Smuleliten

30 maj 2009 - Dagens Billy

Kategori: Fotofrenesi

29 maj 2009 - Pleroma

Kategori: Modellbilder

27 maj 2009 - Svart dag

Kategori: Secondhandbarn

Ångest äter upp mig. Orkar inte skriva. Går och gömmer mig

26 maj 2009 - The apple session

Kategori: Modellbilder

25 maj 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi

24 maj 2009 - Hitler är död fatta det din judejävel!

Kategori: Likvidation

Rubriken kändes passande. Hitills har en kritiker till sessionen mottagit ett brev där hon kallas för judejävel. Och diskussionen ångar av irritation över att vi ignoranta jävlar inte fattar att Hitler faktiskt är död! På modellbilder fortsatte bråket och det finns ingen ände på idiotierna. Jag trakasserades dels för att jag hade kritiserat sessionerna och dels för att jag inte kritiserade andra liknande sessioner (jag visste inte ens att de fanns, för i min naiva lilla värld trodde jag inte att fotosessioner av mördare var särskilt poppis). Denna ganska paradoxala kritik fick mig att känna mig som om jag satt på en gärsgård med ett gäng hungriga vargar på vardera sida. Jag framhärdade dock och hänvisade till likvidation.blogg.se och försökte visa att jag, även om jag inte kommenterat dylika sessioner, agerar mot folkmord på andra plan och är hyfsat insatt.  Jag fick några stödjande mail .

Nu har fotografen bett mig (inte förbjudit - ändring ef. efter kritik) att inte yttra mig på sidan (eftersom jag inte har något mer att tillföra). Han anser att diskussionen inte passar sig i hans fotosession. Huruvida han kommer plocka bort både positiva och negativa kommentarer återstår att se, men med tanke på att argumenten från konstnazisterna hela tiden var yttrandefrihet - måste jag säga att jag är lite road.

24 maj 2009 - Tänkvärd blogg

Kategori: Film och media

Efter allt tjafs på modellbilder kring SS-fotosessionen har jag tappat lusten. Inte nog med den skit jag fått av anonyma personer på bloggen. Det här känns inte bra. "Hitler är död" säger folk, samtidigt som de i samma mening berömmer honom för att vara "cool". Mitt och Freddis agerande kallas för moralpanik och jag känner att stämningen börjar bli riktigt obehaglig nu. En positiv grej som hänt är dock att jag hittat en blogg med riktigt bra och sakliga inlägg om allt möjligt. Här nedan adressen till denna. Jag kommer följa den kontinuerligt.

24 maj 2009 - Hatten och photoshop

Kategori: Fotofrenesi

Här kommer ytterligare en bild som genomgått min nyblivna psp kunskapstvätt. Hatten heter inget, men pojken under honom heter Haris

24 maj 2009 - Enzo har fått en lillebror

Kategori: Apsalut


Bilden ovan tog jag på besök i parken och det var första gången som Enzo var utomhus. Hans blick på sin skötare var något av det vackraste jag sett i mitt liv. Bilden har ingen hög upplösning och det är synd för annars skulle jag ha den på väggen här hemma!

"Enzo har fått en lillebror!
20 maj föddes en gorillaunge.

Den 20 maj 2009 kl 03.30 föddes för andra gången i Sverige en gorillaunge i Kolmårdens Djurpark.

Sveriges första gorillaunge, den numera riksbekante Enzo som föddes 2006 har nu fått ett syskon. Det är fastställt att den nyfödde gorillaungen är en kille, så Enzo är nu stolt storebror till en lillebror. Mamma är gorillahonan Naomi, 15 år och pappa heter Efata, 27 år."

24 maj 2009 - Dagens bild

Kategori: Modellbilder

23 maj 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi

22 maj 2009 - Storbråkar med konstnazister

Kategori: Likvidation

Jag har börjat bli aktiv på modellbilder igen. Förfall! En session som las upp idag var av en brud med SS kostym. Det var oerhört vackra bilder, men de glorifierar nazismen och är olagliga (hets mot folkgrupp). Detta tycks inte berört särskilt många på modellbilder för dessa sessioner hyllas som nyskapande, artistiska och provoaktiva - på ett positivt sätt. En fotograf som kommenterat rosade fotografen "skönt att någon annan vågar...". Hans egen session på samma tema visar en modell i SS uniform med två godstågvagnar i bakgrunden. Jag har anmält båda sessionerna till modellbilder, men kommer troligen även polisanmäla dem. Jag blev oerhört illa berörd, både av fotografernas attityd och av de andra som hyllade sessionerna. Jag antar att det finns barnpornografi på modellbilder också, med tanke på deras etiska attityd i största allmänhet. Allting är väl konst bara man är duktig på att iscensätta det och har en bra stylist.

Jag vet inte.
Med all säkerhet kommer min lilla stalker som under olika kvinnonamn brukar raljera över min känslighet efter att jag skrivit om ämnen som gör mig passionerad, skriva något förbålt giftigt.  Men hell - kör på, jag kan ta det.

22 maj 2009 - Nya modellsessioner

Kategori: Modellbilder

Jag har fyra nya modellsessioner planerade i framtiden. Otroligt vackra tjejer. Jag känner att jag måste träna upp mig på riktigt nu. Inte bara sitta och nöta på gamla bilder utan skapa i nuet. Ska bli spännande när vi kommer igång.

22 maj 2009 - Spetsskor

Kategori: Mode och skönhetSåg den någonstans men glömt var. Spelar ingen roll egentligen för de kostade multum. Men jag blir ändå glad av att titta på dem.

22 maj 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi


Tillspetsad bild av Haris.

21 maj 2009 - Loppisfynd

Kategori: Lyckligmapp

Idag var det loppis i Smörlyckan och vi tog en liten sväng förbi. Fyra böcker för tio kr är inte att skita på. Speciellt inte när två av böckerna är pocket i nyskick, "Högläsaren" och en rysk klassiker. "Högläsaren" är alltså den bok som "The reader" med Kate Winslet är baserad på. Filmen tyckte jag var provoaktiv och menlös när den inte provocerade - men boken kanske är bättre? Sen köpte jag Bibeln och psalmboken i gott skick från 1917 också. Böcker att kludda i när jag börjar plugga på Hvilan i höst (jag fick besked att jag kommit in i förrgår!). Det allra bästa fyndet var dock en vacker skål i keramik. Jag dog av kärlek men i mitt bakhuvud skriker min lilla "stilälva" - "LÄGG AV". Men jag gillar pompa och ståt ibland! Och den var handgjord! Sist men inte minst fick vi ett litet skåp för trettio spänn (lika mycket som för skålen). Skåpet ska jag ha i garderoben och ha smycken i. Det om det.

21 maj 2009 - Tilltrixad bild

Kategori: Fotofrenesi


Johan är tacksam att plåta! Snacka om kindben och ögon!

21 maj 2009 - Dagens bild, angelos

Kategori: Modellbilder


Modell Helena E, bilden är retuscherad och kolorerad i photoshop
för att se större bild klicka på miniatyren

20 maj 2009 - Somriga ringar

Kategori: Inspiration

20 maj 2009 - Dagens bild

Kategori: Modellbilder


Helena E, denna bild lite tillspetsad i photoshop. Jag vill skapa sagolika illustrationer. Mer åt goth än åt gullig.

20 maj 2009 - Meddelande till läsare

Kategori: Secondhandbarn

Hörni, nu har jag skrivit i tomhet i många dagar. Knappt någon kommenterar längre. Jag börjar känna viss uppgivenhet. Är det ingen som läser eller vill att jag ska fortsätta blogga? Skriv till mig och skriv gärna vad ni vill att jag bloggar mer om så jag får lite feedback.
.                      .                        .                    .                   .                  .                .

19 maj 2009 - Saint Helena

Kategori: Modellbilder


Bild på H.E kolorerad i photoshop. Bilden var överexponerad från början och jag har jobbat hårt för att ta fram detaljer och få en tredimensionell känsla i bilden. Jag börjar äntligen kunna nyttja photoshop på riktigt och bilderna blir sagolika!

19 maj 2009 - Röster som aldrig tystnar

Kategori: Likvidation

Polen är ett land som Sverige har haft en högst ambivalent inställning till. När jag var liten var Polen fortfarande kommunistiskt och därmed ett utvecklingsland. Under gymnasietiden åkte jag på studieresa till de olika dödslägren och då kunde man fortfarande se bönder arbeta på fälten med hästar. I höstas åkte jag till Krakow igen, men nu, fjorton år senare var det ett helt annat Polen jag mötte. Ett välbärgat land, inte olikt ett vanligt europeiskt industriland. Polens historia har dock förgåtts med tysthet. Det var skådeplatsen för Förintelsen - och sällan har polackernas röster blivit hörda. I judiskt minne har polackerna setts som aktiva förövare, i bästa fall passiva under nazitiden och förföljelserna av judar. 

Det är ju högst naturligt att judarnas upplevelser  har varit först att uppmärksammas. Men som Arthur Szulz visar i denna bok finns det vittnesmål som belyser andra sidor av Polen. Antisemitismen i Polen var ungefär lika kraftig som i andra östeuropeiska länder vid ockupationen.  Stor del av befolkningen var icke assimilerade judar. De hade sin kultur vid sidan om polackernas (för att läsa om judiskt liv i Polen läs nobelpristagaren I.B Singer). De flesta polacker var fattiga och djupt troende katoliker. När nazisterna anföll Polen hade armén lite att sätta emot. Nazisternas vapen var överlägsna polackernas och landet föll efter knappt en månads krig. Den polska nationalkänslan var stark och trots att försvaret mot Tyskland misslyckades fanns en vilja att bekämpa ockupanten. Polen var det enda land där hjälp till judar bestraffades med döden, ett faktum man givetvist bör ha i bakhuvudet när man undersöker hur många som hjälpte respektive stjälpte judar.Sex miljoner  judar dödades i lägren, men likväl dog också sex miljoner polacker, zigenare, handikappade, homosexuella och ryssar genom hårt arbete och svält och sjukdomar som nazisterna gjorde litet för att begränsa. Polackerna ansågs av tyskarna duga enbart till slavarbetskraft. Som Gitta Sereny berättar om i boken "Tyskt trauma" kunde även barn med "ariskt" utseende adopteras bort till tyskar.

Judarna ansågs inte vara berättigade att leva, medan polackerna i sin tur ansågs existera bara för att slava för de högre utvecklade raserna. Att diskutera polackernas lidande bör inte ses som en värderingsfråga. Men det är tyvärr så har det blivit. Och Polen idag är ett slags makabert museum för det förflutna. Medan tyskarna har kastat av sig skuldbördan tycks oket på polackerna snarare blivit större.

Redan under kriget insåg polacken Zygmunt Lakocinski, som tillfälligt bodde och undervisade i Sverige, att det var viktigt att bevara minnesförteckningar från det krigsdrabbade Polen. När kriget tog slut och många polacker räddades från lägren satte han sin plan i rörelse. Man intervjuade flera hundra polacker under bara några månader efter kriget. Materialet har sedan dess (förutom somliga vittensmål, tex de i "Judiska minnen" - som också finns recenserad) legat orört. Arthur Szulz skrev en doktorsuppsats om dessa vittnesmål som han senare låtit växa till en bok. Vittensmålen i denna bok är unika, inte bara för att de nedtecknades så snart efter kriget - utan också för att de beskriver en annan vinkel av offren i lägren. De icke-judiska offren led också svårt i lägren. De var inte alltid dömda till utrotning genom gas eller nedskjutning, men genom hårt arbete och svält. Arthur Szulc har valt ut sådana vittnesmål som är synnerligen gripande.

Utöver vittnesmålen diskuteras viktiga frågor som vilket språk ska man tala för att bli hörd? Och vilket medie som krävs för att folk ska lyssna. I slutändan påverkar vår press oss alldeles oerhört. Vår ovilja att ta in mångbottnade frågor och eftersöka det svartvita förvaltas väl av pressen. Du kan inte sälja lösnummer på ambivalens. Budskap vi kan förstå, förenklade intill dumhet går i slutändan hem. I efterhand kan man se hur den enkelriktade debatten vattnat ur betydelsen. När en mer mångfacetterad debatt hölls var det ofta för sent att göra en insatts för de drabbade.

Perspektiv är ett omtyckt ord när man har distans nog att slippa skita ner händerna!  Efter genomläsningen har jag letat upp andra polska vittnesmål som jag läst med samma intresse som jag läste denna bok som får en fyra i betyg.

19 maj 2009 - Dagens bild, baksmälla

Kategori: Fotofrenesi


"Åhh, andas inte så högt!!!" - överdramatisk puma från år 2005

18 maj 2009 - Dagens bild, naturliga noter

Kategori: Fotofrenesi

17 maj 2009 - Paret Gyllenkrok

Kategori: Fotofrenesi

17 maj 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi


Från Liseberg sommaren 2007

16 maj 2009 - Magnolian blommar - dagens bild

Kategori: ModellbilderModell: Helena E, bild inspirerad av Arthur Rackhams älvor. Vilken är bäst? Den med fairydust eller den utan? Här finns också en kopia i sepia/bw

15 maj 2009 - Lettura update majmånad

Kategori: Lettura


Färdiglästa skall recenseras
Stress och utmattningsproblem
Where is my cow
Monstrous regiment
Hitlers sista resa
Helvetet på jorden

På gång
Speleman på taket
Vi åker till Sverige
Fröken Julie

15 maj 2009 - Dagens bild, Bengt

Kategori: Fotofrenesi

15 maj 2009 - Jag är frisk och mår bra

Kategori: Likvidation

När man pratar om förintelsen under nazismen talar man vanligtvis om den judiska förintelsen "shoah". Detta till trots att även andra "samhällsfarliga" element sprärrades in i lägren för att avlivas genom gas och hårt arbete. Denna fokusering på den judiska förintelsen är förståerlig om man tittar på den historiska bakgrunden. Efter krigsslutet tog det lång tid innan man började diskutera vad som hade skett i lägren. Detta hade olika orsaker. Krigströtthet, framtidstro och obehagskänslor av att behöva beröra det förflutna. Man kan lätt föreställa sig att västvärlden led av skuldkänslor för sitt passiva agerande under förintelsen. I öst talade man sällan om judiska offer utan hänvisade istället till offrens stadstillhörighet. Det var "polacker" som mördades av nazister, rastillhörigheten diskuterades inte. Stadstillhörigheten var dock inte särskilt relevant under nazitiden. Huruvida du var polack, ryss, norsk eller holländsk spelade alls ingen roll om du samtidigt var jude. När Raul Hilberg gav ut "The destruction of the european jews" i mitten av sjuttiotalet började perspektivet förändras och den judiska tragedin erkändes på bred basis. Holocoust blev shoah, och man kan kanske säga att det slog över å andra hållet. För nu pratade man bara om det judiska lidandet, trots att offren var många fler.

Det var de ryska krigsfångarna som blev de första offren i Auschwitz. De tvingades bygga upp lägret och dog som flugor under tiden. De första offren för gasen var dock tyska handikappade och svagsinta. Nazisternas huvudmål var att utrota den judiska rasen, liksom den romerska (zigenarna), utöver detta fanns en omfattande plan för rensning i hela det tyska lebensraum - slaverna (bland annat ryssar och polacker) skulle omförflyttas och användas som slavar till den ariska rasen. Polska småbarn med ariska drag  rövade man bort från deras föräldrar för att omplacera dem i ariska hem. Judarna var nazisternas primära mål, men absolut inte det enda. Idag finns det mer historik om förintelsen av zigenare (porrjamos) och historiker som Arthur Szulc har belyst den polska situationen under den nazistiska ockupationen.
Denna bok "Jag är frisk och mår bra" handlar om en ung polsk mans öden i Auschwitz.

"Jag är frisk och mår bra" är raderna som Tadeus Czameckis mor får från sin son som blivit fänglsad i Auschwitz. Pojken byter bort sina fina vinterstövlar för att kunna skriva brevet till mamman. Denna bok är polacken Tadeusz Czameckis självbiografiska berättelse om lägren och sin kamp för överlevnad. Syftet är att vittna både om vad han sett - men också ge en bild av hur han som polack drabbades i lägren (han var i flera).

Det är en angelägen bok som ger ett vidare perspektiv på förintelsens offer. Författaren skriver rappt och självrannsakande. Ingen överlevde utan att göra det på bekostnad av någon annan och denna insikt biter fast genom hela boken. Czarneckis är i första hand inte författare, men ett vittne som brinner för att få berätta sin historia. Eftersom Czameckis befann sig länge i Auschwtiz och allt eftersom han lärde sig lägrets regler, kom han att få en unik position som vittne. Han berättar här om sina personliga upplevelser av sonderkommando-upproret som ledde till att en av gaskamrarna förstördes, om de förskräckliga april dygn då det romerska familjelägret gasades och om den sista sommarens vanvettiga mördande av ungerska judar. Czameckis var på plats och medveten om vikten att minnas allt han såg för att kunna vittna om han skulle överleva. 

Detta är ingen bok för dig som är harhjärtad. Författaren berättar detaljerat om sina upplevelser och somligt läser jag och ångrar att jag överhuvudtaget öppnade boken. Å andra sidan kan man ju knappast förvänta sig att författaren ska censuera sitt förflutna av omtanke för sina läsare. Detta är ingen romantiserad berättelse om dödslägren utan berättar om Czameckis faktiska upplevelser. Boken är bra, men möjligen väldigt lång. Den får en stark trea i betyg av mig.

15 maj 2009 - Råsöta shorts

Kategori: Min garderob


Absolut fräckaste shortsen från Day som jag budade hem för en hundring på Ebay. Snacka om flax!

15 maj 2009 - Tio års kalas!

Kategori: Lyckligmapp

Idag har vi födelsedagskalas för Mila. Hon fyller tio år och Freddi har gjort en stor tårta med leverpastej, makrill, räkor, lax, crabsticks och tonfisk. Mer bilder kommer när presentutdelningen varit och Mila har lekt med sin livslevande syrsa (och en liten fisk)

14 maj 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi


Prydnadshorn med flätade grenar

13 maj 2009 - Toys to die for

Kategori: Inspiration

13 maj 2009 - Dagens nalle-bild

Kategori: Fotofrenesi


Det är party på Skånes djurpark och björnungarna får sorbet i massor. När de kommer ut är de duniga små nallar, men efter att ha ramlat ner i mathon några gånger är de kletiga och liknar mest yetis. Här en bild innan det gick så långt -

12 maj 2009 - Blir så glad av dig!

Kategori: Lyckligmapp


Lillasyrran Mana ser så lycklig ut. Jag är så glad i henne. Det spritter i tårna när jag ser bilder där hon ler! Pussar till Sofia och hundarna också! Lycka

12 maj 2009 - Snyggast på stranden

Kategori: Min garderob


Årets baddräktsinköp. Blev 218 kr båda delarna. Hemskt ärtigt tycker jag!

12 maj 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi

11 maj 2009 - Dagens bild, (h)-ärlig

Kategori: Fotofrenesi

11 maj 2009 - luftrörsinflammation

Kategori: Secondhandbarn

Helgen var en plåga. Men vi fick tid hos Staffan imorse. Han konstaterade luftrörsinflammation, så nu går jag på superstarka penicillintabletter i tio dagar. Under den tiden får jag inte vara ute i solen - eller träna. Det är skönt att ha fått medicin och jag känner mig redan bättre, men härav de fattiga blogguppdateringarna på sistone.

Mitt i all misär blev jag fnissig igår när jag såg bilderna Jenny lagt upp på mig där jag tecknar "toa". Klicka här för att komma till inlägget och lär er ett nytt tecken :)

10 maj 2009 - Nyhetstecken

Kategori: Vardagligheter
Konumentombudsmannen har något att göta med byggföretagets skanska. De har byggt lägenheter och något är skadat. Skanska bör betala något, men vill inte.


Någon institution har gjort en undersökning kring självmord. Om somrarna är det jämt. En viss Danuta Wasserman har med saken att göra och någon person är ensam.

10 maj 2009 - Dumheter som vi tycker är kul

Kategori: Dylika dumheter

9 maj 2009 - Lettura update

Kategori: Lettura

9 maj 2009 - Dagens bild, brons

Kategori: Modellbilder


Modell: Helena E

9 maj 2009 - Snoppkotte

Kategori: Dylika dumheter

Varför tycker jag den här är så rolig? Jag förstår egentligen inte själva poängen. Kanske är det för att snoppkotten ser så självsäker och glad ut. Och han kommer snart att få såååå ont.
Eller så är det bara att tanken är så ologiskt absurd. (Under  vilka omständigheter föddes denna idé hos upphovsmännen?)

9 maj 2009 - Kommunistisk demonregissör?

Kategori: Dylika dumheter

Måhända är jag ute och reser, men kan man inte finna en slående likhet mellan Cubas före detta kommunistiska ledare Fidel Castro och vår egen hädangångna demonregissör Ingmar Bergman?
Eller kanske är det bara ansiktet man får när man under allt för många decennium fått bestämma alldeles för mycket.

                   

                                     
//Freddi

7 maj 2009 - Influensa inferno

Kategori: Vardagligheter

Jag har inte skrivit mycket på sistone. Jag har inte ens stigit ur sängen. För tre dagar sen vaknade jag av att hela kroppen brann av smärta. Varenda jävla fläck på hela kroppen gjorde ont och sen kom febern. Och hostan. Halsont, och springa på toa en massa. Jag mår hynda!

Om man gnäller i en tom lägenhet, hörs man då? Känns inte så :( -
men troligen.....här kommer en lista på böcker jag läst och som ska recenseras när influensan går över:
Thief of time, monstrous regiment, where is my cow, helvetet på jorden, Adolf Hitlers sista resa och Kung Leopolds vålnad

6 maj 2009 - Imre Kertesz

Kategori: Poetik

5 maj 2009 - Sjukvikarie

Kategori: Vardagligheter

Här har inte uppdaterats på flera dagar då Elinleticia legat sjuk. Nu hoppar jag in som bloggsjukvikarie. Detta får jag dock göra så här på mitt-i-natten-kvisten då jag just nu har mina dagar fyllda med kurs. Ni vet sån där som företaget skickar iväg en på och som kostar en del så man tar för sig så mycket man kan för att få valuta för pengarna. (Jag till exempel blev inte mätt av portionen jag fick på lunchen, så jag gick och bad om mer.)
(Jag tog även en bläckpenna mer än de som delats ut samt planerar att i morgon ta ett extra anteckningsblock och smussla ner i väskan. Kanske till och med att jag stoppar på mig en hel näve med konferensföretagets hårda karameller. Får se om jag vågar ta för mig så mycket... Och om jag gör det kanske jag känner att de borde postas till mina chefer, då det är de som betalt för kursen...
Beslut. Beslut. Beslut. Man tycker att en dags chefsutbildning borde gjort att jag nu är bättre på att ta stora beslut... Ack!)

Nedan bilder från vardagen.Ankorna i Lunds stadspark har äntligen fått ungar som de vallar runt till allmän förtjustning och beskådan.
När man fotar in i hålet på ett kaledioskop.

1 maj 2009 - Noa Noa sommarkollektionen

Kategori: Inspiration


Inte den bästa kollektionen någonsin, men några ha-begär har jag fått. Som denna underbara klänning! Och en ny baddräkt skulle inte sitta dumt - för min gamla börjar bli utsliten.

1 maj 2009 - Dagens bild

Kategori: ModellbilderBild från förrgårdagens fotografering med Helena E.

1 maj 2009 - Lookalikes

Kategori: Dylika dumheter

Om den franske skådespelaren Dominique Pinon och den amerikanske skådespelaren Ray Wise på något förunderligt sätt fick ett gemensamt barn skulle han se ut som Tre Kronors tränare Bengt-Åke Gustavsson.
//Freddi