Smuleliten

29 februari 2009 - Blomstrande konstnär

Kategori: Inspiration


Konstnären Nicole Dextras gör konst av allting. Om du klickar på bilden kommer du till hennes hemsida. Jag drunknar i drömmen om en sån här klänning - även om den skulle vissna rätt snart!

29 februari 2009 - Tanyas "listjävel"

Kategori: Vardagligheter

1. Stänger du av mobilen när du sover? Jag har sällan koll på var min mobil är, om den är på eller ej. Enda gången jag är noga är om någon av mina vänner mår väldigt dåligt, för då vill jag att de ska kunna nå mig direkt.
2. Vem såg dig senast naken? Freddi
3. Hur såg du ut på högstadiet? Jag var rätt söt, hade alltid hängselbyxor i jeans, korta toppar i starka färger och gick barfota.
4. Hur kommer du se ut om tjugo år? Glädjerynkor & mysig, man ska bli glad av att se mig
5. Hur var du på dagis? Jag och mina två bästisar Lina och Mats brukade ställa till massor av elände. Vi smet in i köket och saltade maten och tryckte in konstiga saker i eluttagen. Men jag var också väldigt närhetsberoende och ville läsa böcker tillsammans med fröknarna.
6. Hur är du att ha som arbetskamrat? Ärligt talat är jag nog rätt jobbig att jobba ihop med. Jag har lätt för att "ta över" organisationen och tvinga mina medarbetare att jobba lika mycket som jag, lägga ner lika mycket energi. Jag är väldigt idérik och om man gillar att förnya saker är jag TJEJEN....men annars, troligen lite udda.
7. Har du celluliter? Massor, har anlag för såna där :(
8. Biter du på naglarna? Vilka naglar? Jag önskar jag kunde sluta, men så fort jag blir det minsta oroad så börjar jag gnaga.
9. Har du något handikapp? Dövhet
10. Är du rädd för att få hängbröst? Rädd? Jag skulle inte bli särskilt glad, men rädd är jag nog inte.
11. Tror du att gud är en man eller en kvinna? Gud är gud. Vi använder manliga attribut eftersom vi har en patriarkalistisk tradition i kyrkan. Egentligen borde vii säga att Gud är både fader & moder. Jag tror Gud är könlös
12. Svär du? Mycket
13. Är du trevlig mot Jehovas Vittnen? Jag bjuder in dem på te och kaka. Men det är evigheter sen de var här sist så jag antar att de blev lite skrämda sist
14. Hur homo är du på en skala 1-10? hm....en fyra kanske
15. Tror du på utomjordingar? Rent generellt nej - men å andra sidan vet jag ju att Mona Sahlin faktiskt existerar - så ...tja det är lite tveksamt
16. Om du var tvungen att välja en maträtt som du måste äta varje dag livet ut, vad väljer du? Solrosens vitlöksmarinerad oxfilé
17. Vilken mat är den största missen att bjuda dig på? Jag är inte jätteglad i gröt, eller rotfruktsmos.
18. Har du blivit arresterad? Nopp aldrig
19. Ljuger du? Nej, jag kan inte ljuga. Ibland tränar jag på Freddi. Som längst har jag hållit masken i tjugo sekunder.
20. Har du kysst en polis? nej
21. Är du rädd för Securitasvakter? varför skulle jag vara det?
22. Har du någonting att dölja? Eh, kanske
23. Vad har du på din nyckelknippa? En söt nallemojäng som jag fick av Margareta när jag gick i högstadiet, samt mina husnycklar och nycklarna till Okki
24. Är du/har du varit gift? Ja jag är gift
25. Skulle du gå upp klockan tre på natten för att hämta pojkvännen från krogen? Nej det skulle jag nog inte.
26. Kan du laga cyklar? Nej
27. Kan du fixa med bilar? Vill inte
28. Brukar du köra om? nej
29. Kan du baka bröd? nej
30. Vet du hur man frostar av en frys? nej (börjar känna mig lite trotsig just nu)
31. Vilken tv-serie skulle du helst leva i? Top Model skulle vara rätt fränt

Jag utmanar härmed dessa bloggare att göra denna lista: Jenny K, Mana, Eva P, Rum 237, Prellan & Tom

29 februari 2009 - Jag har ingen lust

Kategori: Vardagligheter

Idag ska jag plugga. Jag har ingen lust. Jag ska tvätta. Jag har ännu mindre lust. Jag ska gå ut på en promenad för att vakna till lite, jag dödar all lust tills den skriker av smärta. En del grejer jag undrar över en sån här dag i slutet av februari och dagen då äckelfestivalen promotas som om det vore krig mellan Sverige och Norge (ärligt talat skulle det troligen ändå ge färre rubriker än vad Sanna/Sara/Patrik/Killer/Snetch/Daniel (jag kan inga namn) kommer ha på sig under finalen. YEEEEEEK. Jag har ingen lust. Och jag undrar om det skulle ses som ett politiskt ställningstagande om många människor begick självmord precis under sändningen. Liksom som en markering - nu är det nog. Aldrig mer glitter, "nakenchocker" eller delfestivaler. Men jag antar att det är sak samma.

Fel självmordsbänägna tittare tog livet av sig - skulle bli rubriken. Och sen skulle allt börja om på nytt.

Jag hatar att gå, jag hatar att tvätta, jag hatar att plugga. Jag vill slå någon. Å HERREGUD - NU LÄSER JAG PÅ AFTONBLADET ATT DET INTE ÄR FINAL IKVÄLL. Jag dör. Vad fan håller dom på med? Så vi måste genomlida det här glamhelvetet ännu längre?

28 februari 2009 - Snarlika men ändå inte

Kategori: Dylika dumheter


The mentalist, kan det vara något? Vi älskar ju serier och en detektiv som avläser ansikten, ser till detaljer - det låter som en riktig hit. Tyckte vi, i ungefär ett halvt avsnitt. Nu var det ju inte så att  The mentalist inte var underhållande. För det var den. Men skådespelarna var inte direkt superproffsiga och intrigerna drog åt det lättsmälta hållet. Huvudrollsinnehavaren är  tvålfager och icke alldeles övertygande. Manusförfattarna har uppenbarligen gått igång på House, Life & Dr Cox. Lite av varje utan att förstå charmen i dylika karaktärer. Dryghet är bara coolt om det känns äkta!!!

Synd tänkte jag och slog om kanal och lyckades klicka in en snarlik serie med samma sorts intrig - men BRA!!! Riktigt bra. "Lie to me" går på kanal ett och har förutom duktiga skådisar, ett manus som är ruskigt smart och huvudpersonen är ingen modellskådis direkt. Gilla! Så nu är det lite inne att läsa av ansikten och stämningar vilket innebär att vi döva får cred för vårt uppmärksamhetstänk. Vi är lite trendiga nästan. Hoppas man kan utnyttja det i legala sammanhang :)

27 februari 2009 - Sånt som händer

Kategori: Vardagligheter

Ännu har "judisk mystik" inte börjat. Jag fortsätter läsa mina böcker för läskursen i psykologi, kognitiv beteende terapi. Jag är halvvägs klar med "Mindfullness". En bättre recension på mitt hatobjekt "Självkänsla på djupet", måste skrivas inom kort. Jag funderar på att använda samma teknik till alla recensionerna. Först ta reda på tekniska begrepp som alla författare använder sig av. Sen jämföra metoder och se om några använder samma metoder men kallar de för olika saker. Både jag och Freddi är rätt förkylda. Men likväl blir det badhuset i eftermiddag. Det är svårt att låta bli när man mår så bra av det! Jag vet att jag borde dra ner på godis och sånt, men samtidigt tänker jag - det är inte badsäsong och just nu kan jag unna mig båda delarna - motion&godis. Det är okej. Fast den där lilla tanten som liknar min mamma sitter i mitt huvud och säger att det inte är okej alls. Jag gillar inte huvudtanter!

Jag har kommit till sidan 300 i "De välvilliga" som är en fantastisk bok. Jag trodde först att det var en biografi, men det är fiktion, men fiktion med väldigt mycket faktisk bakgrund! Beskrivningarna följer de faktiska beskrivningar av sonderkommandon i Ukraina - som jag haft på mitt sängbord i en smärre evighet (för att det är så svårt att läsa ut den i ett svep ). The black book kom ut redan 1944 och är vittnesmål från de många byarna i öst som utsattes för einsatzgrupperna. Och författaren till de Välvilliga har uppenbarligen läst denna bok - och tusen andra, för jag känner igen material från trovärdiga källor och därför är läsningen - trots att det inte är en "riktig" biografi fruktansvärt engagerande och angeläget. Jag har svårt att låta bli att läsa. Litteraturonani - det är svårt att låta bli

Om ett litet tag kommer Freddi. Jag är hungrig som en varg så jag ska föreslå att vi äter innan simningen. Sen är han ledig ikväll och i natt. Det blir skönt att slappa och ha honom nära under natten. Det om det! Tradera försäljningen har tagit fart. Några ytterligare Noa grejer ligger ute, flera som jag tror några av mina stamkunder kommer gilla. Så bara swischa iväg till mina auktioner och kolla - klicka på bilderna så kommer du dit!. Adios!

26 februari 2009 - Brevkonst

Kategori: Likvidation


Jag skriver som bekant recensioner för sidan, Omforintelsen.se. Tom Johansson skriver också för sidan och när han nämnde att han hade tegelstensromanen "De välvilliga" frågade jag om jag kunde få låna den. Visst, sa Tom och skickade iväg den tunga tunga boken med en liten akvarell på - så att hela paketet såg ut som en vacker installation. Tom är nämligen också konstnär (se hans hemsida om du klickar på bilden) och jag tyckte det var så fint att jag fotade brevet. Stort tack Tom! Jag har redan hunnit till sidan 146 och jag får tvinga mig själv att inte läsa bara "De välvilliga" utan tänka på studielitteraturen också. Det är farligt sånt där!

26 februari 2009 - Stohej och bröllopsgrej

Kategori: Poetik

Efter åratals rykten i pressen har kronprinsessan Victoria och hennes man Daniel äntligen annonserat sin förlovning. Klart man är glad för deras skull!Men när det börjar diskuteras om skattebetalarna ska betala kalaset (och isåfall hur mycket) tycker jag vi går lite långt. Det är faktiskt ekonomisk kris i Sverige just nu. De eventuella intäkter som bröllopet skulle generera, kommer inte på långt när vara tillräckligt för att vi ska se bröllopet som en investering. Och när det varslas folk till höger och vänster, kanske bröllopet borde skjutas upp? För om svenska folket ska betala (vilket alliansen godtar) - så måste jag - trots att det är tråkigt, säga -

Daniel & Victoria, det är jättefint att ni ska gifta oss, men vi har inte råd att betala ert bröllp ännu. Ni får vänta på bättre tider, eller helt enkelt betala kalaset själva. Staten kan nog sticka till pengar för bevakning för ni har självklart rätt att känna er trygga under ett så stort evangemang - men resten? Ledsen men det fungerar inte. Vi får alla dra åt svångremmen just nu och om ni är kungafamilj av folket så tror jag att ni förstår att de flesta inte har råd till några extravaganser. Jag förstår om ni tar det personligt när tidningarna är fulla av insändare som vill avskaffa kungafamiljen. Men det är inte personligt egentligen - det handlar bara om att folk tycker att vård, skola, och andra saker - är viktigare än ert bröllop.

Jag gratulerar det nya kungaparet. De är väldigt fina tillsammans och man blir glad av att se hur de ser på varandra. Men folkets reaktion är inte direkt oväntad eller oförklarlig. Tvärtom!

25 februari 2009 - Lyckekappa

Kategori: Min garderob

24 februari 2009 - Lundabilder

Kategori: Dylika dumheterJag rullar - väg.
Harmonisk bil. Att jämföra med drömmaren som jag stötte på i höstas.
Jag känner igen mig i denna bild. Man vill uträtta något. Man vill göra det stort och spektakulöst - som att städa hela Lund med en tandborste. Och snabbt inser man hur överambitiöst hela projektet var, och vid första större motgång så tappar man all ork och bara skiter i alltihop.

Vad ska man säga? Ekonomisk kris 2009. Bostadsbrist i Lund.
Läget är kritiskt.

23 februari 2009 - Lista från Mana

Kategori: Secondhandbarn

1. Hur lång är du ? 150 cm
2. Vad vill du bli när du bli stor? Diakon och författare
3. Vad pluggar du ? missionshistoria
4. Har du långt hår ? Jepp det börjar bli rätt långt nu
5. Vilken hårfärg har du ? svart med röda inslag typ
6. Sminkar du dig ? Det är dåligt med sånt, men ibland slår jag till stort!
7. Har du haft sex senaste månaden? Nä - prestationsångest!
8. Vad har du för färg på dina underkläder just nu ? Randiga silkestrosor i brunt och vitt
9. Har du kysst någon idag ? Jepp, Freddin! Och Mila fick en puss också

FAMILJ:
Jag har en ickebiologisk familj (inte särskilt trevlig), och en ytterligare icke-biologisk älskvärd pseudo-familj (Jönssons), en man, en svåger och min lillasyrra Mana, icke att förglömma min lemurfamilj i Helsingborg!  

KOMPISAR:
1. När var du senast med nån kompis ? Igår med Mille
2. Vem sov du hos senast av dina kompisar? Minns inte
3. Har du kysst nån kompis ? det brukar ju börja så :)
4. Har du varit tillsammans med någon du nu är kompis med ? jepp
5. Vem har du varit kompis med längst ? Tanja
6. Vem känner dig bäst? Freddi
7. Skulle du säga till en kompis att du hatade hans/hennes tröja om du gjorde det ? nja, varför skulle jag hata en tröja?
8. Känner du dig tvingad till att umgås med vissa kompisar ? nä egentligen inte. De som jag känt så för, har jag dumpat för länge sen.

VÅGAR DU:
1. Skrika åt dina föräldrar ? egentligen inte. Jag vill inte ha med dem att göra överhuvudtaget.
2. Klä dig annorlunda? jepp
3. Vara dig själv ? Ja absolut, vem skulle jag annars vara?
4. Visa dig i bikini/badbyxor ? Jepp
5. Fisa inför din pojk/flickvän ? Ja för fan, jag vågar till och med bajsa när han ser på - men han vill inte den jäveln!
6. Pierca dig ? skulle nog våga, men tror inte jag skulle vilja
7. Ha sex på offentlig plats ? Egentligen inte, men jag är sexuellt numb just nu!
8. Vara omogen ? beror på vad omogen innebär. Jag tar alltid ansvar för allt jag gör.
9. Äta småkryp ? varför?

DIVERSE:
1. När tuggade du tuggummi senast ? tusen dagar sen
2. När var du på semester senast ? i november någon gång i  Krakow
3. Vilken färg är det på din tandborste ? Blå
4. Är ditt hår tråkigt ? nej,det lever sitt eget liv
5. Vem såg dig naken senast ? Freddi
6. Hur ofta duschar du? en gång varannan dag kanske
7. När ska du gå och lägga dig Ikväll ? NU

23 februari 2009 - Blickstilla

Kategori: Fotofrenesi

23 februari 2009 - Träningslogg

Kategori: Secondhandbarn


Inte jättebra, men ändå tillräckligt för att jag ska våga lägga upp en helkroppsbild. Sist jag gjorde det, dvs 31 augusti 2008 (till vänster)hade jag kommit hem från smekmånaden och var brun och grann. Jag hade simmat mycket under veckan och var hyfsat bra i form. Man får så olika form beroende på vilken sorts träning man kör. Promenerandet har gett mig snyggast form (se bilden till höger, efter tolv veckors träning med Projekt Promenad) - men simningen gör mig stark. Ryggen, armarna och benen slimmas till. Magen rubbas inte ett smack. Dags att kombinera träning kanske? Men idag simmade jag 35 längder!!! Fem till och det hade blivit en kilometer. Fatta hur bra Det är! 

22 februari 2009 - Plask & annat babbel

Kategori: Lyckligmapp

Idag kom Mille hit, han var brun och grann efter sin Thailandresa och hade massor att berätta. Han tog med sig Jim och Mad hem så det blev märkligt tyst när de åkte iväg! Precis innan Mille gick påpekade han att jag  verkade gått ner i vikt. Så när han gått kollade jag vågen. Jag hade inte gått ner alls - utan upp två kilo. Men femton eftermiddagar på simhallen har troligen fördelat mina kilon snyggare. Det här med simmandet har blivit lite av en drog. Jag behöver simma för att må bra och uppehållet under mensen har varit rätt frustrerande. Kolla nedan hur extremt duktig jag varit. Som längst har jag simmat 21 längder, men det är inte längden det kommer an på, utan hur mycket mer säker jag känner mig när jag simmar. Djupet skrämmer inte alls som förut. Å andra sidan har jag praktiska flytkuddar i stl 75E :)....det är rätt smidigt.

26 januari 7 längder
27 januari 8 längder
29 januari 12 längder
1 februari 20 längder
2 februari 16 längder
4 februari 10 längder
6 februari 10 längder
7 februari 12 längder
9 februari 20 längder
11 februari 18 längder
13 februari 18 längder
15 februari 20 längder
16 februari 21 längder
17 februari 18 längder
18 februari 18 längder

21 februari 2009 - Äggkoppar att dö för

Kategori: Lyckligmapp

Jag önskar mig de här äggkopparna så mycket att det gör ont. Trettio års present någon? :)

21 februari 2009 - Dödsmarchen

Kategori: Likvidation

Det här är en mycket kort liten berättelse om förödelsen under de ungerska pilkorsarna, motsvarande gren till de tyska nationalsocialisterna. Berättaren är en judisk man som förlorar sin hustru och sina två små tvillingpojkar i förintelsen. Boken har ingen information på baksidan vilket gör att man som läsare är oförberedd på fasorna som kommer möta i mannens historia. Berättaren går igenom omständigheterna bakom sina anhörigas död, förbigående, som om det bara är en av många detaljer, men som inte har mer känslomässigt värde än något annat. Jag får tidigt en känsla av att författaren är känslomässigt avtrubbad. Han redogör apatiskt för de kränkningar han upplevt. Det är den vid första intryck, likgiltiga - men vid andra intryck - förintade mannen som för talan. En vittnesbörd från en känslomässigt redan död man. Detta gör det mycket jobbigt att läsa. Att berättarstilen dessutom är mycket naivistisk som om den är skriven av, och för ett barn - gör det hela än mer gripande, men skapar också en känsla av det morbida. Det jag tyckte bäst om med denna redogörelse är det ovanligt opretiantiösa sättet att berätta på, samt att författaren inte gör anspråk på något annat än att berätta sin personliga upplevelse. Dokumentet syns mig inte särskilt politiskt eller innehålla något syfte att få folk att minnas förintelsen. Om man är intresserad av dokument från andra världskriget är denna bok läsvärd. Som undervisningsmaterial vet jag inte om den skulle fungera lika bra. Jag ger boken en stark tre i betyg.

20 februari 2009 - Lycklig katt

Kategori: Lyckligmapp


Budade på, men vann inte. Dock behåller jag bilden eftersom den här söta katten ser ut exakt som Agador och fyller upp mitt hjärta med tacksamhet över att ha en nalle som alltid vill kramas!

20 februari 2009 - Mom Shum's Group

Kategori: Poetik

19 februari 2009 - Drastiska val

Kategori: Dylika dumheter

Ni som också har blogg här på "blogg.se" har säkert noterat det första val man står inför när man loggat in på sidan.

Är det verkligen dessa tre val man först funderar kring när man loggar in och ska göra ett inlägg?
"Ska jag skaffa mig en överblick eller ska jag göra ett nytt inlägg eller ska jag slänga alltihop åt helvete?"
Det känns en aningen drastiskt tycker jag.
Om man översätter det till livet utanför bloggandet tänker jag mig att det skulle se ut ungefär så här:

18 februari 2009 - Heberlein och det stora blå

Kategori: Lettura

Nej jag orkar inte. Det var mitt allmäna sinnestillstånd innan jag och Freddi bestämde oss för att ta en middagslur. Vi sov i en timma och sen orkade jag visst. Det är gudomligt skönt att sova! Vi åkte till Gleerups för att lyssna på Ann Heberlein som pratade om sin bok. Där träffade vi Ingrid. När jag väl hade hittat en plats där jag kunde stå och avläsa hörde jag allting! Det var rätt fantastiskt. Underbara begåvade kvinna som kämpat så hårt för förståelse. Underbar kvinna som vågar skriva en bok som prickar in precis allting som jag går omkring och grubblar över. Gud, ångesten, skulden och ansvaret mot vår nästa. Jag är inte ensam. Det är så skönt att veta! Efteråt signerade Ann boken som Ingrid gav mig. Vi berättade lite kort, jag och Freddi om att vår situation inte skiljer sig väldigt mycket från det hon skrivit om. Skönt att få säga. Sen tog jag några kort. Jag tyckte det blev så fint att jag ramade in det, se nedan.

Jag hittade boken "Mindfullness" som ingår i kurslitteraturen. Jag läser biblioteksboken, men tyckte att den var så bra att jag ville ha den själv också. Dessutom ingick en dvd-skiva med meditationsövningar. Efter författarträffen åkte vi och simmade. Det var vuxenkväll vilket innebar att vi slapp horder med shrek-ungar och det var fullt av ljus i hela lokalen. Jag simmade 18 längder och var mer än nöjd efteråt. Bra dag.

18 februari 2009 - Trött

Kategori: Lettura

Jag har en enorm hög med böcker att recensera. Både läskursböcker och vanliga. Snart börjar vårens kurs i judisk mystik och en läskurs för K.G Hammar i kristen missionsvetenskap. Utöver det så ska jag idag gå till Gleerups där Ann Heberlein ska prata om sin nya bok (den som jag fick av Ingrid). Det är röda veckan vilket innebär att jag inte kan gå till badhallen och simma bort aggressioner. Tvi vale! Vad ska jag göra då? Gå i trappor? Med all största trolighet kommer jag gå i trappor! Jim & Maddox har börjat göra sig hemmastadda. Badkaret har slutat morra, farstun också! Istället springer de runt och muckar gräl med trion och de verkar ha jättekul.

Det är fortfarande iskallt ute. Inne också för vi använder inte elementen. Spara el, spara pengar! Men det är rätt okej eftersom katterna går efter oss och väntar på att vi ska sätta oss ner så att de kan få första tjing på att ligga i knät. Naturlig värmekälla! Bokrean börjar den 24 februari. Jag vet egentligen inte om jag kommer bli lika till mig som jag brukar. Känns som jag kan få tag på de flesta av böckerna via tradera eller bokbörsen. Det är väl klassikerna som drar lite. Men här nedan några av de böcker som förekommer under rean som kan rekommenderas (och som jag funderar på att köpa in - de som är markerade med ett "-" är sådana jag vill köpa, de andra har jag redan)

Fem personer som du möter i Himlen av Mitch Albom
Astons stenar av Lotta Geffenblad
Helt vanliga män av Chistopher Browning
- Folkmordens historia av Kristian Gerner
Auschwitz av Laurence Rees
- Tyskland talar - Niclas Sennertag
- Ondskans filosofi av Lars Svenden
- Art noveau
Extremt högt och otroligt nära av Jonatan Safran Foer
På lerfötter av Terry Pratchett
Små blå män av Terry Pratchett
Lunar park av Brett Easton Ellis 
Adjö herr muffin
Pirr i magen klump i halsen
Rött hjärta blå fjäril

16 februari 2009 - Bränt barn söker sig till elden

Kategori: Likvidation

Cordelia växer upp i sin mammas skugga. Hon är ett misstag, ett kärleksbarn mellan modern och en judisk man. Flickan växer upp i Berlin under nazismens uppsving och drabbas hårt av de restriktioner som riktas mot judar. Hennes själva existens blir ödesdiger.  Modern försöker på olika sätt skydda sin dotter, men är farligt fokuserad på sig själv och sitt liv, vilket leder till att Cordelia, trots att hon är bara barnet,  tvingas handskas med den emotionellt hopplösa situationen själv. Familjens ansträngningar till trots deporteras Cordelia till förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Även här blir hon en särling eftersom hon reser ensam och är tysk (och uppfostrad i katolsk tro, trots att hon är judinna). Hon överlever det fysiska helvetet men kastas in i ett nytt emotionellt, när hon kommer till Sverige. Rent praktiskt, fysiskt kan det nya landet kompensera Cordelias förluster -  men emotionellt är landet utan röst och utan liv. Svenskarna vet varken krig, smärta eller sorg. De vill tvinga Cordelia att ta avstånd från sitt förflutna och leva i en verklighet som för henne tycks tom och avlägsen de upplevelser hon haft.

Cordelia tillhör en av de överlevande som har litterär begåvning. Denna berättelse handlar mindre om Auschwitz än om det utanförskap som Cordelia upplever, i familjen och senare i ett land som inte är hennes. Vreden  lurar bakom varje ord och inte förrän hemma i Israel kan Cordelia tillåta den förlösande vreden bli sorg - och till viss del låta sig själv läka. "Bränt barn söker sig till elden" är ingen vanlig överlevande-biografi. Den kan vara svår att ta till sig om man är ovan läsare, eller varit skyddad hela livet från depression och annan smärta.  Dock upplevde jag den här boken oerhört gripande. Den slår till hårt och obevekligt. Jag gav romanen en fyra i betyg och hoppas läsa fler alster av Edwardson i framtiden. 

15 februari 2009 - Tidernas coolaste örhängen

Kategori: Min garderob

 

15 februari 2009 - Tuffa dagar

Kategori: Secondhandbarn

Väntat på att min lillebror skulle höra av sig, vilket han lovade för två veckor sen. Vi försöker bygga upp en god relation. Att bryta överrenskommelser är inte det bästa. Jag har varit rätt ledsen idag. Känns som jag alltid tvingas (faktiskt) att hamna i den situationen att JAG måste be om space - och förklara varför det gör mig så ont när överrenskommelserna struntas i, av ett eller annat skäl. Jag känner mig värdelös och inte särskilt viktig i jämförelse med allt annat som är viktigt. Men jag har också saker som är viktiga. Jag pluggar, Freddi jobbar hela tiden och oftast natt. Ibland förstår jag inte hur vi får ihop det. Jag blev så enormt besviken över att han struntade i att höra av sig när han inte kunde göra det som vi hade bestämt. Det fräter på mig när jag måste tjata om att detta är viktigt. Att jag är viktig. Ännu värre blir det när jag konfronteras med hur mycket denna tid skulle ta från andra personer, flickvän, skola, studentliv. Jag har inte bett om något förut - men nu, med tanke på att det är han som är mest intresserad av att vi skulle hitta ett sätt att samexistera så känns det jättejobbigt att det är så oviktigt att jag måste tjata om det. Eller få skuldkänslor för att han använder sin tid till andra saker än mig (men han har aldrig använt tid till mig - så isåfall så borde väl den tiden som varit bli en bra motivation till att faktiskt lära känna mig. Men allt står emellan. Allt roligt och allt som inte är roligt. Jag är inte säker på att jag vill spendera tid med att försöka få honom att förstå att jag är viktig också. Att det är en prioriteringsfråga. Men varje gång jag hamnar på det spåret känns det som om jag förintar mig själv. Tankarna börjar vandra, "visst är det självklart att han har skola och det är viktigt", "Klart han ska umgås med sin fina f lickvän", "det är jag som kräver för mycket", "Om jag var en bättre syster skulle jag inte bli ledsen när det blir så här. Men jag är ingen bra syster för jag blir ledsen när han gör mig illa. Kunde jag känna något annat så vill jag det. Allt känns som om det är mitt fel. Mitt fel att det blivit så här. Om jag bara inte krävt så mycket. Om jag inte krävt teckenspråk, om jag inte hade krävt att ha en plats i familjen främst genom teckenspråk, om jag bara hade varit tacksam för att de gjorde så mycket och inte sagt att det var fel grejer de gjorde. Fina grejer - men inte det jag behövde. Om jag hade varit en annan människa skulle de förstått mig och respekterat mig, Eller något. Men nu är jag ju bara jag. Jag blir ledsen varje gång de kontaktar mig för att skälla på  mig om tradera, om min blogg eller för att säga upp bekantskapen med mig. Jag blir ledsen och det gör ont. Men jag vill inte vara så. Jag vill få den där förmågan att förstå att dom älskar mig! Vill vill vill. Men jag känner mig mest värderlös över att jag försöker tvinga min bror att lära känna mig, att hjälpa mig och förstå mig. Fri vilja? Det blir alltid tvång för när folk får välja - då väljer dom inte mig.

14 februari 2009 - Glad alla hjärtans dag!

Kategori: Lyckligmapp


Vi önskar alla de vi älskar en härlig valentine.  Somliga hälsningar får gå direkt via Guds mailbox - och andra utan bild. Ni vet vilka ni är och ni vet hur stor glädje ni ger. 
1. Bengt, 2. Linus (med Ekströms familj), Max med matte & husse Maas, 3. världens bästa lärare: Johan  Åberg (bubblare men sällan har en lärare gjort sånt intryck på mig som Johan gjorde!), 4. Eva, 5. Mikael Jansson med familj, 6. Danne, 7. Kapten Kolossal (Peter :), 8. Jenny K, 9. Dennis, 10. Martin med familj, 11. Ebba-Kristina & Anders, 12. Mana, 13. Emil & Johan, 14.Ellinor, 15. Jönssons!, 16. Gösta, Laila & resten av släkten, 17. Tanja och Daniel
Inte att förglömma: Okki med underbara matte Ingrid, våran söta granne K, Marcus (rum 237), samt alla våra cats!

13 februari 2009 - Utläst, avsnäst!

Kategori: Lettura

Har nu läst ut hela "Självkänsla på djupet". Föga imponerad. Lätt förbannad. Borde jag vänta med recensionen tills jag smält detta väldigt lättuggade skräp för att kanske omvärdera boken? Kanske.

Men Inte särskilt troligt. Det blir en kort, men kritisk recension som kommer byggas upp tillsammans med annan litteratur, till läskursen. Dock tillåter jag mig själv berätta om mitt omdöme av boken nu.

Författarens huvudtes är att våra negativa föreställningar härstammar från vår barndom. I princip vad som helst kan ha sårat oss så pass mycket att vi fått vanföreställningar om verkligheten och om hur folk uppfattar oss. Detta leder till att vi "lägger krokben" för oss själva och nedvärderar oss i en aldrig upphörande nedåtgående destruktiv spiral. För att komma till rätta med dessa negativa självbilder - och reparera dem (vilket är rätt korkat i sig, då jag inte förstår varför man ska reparera något som är negativt? Reparera istället det positiva som gått sönder?) måste vi få kontakt med våra inre barn. Våra inre barn har på ett eller annat sätt sårats under uppväxten. Genom att berätta för vårt inre barn att dess känslor är berättigande (dock inte så mycket att vi får konfrontera våra plågoandar med det förflutnas smärta - vilket Wallin poängterar fyra eller fem gånger i boken). När det inre barnet förstår att det tillåts vara litet - men ändå är en "hemskt älskad unge" - kommer den vuxne i harmoni med sig själv och sin omgivning. Någon konfrontation kommer inte behövas, eftersom personen i fråga har löst problemet i sig själv!
Den andra tesen författarinnan driver handlar om Images - bildterapi (bildmystik i min mening). Enligt Wallin skall patienten aktivt föreställa sig sitt liv i bilder och dessa kommer att symbolisera vilka problem som är viktigast att ta upp. Detta skall terapeuten hjälpa patienten med, vilket på ett sätt gör boken onödig. Det är ungefär som en bok om yoga där författarinnan efter ett tag skriver att läsaren kommer att få hjälp av sin yogalärare med övningarna - vilket föranleder författaren att inte förklara vidare hur övningarna ser ut.
Hela boken känns då som en filmtrailer. Du får se vissa utvalda bitar - men vill du ha "the real thing" får du gå och se filmen.

Om man aldrig mött ångest - ångest i ren form, så kanske den här boken är en trevlig liten lektyr för att förstå sig själv (dock inte sin omgivning). Dålig självkänsla leder dig till att dra de mest förhastade slutsatser och får dig att skapa negativa föreställningar om hur du uppfattas av allmänheten. Dessa föreställningar kan vi komma till rätta med genom att acceptera våra känslor och trösta vårt inre barn. För mig låter det ofrånkomligt flummigt! Hela idén med ett inre barn som skall accepteras - och därefter blir en "härlig liten unge", ger mig kalla kårar. För vad säger egentligen (om vi nu förutsätter att vi har inre barn) att detta skulle vara en "härlig unge"? Våra inre barn kanske har DAMP. Föreställningen om att barnet har rätt att känna sig orättvist behandlad tycker jag är vettig - samtidigt som jag tycker att udden försvinner när författarinnan uppmanar läsaren att INTE tillämpa konfrontation på riktigt - utan bara i sin bildvärld. Det blir iallafall ett slags förnekande av känslor i slutändan. Och om vi nu accepterar den bild Wallin ger av våra negativa föreställningar som falska - bortser vi från en mycket betydelsefull komponent: det faktum att våra negativa föreställningar faktiskt kan vara sanna! Du kan bli mobbad på jobbet - det behöver inte vara en negativ föreställning att folk vänder ryggen åt dig! Om man ska förneka sig själv dessa känslor kommer man bli totalt emotionellt utarmad. Wallin ger inget vettigt svar på hur man ska hantera verkligheten om den är just så negativ som man föreställer sig. Och därmed faller hela hennes teori. Den fungerar per definition bara om världen är just så positiv som hon hoppas att den ska vara - och att vår självbild är just så negativ som hon förutsätter.

När författarinnan mot slutet av boken låter en av sina patienter skapa en mental picnic för alla sina personligheter: "mamma-Lena", "femåringen-Lena", "buttra-tonårs Lena" etc. börjar jag känna en vag känsla av schizofreni. Har alla de där personligheterna ett inre barn? Har de inre barnen barn? Får man aga andras inre barn? Tänk om en del människor går omkring med en latent schizofreni, som bara väntar på att utlösas och splittras när rätt omständigheter uppstår; skulle inte en sådan här tankeövning kunna vara en utlösande omständighet? För när jag blir förvirrad av hur man förväntas "tala" med sitt inre barn - och jag upplever ändå mig ha en ganska stark föreställning om vem jag är - så känns de terapimetoderna, som Wallin talar om, väldigt vaga. Jag ger boken en etta i betyg. Jag skulle kanske ändra mig om jag mötte någon som tillämpar denna typ av terapi på ett framgångsrikt sätt. Men mitt inre barn tvivlar på att Wallins inre barn har alla hästar inne i stallet.

13 februari 2009 - Fullt hus

Kategori: Vardagligheter

Igår fick vi katt-tillskott. Familjen Jönsson reser iväg och åker skidor en vecka. Under tiden ska Mad och Jim vara här. Det har gått bra de tidigare gångerna även om det brukar ta ett par dagar innan de är leksugna igen. För två sekunder sedan kom Hannes och släppte in Max här. Och nu låter Jim som om han sjunger en judisk bön. Vi får nog alla be en bön om att katterna ska hitta ett sätt att samsas. Välkommen till Gazaremsan!

13 februari 2009 - Går världen under fredagen den 13?

Kategori: Dylika dumheter

Aftonbladet skriver om att man hos spelbolaget Ladbrokes kan satsa pengar på att jorden går under idag. Om man känner att man har turen på sin sida kan man tjäna 130 210 gånger pengarna. En investerad tusenlapp skulle alltså ge över 130 miljoner kronor i fickan. Andreas Gillberg på Ladbrokes säger dock att de ännu inte har räknat ut hur de ska gå tilll väga för att betala ut en eventuell vinst.

12 februari 2009 - När verkligheten är värre än....

Kategori: Artestik

Ni vet den där boken, av den inte så söta tanten, som handlade om våra inre barn och de krokben livet lägger? Verklighetens psykologer är värre. Jag tycker att jag borde lärt mig. Men sen C (den bästa psykoterapeft jag haft) började jobba för en privat firma, och inte fick ta med sig sina klienter (vilket drabbade mig) har jag letat efter någon som kan ersätta henne. Jag jobbar ständigt med min självbild och vill utvecklas. Jag bär på sorg över allt som varit och allt som blir. Och jag känner fortfarande att jag behöver stöd i den kampen. Min fördomsfulla syn på lärare överträffas bara av min fördomsfulla syn på psykologer. Men erfarenhet är ju på sätt och vis empirisk erfarenhet. De flesta psykoger jag träffat har varit skvatt galna. Galnare än mig. Vilket inte är så betryggande. För om du faktiskt mår så dåligt att inläggning känns som ett vettigt alternativ (!!!) så bör du inte få panik när du inser att psykologen ifråga är en av de personerna som är byggstenarna i anläggningen.

Som patient så har jag en föreställning om att det är jag som ska få vara patient. Jag ska få slappna av och inte behöva uppfostra psykologen så att hon/han inte kväker ur sig saker som jag får sota för i efterhand. Såna saker som går in i mitt system och ställer till en massa oreda. Tex det som hände idag. Vi skulle vara där halv elva. Mailet anlände igår kväll. Människan har aldrig träffat mig. Hon vet än så länge bara att jag är döv - inte att jag hör lite med CI. Helt döv. Och ändå är hennes spontana fråga om jag verkligen tycker att jag måste ha med mig Freddi som tolk. Kan vi inte klara av det genom att skriva?

All orättvisa aktualiseras. Allt som gör ont gör ont på nytt. Jävla människa. Varför i hela friden tycker hon att hon har rätt att kräva av  mig att jag ska avläsa, eller sitta och vänta på långsamma anteckningar (hennes kommentar på om hon skriver snabbt - "jag skriver tillräckligt snabbt" - FÖR VADDÅ????!!!). Om jag betalar 550 spänn för 45 minuter så förväntar jag mig att bli respekterad. Att fråga mig (hur trevligt än den frågan läggs fram) om jag kan tänka mig att avläsa hela samtalet är så ini helvete. Jag blev arg! Besviken innan vi ens börjat. Hon vet inte ens vem jag är! Och hon har redan lyckats mosa min självkänsla.

De fyrtiofem minuter som vi var där handlade till 20 % om varför jag tyckte att det var kränkande att hon ifrågasätter min uppfattning om vad jag behöver som döv - det som terapin på många sätt egentligen borde handla om, men hon ska vara den som förstår! Resten av tiden nådde hon fram, lite grann. Men det tror jag i ofs vem som helst, som tittar länge på mig - i det sammanhanget och säger "Du måste vara rätt ledsen...." kan få mig att känna! Jag frågade henne vilken terapimetod hon arbetade efter. Hon pekade på oss - "det här".

Ärligt talat. Jag känner att jag borde ge henne chansen. Men jag gillar inte att känna det. För det är manipulation. Fyrtiofem minuter och ändå känner jag att JAG kommer få sitta och berätta för henne hur kränkt jag blir när jag blir behandlad som om jag inte finns. Rätt bortkastade pengar! De sista tio minutrarna var rätt okej. Hon började inse att jag ville ha Freddi där och att han fyller en viktig funktion i sammanhanget! Vi har liksom gått på terapin tillsammans sen vi blev ihop - ganska naturligt att vi vill fortsätta med det! Nå, i sista minuten gör jag en grej som jag alltid gör när jag träffar nytt folk. Det är ett sätt för mig att bjuda på mig själv - och låta den andra göra detsamma. Jag frågade om hon hade något boktips. Det var helt off topic - och det sa jag. Jag ville bara veta vilken hennes favoritbok var. Det är en öppning. Jag läser den till nästa terapisession - och jag får en aning om vad jag har för människa framför mig.

Reaktionen var helt absurd. Hon bara tittade på mig och sen sa hon NEJ. Nej vaddå sa jag. NEJ! Ooookej, jag drog på det, nej för att? Jag gör inte sånt, sa hon. Nu tittade jag på Freddi. Han såg lika konfunderad ut som jag. Jamen säger jag, det är inte i terapisyfte utan mer som en kul grej. Varför inte? NEJ.
Sen tittade hon på mig  igen uppfodrande. Vid det här laget har jag börjat känna mig som en femåring som blir tillrättavisad. Jag menar, det var egentligen inget viktigt - men vid det här laget börjar jag känna att det är viktigt trots allt. Jag vill förstå varför hon reagerar så där. Hon svarar inte att hon inte vill rekommendera böcker eftersom hennes terapi fungerar på annat sätt - utan hon bara ....NEJ

Till sist börjar jag fatta att hon verkligen är helt låst. NEJ är ett NEJ, och om jag vill veta varför så får vi prata om det nästa vecka. Det kan vi ta upp då!!! Avfärdande. Och sen står jag därute i korridoren och känner mig som en grönsak. Vill hon inte bli personlig? Det är okej för mig - men varför inte förklara det? Varför måste hon vänta en vecka med att förklara det? Är en halv minuts förklaring verkligen så betydelsefull för henne att hon inte vill ge mig den lilla tiden? Förtjänar jag inte ett annat svar än "NEJ". Så vi åkte därifrån. Och jag vet fortfarande egentligen inte vad jag känner. Hon tycktes förstå mig mitt under samtalen vi hade. Men sen stängde hon dörren hårt! Och jag vet att jag är snål. Men vid det här laget börjar jag fundera på att gå till en hora istället. Jag slår vad om att de är billigare och mer förstående! Tänk - de slipper knulla och behöver bara sitta och lyssna på mig och låta Freddi vara med.

Men jag kanske föreställer mig även det yrket lite med rosaluddiga moln :). Kanske skulle en hora säga "behöver du verkligen ha tolk med dig?" och sen skulle jag vara där igen. Men tänk ändå? Om man faktiskt skulle få mer förståelse av någon som egentligen inte har någon annan utbildning än gatans - och som kanske skulle klappa mig lite tafatt på ryggen och säga - vet du? Jag förstår faktiskt hur det är. Jag skulle tro på henne.

P.S Bilden blev klar idag. Den heter STOLEN HEART och är helt min egen idé. Egentligen skulle jag publicera den på alla hjärtans dag, men allt känns så hjärtesnott idag att det passar bättre nu.

11 februari 2009 - Inre barn och Kapten Kolossal

Kategori: Vardagligheter

Idag kommer allas vår Kapten Kolossal på besök. Jag är så trött att ögonen går i kors. Men det är Freddi som är underhållaren. Vi har varit på badet. Jag simmade arton längder men orkade knappt gå i land sen. Det är lätt att tro att man orkar mer än man orkar. Men de där sista krafterna är viktiga att hushålla med för annars brakar jag samman och det tar timmar att samla ihop bitarna igen. Ikväll ska jag avsluta en av läskursböckerna, "Självkänsla på djupet" som är en oerhört irriterande bok. Boken handlar om att finna sitt inre barn och bli vän med det. Tyvärr vill mitt inre barn lappa till Cullbergs inre barn för hon är så påfrestande. Hennes favorituttryck är "när livet lägger krokben" och det har gått så långt att jag ryser av obehag varje gång hon använder frasen (typ minst en gång på varje sida). Jag antar att jag måste skriva en mer uttömmande recension än "titta på omslaget - visst ser hon dryg ut - läs inte boken" - så jag ska ge mitt inre barn ett par sobril och försöka stoppa raseriutbrotten.

P.s är det bara jag som tycker att det låter rätt konstigt att man ska reparera negativa självbilder. Är det inte bättre att försöka bli av med de negativa självbilderna och ersätta dem med positiva självbilder? Eller skulle det sabba Cullbergs möjlighet att inkassera stålar på depressiva klienter i fortsättningen? Carpe Jugulum!

10 februari 2009 - Sånt som vi gör

Kategori: Vardagligheter

Mitt i pms-veckan finns det inte mycket som är roligt. Även om jag inte drabbas lika mycket som när jag käkade "desolett - självmord är jättelätt!" så är de här dagarna tunga. Glädjande i mörket är Jenny K:s vackra bilder från bröllopet som hon la upp idag (se länk). Jenny är en av de bästa fotografer jag vet. Och jag har mött många (plåtats av fler än fyrtio fotografer). Något jag lärt mig är att en bra fotograf inte kommer an på kameran. Duktiga fotografer tar bra bilder även med billiga engångskameror. Eller som det väldigt uppenbara intryck jag fick när jag följde med Mikael Jansson till fotomässan år 2005 - storleken på objektivet har ingen betydelse. Det är hur man hanterar eländet som gör den stora skillnaden. Jenny är en fantastisk fotograf. Hennes bilder är mer konstverk än vanliga fotografier. Hon inspirerar verkligen mig i mitt eget fotograferande!  

Igår var jag hos CI tekniker. Jag är så glad att höra igen att jag sällan noterar hur bra ljudet på CI:n fungerar. Gårdagen visade dock att min högtalare var helt kraschad och jag hade knappt märkt något. Jag kompenserar upp när ljudet inte fungerar och märker inte nyanserna. Men när jag fick tillbaka min livskamrat så var ljudet så rent och klart. Och de senaste timmarna har jag lyssnat på The Doors och jublat! Hörapparaternas ljudkvalite var urusel i jämförelse med CI och det facinerar mig att jag "nöjer" mig med det ljud jag hörde när högtalarna krånglade. Operationen var ingen enkel väg till lycka. Men det är onekligen en skön känsla att höra Milas underbara stämma när hon spinner och vill pussas på kinderna (två på vardera kind - sen en på munnen - precis som en liten fransyska!

Jag har fått hem två böcker om förintelsen. Den ena innehållande Auschwitzrapporten som Rudolf Vrba stod bakom samt en som handlar om de vita bussarna. Spännande läsning väntar - men först ska jag bli klar med Pratchetts "Carpe Jungelum". Pussar!

10 februari 2009 - Om världen ler mot dig, le tillbaka

Kategori: Vardagligheter

Kanske är det bara jag, som efter en kopp kaffe blev lite muntrare... Men nog ler världen åt mig idag?Mitt kaffe ler idagEn trevlig krokodil log mot mig i förrgår.Min vänstra fot var jätteglad denna morgon
(jmf. med Daniel Day-Lewis vänstra fot, i filmen "Min vänstra fot" från 1990.
Mycket dystrare om jag får säga så.)

// Freddi

9 februari 2009 - Gårdagserineringar

Kategori: Vardagligheter

Nu är klockan sju minuter över tolv så det är inte vår halvårs dag längre. Men som ni sett i inläggen innan så har vi äntligen fått ut lite information om bröllopet, men de mästerligt fina bilderna som M.Jansson tog. Igår firade vi genom att träffa Familjen Lemur och sen ta en kattresa. En bild som jag tog - ovan

8 februari 2009 - En annan gästbloggare om bröllopet

Kategori: Secondhandbarn

Språkförvirring
"Jag var ju som sagt på bröllop i går, vilket var hur kul som helst. Mer om det senare, med lite bilder och en och annan film.

Elinleticia är ju döv (med CI), och det var ett par andra personer som tecknade där, så jag hade tänkt ta tillfället i akt att träna lite på mitt eget teckenspråk. Det var några år sedan, så det var mycket som hade hunnit försvinna. Något tecknande blev det dock inte förrän efter tillräckliga mängder alkoholhaltiga drycker hade intagits. Det är som tyska, det går också bättre efter några öl. Just teckenspråk fungerade bättre efter lite 30-årig whisky. Nåväl. Efter middag och vigsel så sprang jag på Elinleticia, och tecknade någonting. Sedan utpelade sig ungefär följande:


Elinleticia
: Ja just det, du kunde ju teckna, det hade jag glömt.

Jag
, på teckenspråk: Ja, men jag har glömt väldigt mycket.


Elinleticia
flinar, och svarar: Jaha, du har bara lärt dig sådana meningar.


Huh? Va?


Sedan blev hon ivägdragen någonstans, så vi kom inte längre just då, och senare på kvällen glömde jag fråga vad som hände.

Idag när jag hade checkat ut och väntade på att tåget skulle komma, gick jag tillbaka för att hjälpa till att städa undan lite. Jag frågade vad hon trodde att jag hade sagt egentligen.

"Du är snygg och sexig".

Till en tjejkompis, första gången man träffar henne i verkligheten, på hennes bröllopsdag... Bra jobbat. Fint.

Som tur var så är hon som hon är så det gick bra ändå. Senare på kvällen så förstod hon bättre vad jag sa, men det var som sagt efter whiskyn (och lagom uppblandat med svenska från båda håll). A coincidence? I think not.

Seriöst, jag måste vara lite mer noga med hur jag vänder händerna, hur många fingrar jag pekar med, och vad jag har för ansiktsuttryck. Det kan tydligen bli väldigt fel annars"

//  Daniel Brahneborg

Bilder tagna av Daniel Brahneborg

8 februari 2009 - Gästbloggare om bröllopet

Kategori: Secondhandbarn

Betraktelser från ett bröllop


När man blir bjuden på ett bröllop så känner man i regel en av parterna, om inte båda. Freddis och Elinleticias bröllop var annorlunda, för det första så kände jag dem knappt och min fru kände dem inte alls! Trots detta så tog det bara en sekund att bestämma sig när vi väl fick inbjudningskortet, men hur kom detta sig?


 

När jag och min gode vän tillika arbetskamrat Nicke startade upp hemsidan http://www.omforintelsen.se/ så satt vi och kikade runt efter liknande och relaterade sidor. Resultatet var faktiskt ganska magert men en sida fastnade vi för med en gång, Elinliticias blogg. Det var natt och vi hade inte särskilt mycket att göra på jobbet, jag vet inte hur länge jag blev sittande och bara läste sida upp och sida ner. Ju mer jag läste desto mer fastnade jag för denna kvinna och hennes tillkommande make. Men varför just denna blogg? Jo det visade sig att Elinleticia liksom jag hade ett brinnande intresse för Förintelsen och det fasansfulla mordmaskineri som kom att kosta miljontals människor livet. De recensioner hon hade skrivit om böcker i ämnet var oerhört bra så efter några dagar kontaktade jag henne via mail och undrade om hon hade lust att recensera böcker för vår då nystartade sida. Till min stora glädje tackade hon ja och är idag en del av teamet bakom sidan.


 

Vår mailkontakt blev alltmer frekvent och jag försöker att besöka hennes blogg minst en gång om dagen, faktiskt en av de ytterst få jag läser. Det har sedan visat sig att vi har bra mycket mer gemensamt än bara vårt intresse för Förintelsen, det känns som både Elinleticia och Freddi är något av själsfränder. Därför var det ett väldigt lätt beslut att tacka ja till denna inbjudan. Att vi inte träffat dem eller några andra gäster bekom oss inte ett dugg, tvärtom kan det blir oerhört mycket roligare....... Och det blev det!!


 

Innan resan införskaffade jag en GPS, har man lokalsinne som en näbbmus så får man ta tekniken till hjälp. Förvisso har vi varit i Ängelholm flera gånger tidigare men att hitta till en specifik adress kändes inte lika självklart. I Ängelholm lyckades jag med det veritabla konststycket att åka in i en poliskontroll två gånger inom loppet av en minut! Det var dock flera år sedan när vi skulle besöka en god vän som bor där. Att bli stoppad i en poliskontroll är något av det läskigaste jag vet, även om man är fullt medveten om att man inte har kört för fort, druckit eller att bilen felar. Men att bli stoppad en andra gång inom loppet av en minut så brast jag bara ut i skratt. Polismannen såg dock inte lika munter ut..... Han undrade vad det var som var så kul, tja sa jag, dina kollegor mitt över gatan stannade oss precis men jag kan blåsa igen så du bättrar på din statistik. Fel ordval men jag fick blåsa (igen) och sedan åkte vi lugnt iväg. Så en GPS införskaffades som sagt!


 

Vi hade lämnat barnen hemma för en gång skull, det kändes nästan som "förr" när jag och Linda spenderade våra semestrar i Båstad med omnejd. Hon är bördig från Halmstad/Steninge och jag tillbringade många somrar i Båstad som liten. Nu var vi på väg och i ett strålande sommarväder. Till och med P1 fick jag ratta in på radion, denna dag var speciell på ett annat sätt också. En vän tillika f.d. överste i KGB, Boris Grigorjev var sommarpratare och det ville jag absolut inte missa. Lite vemodigt var det då hans forne fiende, den gamle chefen för "Ryssroteln" på SÄPO, Tore Forsberg och skulle ha deltagit men var för sjuk för att vara med. Det slog mig plötsligt att Tore fyllde år denna dag, något jag hade glömt bort men blev påmind om när Boris talade.

Tack vare tekniken (GPS:en) hittade vi fram till hotellet utan problem, parkerade bilen och checkade in. Bröllopet skulle hållas på baksidan där Elinleticias och Freddis vän Ebba-Kristina har sin ateljé. Av den första anblicken att döma så såg det helt underbart ut. Så fort vi lastat upp våra saker på rummet så tog vi en snabb tur ut på stan. Dels för att köpa något till barnen men även för att skriva ett gratulationskort till Tore som ju fyllde år. Att detta skulle bli det sista kort jag skrev till honom visste jag inte då, lite vemodigt såhär i efterhand.


 

Det ljuvliga vädret passade även för en liten öl innan vi gick tillbaks. Nu var det full fart på festplatsen, det bars och grejades och vi kände oss en smula malplacerade. En fråga som kretsade i huvudet var, var ställer vi vår bröllopsgåva? De två första som vi stötte på hette Albin och Axel, två sköna lirare som vi omedelbart fattade tycke för, dock kunde de inte upplysa oss om min fråga men såg till att vi fick prata med toasten, Anders. Han blev helt ställd av vår fråga, shit det har vi inte tänkt på. Ett snabbt samtal till Freddi och saken var fixad, vi ställde den i ateljén där några bord röjdes av i all hast. Klockan hade börjat dra sig mot feststart och Anders ville först visa in oss till festplatsen men vi sa att vi måste upp och ta en snabbdusch och byta om..... VA?? Nu blir jag lite orolig, kommer ni hinna? Det är lugnt, ge mig 10 minuter och jag är klar svarade jag. Med ens slog det mig att Linda inte är lika snabb men men, undan fick det gå och det gjorde det. Eftersom jag är snabbast i duschen så fick Linda duscha först, så fort hon var klar, in med mig. Av vattenångorna så immade spegeln igen och hon hade betydande besvär med sminket, något jag fann ganska roande. Fel läge att roa sig över en sådan sak kanske men sån är jag, Linda var dock inte lika road men det fixade sig till sist.


 

Sisådär, fix färdiga och gott om tid kvar. Att stå uppklädd på rummet var dock inte så kul så vi gick ut till festplatsen. Eftersom vi inte kände någon sedan tidigare var det helt klart läge att börja prata med folk och lära känna dem lite. Stämningen var förväntansfull helt klart. Det blev många handskakningar och mingel. Lite alkoholhaltiga drycker bars ut men festen hade ju ännu inte börjat så ingen vågade ta första steget att ta en flaska. Det är lika kul att se var gång, de flesta vill ta en men ingen vågar ta första steget, som en katt runt het gröt. Detta är ett fenomen som är lika kul att se var gång, till och med på min arbetsplats kan det ta upp till 10 minuter innan någon tar den första biten bulle. Och då känner vi varandra väl..... Vi diskuterade detta vid något tillfälle och numer är vi några som tar för oss om det ligger framme. Det är ju liksom meningen att den skall käkas, inte studeras, eller hur? Likadant är det med den sista biten, den skärs i mindre och mindre och mindre delar för ingen kan med att ta just den sista biten. Lika kul varje gång jag ser det!


 

Nåväl, klockan klämtade mot feststart, festen skulle börja innan själva vigseln 20:00. När Anders välförkunnade att vi var välkomna att ta den första drinken blev det snudd på rusning till bordet, snart stod alla med varsin flaska och pratade. Här träffade vi nu Olle och Margareta som känt Elinleticia sedan hon var liten. Ett oerhört trevligt par som vi talade mycket med den kvällen. Det var inte helt självklart att förklara hur vi kände brudparet, men det lyckades.


 

Festplatsen i sig var helt underbar, den låg alldeles vid kanalen och borden stod som en hästsko, i mitten fanns en liten fontän och en del stolar stod farligt nära kanten. Jag undrade i mitt stilla sinne hur lång tid det skulle ta innan någon ramlade i...... Plötsligt avstannade merparten av sorlet, brudparet kom äntligen. Och vilket brudpar! Så oerhört vackra, det blev ett hjärtligt första möte med Freddi och  Elinleticia, efter en jättekram och lite prat gick de vidare och hälsade på de andra gästerna. Nu träffade vi även brudparets vänner Jenny och Eddie. Jenny är döv och med hjälp av Eddie fick vi presenterat oss för varandra, ett mycket trevligt par som vi fortfarande har lite kontakt med. Vi träffade även på Daniel från Stockholm som liksom vi träffade brudparet för första gången.


 

Tiden rusade och det var dags att sätta sig och äta, vilken måltid!! Oerhört smakfullt, dessutom fick vi Daniel till bordet vilket var trevligt. Tyvärr minns jag inte namnen på de som satt mitt emot men vi hade oerhört kul på vår del av bordet. Det fanns bara två aber, skulle man iväg och röka fick i stort sett hela raden lyfta på sig för vårt nikotinbehov och två, alla getingar! Ytterst irriterande men jag tror faktiskt att ingen blev stucken.


 

När maten var uppäten och alla bara satt och njöt fanns det tid att gå runt och bekanta sig med flera, vilket vi naturligtvis gjorde. Tiden bara rusade iväg och vips så började klockan närma sig 20:00. Prästen Ellinor Mehrén höll vigselakten som var bedårande vacker, se bland annat Jennys foton som finns på denna sida. Det hade börjat mulna på lite men under vigselakten letade sig en strimma solljus ner över brudparet, oslagbart! Så äntligen var Freddi och Elinleticia man och hustru. Musiken som spelades framfördes av den mycket begåvade Albin som hanterade på fiol och gitarr på ett oslagbart sätt. Jenny tecknade en dikt som tolkades till tal av en annan kvinna, mycket mycket vackert. Helt klart det vackraste bröllop jag varit på, vårt eget inkluderat! Hur många som kramade de nygifta vet jag inte men jag tror alla gjorde det.


 

Nu brakade festen loss, Albin var i sitt esse och drog låtar jag inte ens kände till men som var så klockrena att jag vek mig av skratt. Våra tidigare bestämda plaster var det inte längre någon som brydde sig om, man satte sig vart man ville och vi hamnade återigen hos Olle och Margareta där vi blev kvar en bra stund. Axel fick vi också tillfälle att lära känna lite bättre, en mycket underhållande herre visade det sig vara. Partyt fortsatte och nu höll det jag fruktade på att hända. En lätt berusad man skulle hoppa över den lilla fontänen men slant, jag lovar er, det fria programmet han körde för att undvika vattnet var obetalbart även om det knappast renderat i en högre poäng än 3, nja, 2,5 kanske för ena foten doppades. Förutom att han blev lerig och med lite gräsfläckar så var ingen större skada skedd.


 

Det hade hunnit bli bra mörkt ute när Freddi skulle bjuda de som ville ha på en svindyr och gammal whiskey. Albin som stod bredvid mig blev helt till sig och studsade som en gummiboll upp och ner och bara skrek....Jaaaaaaaa!. En helt obetalbar syn! Denna ädla dryck skulle inmundigas en bit från partytältet, närmare bestämt nere vid kanalen på vänster sida. Där fanns ett litet bord och ett gäng stolar uppställda fick vi höra. Jag och Albin gick ner och rekade en smula i beckmörkret. Fann det en smula märkligt, marken på min högra sida var betydligt fastare än på den vänstra, nåja, vi hittade bordet men insåg att vi borde tända marschaller så att man såg vart man gick. Sagt och gjort, efter att ha hämtat ett smärre batteri med marschaller så började vägen lysas upp ner till bordet. Nu kom chocken! Precis där vi gått och marken kändes hårdare visade sig vara kanten till en betongtrappa som ledde ner till kanalen! Hade jag satt foten några centimeter längre till höger hade jag gjort en kullerbytta och kraschlandat rakt ner i betongtrappan...... Då infann sig frågan, är det värt att dö för en whiskey?


 

Alla whiskeysugna infann sig och Freddi tog upp flaskan, en 30-årig Chivas Brothers! Det blev snudd på en öronbedövande tystnad när den öppnades och hälldes upp i glasen. För att inte tala om när vi alla smakade på den, inte ett ljud, bara några njutningsfulla stönanden hördes. Och ja, den var faktiskt så god! Här satt vi nu i godan ro och bara njöt och småpratade. Stämningen kunde inte bli bättre men blev tyvärr till det sämre när en veritabel störtskur gjorde att vi fick fly i till partytältet istället. Nåja, ingen skada skedd på något sätt. Det gick att dricka whiskey i partytältet också....;-) Här fick jag även äran att få bruden i mitt knä vilket min fru förevigade, givetvis hållande i våra whiskeyglas.....


 

Det inträffade en sak som egentligen bara inte får hända men jävlar vad jag skrattade. Två herrar satt och pratade och samtalet lät ungefär såhär:


 

X: Faan, har du sett den tjejen där borta?

Y: Mmmm

X: Vilken kropp hon har!

X: Vilka tuttar!

X: Och vilken rumpa, jävlar vad snygg hon är.

X: Henne hade man inte tackat nej till.

Y: Jag vet, det är min fru........


 

Helt vansinnigt kul i mina öron men så pinsamt det måste ha känts. Det märktes helt klart att alkoholen verkade, min fru skulle gå nedför en liten stentrappa men lyckades missa den och åkte kana på rumpan stället och skrapade upp foten. Foten var det ingen fara med men jäklar vad byxorna såg ut!! Det såg ut som om hon åka kana i en leråker, dagen därpå när vi fick se hur skitna de verkligen blivit vek jag mig av skratt, det gjorde inte min fru, inte heller svärmor, det var hennes byxor.....


 

Någon stötte till lampan inne i partytältet så den for ner i fontänen, sprak sa det och där rök såväl lampa som fontän. Duktig kortslutning. Det hade hunnit bli sent och de flesta började längta till sängen, vad klockan hunnit bli har jag inte en aning om. En helt fantastik kväll var slut. Ett lyckligt nygift par drog sig tillbaks liksom de flesta andra, några satt dock kvar fick jag höra senare.


 

Idag är det sex månader sedan Freddi och Elinleticia vigdes, vardagen är tillbaks men minnena lever fortfarande vidare. All lycka till er våra älskade vänner!


// Martin Månsson (omforintelsen.se)

Alla bilder är Mikael Janssons, utom den högra som är Jenny Karlssons (samt  några som är engångskamerabilder)  STORT TACK

8 februari 2009 - Ny familjemedlem

Kategori: Vardagligheter

Han har tjatat och tjatat sedan han kom med i familjen. Han vill ha en officiell presentation som Freddis personliga och utmärkta dator. Till slut kan jag inte göra annat än att göra det lilla livet till viljes.
Får jag presentera Wall-EEE!

7 februari 2009 - Smutsig byk

Kategori: Poetik

De senaste fem åren har marknaden för modebloggare formligen exploderat. Tusen exakt likadana blonda brudar  visar upp exakt likadana tighta blåa jeans från diverse snordyra märken och gör succé så till den milda grad att ytligheten blir Sveriges nya landmärke. Det går så långt att tämligen okända tjejer som Blondin-Bella eller Linda Rosing (HUR I HELVETE GICK DET TILL?)  blir megakändisar (i svensk schlagerfestivalanda alltså). Brudarna är mer smittsamma än kräksjuka. Inte så konstigt. Alla fjortonåriga tjejer vet nu med sig att man ska shoppa, skriva om det och lägga ut lagom lättklädda bilder på sig själv för att avancera och få vara med i TV.

För tjugo år sedan, om du frågade skitungar (till exempel mig) vad de ville bli när de blev stora, var det vetrinär, lärare eller statsminister som gällde (okej, statsminister var det kanske bara jag som ville bli, och det handlade om en illvillig grabb på dagis som hävade att bara killar kunde bli statsminister vilket gjorde mig rasande). Men iIdag vill tjejer shoppa, bli "författare" (det vill säga, skriva om hur de shoppat och därefter hamnat i lyxfällor och genom detta insett att livet inte handlar BARA om att shoppa, utan också om att berätta för världen vilken syn de har på konsumtion i största allmänhet). Vi kan inte anklaga dem för att vara dumma. Långa utbildningar som leder till "högstatus" jobb är ett minne blott. Det är så det ser ut i Sverige idag! Om man ska lyckas är det andra egenskaper som krävs än ambition (om det nu inte handlar om sån där ambition som sexologerna skriver om i Aftonbladet Fredag förstås) och slit. Idag ska du gnistra! Drömmen för många unga tjejer är ett par lagom stora silikonbröst (eller ett par jättestora som man sen opererar bort och ersätter med ett par mellanstora för att få cred för sin seriositet), en blogg dit tusentals tjejer vallfärdar och skriver saker som  "Å vad du är snygg, hur gör du egentligen för att vara så smal? Du verkar så himla snäll - lyssna inte på de som säger något annat för dom är bara avundsjuuuuuuuuuka". Och om att få en massa gratis prylar förstås. Bloggarna har blivit vår tids bästa reklamspridare. 

Men kanske är det slut på  det ljuva livet nu. Skattemyndigheterna har börjat granska de bloggare som skanderar högst om sin luxurösa tillvaro. Gåvor värda pengar som tack för att bloggaren gör reklam är faktiskt en form av jobb, hör och häpna. Och jobb som ger inkomst skall skattas för, till och med för prinsessor som BB. Kors i taket. Livet är rätt grymt. Och vi vanliga bloggare osedvanligt skadeglada! :)

Läs vidare HÄR och här om du vill läsa BB:s skryt om att hon minsann inte tänker tjäna bara 80 000 för några timmars jobb när hon kan tjäna 130 000! eller varför inte det här inlägget om hur BB;s assistent försöker ragga upp klädföretag som ska sponsra skidkläder för en privat resa. Makalöst

7 februari 2009 - ETSY inspiration

Kategori: Inspiration

7 februari 2009 - Tös för sin hatt

Kategori: Min garderob


Jag handlar sällan kläder på HM numera och när jag gör det ratar jag alltid tjejavdelningen till förmån för grabbarnas. Idag köpte jag vårens skönaste herrhatt för bara 99 kr.

6 februari 2009 - Ur "Thud!"

Kategori: Lyckligmapp

5 februari 2009 - Uttryck att älska

Kategori: Dylika dumheter

"Doh, indeed"

En kär kombination av total anti-ork att säga något vettigt och det drygaste ordet sedan "yes".

5 februari 2009 - Gratulationer!

Kategori: Lyckligmapp

En av de skönaste människorna på denna jord! Grattis Marcus 30 år! Hoppas du får din bok utgiven inom kort och glöm inte vem som recenserade den först :). Om ni vill kika in på Marcus blogg, RUM 237

4 februari 2009 - En regnrock av solsken

Kategori: Min garderob

Vi åkte till Malmö och kollade in slutrean på Noas. Det fanns inte så mycket kvar, men jag hittade en del grejer som jag kommer sälja ut senare i vår och den här - underbara regnkappan.

4 februari 2009 - Nya droger

Kategori: Vardagligheter

Jag är genomförkyld. Det skiter jag i. Min nya drog är simmandet. Jag sätter gränsen vid åtta längder av hälsoskäl - men det ska jag göra, om någon timme eller två. Ikväll ska jag börja pilla på en mer vetenskaplig recension av Heberleins bok - och sen har jag flera av de andra kursböckerna att sätta tänderna i. Bästis Mille är i Thailand och sörplar sol. Jävla groda vad jag är avundsjuk på honom! Fast jag unnar honom det förstås - lite :)
(bilden är från Spanien när JAG var brun och härlig och smal och räligt glad i små isglassar som smakade syntetiskt)

Ni vet, när det börjar regna spikar och det blommar i helvetet? Det är ungefär idag för jag fick ett brev från försäkringsbolaget. För det slutliga bostadsbidraget som de tydligen räknat ut fel - har jag 1870 kr att plocka ut. Snorvänligt och väldigt läskigt! För känner jag försäkringskassan rätt så kommer det snart komma en inkassogrej där jag ska betala 2870 kr för att de gjort fel med en utbetalning.

Men fram till dess tänker jag bara låssas som absolut ingenting
*visslar*

och ja, det är en liten bit av en tutte. Det bjuder jag på :) när till och med FK är övergenerösa

3 februari 2009 - Bloggutmaning

Kategori: Vardagligheter

Bloggutmaning från Mana, ta den fjärde bilden i fjärde mappen i datorn och lägga upp. Problematiskt eftersom mina mappar är fulla med mappar som oftast är tomma för att jag tar bort innehållet men inte själva mappen. I min fjärde mapp finns min brevväxling med författaren Hans-Eric Hellberg och här finns bara två bilder. Jag la upp den andra bilden som han skickat till mig. Så här är den alltså. En bild på en av Sveriges bästa ungdomsförfattare!

3 februari 2009 - Vårkappa från Noa Noa

Kategori: Min garderob

Det är kappor jag oftast faller för hos Noa Noa. Jag älskar klänningarna, javisst - men kappor/kavajer/jacketter är de som får bo kvar längst. Den här rean slog jag loss på tre. Beatleskappan jag sparat till i en smärre evighet, en billig dunjacka och denna fantastiska från höstkollektionen. Bäst med denna är att armarna är möjliga att ta bort om det blir varmt. Jag vet inte från vilken epok denna jacka är inspirerad. Den känns 10-tal i färg och form, men samtidigt har den ett modernt snitt. I mars kommer tre kappor få lämna min garderob.

3 februari 2009 - Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva

Kategori: Likvidation

Ingen kan förstå. Har man inte upplevt det själv så kan man inte veta. Ångesten alltså. Depressionen. Försök berätta för någon som tror att ångest är samma känsla som man får när den man älskar gör slut, eller en tentamen misslyckas. De har aldrig känt något annat, så de kan inte tänka sig att någon annan har. Nästan som om du, med ditt mörker, gör anspråk på att vara förmer än vad de är. Känna saker som de inte kan känna. Skitsamma om det är något du inte önskar din värsta fiende. Det är en förolämpning att säga till någon att, du förstår inte. Ångesten är inte sorg, lessenhet och botas inte av att jag rycker upp mig själv eller skänker en tanke på svältande barn i Somalia. Fysiskt har jag det bättre än de flesta. Ekonomiskt och kanske socialt. Men det spelar ingen roll. Allt som spelar roll är smärtan. Den som inte syns. Du hade förstått mig om jag hade haft en tumör. Du hade inte ifrågasatt. Man får vara ledsen om man har orsak. Men sen ska det liksom gå över. Det är så det är för dig - så varför skulle det inte vara så för mig. Det är medömkan jag vill ha. Tröst och fördelar jämtemot dem som kämpar utifrån exakt samma förutsättningar som jag själv. Om jag hade varit mindre fixerad vid mig själv - så hade jag förstått det.

Men du som aldrig haft ångest, du vet inte. Det är faktiskt så. Jag vågar säga det eftersom jag vet hur det är att må bra. Jag kan jämföra. Jag vet skillnaden mellan sorg och ångest. Precis när den rätta gör slut så känns det ungefär samma. Sorgen och ångesten. Skillnaden är att tiden faktiskt läker sår, även om det går långsamt. Men tiden läker inte ångest. Det vore mycket enklare om ångesten hade en praktisk orsak. Mamma har dött, du har fått sparken, din kille har lämnat dig och du har fått en dödlig sjukdom. Allt samtidigt, helst - så finns äntligen en orsak att få vara ledsen. Men riktig ångest har sällan någon faktisk orsak. Den utlöses av orsaker, men stannar för att den tycker om att plågas. Eller för att jag, du, alla vi som har den - gillar att framstå som offer. Ironi. Den stannar för att den stannar. Det spelar ingen roll vad vi tycker om det. Och när vi borde ha kommit över, tagit oss i kragen och insett hur mycket vi borde vara tacksamma för - så borde den ha försvunnit. Om den stannar är det helt och hållet vårt ansvar. Vi vill att den stannar. Eller så har vi inte stake nog att omfamna livet.

Det spelar egentligen ingen roll. Och alltid tänker man att man är ensam. Det är det värsta med depressionen. Det hjälper liksom inte att vara många. Att det finns stödföreningar för andra som också vill ta livet av sig. Du kan dela med dig av ångesten (vilket gör den ännu svårare att stå ut med), men du kan aldrig dela med dig av tröst nog för att jaga bort helvetesskapet. Du är ensam. Och när du är ensam finns det ingen du egentligen borde behöva ta ansvar för än dig själv.

Det går inte att skriva om det här. Det gör för ont och orden suger bort all distans mellan smärta och mig. Det värsta är att veta att de som läser måste vara med om samma sak, för att förstå. Jag vill inte att du ska vara en sån som mig. Egentligen vill jag inte att du ska ha erfarenhet nog att förstå. Om du har det är du som mig och då är du inte möjlig att rädda. Så ibland. En av oss sätter sig ner. Hon skriver och skriver och skriver. Det blir en bok som går att ta i, att läsa och känna igen sig i. Som gör ont. Så jävla ont att man vill sluta läsa. Men det går inte för det är mina ord. Det kunde lika gärna varit jag som sa, skrev och levde dem. Hur kan hon veta?

Så det fanns fler än jag? Ann Heberleins bok "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" är ett smärtsamt inlägg i självmordsdebatten. När jag söker efter information om boken hittar jag mängder med artiklar som ifrågasätter Heberleins rätt att gränsa en så tabubelagd fråga. Jag hittar inlägg som ifrågasätter om boken är en PR-bluff. Alla dom som sa till mig att jag gjorde det för att få uppmärksamhet. Eller alla dom som sa att jag gjorde det för att straffa. Alla dom som inte såg mig. De ser boken och de ser sin rätt att få attackera och vägra förstå. Läsa alla dessa ord som skriker. De vill inte se, de vill inte förstå. För om de förstår måste de erkänna sina egna brister, sin oförmåga att se att andra människor kan känna annat än dom själva kan - vilket de egentligen borde vara tacksamma över.

Förra terminen läste jag Ann Heberleins bok "Den sexuella människan" som ingick i min kurslitteratur för teologisk etik. Den var så bra att jag kontaktade henne efteråt för att berätta att läsningen hade varit så njutbar (särskilt med tanke på vilka böcker vi brukar få läsa i kurser. Hon svarade och tackade. Det var Ingrid som gav denna bok till Freddi och sa att jag skulle tycka om den. Tycka om? Det kändes som om jag hade skrivit boken själv! Allt allt allt som Heberlein skriver om har jag tänkt, läst och försökt få andra att förstå. Som jag förstod av boken mår författarinnan fortfarande mycket dåligt. Hon försvann spårlöst i januari detta år men hörde av sig till sin förläggare några dygn efteråt. Detta har föranlett skribenter att ifrågasätta hennes agerande som någon slags reklam för boken. De som tänker sådana tankar kan inte förstått betydelsen av ett jävla ord i boken. Det får mig att må fysiskt och psykiskt illa. En riktig recension av boken kommer komma när jag har hämtat mig lite och när jag har läst om delar av den igen. Eftersom boken ingår i min läskurs måste jag också sansa mig så att jag kan skriva något mer vetenskapligt än ett sånt här inlägg. Men jag ville ändå säga - eftersom jag inte kan vara tyst. Ann Heberlein har skrivit en av de bästa böcker jag läst om ångest, depression, manodepression, borderline och om det helvete det innebär att människor slutar lyssna när det är för smärtsamma saker som man pratar om. Boken får en självskriven femma. Makalöst Heberlein!!!

2 februari 2009 - Stolthetseufori

Kategori: Lyckligmapp

26 januari: 7 längder
27 januari 8 längder
29 januari 12 längder
1 februari 20 längder
2 februari 16 längder
4 februari 10 längder
6 februari 10 längder
7 februari 12 längder

WORK IT!


Idag är jag rätt lam dock, men jag blir starkare av simningen. Ännu vågar jag inte väga mig eller försöka jämföra på något sätt mer än att jag ser att jag orkar simma längre. Eftersom kortet kostade 1100 och inträde i annat fall runt 70 kr - så kommer jag snart nog ha simmat in den summa jag skulle betalat för att gå utan kort. Det känns nice och på sant tjej-manér upplever jag att jag sparar massor av pengar ;)

2 februari 2009 - Little black darling

Kategori: Min garderob

Mest svart älskling just nu? Barack Obama förstås - och min sagolika klänning från Noa Noa. Det kommer ta hela februari att visa upp alla mina fynd. Någon gång i slutet av månaden kommer jag börja med försäljningen på tradera igen. Men till dess får ni sukta efter mina lycko ljus i mörkret.

Eller gå direkt till vårinspirationen på Noa Noas hemsida förstås.

2 februari 2009 - Tandläkarskräck

Kategori: Vardagligheter

Jag har fog för min tandläkarskräck. Sist hade en fyllning lossnat och min nya tandläkare övertygade mig om att hon kunde laga tanden utan att det skulle kännas något - och propsade på att vi skulle strunta i bedövning. Jag kan inte påstå att jag var särskilt förtjust i idéen men bestämde mig ändå för att lita på att det hon sa stämde. Det gjorde det inte. Och trots att jag sa att det gjorde väldigt ont avfärdade hon mig med att det inte fanns några nerver i tanden och därför inte KUNDE göra ont. Påminner mig om mina föräldrar! Efter lagningen skulle jag låta bli att äta något på en timma. Men för att vara helt säker lät jag bli att äta på fem timmar. På kvällen när jag borstade tänderna ramlade lagningen ut. Katastrof. Jag genomlider inte det där helvetet för en urusel lagning! Idag var jag tillbaka hos samma tandläkare (för annars gäller ju inte garantin). Jag tog upp att jag inte kände mig trygg (jag hade fått en hel lugnande tablett) och ville kolla med henne vad som gick fel förra gången. Men hade inte väntat mig den reaktionen som kom. Hon ifrågasatte för det första att hon gjort något fel!!! Det var för mycket saliv och därför hade lagningen ramlat av, sa hon, och tittade sen på mig. Jaha? Och DET skulle vara mitt fel? Näe, men jag ville ju inte ha bedövning - och då är det svårt att laga ordentligt.
Men det var ju jag som VILLE ha bedövning - och ni övertalade mig att skita i det! Till sist lutade hon sig fram och sa "så du säger att det är mig det är fel på?" och jag bara glodde på henne. Ja det säger jag! Jag är tandläkarrädd och när du ifrågasätter om det gör ont, då och även nu, så känner jag mig inte trygg.

Hon snörpte på munnen, och vevade ner stolen. Och tro mig, det finns få saker som är så obehagliga som att gå till tandäkaren, öppna käften och tvingas lita på en människa som redan har behandlat en illa - som dessutom är fly förbannad. Fy i helvete. Och visst gjorde det ont. Mer än det brukar göra. Bedövningssprutan var hemsk. Efter att ha hållt på jättelänge säger hon plötsligt "oj det gör visst ont, men jag kan göra det lite långsammare" - efter det gjorde det inte ont alls! Jävla häxa.

Efteråt gick vi och simmade. Jag halvt kollapsade när vi var klara. Glöm tai chi! Inte en chans. Hela min kropp värker, precis som tanden som inte har några nerver. Inbillning? Smärtsam inbillning i såfall.

2 februari 2009 - Vardagliga saker

Kategori: Vardagligheter

Jag hade glömt en tandläkartid. Bra? Jo, för nu slapp jag oroa mig i tid och otid. Jag ska vara där om fyrtio minuter - inte tillräckligt lång tid att bli nipplig på - eller? Vårt skafferi är blä just nu. Vi har inga normala saker kvar att äta och därför är jag störthungrig. Efter tandläkare tänkte jag dra till badet - och jag kommer garanterat dö av utmattning, varför jag skriver detta som ett sista inlägg till er trogna läsare.

1 februari 2009 - Monsturös början på månaden

Kategori: Vardagligheter

Oro Inne ute överallt.
Jag är glad att jag börjat simma på allvar, det hjälper lite. Den här veckan har jag varit på badet fyra gånger. Jag kommer definitivt fortsätta. Jag kommer ha två läskurser den här våren, samt en vanlig kurs inom judisk mystik. Den första läskursen är för en av mina favoritlärare som har en nästan ofattbar skön förmåga att plocka samman smultronlistor med böcker. Ibland kan man ju som student vara lite lat och hoppas att man läst några av kursböckerna på listan. När det gäller dessa kurser blir jag bara lycklig av att utvidga mitt läsande. Så jag har väl åtta böcker att plöja igenom inom kort.

Det är Ann Heberleins "Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva" som är utgångspunkten. Jag läste Heberleins "Människans sexualitet" förra hösten eftersom den fanns på kurslistan. Jag föll handlöst och kontaktade henne direkt efteråt för att berätta att jag uppskattade boken väldigt mycket. Hade det varit idag hade jag inte vågat. För hennes bok handlar ju om MIG. Det väcker så många känslor i mig. Jag vill krama henne och berätta hur underbart det är att någon förstår. Samtidigt inte bara förstår hon - hon är med om det själv. Det kan väl knappast vara något att hylla någon för? Ingen borde behöva.

Men jag ska kontakta henne, för det här är också den inriktning som jag vill satsa mest på i mitt framtida arbete. Jag önskar att kyrkan kan utvidga sina möjligheter att hantera just självskadebeteende. En grej jag tänkt på alla de gånger jag suttit på psykakut eller tjabblat med jävligt konstiga psykologer (alldeles för många som är mer galna än mig) - är att andligheten aldrig får rum. Bota gör man med tabletter eller djupdykning i barndomsupplevelser. Herregud, bara tanken på det gör mig deprimerad. Kyrkan har utbildade präster och psykologer i Lukasstiftelsen. Men det är så lite. Jag tycker att alla präster ska vara utbildade så att zebraflickorna vågar sig in genom de tunga kyrkodörrarna och får veta att dom också är ljus i Gud.

Nu ska jag läsa Pratchetts "Thud" och sen ska jag faktiskt sova. Jag är hiskeligt trött av allt som hänt på sistone och vill egentligen bara isolera mig några månader för att få läka.