Smuleliten

15 december 2007 - Inkonsekvens

Kategori: Poetik

image693
Slitzbrudarna - vi vet alla vilka dom är!
Klonade blonda brudar med silikonimplantat och tvättbjörnssmink. De gör typiska porrposingar och visar upp det mesta - även om de inte blottar hela härligheten eller bröstvårtorna. Det är glamourmodeller - ett sorts begrepp som började användas på 70-talet. Helt enkelt lättklädda brudar.

Rent generellt finns det mycket förakt för dessa tjejer. En tjej som vikt ut sig kan inte förvänta sig att få ett fint jobb, en bra pojkvän, eller slippa ofredanden av fulla killar. Om man har vikt ut sig och senare i livet vill "bli någonting" tvingas man distansera sig från det man gjort och därför förekommer ofta fördömanden mellan tjejerna inom skrået. Natascha P trackar Gynning, Gynning trackar Linda Rosing...osv. Endast genom att visa att man inte är "en av dem" kan man upprätthålla sin status. Omgivningen visar tydligt att glamourmodell är ett nedsättande ord, när de säger "C. Gynning är ju inte en glamourmodell för hon är smart och framgångsrik"......

Den naturliga frågan blir givetvis om det är framgången som avgör huruvida hon är glamourmodell eller ej. Varje gång vi säger att någon vikt ut sig, men att hon inte är "sån" nu, antyder vi att det är fult att vika ut sig och att man bara kommer undan med det, om man gjort det framgångsrikt - som tex Victoria Silverstedt.

Jag vill klargöra att jag inte tycker det är något fel i att vika ut sig. Och detta vill jag klargöra eftersom jag har haft en annan åsikt tidigare! Även om man har vikt ut sig har man rätt att förvänta sig respekt. Även om man bidrar till en negativ bild av kvinnan (och i första hand visar upp henne som ett objekt) - har man rätt att bli tagen på allvar! Häri ligger utmaningen. För jag som tjej känner mig naturligtvis hotad av ett ideal som inte känns möjligt att uppfylla. Tjejer som opererar sig och som anpbilliga brudar som sänker det allmäna marknadsvärdet på kvinnor. Men oavsett detta måste jag tygla min lust att tracka de som gjort ett val att framhäva yta istället för inre kvaliteter. Det var det jag försökte diskutera loss om inne hos Fire, och naturligtvis uppfattades det väldigt fel.

Men nåväl - jag hoppas jag klargjort något alls med detta inlägg. Hyckleriet har en gång varit mitt eget.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: