Smuleliten

30 september 2008 - J J (tack Johan för lån av tröstekatt)

Kategori: Fotofrenesi

J. J.
          M. M.
          W. G. Du P.
          Took great
          C/o his M*****
          Though he was only 3.
          J. J.
          Said to his M*****
          "M*****", he said, said he:
     "You-must-never-go-down-to-the-end-of-the-town-if-
       you-don't-go-down-with-ME!"

-- A. A. Milne (För att läsa hela dikten, klicka HÄR)
Dikten ur "When we were vey young" - och här nedan en bild på Jim när han var väldigt liten! Konstigt nog var hans nos svart på den tiden!

30 september 2008 - Malle ska bli mamma! :)

Kategori: Lyckligmapp


Stort stort grattis från mig och Freddi. Vi är idel breda leenden! Ni kommer bli underbara föräldrar!

30 september 2008 - Unterwerfung macht Liebe

Kategori: Secondhandbarn


// Freddi

30 september 2008 - Jag har inte tid för det här!

Kategori: Secondhandbarn

Igår kom ett sött litet vykort med en kattunge på, med ett inte lika sött budskap på andra sidan. Och ett brev från M&P som var mer än vanligt motsägande. Och jag har inte tid för det här längre. Jag har ett liv att leva, studier att sköta, vänner att älska. Varje gång de tar kontakt med mig gör allting ont. Jag ser inte varför de ens läser bloggen längre om de vill sluta "älta det förflutna". Vid det här laget har jag bytt bloggställe två gånger och vid ett tillfälle gått dom till mötes att lösenordsskydda bloggen. Jag skriver överhuvudtaget mycket litet om M&P när de lämnar mig i fred. För då behöver jag älta alls ingenting.
 
Ord är ord. Att få höra hur "Vi önskar också att du hade förmåga att känna, att du har föräldrar som älskar dig över allt på jorden och vill dig väl i livet. När du är olycklig, då förmörkas vårt liv. När du är lycklig och tillfreds med livet, då finns det ingenting som kan göra oss lyckligare." klingar väldigt falskt med tanke på allting som hänt.

Men nu vet jag hur landet ligger. Om förhållandet mellan mig och mamma blir "normalt" i fortsättningen kommer mormor och morfar möjligen återuppta kontakten med mig igen. Det får mig att känna mig oerhört värdefull. Avgörandet ligger alltså hos mamma som bestämmer vad "normalt" är.

För tillfället vill jag bara gå och lägga mig och sova bort skiten. Men idag har jag möte med hörselteknikern, med min lärare angående uppsats och slutligen en lektion på två timmar, med eller utan mikrofon. Igår köpte jag en t-shirt från Noa Noa (högst förvånande, inte sant) med det excellenta budskapet "Let it be" på. Det är ungefär vad jag tänkte göra, i relation med förmyndarskapet däruppe i norr. På bloggen kommer jag dock fortsätta skriva vad jag behöver skriva för att få giftet ur kroppen. My own private holocaust!

29 september 2008 - Livet är taggigt

Kategori: FotofrenesiAllt gör ont just nu. Min kropp, min själ, mina tankar. Jag har läst ut en fantastisk bok som heter Boktjuven. Den gjorde också ont. Idag vill jag lägga ner mig själv. Bordlägga skiten. Jag vill skära öppningar i mörkret. Både bildligt och bokstavligt talat.

28 september 2008 - Vill hoppa iväg någonannanstans

Kategori: Secondhandbarn

Livet är tungt. Jag försöker tänka på annat. Igår var Dennis här. Mille kommer i natt. Rädd för att sova själv. Ibland känns det som om jag går sönder inuti. Ibland känns det som om jag blir hel. Jag har skrivit ett brev som jag skickar imorgon. I övrigt försöker jag överleva små bitar i taget. 

28 september 2008 - Dagens apskörd

Kategori: Apsalut

28 september 2008 - Familjeliv

Kategori: Apsalut


Nu åker vi hem till gänget. Om exakt en vecka ska vi ta bröllopsbilder.
Men vi ville inte missa ett tillfälle att apa oss lite.

27 september 2008 - Att vara lycklig över

Kategori: Secondhandbarn

1. Jag står pall! De senaste dagarna har varit helvetet fram och tillbaka. Men jag vill ändå inte dö. För första gången på länge känner jag att självmord inte är en utväg. Jag är besviken och sårad över att mormor & morfar bröt kontakten med mig - när de förmanade mig för att jag brutit med mamma. Det beslutet tog mig elva år att komma fram till. Att bryta med mig gick bra mycket snabbare än så.
2.  Ideal är skottsäkra! Det kan man sannerligen vara tacksam för - eftersom det är sant. Sårad kan man bli ändå - men vet man vad som är rätt, håller man sig upprätt längre än de flesta.
3. Lill och Rolf. Lill vakar över mig som en själa-mamma. Mill sover här när Freddi jobbar och nätterna är ångestfyllda. Johan lånade ut sin mästerkatt som har svart bälte i tröst. Och Mad är också här.
4. Ekströms som vi fått allt bättre kontakt med efter bröllopet. De har sett mig växa upp. Nu är dom de enda kvar i mitt liv som sett mig under min barndom. Och dom har en lite mer nyanserad bild än jag tidigare har fått erfara av andra!
5. Petra - i rättan tid kom ditt kort till mig och Freddi. Vi blev otroligt rörda och glada att du skickade det! Tack!
6. Dennis dunsar ner med morgonmacka och kramar. Vill jag får jag åka motorcykel. Han är min svärbror nästan!
7. Martin Månsson - Tänka sig att någon är lika tokig som jag kring de specialintressen vi har. Hela tiden - när jag läser, ser film, så hittar jag saker jag vill prata med dig om. Du visade mig att mitt intresse inte är helt koko.
8. Freddi Freddi Freddi (du är först men du är så självklart mitt skäl att vilja finnas att jag nästan glömmer det ibland)
9. Att jag har feeling för fotografi! Jag kan se det själv numera!
10. Det finns inga vapen kvar att använda. Det värsta som kunde skett har redan hänt. Pyrrhusseger brukar det kallas. Jag ville inte ens ge mig in i striden. Förstod inte syftet med det. Och det gör jag fortfarande inte. Men nu är det gjort. Nu kanske jag aldrig behöver strida igen.

27 september 2008 - Tidig septembermorgon

Kategori: Fotofrenesi(alla fotografierna är mina jag har bara inte hunnit sätta ut mitt namn på dem ännu)

26 september 2008 - drömmar

Kategori: Dylika dumheter

26 september 2008 - Natten gryningen DAGEN

Kategori: Secondhandbarn


Nu gör jag så. Jag fimpar här! Jag går vidare med mitt liv och släpper det förflutna helt. Jag har inte längre några illusioner om något. Det finns inte längre några trossar. Jag går vidare med den familj som var min under bröllopet. Lill och Rolf som tagit hand om mig som sitt eget barn. Ni andra vet vilka ni är. Jag är er evigt tacksam. Jag sörjer det som varit och det gör så jävla ont i mig. Men basta ya! Det räcker nu. Jag låter mig inte dras in i den där sörjan igen. Det vore inte bra, vare sig för mig eller för dom. Nu börjar mitt eget liv, med min familj, den som är min egen. Trots alla jävligheter som varit så har jag ändå inte gått över gränsen. Jag har skurit mig, men jag har inte verkligen velat ta livet av mig. Det är första gången jag känner det. Och det är det första hindret som jag behövde överskrida för att få betrakta mig själv som någon som en gång kan bli mamma. För en mamma får inte ha självmord som en utväg. Och det har jag inte längre.

(med dedikation till Elie Wiesel :)

25 september 2008 - Förklaring

Kategori: Secondhandbarn

Jag har försökt sätta mig in i hur mina föräldrar kunde upplevt allt som hänt. I inlägget "sanningen" försökte jag lyfta fram de saker som mamma och pappa  faktiskt gjort för mig, offrat för mig - men som tyvärr, trots allt, inte var nog. Det är inte lätt att vara förälder till ett hörselskadat och senare, dövt barn. Det måste varit fruktansvärt tufft. Det enda jag ironiserade över var det faktum att jag borde varit lycklig - när jag inte var det.

Men jag gjorde ändå ett uppriktigt försök att lyfta fram de handlingar mina föräldrar gjort. Det var som någon sa efteråt - att man fick känsla av att de gjort allt de kunnat, men att det ändå inte var nog. Och det var ungefär mitt syfte med inlägget. Men självklart uttryckte jag också det absurda i att jag förväntades vara lycklig och ifrågasattes när jag inte var det. 

Det finns massor av saker jag kunde berättat som satt mamma och pappa i dålig dager. Istället tog jag upp mammas karriärmässiga uppoffringar, hur de hjälpt mig med pengar till mediciner och läkare. Hur dom kom till Lund när jag försökt ta livet av mig själv och hur jag inte kunnat se dessa handlingar som tillräckliga.  Mitt försök att förstå hur mina föräldrar kan ha upplevt mitt beteende var otroligt svårt, men jag försökte. 

Den enda ironin i inlägget handlade om att min ångest är äkta - och att mina upplevelser ändå måste vara mina, även om mina föräldrar ställt upp på olika sätt. För upplevelser är subjektiva. Inlägget var min föreställning om hur de kunde upplevt situationen. Titeln  "Sanning" var dock ironisk - eftersom min sanning är grymmare. Men den biten har jag berättat om och det kändes onödigt att ta upp det igen. Istället försökte jag alltså ärligt göra ett försök att sträcka förstå.

Mamma & pappa, jag vet att ni läser det här. Mormor och morfar har sagt upp kontakten med mig helt för att dom uppfattar att jag betett mig illa. Jag kan bara tolka det som om ni uppfattat mitt inlägg felaktigt. Det känns orättvist. Å andra sidan har ni full rätt att tycka vad ni vill. Precis som mormor & morfar har sin rätt att göra det. Ändå tycker jag att det var orätt att dra in dem i konflikten. Men nu är det skedda skett. En av orsakerna till att jag bröt kontakten med er var för att relationen enbart föder smärta. Jag tycker inte att jag har orätt i det. Inte bara jag såras, utan också ni. Jag hoppas dock att ni kan vara storsinta nog att försöka läsa det här - och förstå mig.

24 september 2008 - Bloggstopp

Kategori: Secondhandbarn

Svårare än det varit på flera år. Emil hos mig, eller Freddi. Skär. Försöker överleva. Det är så fånigt egentligen. Jag öppnar ett brev i förrgår. Jag läser det. Inget händer. Jag läser det igen. Jag tänker, jävlar det här kommer göra ont. Men det gör det inte. Inte än. Och sen börjar ångesten. Nyktert ser jag på medan mitt skal kracklerar. Det här var ju inte bra. Fan ska det bli så här nu. Jag ser det och kan inte ändra förloppet. In på banan igen och spela skiten ur sig. Beveka, förklara, motivera, berättiga! Liten smul sitter och rabblar "finns inte finns inte finns inte finns inte" - finns visst! Kämpa lite. Dom som inte fått hela förloppet klart för sig. Berätta - förklara - så blir allt bra. Men i själva förklarandet ligger udden av hela ifrågasättandet. Varför ska jag återigen behöva rättfärdiga. Varför är det jag som inte finns?

Jag lever i världen uppochner, bortochhem, framochtillbaka, daskpårumpan-planeten. Och som vanligt börjar jag spä ut sorgen med ilska. Och sen skuld för att jag känner ilska. Sen ilska för att jag känner skuld. Och mitt i allt bara blinka till och fråga -

var det här verkligen nödvändigt?

24 september 2008 - Orkar inte

Kategori: Secondhandbarn

Känslomässigt vakuum. Kan inte tänka. Formulerar på brev. Orkar inte förstå varför jag måste gå igenom det här en gång till. Tänker på att öppna upp mig själv. Låta all skit bara flöda ut och stillna. Ett lugn över mig som jag inte känt på många år. Det skrämmer mig mer än något annat.

23 september 2008 - Sanningen

Kategori: Secondhandbarn

Hon spelade ut det sista kortet. Kortet som var mormor & morfar. Vi hade kommit överrens om att hålla dom utanför konflikten, för att de inte skulle bli ledsna och för att de skulle slippa tvingas ta ställning i en så omöjlig situation. Men det brast för mamma. Hon fick en rak fråga och kunde inte ljuga. Så därför berättade hon ALLT.

Allt om hur jag har ljugit om min barndom. Allt om alla falska beskyllningar från min sida och all otacksamhet. Om hur jag varit blind för alla uppoffringar mamma gjort för min skull. Som att hon lät mig slippa fritids och gick hemma med mig, när hon hade ett bra jobb. Endast för att hon förstod hur tufft det måste vara för mig med mitt handikapp och hur trött jag måste vara efter skolan i en vanlig klass. Trots det hade jag mage att känna mig utanför och oälskad. Hon berättade om hur jag efter studenten flyttade till Lund och hur de hjälpte mig med pengar till läkare och till mediciner och hur det enda tacket var ifrågasättande av deras omsorg. Istället för att förstå vilka uppoffringar de fått göra för mig och inse hur jobbigt det var att hantera ett barn med hörselhandikapp ville jag att de skulle lära sig teckenspråk. Trots att jag faktiskt kunde läsa på läppar.  Jag glömde helt bort att de faktiskt gick på teckenspråkskurser för många tusen kronor. Inte hade jag någon förståelse för hur lätt det är att glömma språket när man inte använder det. 

Hon berättade om hur mitt syskon fått stå tillbaka för min skull. Hur jag alltid var i centrum, men ändå lyckades påstå att jag kände mig utanför. Och jag hade ingen förståelse för hur ledsna detta påstående gjorde dom. Jag bara gick på och gick på. Slutade liksom aldrig.  Bara grävde i det förflutna och rotade upp gamla saker. Sen spred jag ut mina lögner på internet så vem som helst kunde läsa om hur jävligt mitt liv hade varit. Som om! Jag kränkte dom och fick dom att framstå i dålig dager - allt för att stå i rampljuset. När de helt vänligt bad mig sluta blogga vägrade jag resolut. För min ensidiga historia väckte ju medömkan och så fick jag all den uppmuntran jag behövde för att fortsätta att behandla mina föräldrar så fruktansvärt illa. Klart relationerna blir spända då när ens barn ljuger för en och hittar på jävligheter för att väcka sympati. Jag till och med la ut snaskiga detaljer om mitt självmordsförsök. Ingen skam i kroppen hade jag. Ingen förståelse för vad som är privat och vad som är okej att berätta. 

Till och med självmordsförsöket lyckades jag skylla på mamma och pappa. De som minsann åkte direkt till Lund när de fick höra. De som hjälpte mig till sjukhus och försökte skaffa mig hjälp på en sluten avdelning. De tyckte inte att hennes före detta pojkvän skulle behöva ta den börda hon innebar. Det vore bättre att låta professionella läkare sköta det. Och det är väl helt naturligt att man tänker så!? Ja, jag skulle vara instängd och nej det fanns ingen tolk - men man kan ju faktiskt skriva och det är inte sunt att klamra sig fast vid sin före detta pojkvän på det där maniska sättet. Man måste ha tillit till läkare när de säger att de kan hjälpa en. Men inte lyssnade jag. Nä, istället skulle jag därifrån och kom med beskyllningar om att mamma och pappa ville tvångsinlägga mig. Jag förstod inte att man ibland måste bruka tvång när någon inte lyssnar och mår så dåligt att hon vill ta livet av sig. Egentligen förstod jag nog - men jag struntade i det. Jag var envis och egocentrisk. Jag visade inte någon tacksamhet för att dom kom ner och tog hand om mig, trots att de faktiskt hade jobb och karriärer. 

När jag slutligen bestämde mig för att göra operation för att få tillbaka hörseln (vilket jag kunde gjort många år tidigare och besparat mamma och pappa - och sig själv, givetvis, en massa smärta) så fortsatte jag älta det förflutna, ringa hem till dom, skälla och gråta. Till slut blev det för mycket smärta. Att det kan vara jobbigt att vara förälder till någon som är deprimerad utan orsak har jag aldrig förstått. Det är tungt att ha att göra med en människa som är ledsen jämt utan orsak och som anklagar en och sprider lögner. Otroligt hur blind en människa kan vara för hur mycket tålamod en mamma måste ha.

Sen var det det där med adoptionspappren. Jag nöjde mig inte med översättningen som mamma och pappa hade låtit göra när jag först kom till Sverige. Jag skaffade en ny översättning och slog genast ner som en hök på olikheterna. Där det stod att jag var ett "mycket vackert litet barn" var den riktiga översättningen egentligen "mycket älskat". Det gjorde jag stort väsen av. Som om det spelade någon roll? Det var min biologiska mamma som lämnade bort mig. Det var mina riktiga föräldrar som tog hand om mig - för så gör riktiga föräldrar. Dessutom var jag döv och stum för den konstruktiv kritik som pappa kom med. Pappa kunde ju se att det kunde bli en riktigt obehaglig chock för min biologiska mamma om jag tog kontakt med henne. Man kan ju föreställa sig att hon har en ny familj och inte alls vill lära känna mig.

Som om det inte var nog med allt annat var mamma & pappa inte ens bjudna till bröllopet. Det var helt och hållet mitt beslut. Först hade jag bjudit dom, men jag hade dessutom bjudit grannarna bredvid som vi känt i trettio år och som faktiskt behandlat mina föräldrar helt oförlåtligt. Jag la näsan i blöt och ville ha en förklaring till varför jag inte fick bjuda dem. Men det kunde jag väl förstått att det var en privatsak. Det angick mig faktiskt inte. Sen förstörde jag förtroendet genom att ringa grannarna och ta reda på vad grälet handlade om. Och där var gränsen nådd. Måttet rågat. De konstruktiva råd som mina föräldrar kommit med, som att förlägga bröllopet senare under hösten, för att ingen av gästerna skulle tvingas avbryta sina semestrar för att behöva vara närvarande på bröllopet, struntade jag i. Jag ville bestämma allting själv. Det var nästan som om jag trodde att bröllopet var min privatsak. Jag förstod inte att man måste ta hänsyn till folk och ge dom vad dom förtjänar när de ställer upp och reser ner så där.

Nej jag var verkligen helt åt helvete ignorant och elak. Och som extra salt i såren skulle jag skriva och berätta om bröllopet på min blogg. Lägga ut bilder och stoltsera om hur lycklig jag var. Som om de inte fanns. Så det är ju inte konstigt att det sipprar ut lite när ens föräldrar frågar vad som är fel. För även om man inte tänkt berätta så bara rasar det ut. Man kan inte bli så orättvist behandlad hur länge som helst utan att man reagerar. Det kunde väl jag själv räkna ut. 

Så därför berättade hon. För att liksom markera. Jag kan inte bete mig hur som helst utan konsekvenser. Och eftersom jag älskar mormor och morfar så otroligt mycket, så skulle jag - om de sa samma sak som mina föräldrar - lyssna och foga mig. Då skulle jag inte ljuga längre utan säga som det är - nämligen att

Jag var ett mycket lyckligt barn som växte upp i en trygg familj där mamma och pappa alltid stöttade mig. Mitt yngre syskon fick stå tillbaka för att jag tog upp så mycket plats i familjen, men han klagade inte. Han är en bra unge. Jag behövde ju extra stöd och det fick jag. Handikappet var en jävlighet, det kan inte förnekas, men med allt stöd hemifrån var den möjlig att hantera. Ibland rubbades hela familjelivet för att min skull. Jag har alltid haft möjlighet att prata och få feedback från mamma eller pappa. Någon har alltid bekräftat mina känslor - såvida de varit riktiga. Till och med under mina konstigaste perioder har de stått ut med mig. Tålamodiga  och alltid fyllda med kärlek.  

Jag var ett så lyckligt barn. Synd bara att jag skulle förstöra det genom att vara så sällsamt ledsen hela tiden!

23 september 2008 - Orkar alls inte mer

Kategori: Secondhandbarn

20 september 2008 - Mår illa av ångest

Kategori: Secondhandbarn

Totall ofrånkomlig ångest. Rädd för att mista folk jag tycker om. Rädd för att gå för långt. Rädd för att gå för kort. För att överhuvudtaget röra mig. Känner mig isolerad. Ensam. Fånig överdriven fel. Vill skära mig. Vill få det sluta göra ont. Vill vara normal. Hantera saker normalt. Bli ledsen, javisst, men inte, inte så här. Inte så här skärande ont i hela kroppen. Dum dum dum

19 september 2008 - Björn Skifs, världens sötaste tant?

Kategori: Dylika dumheterJag var djupt förälskad i Björn Skifs när jag var liten och han var med i diverse sketcher i Nöjesmassakern och i Kryzz. Han är fortfarande lika läcker. Hans röst har suget, hans ögon glimten. Och sen all humor! Me like! Om du vill se mer av Björn eller höra hans underbara röst så kan du klicka in på hans officiella hemsida.
KLICKA HÄR

19 september 2008 - Fler godbitar

Kategori: Mode och skönhet


Jag är för närvarande mer eller mindre tokig i påfågelfjädrar, färg, form och glöd. I förra inlägget skrev jag om Accorizse och här är de godbitar som jag funderar på att lägga mina tassar på. Örhängen, väska (jag dregglar) och ett diadem. På fjärde bilden ser ni lilla mig under en fotosession med Pär L

19 september 2008 - Som en affär med godis!

Kategori: Mode och skönhet


19 september 2008 - vara lycklig över

Kategori: Vardagligheter

1. Att katterna kryper upp i knät och vill kela exakt hela tiden
2. Att se lägenheten växa fram ur våra tänkta föreställningar
3. Mårtengås i november
4. Att jag är på sista boken i läskursen i beteendevetenskap
5. Min kurs i "Efter Auschwitz", med toppenlärare och toppenkamrater och framförallt - underbar litteratur
6. Att Freddi inte blivit smittad  av min förkylning och kan ta hand om mig
7. Mina nya skor och stövlar
8. Min hela garderob faktiskt!
9. Att jag har ett nytt handarbete på gång
10. Attaraxen har gjort att jag inte alls har lika mycket ångest om kvällarna


Så mycket man borde, men sånt man aldrig gör. Jag har hunnit halvvägs  i "På lång sikt", jag kommer troligen inte bli klar idag. Nu läser jag dessutom på ett djupare sätt. Jag skriver små kommentarer och försöker ta in texten på en annan nivå än när jag bara "sträckläser". När helgen är över ska boken vara klar och recenserad och allting ivägskickat till J. Hermansson. Ibland måste man rucka på målen så de blir möjliga att faktiskt nå ;)

18 september 2008 - Massor av borden

Kategori: Vardagligheter

Massor av "jag orkar inte". Idag bör jag bli klar med boken om borderline "På lång sikt", jag har påbörjat den, jag vet inte hur många gånger, men aldrig orkat läsa klart. Den ingår i min läskurs så jag måste rappa på! Men den ger mig en undanglidande känsla. Författarna pratar om respekt för sina patienter osv, men ofta känns det som de inte förstår att lyssna. Konflikter som inte behöver bli konflikter skapas när patienten inte blir trodd och därmed inte heller känner sig respekterad.

Men jag inser att det är ett otroligt svårt område att jobba med i terapi. Och idag ska jag läsa ut den, för annars får jag inte blogga på en hel vecka. Vad sägs om den utmaningen! :)

Ps. Jag ser inte ut som på bilden - utan värre. Tog den någon av dagarna när jag började känna mig förkyld och jävlig. Nu är jag riktigt dålig och då har jag en ännu sämre klädsmak. Idag är det rutiga babyblå pepita byxor och galna anktröjan. Bara för att ni ska helt greppa läget.... :)

18 september 2008 - Writing the holocaust

Kategori: Likvidation

Det har gått lång tid sedan andra världskriget. Sedan dess har ytterligare ett folkmord ägt rum, år 1994 i Rwanda. Även då höll världen tyst. Uppmaningen att inte glömma tycks allt mer handla om att inte glömma den alldeles unika förintelsen av det judiska folket, under tredje riket.

Vi vet alla var förintelsen slutar, men man kan med rätta fråga när förintelsen börjar. Är det när man fråntar en folkgrupp deras juridiska rättigheter? När man försvårar för människor att ta del av och fungera smidigt i samhället? Eller är det när man deporterar människor från en plats till en annan under tvång och vägrar dem kontakt med omvärlden? Kanske under massavrättningarna av vuxna och barn med förklaringen att man skyddar samhället från partisaner och terrorister? Eller sluligen - vid gaskamrarna? När man börjar föreställa sig en gräns för ett faktiskt folkmord rör man sig med imaginära föreställningar. Definitionerna bestäms av omfattning och andra ramar som människan satt upp. Ofta kopplas denna definition också ihop med ett föreställt värde. Det ena folkmordet är värre än det andra, sen motiverar vi vad som skiljer dem åt. 

Världen reagerade verkligen inte särskilt starkt när de första restriktionerna mot judar i Tyskland dök upp. Det fanns  orsaker. De många inskränkningarna fanns redan i USA - men här riktade mot färgade. Tyskland hade varit ett av de mer liberala länderna när det gällde förtryck av judar. Nu liknade raslagarna de som de vita redan vidhöll i USA. Judarna fick inte åka på samma spårvagnar som tyskarna. Judar fick inte äga företag - osv.  Man kastar inte sten i glashus? eller så gör man just det? Så när tyskarna efter kristallnatten sopade mattan med sina grannar och utsatte judar för allt hårdare krav, höll resten av världen andan och blundade bort det obehagliga. De länder som kritiserade Tyskland högt var dock sällan sådana som öppnade sina gränser för judiska flyktingar. Här passar den gamla slagdängan "See no evil, hear no evil - talk no evil" mycket bra in.

Idag har vi hela bilden klar för oss. Vi ser var alla manövrar som Hitler gjorde ändade någonstans. Vi kan ruska på huvudet åt Chamberlain och resten av tokgökarna som föreställde sig att Hitler skulle ge upp när han fått vad han ville (Sudet-Tyskland). Då visste man inte, och man valde att inte se. Tystnaden är en stor del i förintelsen. Det finns de faktiska förtryckarna, nazisterna, det finns medlöpare som passivt hjälpte till utan någon direkt entusiasm. Sen fanns det de som tittade på  utan att göra något alls. Men man kan fråga sig när denna tystnad blev faktisk engagerad tystnad.

Med detta i baktankarna bör ett upprop att "inte glömma" motiveras grundligare än det faktiskt gjorts. Vad är det som inte får glömmas? Vad är det som inte får upprepas? Vad definierar vi som förintelse och därmed - vad vill vi stoppa och vilka tecken finns det. Förintelsen som begrepp blev allmängods efter Schindlers List. Förintelsen definierades, begränsades och förpackades med tydlig innehållsförteckning. Förintelsen är Anne Frank, gettot i Warsawa, Schindlers Plasnow, plomberade tågvagnar, Auschwitz och gasugnarna. Med alla begreppen med i bagaget skapas en enkel och ganska platt bild av historien. Tyskarna är onda, amerikanarna är goda. Ryssarna är goda ett litet tag - innan dom blir onda igen. 

De överlevande som berättar historier som passar in i mallen för förintelsen är "bra" offer, ungefär som barnflickan i Tito-rättegången är ett bra offer som inte har svarta trosor, är oskuld och till och med niger för vuxna, är bra. Det är enkelt och lätt att göra ett ställningstagande över vad som är ondskefullt. Men de som har historier som inte passar in misstänkliggörs. Primo Levi är en av de många överlevande som pekat på det faktum att hans överlevnad var på bekostnad av andras död. Offret blir en förövare, men i mindre omfattning. Denna nyanserade bild av förintelsen passar dock sällan in i den heroiska skapelse som Spielberg och andra byggt upp. Lika lite är bilden av Oscar Schindler några år efter kriget - utan ring men med ett stort glas whiskey i handen, inte prydlig nog. När judarna frågade var Schindler hade gjort av ringen (ringen...den här ringen kunde räddat en jude, två...den här...ni minns?), så svarade Schindler helt resolut "Schnapps". Men av såna historier bygger man ingen hjältesaga - även om det nu råkar vara sant. 

Denna bok handlar om minnen och om hur minnet fungerar. Den ifrågasätter inte om de överlevandes historier är sanna eller ej, eftersom de är sanna för den som minns. Men författaren belyser frågan om hur minnet rekonstrueras och hur vårt kollektiva minne av förintelsen har konstruerats - och varför.Finns det orsaker till varför det är viktigt att minnas förintelsen så som de överlevande vill minnas den? Författaren balanserar här svåra frågor som debatterats häftigt av historiker och sociologer. Att diskutera hur vi minns förintelsen betyder INTE att man ifrågasätter själva förintelsen, som förintelseförnekare ägnar sig åt. Det handlar istället om de faktiska svårigheterna kring kollektiva minnen och vittnesmålens syften.

I ena änden står Elie Wiesel som själv överlevde Auschwitz. Han har en nästan mytisk syn på Auschwitz. Ingen historiker kan föreställa sig Auschwitz, inget folkmord är jämförbart med nazisternas folkmord på judarna. De överlevande har en exklusiv tolkning av förintelsen. Det är nästan så att förintelsen blivit ett heligt och oantastligt skeende i historien. Inte sällan används förintelsen i politiska sammanhang för att exempelvis rättfärdiga Israels behandling av palestinierna.

I andra änden finner vi Finkelstein, en amerikansk jude vars föräldrar upplevde förintelsen. Han pekar på hur Wiesel utnyttjat förintelsen i politiska syften, hur förintelsen blivit en helig idé som drar in pengar till judiska organisationer (som inte kommer de överlevande till del - utan ägnar sig åt att "bygga upp minnet av förintelsen") och skapat en slags industri kring förintelsen. Finkelstein pekar särskilt på författaren till "Fragment av en barndom" som beskriver Treblinka - som blev hyllad av judiska organisationer, till och med efter att hans verk hade avslöjats som en förfalskning.

Men denna bok tar varken ställning för den ena eller andra ståndpunkten, utan försöker istället ge en objektiv syn på hur minnet av förintelsen förändrats genom åren som gått och analyserar varför vissa vill minnas förintelsen på ett visst sätt - medan andra hävdar att det var på ett annat sätt. För även utan att ha politiska eller ekonomiska motiv, finns det väldigt många olika sätt att tolka sina upplevelser i lägren.

De första kapitlen går igenom den vanliga missuppfattningen att ingen intresserade sig för litteratur kring förintelsen under de första tjugo åren efter krigsslutet. Författaren visar att många utsagor faktiskt gavs ut, men mycket sällan på engelska. Dessa verk riktade sig framför allt till judar. De flesta var skrivna på jiddish, och valet att skriva riktat till sin egen folkgrupp kan förklaras som ett kulturellt val. Judarna hade svetsats samman som ett folk under förföljelserna. När de nu ville berätta om sina upplevelser, gjorde dom det på sitt eget språk. Detta gällde i väst, de kommunistiska länderna i öst förtryckte sina judar och vägrade dem upprättelse. För många överlevande i öst var det inte förrän muren föll som deras berättelser kunde nå ut till allmänheten. Ett exempel på detta tragiska öde är den ungerska nobelpristagaren Imre Kertez som upplevde en "andra" förintelse genom att tystas av sitt lands regim.

Författaren visar även att viljan att berätta fanns redan under förintelsen. Med risk för sina liv dokumenterade bland annat Ringelbum i Warsawa vardagslivet i gettot. Alla uppmanades de skriva, eftersom de ansvariga för ihopsamlandet av minnesteckningar kunde varse den ödesdigra utvecklingen. Man insåg att nazisterna sökte utplåna hela det judiska folket och vad mer var, även utplåna minnet av deras lidanden. Av naturliga skäl finns det inte lika mycket dokument från lägren. Det som finns är hjärtslitande! Sonderkommandos, arbetskommandon som jobbade i gaskamrarna och byttes ut med jämna mellanrum (för att inte kunna vittna - och för att de slet i hjäl sig på bara några veckor) insåg sitt speciella värde som vittnen till europeiska judarnas faktiska förintelse. Nästan ingen överlevde, men deras vittnesmål hittades efter kriget i ruinerna till krematoriumen som nazisterna bombade för att försöka utplåna sina spår.  

Mest givande tyckte jag dock att diskussionerna kring de psykologiska behoven av att berätta, bli trodd och därmed få upprättning var. Det är sällan jag läser böcker om förintelsen som jag upplever kommer med något "helt nytt". Detta är dock en sådan bok. Mängder av fotnoter till böcker som verkade mycket intressanta, fanns på var och varannan sida. Trots att det var en fackbok på engelska hade jag inga problem att förstå. Författaren upprepade sig sällan och varje kapitel avslutas med en slags sammanfattning om vad nästa kapitel ska handla om, vilket underlättade läsarens möjlighet till översikt. Även om författaren hänvisar mest till Primo Levi, Elie Wiesel och Ringelbaum, finns det många andra hänvisningar. Dock nämns Hilbergs mastodantverk bara vid ett tillfälle och Imre Kertez inte alls, vilket förvånade mig mycket, då boken är från 2006. 

I det stora hela var denna bok en guldgruva. Den var lättläst, lättöverskådlig och origniell. Området brukar vara hett och författarna konkurrerar ofta med varandra. Denna författare håller sig märkligt nog objektiv och därför blir läsandet trevligare. Jag kommer införskaffa denna bok och börja beta av fotnötterna. En femma blir omdömet.  

17 september 2008 - Presentöppning del 26

Kategori: Secondhandbarn


Tobbe och Karin har vi lärt känna via vår vän Emil. Det var riktigt kul att ni kunde komma och vara med på vårt bröllop.
Av dem fick vi presentkort till Torrekovs Warmbadhus.
Spännande. :-D

17 september 2008 - Presentöppning del 25

Kategori: SecondhandbarnMed nöd och näppe hann våra vänner Ingrid och Mats anlända och vara med på vårt bröllop. Vi var så glada att ni kunde vara med!
Vi fick dessutom detta presentkort från IKEA av dom.
Bilden ovan är givetvis inte på paret Mats och Ingrid utan på pudeln Okki och en toaborsta. Mats och Ingrid är Okkis husse och matte och det var på grund av att vi passar honom om dagarna som vi fick stifta bekantskap med dessa underbar människor.
Tack för det Okki.
Och tack för att ni kunde komma Mats och Ingrid.

17 september 2008 - Presentöppning del 24

Kategori: SecondhandbarnFamiljen Wenberth/Jönsson.
Från Uffe och Lillebell, Pidde och Lulle samt Gulli och Sonja fick vi dessa vackra glas och tallrikar.
Tack alla för att ni var med och gjorde vår dag fin.

17 september 2008 - Presentöppning del 23

Kategori: SecondhandbarnDavid - Elinleticias bror - och hans Mikaela kom ner från Stockholm och var med på vår dag. Vi fick dessa kreativa och vackra muggar med fat och många fina foton från kvällen.
Tack för att ni var med.

16 september 2008 - Timmarna innan

Kategori: Lyckligmapp


Freddi tog det här kortet några timmar innan cermonin. Jag tycker om bilden. Dessutom tagen med mobilkamera! Ibland överraskar dom rackarna oss, inte sant?

15 september 2008 - Våra pinade bröder av Israels stam

Kategori: Likvidation

Våra pinade bröder behandlar Svenska kyrkans agerande under förföljelsen av de skandinaviska judarna år 1942-43. Boken är en kommentar till kritiken som riktats mot biskopen Eidems agerande, som anses vara för vekt, ett slag i luften, betecknande för kyrkans passivitet i ett sammanhang där en markering kunde gjort stor skillnad. Jarlet manar dock läsaren att sätta sig in i den historiska kontexten, dels i den då rådande politiska situationen, men också i teorin om de två reglementena, det andliga och världsliga, där kyrkan ansågs bara kunna påverka det andliga skeendet. 

Om kyrkan gjorde ett politiskt ställningstagande skulle kyrkan frångå sin neutralitet - vilket skulle vara ett politiskt ställningstagande. Men kyrkan skall vara neutral - och ekvationen fick många att tveka över det rimliga i att kyrkan skulle protestera. Jarlet påpekar också att kritiken utgår från att man då - visste vad vi - idag vet. Även om det fanns information om de nazistiska grymheterna hade folk svårt att föreställa sig hur illa det faktiska läget var. Man ville inte tro på det man fick höra, Tyskland skulle ju föreställa ett civiliserat land, kunde inte uppgifterna överdrivits i propagandasyfte?

När trovärdiga rapporter började cirkulera i kyrkan såg situationen fortfarande inte annorlunda ut. Sverige ville med alla medel hålla sig utanför kriget. Kyrkan kunde försöka påverka opinionen genom gudstjänster, hjälporganisationer och upprop av biskopar som fördömde nazisternas agerande. Kyrkan kunde försöka vända opinionen i Sverige, försöka arbeta bort fördomarna om judar, men att faktiskt kritisera ett annat lands politiska agerande var fortfarande otänkbart.

Trots detta, protesterade faktiskt kyrkan. Jarlet illustrerar hur, genom redogörelser av upprop och predikotexter som skedde under denna mörka tid. Kyrkan fördömde i dessa predikotexter förföljandet av den judiska stammen. Här påpekades också Jesus judiska ursprung, kristendomens förankring i Gamla Testamentet och att det politiska budskapet aldrig får kränka Jesus kärleksbud. Dessa pamfletter är inte politiska i den mening vi uppfattar det, men samtidigt fanns utförliga beskrivningar över det skändliga som skett de norska judarna med, och vilket öde de har som med berått mod tvingats iväg från sitt hemland. På så vis kan man säga att kyrkan faktiskt höjde sin röst, även om det var en röst som talade främst för de judar som var kristet döpta.

Denna lilla bok handlar framför allt om vikten att inte döma ut hela kyrkan för att uppropen (ur vår synvinkel) inte var stora nog. Flera som var närvarande vid tidpunkten har också pekat på denna problematik. Man vill lätt peka ut syndabockar, men måste trots allt ta hänsyn till hur det politiska läget såg ut, hur synen på kyrkans ambitioner inom det politiska ansågs otänkbar och hur de möjligheter att protestera, faktiskt utnyttjades. Vidare skapar Jarlets bok intressanta frågaeställningar kring hur kyrkan agerar i politiska ärenden idag. Kan kyrkan vara politiskt neutral och ändå yttra sig i politiska frågor? Kan man se förbi det politiska och se människan bakom?

14 september 2008 - Djävulskt

Kategori: Vardagligheter

Idag har jag packat paket hela dagen. Jag fortsätter imorgon! Men jag har också läst ut "The Dumas Club", boken som Polanskis film "The Ninth gate" är baserad på. Det är lite av litteraturporr för oss som gillar böcker. Men faktiskt har Polanski gjort filmen mycket trogen boken och på sina ställen historien snyggare - mer dramaturgisk.

Nu när jag äntligen är klar med en engelsk bok, tänker jag slappna av med Maj-Gull Axelssons nya istället. Sen har jag Primo Levis "Om inte nu, så när?" att läsa också. Imorgon har jag Okki och jag tänkte försöka ta mig iväg och byta processor på CI-apparaten som krånglat i en smärre evighet nu. Det om det. Nu ska jag sova.

12 september 2008 - Clintan?

Kategori: Lettura

För ett år sedan erbjöd Expressen sina läsare en klassisk bok billigt varje vecka. Nu erbjuds en Clintan-film istället. Ärligt talat är det rätt sorgligt. Från Dostojevskij till Clintan liksom? Hur tänker man där? Dessutom förstod jag inte varför de överhuvudtaget slutade med klassikerserien. Man kan aldrig ha för många klassiker i bokhyllan! Så nu har jag gjort en egen lista med klassiker som borde räcka i tio veckor. De som inte var med - men borde varit det! På bild - C.S Lewis (vars serie om Narnia är mest känd - men som skrivit den alldeles utmärkta "Anteckningar under dagar av sorg")

1. Barabbas av Pär Lagerkvist
2. Peter Pan in Kensington Gardens J. Barrie
3. Och månen har gått ner av J. Steinbeck
4. Fallet av A. Camus
5. Doktor Jekyll och Mister Hyde av Stevenson
6. På igenvuxna stigar av Hamsun
7. En dag fylld av glädje av I.B Singer
8. En otäck historia av Dostojevskij
9. På västfronten intet nytt av Remarque
10. Näsan av Gogol

11 september 2008 - Presentöppning del 22

Kategori: Secondhandbarn


Från sina föräldrar fick Elinleticia detta vackra art nevou kort samt karaffen och glasen "Blossom" av designern Barbro Wesslander av Boda Nova. De var jättevackra, stort tack!

10 september 2008 - Höstens mode - utvärdering

Kategori: Min garderob(Ovanstående bilder- inspiration: 1. Snövit i modern version, 2. Audrey i Twin Peaks, 3. Coco Chanel som var världens coolaste tant - dam - modeorakel (you name it), 4. Återigen Audrey som för tillfället är min stora modeinspiration. )
1. Spets - Självklart, men gärna täckande spets. Min favoritklänning från Noa Noa är perfekt, varken för mycket eller för litet.
2. Höga stövlar - Nu har jag ju köpt ett par som jag väntar hem, det vette fan om jag fixar att gå i dem, men jag tänker göra ett försök. När jag blev tillsammans med Mille för tusen år sedan så la jag av min ytterst stylade stil. Jag gick jämt i högklackat innan dess. Men han gillade gympadojjor mest - och när jag börjat använda dem var det rätt kört. Behaglighet går före balansgång. Men som sagt - inte nu längre....(säger jag som kastade av mig mina högklackade skor när jag och Freddi gifte oss - efter fem minuter!!! Fem minuter för all den där tiden då jag satt och jobbade på att skorna skulle bli perfekta! Äh whatever!)
3. Vadlånga kjolar - Allt blir vadlångt på mig. Utom kortkort - det blir knälångt. Men jag gillar det. 40-tals stilen kräver dock  höga klackar och en rejäl dos av gott självförtroende, men när man väl lyckas så blir man lika läcker som Audrey i Twin Peaks!
4. Baggy jeans - Näe...jeans överhuvudtaget har jag övergett. Men ska det vara jeans så ska det vara hög midja och coola detaljer. Som de här shortsen som jag knappt använt från Noa Noa. Men i höst kommer dom fram till mönstrade strumpbyxor och sånt.
5. Det dressade modet - Ja tack!!! Äntligen får man vara lite tantig. Jag gillar när folk klär upp sig och när de inte blottar allt för mycket hud. Den stora förebilden Coco Chanel visste hur man klär en skön dam. I höst kommer jag framför allt gå klädd i min tweedjacka i gröna/rosa/gula färger från Noa Noa.
6. Halvöppna, typ håliga skorEgentligen inte my bag of tea. Men förra våren köpte jag ett par röda vintageskor som egentligen är en storlek för stora. Ergo - använda dem med raggsockor i. Det kan bli rätt ballt!
7. Kilklackar - Självklart, jag älskar kilklackar, men även här handlar det om att balansera. Härom veckan gick jag en hel dag i mina favoritskor med kilklackar. Mamma mia vad ont jag hade när jag kom hem!
8. Capen - Har alltid varit stor fan av Capes, men i år säljer jag min tweedfärgade från London. Jag har tröttnat lite och vill ha mer skräddade plagg.
9. Leopardmönstrat - NEJ...det är så smaklöst. De enda som passar i leopardmönstrat är leoparderna.
10. Kappor i glada färger - Jag älskar färger, men det beror lite på vad för färger. Neonfärger går bort omedelbart. Själv drömmer jag om en kappa i klar-rött. Längre än så kommer jag nog inte sträcka mig!
11. Rutigt - Twin Peaks ånyo! Nirvana och grungen. Det finns få saker som är så sexiga som en vacker brunett i en rutig flanellskjorta. Själv letar jag febrilt efter den perfekta skjortan. Men tills dess får jag nöja mig med min rutiga jacka från Noa Noa som jag köpte förra året.
12. Väst - Beror på vad för väst. Jag tycker det är grymt fult med väst över t-shirts eller över linne. Det ger mig whitetrash-varning. Men korsettliknande västar i naturmaterial gör mig glad. Jag längtar efter att använda min favorit från Noa Noa.
13. Hatt och andra huvudbonader - Utan tvivel. Jag sover till och med i min favoritmössa från.... ja ni vet vart. Men i höst ska jag se till att våga använda några av mina andra älsklingar. Som den där från 40-talet som kräver hattnålar. Jag SKA!

10 september 2008 - Presentöppning del 21

Kategori: Secondhandbarn


Från väskusten anlände i omgångar familjerna Gustafsson, Broberg och Bengtsson med alla sina tvillingar. Den oerhört fina skålen nedan var en gemensam present från Laila och Kent-Ove Bengtsson, Anne och Jenni Gustafsson samt Anders, Felicia, Linnéa, Astrid och Ingrid Broberg.
Tack alla för att ni kom med färg, glädje och massor av barn!

9 september 2008 - Presentöppning del 20

Kategori: SecondhandbarnVad hade vi gjort utan Peter. Via hans tentakler över Ängelholm fick vi allt porslin, alla dukar, alla bord, tältet (tack Peter för att du knöt vår kontakt med underbara Morgan) all teknisk utrustning, regnskydden och att Pettson kom och hälsade på.
Dessutom kom han med en vacker bukett med blommor när han anlände i egen hög person.
Peter! Vad hade vi gjort utan dig! Tack!!9 september 2008 - Makabert vackert

Kategori: Mode och skönhet

Om något nu kan vara makabert vackert, så är Gudrun Sjödéns kläder just det. I år är hon inspirerad av Guatemala och det märks inte minst på färgrikedomen och snittet på kläderna. Katalogen är en visuell munsbit! Men trots detta blir jag störd av att fotosessionerna skett på plats i Anderna - och ändå inte låtit en enda modell vara av indianskt ursprung! Det känns lite som att låta landet bli rekvista för nordiska drömmar och det är synd. Ett par vackra indianska tjejer hade hottat upp katalogen ett par snäpp. Men jag är måhända lite känslig och kläderna är verkligen drömmar! Så gör ett klick på bilden så kommer du till Gudruns hemsida med webshop!

9 september 2008 - Hårprydnad ala 20´s

Kategori: Min garderob


För två eller tre år sedan var Noa Noa som mest inspirerat av 20-talet. Därefter var det Evita och 40-talet som hägrade. Och någonstans däremellan kom de ut med världens vackraste hårprydnader med fjädrar. De var rejält fastsatta i hårklips och jag köpte både svart och brun. Sen dess har jag grämt mig för att jag inte köpte grön också. Men härom veckan fick jag tag på den sällsynta hårprydnaden på Ebay. Jag älskar dom. Vid endast ett tillfälle har jag burit den svarta. Konstigt nog känns det som om jag alltid har på mig dem, bara för att jag äger dom.

Dock måste jag snart fixa hattasken så den blir lite finare. Jag älskar locket, men omslaget är från Panduru-hobby och ser väldigt billigt ut. Jag funderar på att klä asken med tyg istället.

9 september 2008 - Presentöppning del 19

Kategori: Secondhandbarn

Från Elinleticias gode fotografvän Mikael fick vi ett fotoalbum och en serie bilder från bröllopet att sätta i det. Med sig hade han sin flickvän Malin och dottern Johanna.
Tack alla för att ni kom och var med. Och tack för bilderna. Ett av dessa kommer vi att använda på vårt tackkort som vi ska skicka ut snart.

(Bilden på Mikael och hans dotter Johanna är tagen av Daniel Brahneborg.
Fotona på oss är ur Mikaels bildserie från bröllopet.)


9 september 2008 - Presentöppning del 18

Kategori: SecondhandbarnFrån Haninge kom Olle och Margareta ner, som funnits i Elinleticias liv sedan hon var helt nyfödd. Detta par var även husse och matte till en av Elinleticias bästa vänner någonsin - katten Linus.
Olle och Margareta stannade kvar på festen länge, var med och delade på vår 30-åriga whiskey vid fontänen och morgonen efter åt vi en trevlig frukost tillsammans.
Tack för att ni kom!
Av Olle och Margareta fick vi detta JellyBean tårtfat av designern Ingela Benson.

9 september 2008 - Presentöppning del 17

Kategori: Secondhandbarn


Daniel var en nyfunnen vän som tågade ner från Stockholm för att vara med på vårt bröllop och förgyllde med sitt solstrålande leende och ståndaktig hjälp med städningen morgonen efter.
Tack för ALLT Daniel.
Av Daniel fick vi detta stekjärnens Rolls royce.


9 september 2008 - Den nya Norton

Kategori: Dylika dumheter

Jag har alltid hört sägas att Edward Norton är den man som killar skulle vilja ha sex med om de var tvungna att välja någon (och ofta skulle dom inte behöva tvingas ens). Jag vet inte varför, men så är det. Jag skulle själv sätta på honom.
Men enligt denna artikel i Aftonbladet är nu tronen hotad.

Listan ni ser här bredvid visar vilka 10 romantiska filmer killar helst skulle vilja se. Något som artikeln dock inte noterar är att Hugh Grant  är med i fyra av dessa filmer. Jag ser ett mönster och detta mönster säger att Mr Grant är den metrosexuelle killens nya gosedjur.
Vad annat kan man dra för slutsats än att det är Hugh Grants charmiga, lätt bortkomna brittiska leende som var kille vill pussa. Vad annat kan orsaken vara än att var hetrosexuell kille vill rufsa till hans busiga lugg och säga: "Jag ska ta hand om dig":

Visst är det så. Hugh grant är var homofobs homosexuella fantasi.
Beviset låter tala för sig själv.

8 september 2008 - Dagens outfit

Kategori: Min garderob


Allt från Noa Noa, inklusive baskern som jag fick hem igår! :)

6 september 2008 - Days of our lifes?

Kategori: Dylika dumheter
Bo och Hope? Näe, det är Brad och Angelina...:) Iallafall på den lilla bilden.

6 september 2008 - Klockrent personlighetstest

Kategori: Lyckligmapp

Det här var ju nästan läskigt. Det enda som inte stämde så väldigt väl var det där med att vara "tystlåten". Å andra sidan kan jag nog vara tystlåten, speciellt när jag inte hör. Men då är det framtvingad tystlåtenhet - inte något som ligger i min natur. Men annars, rakt av, precis som jag är.

Om du klickar på bilden så kan du också göra personilghetstestet. Var noga med att svara som det är - inte som du vill att det ska vara ;)

6 september 2008 - The horror!

Kategori: Secondhandbarn

Jag klagar inte lika mycket på bloggen längre. Det är rätt tragiskt egentligen. När jag har ett media att klaga i så använder jag det inte ens! Så bäst jag börjar. Sedan jag bröt mitt revben har jag haft ont i ryggen. Fruktansvärt jävla ont. Smärtan har varit allt från molande - till de där dagarna då jag inte kunnat böja nacken utan att det känns som jag fått en kniv i korsryggen. Resan till Turkiet med allt vad poolsimmande var - gjorde ryggen mycket bättre. Men därefter har jag bara fått mer och mer ont. Igår var vi hos min läkare Staffan. Han såg omedelbart att ryggen var skit. Så nu ska jag gå hos sjukgymnast, för massage hjälper inte mot sån här skit! Det gör bara saken värre (vilket jag egentligen borde kunnat räkna ut själv när jag kommer från massör med tårar i ögonen). Idag ska vi till Delfinen som öppnade badhuset på nytt för bara en vecka sedan! Kanske blir ryggen bättre av att jag simmar?

Av Staffan fick jag också en ny medicin för att sova bättre. Atarax hette underverket. Jag sov i elva timmar, med korta uppehåll. Bara en zoplikon behövde jag. Men trötthetsrekylen var läskig. Jag kunde knappt komma upp vid lunchdags - så det är knappast något att ta när jag har skola och allting. Men under helgerna! Att få ta igen sömn är helt underbart. Nu ska vi snart käka lite pasta och sen ska vi bege oss och simma. Hoppas jag klarar av det för jag har varit som en stenstod hela dagen. Det gör ont bara jag rör mig. Det gör ont utan att jag rör mig.

Men en grej jag har funderat mycket på - är varför biverkningarna i mediciner alltid sammanfaller med exakt den skada de ska hjälpa mot? Atarax är ursprungligen en allergitablett mot nässelfeber. Biverkningarna är nässelfeber. Av panodil som ska hjälpa mot huvudvärk kan en vanlig bieffekt vara huvudvärk. Osv....turligt nog blir man aldrig gravid bara så där av p-piller - iallafall inte vad jag har hört!

6 september 2008 - Mjukt och ulligt

Kategori: Fotofrenesi


Kattungar från Håkanstorps Norska katter.

5 september 2008 - Hugo Boss nazistiskt?

Kategori: Likvidation

Jag snappar upp jävligt skumma prylar ibland. Men intressanta! Visste ni att det var Hugo Boss som designade SS-uniformen? Det är sant!!! Egentligen är det ju inte så förvånande. Massor av tyska företag blev stora efter kriget - oavsett vilka jävligheter de var inblandade i. Hugo Boss har väl varit av-nazifierat i några sekel typ. Men ändå!!! Snacka försenad nyhet :)

4 september 2008 - Om förintelsen

Kategori: Likvidation

Är du intresserad av förintelsen? Då har du tur, för det finns en riktigt bra sida på svenska med mycket information. Klicka på bilden så kommer du till sidan. Arthur Szulc och Mattias Forsberg har nyligen gett ut "Med förtvivlans mod", på Norstedts bokförlag. Den kan vara värd att titta på!
http://www.norstedtsforlagsgrupp.se/templates/Prisma/Book.aspx?id=47738

4 september 2008 - Drömkjolen

Kategori: Mode och skönhet

Jag sitter och surfar och sparar ner vackra ting. Sen glömmer jag oftast vart dom kommer ifrån. Så är fallet med min drömkjol. Men inspirerad kan man iallafall bli!

4 september 2008 - Vackraste folklore-accessoar

Kategori: Min garderob


Från Noa Noa, vårsäsongen 2008. Jag har en och den andra säljer jag ut på Tradera nu! Utropspriset startar som alla mina auktioner på 1 kr! Om du klickar på bilden kan du komma till min sida.

4 september 2008 - Zzzzznark

Kategori: Vardagligheter

Äntligen! Okej, det tog 2.5 tabletter att få 9 timmars sömn. Men jag portionerade ut dem mycket bättre än jag brukar. Jag har insett att jag vaknar av drömmar under natten och då är det bättre att ta en halv - än ingen alls. När jag börjar få styrning på sömnen igen så kan jag minska mer. Jag skäms för att erkänna det, men jag har faktiskt varit uppe i tre sömntabletter per natt. Och det är långt ifrån bra.

Freddi har åkt hem med lilla Okki som var här medan Freddi spikade på vår nya vägg. Freddi bygger igen väggen till Köket, som länge varit ett irritationesmoment. Nu kommer sovrummet kännas som ett riktigt sovrum - och köket bli mer inbonat. Det blir fint.

Idag ska jag skriva recension på Jarlets "Våra pinade judiska bröder" och städa järnet i lägenheten. Men först ska jag lägga mig i sängen med en sprittsprångandes ny Glamourtidning (för OKTOBER?!!!) som kom med posten idag. Jag hajar inte varför jag får oktobers tidning nu - men hey, ibland ska man bara tacka och ta emot.

P.s - bild på dörrhålet som Freddi bygger igen - här har vi satt vårt mobila fejkbibliotek i hålet, men det har vi ju i biblioteket nu så hålet gapar stort. Den andra bilden är på Ebba när hon ligger vid draperiet som vi brukade ha i dörren.

3 september 2008 - Porträtt av Maj-Gull Axelsson

Kategori: Lettura

Satt och klottrade hemma hos Ingrid idag och började rita av en bild på Maj-Gull Axelsson. Den blev inte klar, men jag ville ändå lägga upp den och visa hur jag utvecklats som tecknare  - för det tycker jag att jag har. Och jag ska fortsätta måla porträtt för det är otroligt kul.

3 september 2008 - Personliga nallar

Kategori: Dylika dumheter

Ibland blir jag trött på hur teddybjörnar ser ut idag. Under 70-80-talen var nallarna rätt personliga. Inte särskilt vackra, men de såg använda och älskade ut. Sen kom en old fashion-våg på 90-talet och alla nallar skulle se ut som om de var gjorda på 40-talet. Det var jättesött i början, men efter ett tag började jag känna att det var rätt opersonligt. Alltså - nytt personligt projekt, "Leta roliga nallar" och först på scenen är en mustachprydd äldre herre!

3 september 2008 - Betraktelse över självmord

Kategori: Poetik

Förr i tiden ansågs självmord vara den mest oförlåtliga synden. Att ta livet av sig var ett öppet gap av hån mot skaparen. En självmördare var fördömd och fick inte begravas på helig mark. Jag vet inte hur det är idag, hur kyrkan ser på självmordet. För mig är självmordet slutet på smärta ingen riktigt kan föreställa sig. Ingen människa kan hamna med ett rakblad i handen utan att ha lidit. Det finns inget värre straff än att inte vilja leva. Ingen människa står Gud så nära, som den som beslutat att ta sitt liv. För i det ögonblicket existerar inget förflutet, bara ett nu, mellan människa och skapare. Somliga människor slår sig blodiga mot livet och hatar sin nästa, men mest av allt sig själva. Dom skär sig, svälter, knullar, gråter och äter för att straffa sig själva. Och Gud låter dom hållas.

Jag vill tro att dom som inte kan, eller inte vågar, är de som Gud av någon anledning, vill ha kvar på jorden. De har en uppgift och dom har inte uppfyllt den än, livet är fortfarande till för dom. Men de som väljer att dö, tror jag Gud ger tillåtelse. För Gud är alltid i människan och ibland gör det för ont i en förälder att bara se på.
Det är då han säger.
Du får.

bild: Jan Saudek

2 september 2008 - Skolstart

Kategori: Vardagligheter

Idag var det terminens första föreläsning i min nya kurs "Auschwitz - Efter förintelsen" inom judaistik. Ni kan ju tänka er att kursen nästan känns som skräddarsydd för mig. Och det var verkligen intressant. De övriga eleverna verkade genuint intresserade av ämnet och läraren var mycket påläst. Jag förväntar mig att denna kurs på halvfart kommer bli det mest givande jag läst! Utöver denna kurs kommer jag skriva uppsats inom etik och beteendevetenskap, samt ta en läskurs i religionshistoria. Jag har ännu inte ens snuddat vid vilka ämnen jag ska välja specifikt. Ikväll ska jag läsa om en av böckerna i läskursen från förra året, när jag har skrivit den recensionen bör jag ha allt material samlat. Då ska det bara renskrivas och sen skickas in.

De senaste veckorna har vi druckit "Kärlekste" som vi fick av Åsa & Rune i bröllopsgåva. Det är det godaste jag någonsin smakat. Vi var osäkra på om det var dom som hade gett oss teet, för presentbordet var en enda röra! Så Freddi ringde och frågade och visst var det från dem! Bäst av allt? De hade köpt det på Nova Lund! Så idag åkte vi dit och förnyade vår nya beroendeframkallande dryck! Jag införskaffade läppstift och ett par tofflor också. I höst ska jag se till att bära läppstift. Jag brukar aldrig sminka mig, men jag har märkt att jag känner mig bra mycket snyggare när jag anstränger mig lite - och att peta på lite läppstift tar två minuter. Maybelline sitter i åtta timmar, så bättra på skiten behövs knappast. Titta på bilden - så glad var jag idag.

2 september 2008 - Christer & jag

Kategori: Lyckligmapp

År 2006 opererades jag med CI. Det var en omstörtande tid. Det tog en månad innan vi kunde koppla in processorn (som är det faktiska redskap som behövs för att man ska kunna höra). Christer hade nyligen börjat jobba med Cochlea -implantat. Han var jättegullig och stöttande under den här tiden. Häromdagen fick jag höra att han ska ta tjänsteledigt. Jag ville ge honom bilderna från det tillfälle då jag hör igen - första gången på tio år! Så jag smet in där idag och passade på att byta spolen som kraschat fram och tillbaka under några veckor. Här är bilden på oss. Jag önskar Christer all lycka i framtiden och hoppas att alla patienter får möta såna älskliga ci-tekniker som Christer!

1 september 2008 - presentöppning del 16

Kategori: SecondhandbarnVår egen Johan (af Jönssons) fanns med oss till hälften under kvällen. Han hjälpte till med maten på alla tänkbara och önskvärda sätt, men eftersom han jobbat natten innan var han så okristligt trött under hela kvällen att när han inte hjälpte till med maten satt han i stort sett och sov på en stol.
Men det var jättekul att ha dig där Johan. :D
Och tack för snurrbrickan med skålarna.

1 september 2008 - Presentöppning del 15

Kategori: SecondhandbarnFrån Göteborg kom våra nyfunna vänner Martin och Linda. Tyvärr hade de inte med sig sina barn, men de hoppas vi få möta snart. Av dem fick vi den spektakulära ljusstaken nedanför. (Detaljstudien visar en anka i glas. I glas fanns även miniatyrvalar. Allt mycket konstnärligt och smakfullt.)1 september 2008 - Presentöppning del 14

Kategori: SecondhandbarnAv vår mycket käre vän Axel fick vi detta kalligrafiset. Vi fick också en dvd med Sir Lawrence Oliviers version av Hamlet från 1948. Denna fick vi redan när vi begav oss från Lund på vägen upp till Ängelholm. Axel åkte tillsammans med det ytterst nervösa brudparet som speedade till max försökte hantera sitt tillstånd genom att lyssna på "Jag vill leva i europa" och skråla med för full hals. Axel satt och led i baksätet.
Dock verkade han trivas ypperligt på själva bröllopet och satt kvar och nattsuddade med Freddis bror Dennis långt efter alla andra gått till sängs.
Vi är så glada att du kom Axel.


1 September 2008 - Presentöppning del 13

Kategori: SecondhandbarnFrån Freddis arbetsgivare - VårOmtanke -fick vi ett fint gratulationskort. Detta hade vi inte alls väntat oss - varför vi blev glada. För det vill vi tacka.

1 September 2008 - Presentöppning del 12

Kategori: Secondhandbarn


Från Freddis kusin Marcus och hans familj - Ulrika, Sixten, Edith och Hedda - fick vi detta pajformsunderlägg designat av Erika Mörn. När vi fick det var det fullt av röda, saftiga äpplen. Tanken var troligen att vi av dessa skulle skulle baka vår egen paj, vars form skulle vila på underlägget. Dock var äpplena så goda att de snabbt tog slut. När vi sedan skulle fotografera var vi tvugna att plocka ihop gröna substitutäpplen. Inte lika många och inte lika fina. Dock.
Tack för att ni kom! Det var rolit att ha alla med.