Smuleliten

14 juni 2006 - skönhetsideal

Kategori: Poetik

Att vara tjock behöver inte automatiskt betyda att man äter skräpmat. Att ta för givet att tjocka personer inte sköter sin hälsa är nedlåtande i sig. Det var just det jag ville uppmärksamma på i mitt tidigare inlägg om fetma. Det handlar om ämnesomsättning. Det finns tjocka personer som äter hur bra som helst, men är lite runda iallafall. Ändå finns föraktet där (ja...men hon äter säkert godis bakom ryggen på oss). Och det är så fel att ha den inställningen mot andra människor. En smal människa som äter skräpmat ser vi inte ner på. För att hon INTE är tjock. Men kan man hjälpa vilken ämnesomsättning man har?

Nej det kan man inte. Om man tar två personer som får äta samma kost en vecka kommer det inte betyda att båda ser likadana ut efter veckans slut. Det är POÄNGEN. Om man behöver träna 3 timmar för att se ut som en person som inte tränar ett dugg, äter dåligt för att hon har bra ämnesomsättning, tror jag att det finns stor risk att disciplinen ballar ur. Beror det på att personen är dålig? Har någon rätt att döma den personen om hon tränar 2 timmar och äter en pizza och sen går upp i vikt. Hon har ju iallafall gjort mer än den smala.

Det stör mig så mycket den här attityden mot tjocka människor. Att dom får skylla sig själva. Magnus skrev vidare bland kommentarerna på min blogg om att elitidrottare i själva verket har hälsosamma kroppar. Och det är FEL! Elitidrottare liksom modeller lägger 100% energi på sin karriär under en väldigt kort tid. Nästan alltid slutar karriären med skador, slitningar och kroppsliga problem. Du kan inte träffa en fotbollspelare på elitnivå som inte har problem med sina ben. Ju äldre de blir destå värre blir det också. Måttlig träning är bra - inga överdrifter.

Förakt mot andra människors former alternativt icke former - är fel. Sen att man själv kanske inte blir attraherad av utstickande nyckelben eller tjocka vader - det är något personligt. Men attityden man har till sina medmänniskor ska ändå präglas av respekt. Det är inte respekt att förutsätta att personer äter pizza, kebab och fet mat, bara för att de är feta. Bättre att ta reda på bakgrunden. Och när man gjort det så inser man säkert att man ÄNDÅ INTE har rätt att döma.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: