vette fan vad jag ska göra åt det! Hjälper ljusterapi mig att få tillbaka min oskuldsfulla syn på mormor & morfar?

Knappast. Freddi ringde förra veckan. Jag skulle veta att jag VISST var älskad förbehållningslöst (det är mycket viktigt att hon vet det!!! - hon är alltså jag), men att de fortfarande inte hade bestämt om de ville ha kontakt med mig eller ej. De skulle diskutera det och komma till ett avgörande. De har fortfarande inte ringt. Och timmarna rinner iväg, dygnen...och jag tror inte alls på att de älskade mig som något annat än mammas dotter. Inte som individ och inte om jag inte lyder.

Jag orkar inte det här. Allt gör mer och mer ont. Ryggen, hjärtat, andetagen. Jag går och lägger mig och sover tills jag vaknar och när jag vaknar ska jag ha glömt allt det här. Eller något.

14 oktober 2008 - Liten r.i.p

Kategori: Poetik


När man inte sett Liten på ett tag så blundar man för hur det faktiskt kan vara. Och sen är det så. Så man vill blunda lite till. Men Liten finns inte längre. Han är i katthimlen och jagar möss. Vi tackar för den tid vi fick med honom. Han kom ofta på besök och värmde upp sängen och muckade gräl med Agador. Grannkatter är stor glädje i håriga förpackningar. Vi älskade Liten.

13 oktober 2008 - Liten Saga & Max

Kategori: Fotofrenesi

Idag tog vi en långpromenad med Okki och hann med att köpa nytt kameralock till min Precious. Allt gott. Vi träffade några bekanta och deras helt nyfödda dotter Saga. Hon kom med storken i går! Hemma släppte jag in Billy som var på ett räligt humör. Räligt mest för att även hans familj fått knytt. En liten rävröd kattunge som heter Max - och som förstör friden för stackars Billy. Här kommer dagens bilder.

12 oktober 2008 - Hobbex går ut i krig

Kategori: Dylika dumheter

Hobbex har tydligen bestämt sig för att föräldrar  - alla föräldrar - måste straffas. Och de föräldrar som köper denna pryl - ja, de får definitivt skylla sig själva. De tigger om problem.
Denna skylt fanns i deras butik. En ren krigshetsning. På deras hemsidan är dom som synes mer pacifistiska.

11 oktober 2008 - Elin, starkast i världen

Kategori: Secondhandbarn

Hon säger ofta till mig: "Jag är inte bra på det här", när sorgen och ångesten störtar ner och krossar henne. Och jag tänker: "Nä, vem fan är det!"
Men smärta och rädsla bör vara jämförbart när det handlar om att utstå något. Och det är en känd devis att mod inte är att inte vara rädd. Mod är att vara rädd men göra ändå.
Enligt den devisen känns det dumt att prata om att man är "bra" eller "inte bra" på att uthärda sorg och ångest. Jag har sett Elinleticias sorg och ångest. Jag har sett hennes blick när hon vaknar från en mardröm med vilt stirrande blick, badande i svett. Jag har sett hennes syrabittra, otröstliga tårar. Och jag har sett hur hon kämpar emot att krossas i varje annat ögonblick. När hon mår "bra" hanterar hon mer ångest än många andra ens skulle stå ut med. Detta som är nu är oerhört. Ofattbart. Bara det jag känner - i rekylen av hennes smärta - är för mycket.
NÄ, hon kanske inte är "bra" på detta. Hon kanske inte är stark nog att hantera det. Men det är fan ingen.
Min Elin är starkast i världen!

11 oktober 2009 - Tsunamin har störtat in

Kategori: Secondhandbarn

För tre veckor sedan var jag rädd. Bomben hade detonerat. Och stillheten var total. I film har dom ofta med det där ögonblicket efter den tidsinställda bomben har räknat ner till noll och innan helvetet bryter ut. Huvudrollsinnehavarna tittar upp på varandra med skräck i ögonen. I nästa ögonblick är allt vitt och ljudet så högt att det bara blir tyst.

En bild levde i mitt huvud. Jag såg mig och Elinleticia stående på en strand. En strand som växte då havet drog sig utåt. Och vi visste varför. En tsunami var på väg. Vattnet drog sig längre och längre ut - och vi viste att ju mer vatten som gick ut från stranden, ju större skulle vågen bli. Och vi stod där och kunde inte komma någonstans. För den här vågen skulle vara för stor när den väl kraschade in över samhället, landet vi befann oss i.
Det dröjde så länge att jag ett tag började tro att vågen inte skulle komma. Att bomben inte skulle explodera. Kanske skulle vi slippa det. Bara den här gången. Denna största utav alla gånger. Kanske ville Gud bespara oss detta.

Men för tre dagar sedan kom vågen. Då kom det vita ljuset.
Vi är mitt inne i explosionen och kan inte se när det ska bedarra. Allt slits i bitar medans vi försöker håller så mycket som möjligt på plats.
Det är därför jag skriver blogginlägg nu. Vi måste försöka upprätthålla någon form av vardag, för när allt har dragit förbi kommer har vi annars inte kraft till att återuppbygga.

Och allt detta var så onödigt och hade kunnat undvikas.
Jag är så trött och så ledsen.
//Freddi

9 oktober 2008 - Tömd

Kategori: Secondhandbarn

Jag känner mig som ett stort hål av ingenting. Allting som skett har varit alldeles för mycket. Jag är ledsen nästan konstant. Känner mig sviken, arg och mindre värd. Jag kan inte ens skriva de här orden utan att få en jävla enorm klump i halsen. Så jag försöker hantera det genom att leva mig igenom dag för dag. Livet slutar ju inte för att bomben fallit. Jag har föreläsningar (vi ska eventuellt åka tillsammans till Auschwitz i tre dagar), jag har Okki och vi har simmat en del. Vi sitter och skrattar åt "2 and a half men" som är simpel men snäll underhållning. Igår var det 2 månader sedan vår bröllopsdag så jag köpte ett par söta vantar och en fin tee till min vän. Trots all skit som sketet sig är vi tämligen lyckliga. Igår kom en gåva från Anders Celin, John Cleese på äventyr hos lemurerna. Den ska vi se och lyckas åt. (TACK!) 

Och utanför blir löven brandgula. Gud släpper brandbomber över hela Lund och luften brinner av färg.

7 oktober 2008 - Natten

Kategori: Likvidation

Det är natt i den Transylvaniska staden Sighet. En becksvart natt som andas dödsångest i det att den judiska befolkningen inväntar nazisterna. Året är 1944. Bara några månader tidigare deporterades den fattigare delen av byns befolkning. Moshe kyrkovaktmästaren, mystiker och läromästare till berättelsens huvudperson var en av dem. Han återvänder med diaboliska budskap om nazisternas avsikter med de judiska deporteringarna. Moshe har överlevt en massarkubesering. Rädda er, ni som kan - Gud är död! är hans nedslående budskap som ingen vill tro på. Nej, ingen tror på Moshe, men några månader senare är allt försent.  

"Natten"s huvudperson är en tolv år gammal judisk pojke som är djupt troende. Efter en fruktansvärd tågfärd där många av hans reskamrater går under kommer tåget fram till sin slutdestination - Auschwitz-Birkenau. Elie och hans far skiljs från modern och de yngre syskonen. "Natten" handlar om kampen om existensberättigande i dödslägret - och hur upplevelserna påverkar den unga pojkens tro. 

Första gången denna bok kom ut var år 1956 och den hette då  "Un di velt hot geshvign" (översätt. "Och världen teg") - en titel som senare ändrades till "Natten". Boken är den första boken i en trilogi om Wiesels liv. Det är omöjligt att egentligen konstruktivt recensera en bok om någon annans upplevelser. Allt jag egentligen kan göra är att berätta om hur boken påverkade mig som läsare. I jämförelse med andra stora författare som skrivit om förintelsen, t ex Kertéz och Primo Levi, är denna bok svag. Historien känns inte helt genuin, vilket kanske beror på att språket är utstuderat svulstigt. Bokens viktigaste behållning är det religiösa perspektivet. Den troende pojken förlorar sin tro på Guds godhet och gör uppror mot de föreställningar han tidigare haft.

Jag har nu läst om boken två gånger, för att bilda mig en lite mer nyanserad bild av Elie Wiesels syfte med boken. Boken höjer sig ett snäpp för varje genomläsning. Men detta till trots vill jag hävda att författarens sätt att berätta känns klumpigt och konstruerat. Det är som om författaren funderat kring vilket perspektiv som kan påverka läsaren mest och detta gör att känslorna inte kommer "naturligt". Jag tänker på hollywood-snyftare vars enda ändamål är att ge tittaren melankoliska känsloupplevelser. Jag tycker inte helt om den manipulativa tonen i Wiesels berättelse och ger av detta skäl boken en trea i betyg. De följande delarna i trilogin upplever jag vara mer avslappnade och tillåter läsaren att själv avgöra vad hon/han ska känna.

3 oktober 2008 - Måttligt sensationslysten

Kategori: Dylika dumheter

 Det här klippet om en haj, fångade min uppmärksamhet på Aftonbladet. Men min besvikelse var stor när jag insåg att det var hajens huvud dom fick såga av. Rackans!

Men rätt kul att föreställa sig att någon skulle filma en sån bisarr historia, att såga av ett människohuvud för att rädda en haj? Men så är hajar utrotningshotade också - och det är inte människan. Iallafall inte vad jag vet.

2 oktober 2008 - Härskarplanen

Kategori: Likvidation

Nazismens grandiosa ondska är källa till film, böcker och andra media. De groteska proportionerna som kriget tog, manifesterat i dödsfabriker fortsätter att facinera. Jag tycker mig urskilja tre olika typer av litteratur kring nazismen. Memoarerna, historiska verk rörande kriget, samt förintelselitteratur. Det är självklart en ganska grov avgränsning. Därför är det intressant när det dyker upp böcker som behandlar lite mer originella aspekter av nazismen, t ex om nazismens förhållande till teologi och hur nationalsocialismen i sig tycks vara format som en trosåskådning. Denna bok av Heather Pringle behandlar Heinrich Himmlers hjärtefråga, den ariska övermakten jämtemot andra "mindre utvecklade" människoraser. Nu kan man ju fråga sig om kriget mot judarna inte låg Himmler närmare hjärtat. Jag hävdar dock att kriget mot judarna, för Himmler på många sätt - tycks varit ett "nödvändigt ont" och fallit inom ramen för övertygelsen att arierna var menade att besitta världen - på bekostnad av andra folks liv och rum.

Alla civilisationers ursprung ville Himmler se i den ariska, rena människan. Han hade en dröm om att avla fram den perfekta människan. Ariern skulle besitta världen på ett högst lantligt sätt. De skulle återgå till det "rena" livet och avla fram små blonda soldater som skulle kriga och vinna mer mark åt det tyska riket. Detta var Himmlers vision och han ville få denna bekräftad av forskare och historiker. Himmler anställde alltså tvivelaktiga forskare som bekräftade hans tes att mänsklighetens vagga var Tyskland. Det Heather Pringle gör i denna bok, "Härskarplanen" är att fördjupa sig i de många projekt som Himmler startade upp, för att bekräfta sina spekulativa teorier. 

Även om man läst om de vidriga metoder som Himmler använde för att nå sitt mål, har målet sällan dissikerats. Målet är intressant! Om Tyskland hade vunnit kriget - hur skulle deras idealvärld sett ut? Att försöka förstå Himmlers maniska föreställningar är logiskt påfrestande. Det känns som att valsa runt i en galen människas hallucinationer. Men denna galna människa hade all makt i världen! Himmler gav sig hän åt föreställningar som att arierna härstammade från Norden (forskarteam gav sig av mot bohusläns röda klippor och gjorde avtryck - så att de förstörde oersättliga minnesmärken - och till sist blev portade från Sverige), från Island eller från det mytologiska Atlantis. Vissa idéer var så absurda att tyskland fick dåligt rykte bland forskarkretsar utomlands. Men detta hindrade inte Himmler, lika lite som Hitlers tämligen ljumma intresse för historiska sensationer. 

Innehållet i den här boken är originellt och intressant, men jag tycker Pringle skriver oerhört tråkigt. Jag kan inte sätta fingret på var själva drivet försvinner, men efter bara några kapitel börjar jag notera hur många sidor det är kvar. Trots att jag finner bokens innehåll intressant, så tappar jag läsglädjen. Det tog mig förvånadsvärt lång tid att plöja igenom den här boken och ännu längre tid att ta mig själv i kragen och recensera den. Boken belyser områden som det varit tunnsått med forskning kring. Men uppenbarligen är "Once you pop you can´t stop" - grejen, enbart om chips och inte om författarinnan. Tråkigt nog! Men en chipsburk muntrar ju alltid upp. Boken får en trea i betyg. Den kunde varit avsevärt bättre! 

2 oktober 2008 - Magda och bildskörd

Kategori: Fotofrenesi

Min sjukgymnast är toppen. Jag lär mig nya saker varje gång. Men jag börjar förstå att avläsning - av både teckenspråk och på läppar GER NACKBESVÄR. För det finns inget sätt att avläsa utan att man förr eller senare börjar titta uppåt och fastnar i en viss ställning med huvudet. Fast ni som varit döva hela livet - ni kanske har tips? Jag önskar jag kunde hitta rätt så att jag slapp vara så trött hela tiden! Men nästa vecka ska jag till en avslappningsspecialist. Inte Mille - utan en som har det som professionellt yrke! Det är rätt coolt. Men nedan dagens bildskörd! Mest förtjust är jag i bilden på Freddi som faktiskt ser ut som om han håller i vårt framtida något diffusa barn (diffust för att.....äh, det får Freddi förklara)


1 oktober 2008 - Bad

Kategori: Vardagligheter

Vi tog oss en tur till Delfinen för att kolla hur deras nya bad var. Gymanläggningen är otrolig, men badet är inte vatten värt. Halva bassängen är bara 1 meter djup och resten 140 cm djup. Eftersom sportklubbar prioriteras fanns det bara en liten bana på ungefär 150 cm bredd där man kunde simma. Det var rätt läskigt med alla människor och jag kände inte att jag fick "sträcka ut" en enda gång. Nu säger Delfinen sig ha 27 grader varmt vatten. Det kan diskuteras. Men om det är 27 grader så är det samma på Högevallsbadet. Och där är det mycket större. Imorgon ska jag träffa sjukgymnast för andra gången. Vi ska ta med filmkamera för jag hajade inte riktigt mina övningar när hon förklarade.