Smuleliten

4 mars 2007 - Hard Candy

Kategori: Poetik

image115
OM DU INTE SETT FILMEN - LÄS INTE VIDARE - EFTERSOM JAG AVSLÖJAR EN STOR DEL AV INTRIGEN


Filmen börjar med en chatt mellan två personer, en ung flicka och en äldre man. Undertonen är uttat sexuellt laddat och flickan går med på att träffa mannen på ett café. Därifrån åker de gemensamt hem till mannen,  ett hem som han också fotograferar minderåriga modeller i. Mannen är runt de 30, snygg, vältrimmad och framgångsrik. Flickan ger intryck av att vara mycket osäker i sig själv och spelar oupphörligt på sex. Hon låter mannen hälla upp drinkar och låter sig bli fotograferad i sexuella ställningar när mannen plötsligt svimmar av på golvet.
Nästa scen är allt förändrat. Mannen är fastbunden och flickan ifrågasätter hans handlade. Hon anklagar honom för att vara pedofil och argumenterar sig lätt igenom mannens urskuldanden. Hon hävdar att han bär det fulla ansvaret för den situation han nu befinner sig i. Det är han som chattar med minderåriga flickor, han som tar reda på allt han kan om flickorna för att kunna motsvara deras ideal, han som bjuder på sprit och framför allt - är det han som är vuxen. Mannen svarar på anklagelserna med de välkända argumenten;  "hon ville ju, lockade honom att göra som han gjorde", "han kanske gick en aning för långt, men vem gör inte det?", På ett subtilt sätt försöker han få flickan att ta på sig skulden för det som skulle hänt om hon inte drogat ner honom. 
Flickan har dock motargument till varje sliten fras. Hon hittar barnporr som mannen laddat hem från internet. Hon hittar en bild på en försvunnen flicka som antas vara mördad och medan detta sker går det långsamt upp för mannen att flickan tänker bestraffa honom.
Hon tänker kastrera honom och sedan låta honom gå. Och allt detta sker, men allt är också en bluff. När mannen inser att hela händelsen är en form av "läxa", har han möjligheten att ringa polisen och ange sig själv, och därigenom be polisen omhänderta flickan - som utan några rimliga tvivel är psykopatisk oavsett om hon har rätt i att mannen gjort fel eller ej.

Eller så kan han rusa efter henne med en kniv - och det är alltså det som händer.....och sedan eskalderar intrigen. 
"Hard Candy" är ett kammardrama, med två av de duktigaste skådespelare som jag sett! I mångt och mycket liknar intrigen den i "Döden och flickan", skillnaden är dock att den senare har ett reelt hot i sig, eftersom den kvinnan känner igen sin bödel och beslutar sig för att straffa honom och erkänna vad han gjort. Unga Haley känns mer som en våldnad, hon är nemesis för alla unga tjejer och killar som någonsin blivit utsatta för ett sexuellt övergrepp. På flera sätt kan man fundera över om hon verkligen existerar på riktigt. Filmen är oerhört skickligt utarbetad. Den får en att fatta sympati för båda rollkaraktärerna och växla vem man "håller på" genom hela filmen.

Själv anser jag att Haleys handlande inte är rätt. Men i jämförelse med mannens handlande och pedofilers handlade i stort - är det en bagatell. Hon vill ge mannen en läxa, få honom att aldrig göra om det igen. Men genom hennes handlingar blottas hela samhällets syn på våldtäktsmän och vems skulden är - när en våldtäkt sker. 
Haley är 14 år gammal. Hon är inte myndig till skillnad mot den äldre mannen. Hon säger vid något tillfälle att "om en 14 åring vill blanda drinkar och kommer med sexuella anspelningar, tar man drinken ifrån henne och ignorerar det sexuella - bara för att en flicka kan imitera en kvinna, kan hon inte göra samma saker" och det är rätt klockrent. Haleys handlingar är makabra - och vid första anblick är de för makabra för sammanhanget. Han har väl inte gjort något?!!!! ÄN?!!!  Funderar man vidare över vem som bjöd den minderåriga flickan till huset, vem som bjöd på drinkar och vem som är vuxen i sammanhanget får man en annan bild av det hela.

Skulden för våldtäkt eller pedofileri läggs ofta på barnet. Det är lättare att anklaga 14 åriga Haley för att ha förfört den vuxne mannen och självmant satt sig i knipa - än se hur den faktiska situationen ser ut.

Jag anser att alla våldtäktsmän och pedofiler ska kastreras, inte steriliseras! Off with the balls! För har man någon gång utfört ett sådant dåd räcker inte fängelsestraff. Då ska man i framtiden inte ha någon möjlighet att ha sex med någon igen! Man har förverkat den ynnesten. Innan man kastrerar våldtäktsmännen kan man ta sperma om de någon gång vill bli pappa - men sex ska han inte kunna ha igen.

Filmen är kontroversiell. Men den är jävligt klartänkt! Lilla rödluvan möter stora stygga vargen - eller.....tvärtom!

Kommentarer

  • Anonym säger:

    Hej

    Jag måste fråga någon här om en film som jag letar efter

    det handlar om en ung tjej och en man som chattar sedan bjuder han henne på en konsert så hon åker dit för att träffa honom och gå på konserten. sedan blir hon våldtagen

    vet du vad filmen heter?

    2008-06-22 | 18:21:13

Kommentera inlägget här: