Smuleliten

30 mars 2009 - Praktförkylning

Kategori: Vardagligheter

Jag tycker att jag borde lärt mig. Är jag nere psykiskt, kommer jag förr eller senare blir det fysiskt också. Tvärtom kanske? Den senaste veckan har varit hemsk. Jag och Freddi har bråkat konstant. Jag vågar påstå att det är hans fel. Sunt inte sant! Andningsproblemen började för ett par dagar sen. Medicinerna gjorde mig ännu nipprigare. Så idag så var vi hos doktorn. Halsen illröd - men ingen influensa, eller strepto-ni-vet-vad. Dock är jag nu så jävla förkyld att jag behöver minst EN toarulle för att snyta mig. One size fits not my nose. Mitt i det här lilla helvetet finns dock ljuspunkter. Det är ta mig fan helt omöjligt att ha ångest när man har ebola-förkylning. Det är lättare att ta emot hjälp av den man älskar, men är rätt förbannad på, för tillfället. Ebba hånglar inte mot mitt ben när jag nyser på henne hela tiden - och faktiskt faktiskt mår jag så taskigt att jag tänker påbörja min Pratchett (som jag mot eget vetande har sparat till en regning dag - jag får skylla mig själv). Hoppas det här blir en snabb förkylning, för jag saknar simningen trots att jag bara gjort uppehåll en dag. Läskigt.

30 mars 2009 - Visdom

Kategori: Poetik

Jag tyckte att Mana uttryckte det så bra. Så det får bli veckans visdomsord. Klicka på bilden så kommer du till Manas blogg.

29 mars 2009 - Efter i min tid?

Kategori: Dylika dumheter

Stackars tjejen har tagit på sig klänningen bakåfram. Det måste hon väl gjort!!!??? Å andra sidan kanske ett par jättemoderna blöjbyxor från Gina Tricot skulle göra sig under den här konstiga klänningen. *ironi*

29 mars 2009 - Roligaste affären i världen (nästan)

Kategori: Inspiration


Klicka på bilden för att komma till sidan. Jag skulle äta städa Björn Ranelids toalett för den där väskan!

29 mars 2009 - Reba red

Kategori: Vardagligheter

Oftast går jag till sängs med en växande känsla av otillräcklighet i magen. Idag är ett undantag. Jag har simmat en kilometer, jag har varit på en underbar gudstjänst och jag har pluggat. Dock har jag också fått ett astmaanfall men har tid bokad imorgon hos doktor i Löbberöv (rätta mig inte) för att kolla om jag kan byta ut brichanylen mot något som inte får mig att bli lika skakis. Känns rätt tryggt ändå. Vi ringde i fredags och fick tid genast på måndag morgon. Nu ska jag krypa till sängs med min Pratchett "The fifth elephant".

28 mars 2009 - World earth hour

Kategori: Poetik


Andra året i rad släcker vi ner alla ljusen under WEH. Det var inte lika många grannar som hakade på i år, men det är spännande att se bilder från hela världen, där solidariteten faktiskt tänder ett ljus av hopp. Här kan du se hur fint det blev hemma hos oss, utan något elektriskt ljus.

27 mars 2009 - Dagligheter

Kategori: Vardagligheter

Idag har jag läst mer än hälften av min studiebok om judisk mystik, kabbala. Jag har tvättat snart två tvättar och lagt upp massor av nya auktioner på Tradera. Katterna har lekt hela havet stormar, men nu ligger dom och sover i lådor, skåp och på andra minimala ställen. Jag skulle utmana mig själv att gå en sträcka idag. Jag vet inte om jag vågar, för astman har äntligen lagt sig och jag dör om den börjar igen. Att inte kunna andas är som att vara fångad i sig själv. Fullt likvärdigt med ångest. Ångesten i sin tur kryper lätt fram om jag redan mår dåligt. Kombinationen är en katastrof. Men men, solen skiner - så kanske ändå? Igår provade jag det skräddarsydda äldre nattlinnet som jag budade hem för en hundralapp. Det satt helt perfekt och nådde mig till tårna. Den egentliga idéen var att jag skulle sy om den till en pyamas, men den är så fin i sig att jag inte kan förmå mig själv att klippa i den.  Update: 1.16 km gick jag (och har andnöd). Glömde lägga till länken till mina auktioner. HÄR kommer den.

Idag ska jag skriva recensioner på:
Röster som aldrig tystnar av Arthur Szulc
Blaze av Stephen King
Samtal med I.B Singer av Burgin
I bödelns tid av Svante Lundgren

28 mars 2009 - Earth hour

Kategori: PoetikEarth hour har börjat. Sidney var först ut.
20.30 Svensk tid är det vår tur.

27 mars 2009 - Shoppar du också när du är ledsen?

Kategori: Min garderob

Det gör jag. Jag shoppar aldrig över min budget, men jag shoppar mer när jag är ledsen. Idag har jag shoppat för sjuhundra kr. Jag hoppas jag slutar vara ledsen snart för annars kommer min plånbok bli tunnare än Claes Malmbergshandbok för komiker. Det positiva är att jag tycker om det jag handlar. Ovan ser ni tre gorgyler (såna som spanar i Terry Pratchetts Ankh-Morpork) fast dessa inspirerade av aporna förstås.

27 mars 2009 - Ett tyst

Kategori: Poetik

Jag är ett tyst skrik.

27 mars 2009 - Orkar inte

Kategori: Secondhandbarn

Det här funkar inte. Jag funkar inte. Jag vill bort. Jag vill inte vara här längre. Jag vill sluta vara den jag är. Jag tycker inte om mig själv. Han tänker samma. Exakt samma faktiskt. Men det går inte. Den jag älskar ska älska mig och hjälpa mig, inte hata samma delar av mig själv som jag skäms över. Jag vet inte ochjag vill inte. Jag vill banka huvudet i väggen till väggen eller huvudet lossnar. Jag tänker jag ska inte skära mig. Men jag behöver. Men jag tänker att jag ska inte. Men jag kommer. Och allting blir enklare när jag kan se det som gör ont. Det rinner bort ifrån mig, istället för in i mig. Han är inte här. Vad skulle det göra för skillnad om han vore. Om han ser på mig och ångesten som tränger ut ur alla porer och säger att det är DIG jag älskar och jag säger att jag är ångest. Jag har jag är jag lever ångest. Se ner på det, så ser du ner på mig. Ja svag. Jag är svag. Jag vill inte vara det. Om jag visste hur jag inte. Men samtidigt gör det ont. Svag. Jag har kämpat så jävla mycket. Jag kämpar. Ångesten tar över. Jag blir svag. Räknas det som en dålig karaktärsegenskap? Varför inte dövheten. Jag värd ingenting. Jag värd allt. Allt blir svagare. Din röst. Du säger hårt, du säger mjukt och sen väljer jag. Jag väljer men du står inte för något alls. Jag måste välja, säg sanningen. Säg det snälla. Beroende av dig.  Ekonomiskt säger du. Jag trodde det var av kärlek.

26 mars 2009 - Härlig designer

Kategori: Inspiration


Klicka på bilden för att komma till desinerns hemsida.

26 mars 2009 - Children of Lir

Kategori: Min garderob


Jag har vunnit hem ett förbaskat vackert silverhänge från Children of Lir collektionen. Det är alltså en irländsk saga (har ännu inte läst den - men berättelsen ska tillkomma med smycket) som smycket är inspirerat av. Jag vann hem det för 100 kr och när jag tittat runt på internet efter ett likadant fast nytt så kostar de flesta över 2000 kr! Och detta är äldre, så det kan vara rätt värdefullt! Jag har också lagt vantarna på en skitdyr men oemotståndlig väska från La Redoute. Se bilden - och en baddrock i rött (för Okki hade sönder min förra). Allt gott - och bra mycket vinst över!

Världens bästa kille kom hem med en ny Pratchett igår och dessutom en NY Stephen King. "Blaze"  heter boken som är skriven under Kings alterego Richard Bachmann. Jag läste ut "I bödelns tid" i morse och kommer bli klar med en intervjubok om  I.B Singer. Allt gott även om min astma blir värre och medicinen får mig att bli spattigare än Ebba på kattmynta.

25 mars 2009 - Helvetiska dagar

Kategori: Secondhandbarn

Det är alltid så här på våren, lungorna sluts och allting blir svårare. Astmamediciner hjälper inte särskilt mycket när ångesten tar över. Är det ångest för att jag inte kan andas? Eller kan jag inte andas för att jag har ångest? Jag vet inte. Jag har inte råd och inte tid att ha ångest. Att gå till terapi har jag slutat hoppas ska ge något. När någon sitter och glor på mig och hummar och undrar hur jag egentligen k.ä.n.n.e.r blir jag bindgalen. Jag känner att jag inte har råd att betala 550 spänn för något som med all trolighet inte kommer leda till något vettigt (speciellt om kognitiv terapi inte ens är ett alternativ för terapeuten i fråga). Men som patient kan jag ju inte göra ett sånt avgörande - terapi ska ta minst femton gånger innan man har rätt att säga att den har misslyckats. Vem fan har råd att ha ångest?

Jag ska träffa diakonsamordnare. Jag har inte uppnått de mål jag skulle. Det är han som avgör huruvida jag ska fortsätta utbildningen till diakon eller ej. Jag kan inte säga något annat än att jag haft ångest. Jag kan inte engagera mig i kyrkliga aktivieter när jag inte kommer utanför dörren. Betyder det här slutet? Måste jag ge upp min dröm för att jag är dum i huvudet? Det känns så absurt att prata om handlingsförlamning. Finns det sånt? Jag menar, jag har ju uppenbarligen inte lyckats med det jag ska. Jag vill så himla mycket. Men jag kan inte.

Under ångesten oroar jag mig för alla. Jag orkar inte ha kontakt med mina vänner. Orkar inte kolla hur de mår. Jag blir så rädd att det ska hända dem något. Så låst över att inte kunna ringa eller göra något vettigt. Vad spelar det för roll om jag berättar hur jag mår, när de mår likadant och jag inte kan hjälpa. Allt blir bara värre och värre. Jag är instängd i mig själv och jag vill komma ut, men jag tror inte jag kan. Vad för framtid är det att längta?

22 mars 2009 - Fortsatta fyndigheter

Kategori: Vardagligheter

Har gjort inköp på två halsband från Noa Noa. Ett i rosa och ett i grönt. Resten av dagen i dimma. Jag läser Artur Szulc: "Röster som aldrig tystnar" som innehåller något så unikt som information om förintelsen som jag ALDRIG hört talas om. Jag har överhuvudtaget läst väldigt lite om Polen. För mig har Polen varit skådeplatsen för det värsta folkmordet genom tiderna, och jag har förvånats över hur stark identifikationen mellan polackerna och förintelsen - är än idag, medan tyskarna tycks ha ruskat av sig skulden för länge sedan.  Jag har bara läst halvvägs så jag ska inte skriva någon recension på boken än men kan lugnt påstå att jag läser boken med vamt intresse! Mer om detta imorgon.

22 mars 2009 - Trevlig machomix

Kategori: Film och media

Om man ska göra en riktigt smarrig grabbkaka så behöver man dryg Hugh Laurie och lite diabolisk Damian Lewis. Rör ihop och du kan plocka ut en saftig Kevin McKidd. Ingen av dem är särskilt välansad eller hollywoodiskt skön. Ändå är de coolast i världen. Kevin McKidd är i ropet nu för att han är med i Greys Anatomy. Vi som gillar skräck har dock hypat för honom sedan år 2002, då han spelade i "Dog Soldiers" som torde vara en av de löjligaste, men bästa skräckfilmer som finns. Iofs behöver du ett par fingrar whiskey för att helt uppskatta filmens kvaliteér, men hell, vem är du att säga nej?!

22 mars 2009 - Lost and found

Kategori: Lyckligmapp

21 mars 2009 - Om homoadoption

Kategori: LyckligmappJag har aldrig känt mig vuxen nog att motstå en nalle som behöver en vän. Så var det med Tony som fick följa med mig hem för fem år sedan. Det visade sig relativt snart att Tony var en bögnalle och han hittade sitt livs kärlek i Oscar några veckor senare. Under sommaren 2005 hängde Tony med oss till Spanien och spanade in elefanter och tigrar. Bilderna är autentiska! Efteråt fördjupades kärleken. Och nu har björnarna alltså adopterat en liten. Politskt korrekt som bara den. Men tro mig, de anstränger sig inte ens. Att liten är en anka, gör saken lite förbryllande - men ovanligt hjärtevärmande. Klart alla ska få adoptera. Kärlek är allt en björn/anka behöver. På bilden överst - Pappa Oscar och liten Anka.

20 mars 2009 - Hyllning till skönheten Sharon Tate

Kategori: Mode och skönhet


Sharon Tate är en av de vackraste kvinnor som någonsin existerat. Jag såg henne första gången i Polanskis underbara film "The Fearless Vampire Killers, or Pardon Me but Your Teeth Are in My Neck". Jag förundrades över hennes skönhet. Långt efteråt insåg jag att Sharon Tate var Tate densamma som blev mördad när hon var höggravid av Charles Manson och hans bihang (en del diskuterar fortfarande huruvida Manson verkligen var inblandad i mordet och dylika konspirationstänk har ploppat upp under de senaste 40 åren sedan morden). Idag sitter Manson av livstid i Californien. För första gången på många år har Charles Manson blivit fångad på bild i sitt fängelse - se länk.  Detta fotokollage är en hyllning till Sharon Tate, den vackraste skådespelerskan någonsin.

20 mars 2009 - Dagliga våndor

Kategori: Vardagligheter

Strike!!! Pollensäsongen slog till med besked. Jag kände mig lätt yr när jag vaknade imorse. Vi åkte och simmade, och det blev 34 längder. Men sen var det som om all energi bara tog slut. Jag somnade och vaknade av att hela världen stormade, men jag var instängd i en kliande klusterhuva. Allt gjorde ont och trots tabletter och sprej har allergichocken inte gett medsig. Jag glömmer alltid att jag befinner mig i Skåne, inte i Stockholm. Våren kommer en månad tidigare här nere. Vem orkar andas när luften är fylld av hägg, björk och gräs? Inte jag. Jag låter bli av rent trots. Vill jag gärna intala mig själv - för isåfall kan jag ju sluta (börja?) när som helst och allt kan bli bra igen. Skitsamma.

Det har inte blivit så mycket vettigt gjort här hemma. Och nu tänker jag gå och lägga mig med en trevlig förintelsebok. Var och en roar sig på egen fason. SVT:s satsning "Grillat" börjar förresten ta sig lite nu. Roasting på riktigt! Ändå ryser jag av obehag varje gång en komiker skämtat på gästens bekostnad och sen ska KRAMA offret. Roasting en sak - kramas efteråt en helt jävla annan! Jag menar, om man nyss blivit skallad inför publik, kanske man inte direkt njuter av att kramas av förövaren - och när det ingår i konceptet blir det obehagligt.  Själv tycker jag det räcker med att de vinkar åt varandra eller något.

Kramar är överhuvudtaget något av det vanskligaste som finns. Jag är nog ubersvensk i den meningen att jag sällan vill ha kroppskontakt med någon om jag inte väljer det själv. Kramar som ett sätt att hälsa är som att nosa varandra i arslet som ett par hundrar. Ingen höjdare.

18 mars 2009 - Inredning

Kategori: Min garderob

På bilden till vänster ser ni min vackra garderob. De tapeter som blev över från sovrummet ska jag använda för att tapetsera delar av detta rum. Jag kan knappt hålla mig därifrån! Och jag sparar från och med NU till det svarta sminkbordet från Ikea. 2000 kr kostar det, så jag får vinka adjö till några av mina textilunderverk!

18 mars 2009 - Udda & kul

Kategori: Inspiration


Vill du dra en timmerstock, eller leka med en virkad campingbil? Det finns så många kreativa genius på internet. Men bikupan framför dem alla är förstås ETSY.Com, för här hittar man ALLT. Och när jag säger allt - så menar jag det. Stället är en veritabel skattgömma för oss som gillar att frossa i för mycket. Timmerstockarna i fleece kommer från MahyrDrygoods som har världens coolaste leksaker!

18 mars 2009 - Muntras upp

Kategori: Lyckligmapp

Livet krasar och allting känns tullständigt fucked up. Då vibrerar telefonen. Mille. Komma hit? Tjugo minuter? Sen tar det ungefär två timmar innan lyckopillret satt in ordentligt. Världens bästa kompis!

16 mars 2009 - Ännu mer skor

Kategori: Inspiration


Godsaker från en annan av mina favoritaffärer - Anthropologie, klicka här för att komma till sidan.

16 mars 2009 - Helkroppsbild sunda gärningar!

Kategori: Lyckligmapp

Tjugosju gånger har jag gått på badet sedan nyår. Det är inte illa. Dock har jag aldrig i hela mitt liv ätit så mycket skräpmat som jag gör nu. Det blir delicousbollar, citronglass, ostbågar med chili och allt annat som innehåller socker, fett och väldigt väldigt lite vitaminer. Dock har jag lyckats uppnå ett mål - förra veckan simmade jag en kilometer under den timme vi var där! Inte illa för någon som alltid varit vattenrädd!

15 mars 2009 - Vårens läckraste dojjor

Kategori: Mode och skönhet


Dreggel dreggel. I vår har de flesta affärer äckligt söta skor till salu. De skriker på mig att jag måste köpa dem. Räligt rara men snuskigt svårt att säga nej! Inte ikväll älskling, jag har skoskav! Själv  har jag slagits av 70-tals feber. Jag vill ha lappade stövlar (Ellos), psykadeliska träskor (have2have.se) och folklore underverken på andra raden till vänster. Det värsta är de överkomliga priserna. Det vore lättare att motivera ett NEJ om de kostade några tusen. Men attans skoskaft hamnar dessa på 300-700 kr. Topshop, Ellos, HM, Noa Noa och have2have, silence I kill ye!

15 mars 2009 - Lucyina Moodie inspiration hela dan´

Kategori: Inspiration


Stylist som har D.E.T ...det där som vi alla önskar att vi hade. Färgseende, kompositionstänk och tillgång till herrans massa grejer! När vi får råd ska vi glasa in vår balkong. Sen är nästa steg en vinterträdgård. Bara tänk hur underbart det skulle vara. Sitta under dignande frukter och sippa på något med "lchol! i namnet. Klicka på bilden för att komma till Lucyinas hemsida.

15 mars 2009 - Fynd? Dödskul NÄE blabla

Kategori: Dylika dumheter

Varför säger man "mordfynd"? Som idag när Aftonbladet rapporterar om ett makabert mordfynd i USA. Fynd för mig har positiv klang. Man fyndar, man är fyndig - men att hitta mördade personer är varken fyndigt eller fynd - såvida man inte är - just det! MAKABER.

Förutom att fundera över sånt här intresseväckande material har jag varit på Högevallsbadet idag. Trettiotvå längder simmade jag och sen var jag utpumpad. Jag har läst en halv K.G Hammar bok, är halvvägs genom Kings "Duma Key" som dock måste lämnas tillbaka imorgon! *KRIS*....och så hoppas jag buda hem en söt tee om någon timme.

Tänk kannibalism. Tänk ett program som "Man är den man äter" - hur kul skulle inte det vara? Jag tycker trean borde nappa. Förresten är sushi jättegott!

14 mars 2009 - Modellbabbel

Kategori: Fotofrenesi

Plåtningen igår gick mycket bra. Modellen heter Helena och är en trevlig tjej från Stockholm som pluggar här i Lund. Helena har starka drag och liknar tycker jag, Mena Suvari. Hon blir vidunderligt vacker i starka färger och gjorde ett fantastiskt jobb igår. 

Som vanligt när jag plåtar försöker jag hålla mig till ursprungsidéen, vilket i det här fallet var underkläder, pastellfärger som i näckrosor, med mjuka toner. Det temat höll vi fast i, även om plåtningen utvecklades mot det kontrastartade ju längre vid kom.  Bilderna är tagna utan blixt och staffliet är min allra bästa vän (trots att jag lyckades slingra in mig i stafflifötterna och ramla omkull vid ett tillfälle under plåtningen *skamrosor!*). Efteråt har jag beskurit bilderna och justerat nivåskillnader, färgbalans och gjort om somliga av bilderna till svart/vitt. Men ingen av bilderna är dock retuscherade. Jag  tycker bilderna blir mindre levande när man låter perfektionisten i sig hållas - och bättre när man släpper på kontrollbehovet. Igår när min dator kraschade och min redigering av bilderna försvann - kändes allt kaotiskt, men imorse insåg jag att bilderna snarare vann på att inte retuscheras. 

Det är också ett viktigt statement. Nu när var och varannan bild i veckomagasin är retuscherade bortom all igenkännlighet tycker jag det är viktigt att visa hur vackra vanliga tjejer är. Jag lyckades fånga Helenas skönhet och somliga bilder känns nästan magiska! Jag är alltså nöjd, och bäst av allt? Det är modellen också!

Redigering: Innebär att man beskär bilderna, anpassar färgton och nivåskillnader. Bilden förändras inte, utan pimpas upp lite grann. Inget läggs till - eller tas bort!
Retusch: Innebär att man tar bort små saker i bilden, tex finnar/blåmärken/klädmärken. Det finns mild retuschering och hård. I vanliga magasin har fotograferna ofta tagit bort alla skavanker hos modellen, jämnat till hyn och gjort den "soft", vilket gör att inga porer syns och sällan födelsemärken. Ringar kring ögonen tas bort, och idag har de flesta tidningar tillgång till så fräcka dataprogram att de kan manipulera modellens kropp om de vill.
Manipulering: Innebär att du förändrar modellens kropp. Du kan göra näsan mindre, benen längre och brösten större. Manipulering är för mig den värsta formen av retuschering. Den skapar en bild av tjejen som inte stämmer ALLS i verkligheten. Idag är det få fotografer som skriver om de har manipulerat bilden eller ej, vilket jag tycker är ett brott mot regler som finns inom all reklam. Man får inte ljuga i en text - så varför ska man få göra det i en bild?

12 mars 2009 - Sonderkommando, ett vittensmål

Kategori: Likvidation

Det mest hatade jobbet i dödslägren var att tillhöra ett sonderkommando. Trots att dessa fick mer mat än de vanliga fångarna och vanligtvis beräknades leva tre månader (en hel livstid i Auschwitz) var det ingen som ville bli en av dem. Arbetarna var judar som valdes ut för sin fysiska styrka. Deras arbete gick ut på att ledsaga dödsdömda offer till gaskamrarna, hjälpa dem att klä av sig och lugna dem för att förhindra att uppror bröt ut. Det var ett fysiskt slitsamt jobb och ett hatat! Sonderkommandot tvingades se kvinnor, barn och gamla gå rakt in i döden. Det var inte ovanligt att de olyckliga tvingades bese sina föräldrar gå in i gasen, för att efteråt tvinga i sär de vanställda kropparna och muddra dem på värdesaker.

Naturligt nog tillät tyskarna inga överlevande ögonvittnen. Männen i sonderkommandot utnyttjades till bristningsgränsen, för att sedan själva gå upp i rök i krematorieugnarna. År 1944 när fronten närmade sig samlade sig ett sonderkommando i Auschwitz för att göra uppror. Tyskarna som hade börjat förstå att ett tyskt nederlag var nära och att de skulle göras ansvariga för dödslägren. Arbetstakten ökade och skriftliga vittensmål förstördes. Ett sonderkommando i Auschwitz gjorde uppror och lyckades spränga ett av krematorierna. 

Upproret slogs ner, men somliga personer ur sonderkommandot flyttades till andra delar av lägret - och överlevde kriget. Ett av dessa få ögonvittnen var Shlomo Venezia som kom från Grekland. Han och hans bror arbetade i sonderkommandot under våren 1944. Efter kriget försökte bröderna lämna det förflutna bakom sig. De skaffade sig nya familjer och gjorde karriär. Shlomo berättar att han försökte skildra sina upplevelser ganska tidigt - men möttes av sådant förakt och förringande att han mycket snart gav upp. Dessa upplevelser gjorde att Shlomo teg om sitt förflutna i fyrtiosju år. När han till sist bestämde sig för att vittna, var det ett svar på de antisemitiska stämningar han upplevt i sitt hemland.

Denna bok är ett viktigt vittnesmål, trots den tid som förflutit sedan kriget. Shlomo Venezia ärrades av sina upplevelser och berättar för journalisten som intervjuar honom om en glädjelöshet som sitter i, ännu idag. Han bär de överlevandes sjukdom - en oförmåga att glädjas och lämna det förflutna bakom sig. Shlomo uttrycker det som att han aldrig egentligen lämnade krematorierna. Mest behållning av denna bok är Shlomos uppriktiga sätt att berätta. Han låter sällan emotioner färga sina intryck utan försöker berätta sin historia så objektivt som möjligt. Detta ger som konsekvens att Shlomo vid flera tillfällen låter avtrubbad och ger en osympatisk bild av sig själv. Vanligtvis brukar tidens tand leda till att vittnesmål blir stiliserade och förenklade. Denna historia känns trovärdigt splittrad - inte tillrättalagd, vilket gör intrycket starkt. Jag ger boken en stark trea i betyg.

12 mars 2009 - Noafynd

Kategori: Min garderob


Denna fantastiska kjol och toppen som hör till har jag redan. Visst är det vackert!

12 mars 2009 - Sovrumsarbete

Kategori: Hobby å såntVäggarna får mjukare ton i lindblomsgrönt (säkert heter färgen något annat, men det är den gröna nyans jag ser). Fönsteralkoverna tapetseras med en tapet med stora maskrosbollar. Bakgrunden till bokfonden har också denna tapet. Det lilla utrymme ni ser ovan kommer bli ett miniatyrskåp med ett litet rum - som ser exakt ut som sovrummet! Imorgon kommer jag plåta en modell i sovrummet så vi måste sätta upp sängen ånyo. Sen kommer det nog lite fler bilder när sessionen är avslutad - fast mer på modell än på rum :)

12 mars 2009 - Lyxigt men oemotståndligt

Kategori: Inspiration


Makabert dyrt men en fröjd för ögonen. Jag gillar att gå in på den här sidan för att bli inspirerad. En del saker är fullt möjliga att göra själv om man har lite tålamod. Klicka på bilderna för att komma till Makool!

12 mars 2009 - Inspiration från Monsoon accessorize

Kategori: Inspiration


Det mosaikfärgade armbandet dregglar jag sönder mitt tangentbord för! Klicka på bilden för att komma till hemsidan. Priserna är relativt höga, armbanden kostar runt 100 kr.

11 mars 2009 - Maskrosbollar & andra öar

Kategori: Film och media

Freddi har målat sovrummet. Jag fick välja färg och tapeter. Så går det till hemma hos oss! Det blir jättevackert. Själv har jag sett "En ö i havet" som vi lånade hem häromdagen. Fantastiskt bra filmatisering (egentligen en serie som SVT förvaltat med grace). Jag grät tre gånger - och det är extremt eftersom jag mestadels brukar rynka på nosen åt sentimentalitet på film. Det får inte finnas något tryck från regissören som berättar hur jag "ska" känna - för då flyr jag fältet. Men här blev jag berörd hela tiden. Serien (och självklart Annika Thors böcker) rekommenderas varmt!

Skådespelarna var superbra. Det var så jävla skönt att slippa se Mikael Persbrandt i någon halvdan roll och detsamma gällde i stort sett alla skådisarna! Det var någon enstaka jag kände igen, men de flesta var nya stjärnskott. Flickan som spelade Judith (Sasha) hade gjort Lisbeth Salander till fulländning på duken -
men nu bryr sig inte en jävel om vad jag tycker, så jag önskar i tomma intet.

Men ändock - hon hade varit fenomenal!

11 mars 2009 - Ingen stenar någon förrän jag blåser i visselpipan

Kategori: Apsalut

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article4606387.ab

Schimpansen Santino som bor i Furuvik är inte dum. Hans kamrater kanske stenar någon vileskommen turist någon gång ibland, men det kallas passionsbrott. Santino däremot samlar vapen med berått mod. Hans stensamlling har fått psykologer att hävda att apor, liksom människor kan förutse framtida sinnesstämningar. Djurparkens informator hävdar dock i samma anda som lärare oskyldigförklarar brådmogna pojkar som utsätter sina kvinnliga klasskamrater för övergrepp, att "det är ett sätt att väcka uppmärksamhet. Jag tror att han tycker det är lite kul"

Nu har vi fått belägg för att det inte är vapen som dödar människor, utan apor. Izzard skulle varit så stolt! Men i fortsättningen måste det bli ordning i djurparken så - härmed stenar ingen besökarna förrän jag blåser i visselpipan!

(funderingar några minuter senare - om en apa kastar en sten på en, får man kasta tillbaka då? - även om man är en apetist)

10 mars 2009 - Buy-bis

Kategori: Dylika dumheter

10 mars 2009 - En annan sorts tro

Kategori: Poetik

SVT har med jämna mellanrum rasande bra dokumentärer. Jag har precis sett klart ett som handlar om katolska kyrkans mörkläggande av pedofili. Ofattbart jobbigt att se, men samtidigt väldigt viktigt! Det som slår mig när jag ser dessa starka människor kämpa för sitt existensberättigande är att DE ÄR KYRKAN. Sällan att gubbarna med trekantiga hattar har satt en fot i himmelriket. De sitter snarare och käkar den kamel som de försökte tvinga genom nålsögat, med peppar på! Gud finns hos de svaga, hos de som kan titta in i sin nästas ögon - utan att vika med blicken.

8 mars 2009 - Peter Swartling död i stor flygkrasch nu på morgonen!!!

Kategori: Dylika dumheter

Eller nä, vänta nu! Nu får jag läsa nogrannare. Det står att Peter Swartlings plan kraschade - och att alla dog. Men sen står det att han aldrig tänker resa med Cubana Airlines igen... Men det är väl självklart han inte tänker göra det om han är DÖD. Hur skulle det gå till?! 
Men det stod faktiskt inte att Swartling var I planet som kraschade.
Men på vilket sätt är det då HANS plan? Ägde han det? Nej, det tillhörde ju Cubana Airlines. [läser vidare]
Okej. Det var SAMMA plan som han själv flög med två dagar tidigare, som sedan störtade, och DÅ dog alla. Men Peter Swartling var inte med, så HAN dog inte.
Alltså handlar artikeln om att Peter Swartling upplevde det som obehagligt att han KUNDE ha dött OM han åkt med just den turen två dagar senare.

Nåväl. Ja, det måste ha varit jobbigt. Men varför göra en artikel i Aftonbladet av det? Varför tycker Jim Baas på Minimedia (som försett Aftonbladet med artikeln) och Aftonbladet, att det finns något nyhetsvärde i att förmedla Peter Swartlings obehagskänslor? 

Och vidare - även om det finns en grupp människor i Sverige som är så pass intresserade av vad Peter Swartling upplevt som obehagligt (som inte redan finns med på hans mejlinglista eller följer hans blogg) - så tror jag inte ens DOM är intresserade av vad Peter Swartling upplevde som obehagligt för 12 ÅR SEDAN. För det var nämligen 1997 denna plankrasch utspelade sig...
Var är nyheten?
Var är nyhetsvärdet?
Vem bryr sig?

(Extra pinsamt för Jim Baas vilja att skriva braskande rubriker att det så tydligt framgår i artikeln att Swartling ställt upp på en intervju om sitt deltagande i en pokerturnering i Ungern och att minnet av fygkraschen för 12 år sedan mer nämns i förbifarten.) 

6 mars 2009 - Ömkligheter

Kategori: Dylika dumheter

Mår apan hermansson just nu. Så det blev ingen simning vare sig igår eller idag. Imorse var jag hos massör. Det var då jag började känna hur jävla ont jag hade i hela kroppen. Huden ömmar och asiatiska töser må vara aldrig så söta på avstånd - men deras armbågar i ryggraden när allt gör ont - är ingen höjdare. Här hemma går det annars vilt till. Vi ska måla om sovrumsväggarna och tapetsera i fönsteralkoverna. Allt är beställt. I biblioteket har jag tre nya bokhyllor över skrivbordet med all min litteratur rörande förintelsen. Det betyder att det blivit lite luftigare i de vanliga bokhyllorna och att jag har plats till fler inköp när jag så önskar. Freddi är på jobbet och jag tänkte smyga till sängs nu med en bok. Jag är sugen på Stephen Kings "Duma Key" som jag lånade på biblioteket (på engelska tyvärr) - men eftersom jag inte fått sova på flera dagar så är jag lite tveksam. En del böcker av King har varit så otäcka att jag tvingats lägga in dem i frysen!

Idag kom min kappa från Tyskland. Den är otroligt vacker och annorlunda. Dock inget jag kommer ha på mig till vardags. Ett par svarta byxor från Noa Noa kom också. De satt perfekt. Eller nåja - när bilringarna från alla noblessskivor har försvunnit - då kommer de sitta perfekt. 

Ni föräldrar! - vet ni var era barn är ikväll?!!! Horeri, knark och melodifestivalen sprider sig i ungdomskretsar. Få vuxna förstår hur lätt det är att fördärva ett ungt sinne! Vem vill egentligen vakna upp bredvid en ljummen tv, med en flottig skål halvätna ostbågar och undra vad som egentligen hände under natten? Skydda dig själv & ditt barn!

Använd OFF-knappen eller byt kanal!

5 mars 2009 - Bedövande läsupplevelse (del 1)

Kategori: Likvidation

De välvilliga av J. Littell

Orsakerna till varför det är svårt att skriva en omfattande recension till "De välvilliga" är många. Vi kan börja med bokens längd. "De välvilliga" är en tegelstensroman på niohundratvå sidor och den är som ett nazismens evangelium (budskap), helvetet enligt doktor Max Auer. Boken är en bedövande historia som förstummar, samtidigt som den ristar sönder. Till längden kommer bokens emotionellt omstörtande behandling av en fruktansvärd tid. Littell nazismen utan några förskönande omskrivningar, att säga att boken är mångbottnad skulle vara en underdrift!

Somliga böcker är för överväldigande för att de ska kunna recenseras rättvist. I vanliga fall brukar jag läsa om dessa böcker på nytt för att inte låta mina första känslor överskugga läsandets objektivitet. Så gjorde jag med "Shoah" och "Extremly load and incredible high", men ingen av de böckerna var egentligen direkt smärtsam att läsa. För trots att Shoah behandlar förintelsen, var den poetiskt vacker och befriande, detsamma gäller Foers bok. Men bland de bästa böcker jag läst finns undantag. Maj-Gull Axelssons dokumentära bok "Rosario är död" fick högsta betyg och förtjänar egentligen ett mognare omdöme än jag klarade av att ge den. Dock finns det inget som kan få mig att läsa om den boken, eftersom det tog mig månader att sudda ut de groteska bilder som fastnade på näthinnan. Somliga böcker gör helt enkelt för ont. Andra har jag läst ut och sedan låtit ligga på recensionshögen för länge. Ibland har de varit för långa för att jag orkat läsa om dem - varför recension uteblivit. "De välvilliga" platsar inom båda kategorierna. Den är osedvanligt lång - och smärtsam att läsa. Varför jag tvingade mig själv att börja skriva på detta, i samma ögonblick som jag la boken åt sidan. Och ännu har jag som ni märker, inte ens börjat beskriva boken på allvar.

Jag brukar utgå från tre kriterier när jag recenserar böcker. Språk, stil och orginalitet. Men självklart handlar mitt omdöme framför allt om en enhetlig känsla. Det intryck boken gjort på mig - personligen. Såna upplevelser kan vara svårt att återge. Om jag ska jämföra "De välvilliga" med någon annan läsupplevelse måste jag välja Brett Easton Ellis kultroman "American psycho" - som jag ännu inte recenserat (men läst två gånger). Denna bok har samma spår av osentimentalitet och cynism, även om Ellis språk är långt mer torftigt än Littells. Känslorna finns dock där, det kaotiska, egocentriska och överskridande. Som om bokens berättare betraktar skeendet sett ovanifrån (eller underifrån om vi ska vara diaboliska) utan att ha någon faktisk känsla av att själv vara ansvarig.

Max Auer är en möjlig sociopat, men bara under sådana förutsättningar som någon, som aldrig varit inblandad i krig kan föreställa sig. På baksidan låter en osedvanligt korkad skribent beskriva Auer som en obotlig nazist, oförmögen att känna ånger eller förstå konsekvenserna av sina handlingar. Detta är dock en mycket ytlig beskrivning som inte alls stämmer med min uppfattning av boken. "De välvilliga" skildrar ett insiktsfullt men kliniskt betraktande av nazitidens helveteskap men utan att någonsin moralisera, eller ens försöka tvinga fram en ram för historiskt betraktande.

I skolundervisning fick vi, när jag var liten ibland i uppgift att identifiera alla "subjekt" i en berättelse. Erineringen av denna övning dök upp i mitt huvud när jag läste "De välvilliga" och istället för subjekt identifierade berättelsens alla källor. Jag har ett  digert förintelsebibliotek och jag kunde utan tvekan plocka ut källor till nästan allt som författaren skriver om. Vittnesbörd från offer, gärningsmän, passiva betraktare och historiska, sociologiska, ja till och med religiösa källor fanns inbäddade i historien, helt utan några skarvar. Eftersom jag egentligen inte tycker om skönlitterära verk som baserar sig på sann vittnesbörd(eftersom det är så lätt att använda historiska medel för att dra ut ramarna för dramaturgi som inte alls behöver sammanfalla med den "trista" verkligheten) var jag osäker på hur jag skulle hantera denna berättelse. Är "De välvilliga" en författares sätt att spetsa till historien - eller ett allvarligt försök att sammanställa trovärdiga källor till en sannare helhetsbild? Eller både och?

Beskrivningar som jag kände igen, var från böcker som, "En tysk dagbok", "Handelsresande i liv", "Albert Speer och sanningen", "Undergången", "Bunkern", "I Hitlers tjänst", vidare verk av Hilberg, Browning, Bullock - you name it! Det är alltså mycket trovärdiga källor som ligger till grund för detta monumentala verk. Men det mest intressanta med boken är inte de historiska hänvisningarna, utan författarens utforskande av den psykologiska mekaniken bakom förintelsen, bakom gärningsmännens etik och avsiktstänkande. Och hitllls är denna bok det mest uttömmande jag läst i ämnet!
Jag pladdrar och lyckas egentligen inte beskriva alls vad denna bok handlar om. Men jag tillåter mig själv göra utvikningar eftersom jag föreställer mig att detta bara är det första utkastet till en recension och att de känslor som boken väckte, i första hand inte måste motiveras på ett objektivt plan - då detta trots allt är mina personliga upplevelser av boken - och för att du som läser detta, trots allt, måste vara mycket intresserad av ämnet - för att ha läst så här långt!

"Mästaren och Margarita" av Bulgakov som beskriver kommunismens galenskap i Sovjet, var en annan bok som kom upp under läsningen. Sinnessjuka händelser beskrivna av rationella - eller åtminstone föreställt rationella personer som Patrick Bateman (American psycho) och här, Max Auer. Sexuella depraverade föreställningar med rötter i darwinism och skuld/skam som skulle fått Freud att rodna av glädje. Littell utforskar ett slags etiskt utanförskap som tvehågset vajar mellan självsäkerhet och förödmjukelse. Max Auer är en smart, vacker man (likheterna är slående) som saknar förmåga att skapa varaktiga band till någon. Han speglar sig i sin tvillingsyster som han önskar gå upp i, både sexuellt som själsligt. För att hantera de gräsligheter som han agerar i, skapar han en föreställning om sig själv som knivskarp iakttagare som kvickt gör sig av med humanistiska paroller, men samtidigt - förstör sig själv genom att förstöra sin syn på sin nästa. Littell beskriver Max Auers karrär inom SD och hur han motiverar för sig själv och andra att det han gör är rätt, eller åtminstone mindre fel än något annat. Och detta gör Littell på ett briljant sätt som är fullt jämförbart med Joseph Conrads avtäckande av fruktan i "Mörkrets hjärta". Littell har skrivit en bok som är makaber. En fruktansvärd dröm från det förflutna. Jag ska låta denna bok växa. Detta är min första betraktelse över boken - och bör inte räknas som en recension. Men ändå vill jag avsluta med att berätta om betygssättningen som strandade på en femma - så när en jordgubbe. Och kanske? Vi får se.

Bilder:
1. Bokomslag
2. Bild på docka, såld på Tradera
3. Holocoust - eget verk i papper
4. Leksakstågvagn från 20-.talet, såld på Tradera
5. Propagandabild hittad på nätet
6. Bild från geniala "Mauz" av Art Speigelman
7. Löpsedel från april 1945
8. Bild på författaren J. Littell (jävlar vad ung han är - och så begåvad - redan nu!!!)

5 mars 2009 - Rean är över

Kategori: Vardagligheter

Igår var vi och fyndade lite husgeråd på Rusta. Dock blev vi lite konfunderade över Rustas annorlunda prissättning. Vi hamnade i den absurda situationen att vi argumenterade för att få slippa betala reapriset och i stället betala ordinarie pris. Detta fick vi slutligen.

5 mars 2009 - Iakttagelse

Kategori: Likvidation

I Sydsvenskan noteras det att demonstrationer kommer äga rum mot en tennismatch mot Israel. Demonstrationerna kommer härö från olika håll, men tidningen pekar ut nazisterna, speciellt.

Jag slogs av att media slutat skriva ny-nazister i sammanhangen. Jag vet inte vad det egentligen innebär, men det känns kusligt. Håller ny-nazismen på att slå rot så till den milda grad att den inte behöver benämnas specifik för sin tid? Vidare funderade Freddi kring de andra demonstratörerna som nu måste förknippas med nazisterna. Medias ansvar att faktiskt se konsekvenserna för ihopklibbandet av grupperingar som är emot Israel - av det ena eller andra skälet, tycks inte existera! Men det är ett faktum att du kan kritisera Israels politik utan att för den skull vara antisemit eller nynazist. 

Politisk korrekthet i svensk anda är farligt nära att föregripa det som de vill förebygga! 

4 mars 2009 - Tio topp lista

Kategori: Film och media

Tom bad mig skriva ner några låtar som jag mindes och lyssnade på före jag blev döv. I stort sett lyssnar jag på samma musik idag - men här är mina favoriter;

1. "Om våren" - Totta Näslund
2. Mack the knife - Ella Fitzgerald
3. Freedom - Jimi Hendrix
4. Albatross - Fletwood Mac
5. Lady be good - Count Basie
6. Lasse Liten blues - Cornelis Vreijswik
7. River - Joni Mitchell
8. Flirtige Knut - Lasse Berghagen
9. Det åttonde spåret till filmmusiken "Blå filmen" av Kristoff Kischlowski
10. Flickan med guldbruna ögon - Joakim Thåström


Den första låt som jag hörde efter operationen - samma dag som inkopplingen - var "Veronica" av Cornelis. . Den vackraste sång jag vet är dock "Amazing grace" - vilken sjöngs på vårt bröllop precis innan vigseln. När jag går bort ska Fleetwood macs "Albatross" spelas - för det är så jag tror evigheten är./låter. Förutom ovanstående låtar lyssnar jag idag även mycket på Mikael Wiehe, The Doors och filmmusiken till Schindlers list. Kompositören till denna filmmusik gjorde musiken till Obamas presidentinstallation (onödig kuriosa) och vidare har jag alltid älskat Stravinskys "Våroffer"

4 mars 2009 - Snäll glamour

Kategori: Dylika dumheter

Det är inte snällt att ha döda djur hängades runt halsen. Men etik är inte samma sak som mode och även djurens vän kan förälska sig i snygga pälsjackor. Turligt nog finns det alternativ. Idag hittade jag det här söta ekorren på Rusta för bara 59 kr. Inte nog med att den är djurvänlig - den är kul också. För egentligen är det en hundleksak så om man trycker på rumpan så piper den. Ett sant glamourdjur att festa runt med!

3 februari 2009 - The Reader

Kategori: Film och media

Niohundrasju sidor. Eller något. En tegelsten. Men halvvägs in i boken vill jag inte sluta läsa. Jag vill aldrig att den här boken tar slut. Jag borde vilja det. För allt är så vidrigt och så fruktansvärt depraverat och ensamt. Men "De välvilliga" är en verklighet som gör det svårt för mig att vara i MIN verklighet just nu.

Det finns bra litteratur om nazitiden och självklart DÅLIG. Detsamma gäller film. Bara för att du sätter på Tom Cruise (förlåt Katie) en nazi-uniform, har du inte en bra film. Snarast tvärtom. Sen finns det såna filmer som låter förintelsen spela birollen i historien ungefär som i "Den engelska patienten" (som för övrigt är den tråkigaste film jag sett i mitt liv). I "The Reader" som Kate Winslet vann Oscars för är situationen lite sådan. Och det är faktiskt vämjeligt


Recension av The Reader
Kortfattat handlar filmen om en ung pojke som blir förförd av en äldre kvinna. Kärlek uppstår och bandet som knyter de tu samman är pojkens högläsning före samlagen. En dag bryter kvinnan oförklarligt upp förhållandet och försvinner. Pojken växer därefter upp till en bitter yngling som studerar juridik. Under en rättegång som eleverna bevistar för undervisningens skull ser ynglingen sin forna älskarinna bekänna att hon varit lägervakt i Auschwitz. Hon är skyldig till mord. En speciell aktion diskuteras där 300 människor mördas i en kyrka. En redovisning över denna aktion har undertecknats av alla vid domstolen, anklagade vakter även Hanna Schmitz som pojkens äldre älskarinna råkar heta. Men detta kan väl inte stämma?!!!! Ynglingen vet att Hanna är analfabet och skäms för att hon inte kan läsa. Hur skulle hon kunnat förstå vad det var för redovisning som hon skrev på? *doooh*. Med detta ess i rockärmen måste ynglingen bestämma sig för om han ska dela med sig av sin information (som Hanna uppenbarligen vill dölja till varje pris) - eller om han ska låta det vara. Han låter till sist bli att "rädda" Hanna, eftersom han fortfarande är bitter över att hon lämnade honom och därför vill bestraffa henne - men också för att han känner avsmak till sin forna kärlek.

Tadaaaaaaaaaaa! De andra vakterna kommer undan med fyra års fängelse men inte Hanna Schmitz som istället får livstid. Och allt detta hade alltså kunnat undvikas om bara.......(en ring, min bil - jag kunde fått tio judar för den här....*böööl*) - OSCARSVARNING!

Sorgligt sorgligt, emedan filmen sen fortsätter och vi får följa ynglingen som  växer upp till en (fortfarande) bitter man som inte hanterar intimitet. Han gifter sig och skiljer sig och uppfostrar sin dotter utan värme. Sen söker han givetvis upp sin gamla kärlek och lär henne läsa genom ljudband. Systematisk romantik leder till ett crescendum där Hanna slutligen inser att kärlekshistorien är dömd till undergång och därför - tar livet av sig. (Förlåt nu sabbade jag "spänningen")

Kortfattat. Ni som gillade "Den engelska patienten"  kommer älska den här romantiska idiotin.

Ni andra kanske undrar, precis som jag - varför en pedofili historia får så mycket uppmärskamhet. Det är svårt att föreställa sig samma film men med en ung oskuldsfull flicka som blir förförd av en äldre nazistisk herre. Inte lika gulligt? "Lolita" väckte rabalder på sin tid och nakenscener fanns det inte särskilt många av. Men i denna film får du (såvida du inte blundar dig igenom halva filmen) se Kate Winslets nakna lekamen fördärva en ung pojke över ett halvt decennium. Och det kallas kärlek. Nazisthistorien är inte särskilt intressant i sammanhanget för filmen handlar väldigt lite om den skulden. Att Hanna Schmitz visar sig ha haft ett förflutet som brutal lägervakt blir bara provocerande om vi tror att alla nazister har utstående ögon, tjurnacke och haltar (samt pratar engelska med tysk brytning med undantag för långa haranger av svordomar - som självklart uttalas på ren tyska). Och med sådan utgångspunkt är  Hanna Schmitz ett vackert undantag som blir orättvist behandlad men tar sitt straff med högbröstat mod.

Det själva faktum att Hanna Schmitz är lika skyldig som de andra väktarna tycks överses eftersom hon "tvingas" ta på sig skulden för det övergripande ansvaret i aktionen. När de andra väktarna skyller på Hanna, tar hon på sig skulden för att slippa erkänna sin analfabetism. Det gör det hela lite hjälteaktigt - om man är dum i huvudet.

Vi glömmer bort det faktum att analfabetismen borde vara det MINST skamfyllda i sammanhanget. Den enda tänkbara orättvisan ligger ju i att alla väktarna borde fått samma straff som Hanna -
men isåfall hade det inte blivit mycket till film - och knappast någon oscarsnominering.
Bara grå vardag.
Hannas skuld för deltagandet i förintelsen diskuteras överhuvudtaget väldigt lite.  Det känns som om den nazistiska storyn fanns där för att fylla ut en möjligt tragisk kärlekshistoria. Dock en kärlekshistoria som bara är tragisk i den mån att den överhuvudtaget ägde rum - inte för att den tog slut!!! För det handlar faktiskt om en vuxen kvinna som förgriper sig på ett barn. Men pedofili tycks vara okej om förövaren är kvinna och dessutom väldigt vacker. Då är  det skillnad på folk och folk. Givetvis också på brott och brott.

Jag har följaktligen lärt mig att allt kan bli sexigt och kul om det bara presenteras i ett sött rosa paket med ett hakkors, hjärtan och döskallar på.

Om filmen inte hade varit så kul att såga, hade jag gett den en etta. Men .....okej då, den får en tvåa.

3 februari 2009 - Kreativ badmössa

Kategori: Hobby å sånt

Nu har vi simmat runt 20 gånger sedan årsskiftet. Det är grymt skönt, men håret blir rätt risigt efter ett tag. Det hjälper inte med inpackningar och sånt & min kalufs tämjer man inte ner i någon sån där tajt badmössa som man kan köpa i receptionen. Ett tag provade jag skoskydd :). Jag rullade upp håret som Mimmi Pigg och satte ett vanligt skoskydd över och det fungerade rätt bra. Men självklart inte idealistiskt. Precis innan vi skulle iväg idag fick jag en snilleblixt. Jag har många baddräkter som jag inte kan sälja ut (eftersom man bara får sälja helt nya badkläder och inte vintage). De flesta är för små. Så jag tog helt sonika och klippte sönder en idag. Sen knöt jag ihop den i toppen och snurrade den som en turban. Skitenkelt och snyggt! Och bäst av allt? Det fungerade! Självklart blir håret fuktigt om jag är under ytan mycket - men det blir inte genomvått. Billigare än att köpa en dyr som egentligen bara passar för nordiskt blont hår (eller skalliga killar)!

3 mars 2009 - Livet är en bergodalbana

Kategori: Secondhandbarn

En hel vecka utan säkerhetsbälten. Fråga Freddi bara. Ingen av oss orkar bråka mer. Så vi försöker samsas och göra sånt vi båda mår bra av. Simma till exempel. Men det är tungt. Just nu är jag trött på att vara den som alltid ska klia min pojkvän bakom örat och applådera honom när han gör saker som borde vara självklara. Och jag är trött på att skulden läggs över på mig när han inte orkar visa att han bryr sig om mig, när han tittar bort när jag pratar - och sen börjar prata om sig själv. Det är jag, Freddis Ego och Freddi i det här förhållandet. Och jag vill inte vara bara vara min själsälskade inte hans  psykolog/mamma/psykolog/pappa/psykolog/mamma - för isåfall borde jag ta betalt per timme, precis som de där tokgökarna med certifikat gör. 

Appråpå bergochdalbanor så öppnar den här underbara saken i Gröna lund den 25 april. Det är en sån där berg och dalbana som jag tycker om. Minutiös säkerhetskontroll, vindlande höjder och snabba men roliga svängar. Och bäst av allt? Det slutar efter fem minuter och sen kan man åka tekopparna istället

3 februari 2009 - Kan inte sova kylan är kommen

Kategori: Secondhandbarn


Kan inte sova kylan är kommen
still är kanalen utanför
nere på kajen pilarnas skuggor
drar över minnet.
Damen trött.
Liksom kanalen vill hon bli stannad
 Hållen från haven utanför
Kan inte sova broarna brinner,
tåget har gått från hon ,
damen trött
 Köld kom och ta mig.
Täck mig och håll mig hårt liksom minnet utanför


(Bodil Malmstens text - Nils Nordins bild)


1 mars 2009 - Om jag kunde

Kategori: Poetik


skulle jag flyga min väg
långt bort
där ingen kan
dit
och försvinna

att jag inte längre var
ett jag
utan bara
en not
i Guds
anteckningsbok