Smuleliten

7 februari 2009 - Smutsig byk

Kategori: Poetik

De senaste fem åren har marknaden för modebloggare formligen exploderat. Tusen exakt likadana blonda brudar  visar upp exakt likadana tighta blåa jeans från diverse snordyra märken och gör succé så till den milda grad att ytligheten blir Sveriges nya landmärke. Det går så långt att tämligen okända tjejer som Blondin-Bella eller Linda Rosing (HUR I HELVETE GICK DET TILL?)  blir megakändisar (i svensk schlagerfestivalanda alltså). Brudarna är mer smittsamma än kräksjuka. Inte så konstigt. Alla fjortonåriga tjejer vet nu med sig att man ska shoppa, skriva om det och lägga ut lagom lättklädda bilder på sig själv för att avancera och få vara med i TV.

För tjugo år sedan, om du frågade skitungar (till exempel mig) vad de ville bli när de blev stora, var det vetrinär, lärare eller statsminister som gällde (okej, statsminister var det kanske bara jag som ville bli, och det handlade om en illvillig grabb på dagis som hävade att bara killar kunde bli statsminister vilket gjorde mig rasande). Men iIdag vill tjejer shoppa, bli "författare" (det vill säga, skriva om hur de shoppat och därefter hamnat i lyxfällor och genom detta insett att livet inte handlar BARA om att shoppa, utan också om att berätta för världen vilken syn de har på konsumtion i största allmänhet). Vi kan inte anklaga dem för att vara dumma. Långa utbildningar som leder till "högstatus" jobb är ett minne blott. Det är så det ser ut i Sverige idag! Om man ska lyckas är det andra egenskaper som krävs än ambition (om det nu inte handlar om sån där ambition som sexologerna skriver om i Aftonbladet Fredag förstås) och slit. Idag ska du gnistra! Drömmen för många unga tjejer är ett par lagom stora silikonbröst (eller ett par jättestora som man sen opererar bort och ersätter med ett par mellanstora för att få cred för sin seriositet), en blogg dit tusentals tjejer vallfärdar och skriver saker som  "Å vad du är snygg, hur gör du egentligen för att vara så smal? Du verkar så himla snäll - lyssna inte på de som säger något annat för dom är bara avundsjuuuuuuuuuka". Och om att få en massa gratis prylar förstås. Bloggarna har blivit vår tids bästa reklamspridare. 

Men kanske är det slut på  det ljuva livet nu. Skattemyndigheterna har börjat granska de bloggare som skanderar högst om sin luxurösa tillvaro. Gåvor värda pengar som tack för att bloggaren gör reklam är faktiskt en form av jobb, hör och häpna. Och jobb som ger inkomst skall skattas för, till och med för prinsessor som BB. Kors i taket. Livet är rätt grymt. Och vi vanliga bloggare osedvanligt skadeglada! :)

Läs vidare HÄR och här om du vill läsa BB:s skryt om att hon minsann inte tänker tjäna bara 80 000 för några timmars jobb när hon kan tjäna 130 000! eller varför inte det här inlägget om hur BB;s assistent försöker ragga upp klädföretag som ska sponsra skidkläder för en privat resa. Makalöst

Kommentarer

  • Konstanze säger:

    Gustav Fridolin var ungefär 18-20 år gammal när han blev riksdagsman med 47.000 kr i månadslön. Han gav bort hälften till bättre behövande. Han tycckte att det var bra onödigt att han som bar så ung skulle ha så mkt i lön. Undrar hur mkt BB ger bort till ex rädda barnen

    2009-02-07 | 22:27:57
    Bloggadress: http://kulturnorden.blogg.se/
  • elinleticia säger:

    Betryggande att en unge på 18 år blir riksdagsman. Du får ursäkta mig, men jag ser inte direkt något positivt i det. Vidare är han rätt rik. Min lillebrorsa gick i samma skola som honom. Det är inte svårt att ge bort sina pengar när man har ett stort jävla skyddsnät under sig.

    2009-02-07 | 22:30:05
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/
  • elinleticia säger:

    P.s jag antar att du tar upp Fridolin för att kontrastera mogenhet? Men det är egentligen inte det som det här inlägget handlar om. Själva det faktum att varken du eller jag har någon aning om ifall BB ger bidrag till Rädda barnen inkluderat! Det är möjligt att hon gör det, jag vill definitivt inte hävda motsatsen! Men poängen är att hon ändå ska skatta för de pengar hon tjänar in. Enligt mig är de människor rika som INTE behöver skryta med den välgörenhet de sysslar med.

    2009-02-07 | 22:37:15
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/
  • mana säger:

    du är så jävla klok jämt! (det kommer snart ett mejl till dig där jag berättar om överraskningen).

    2009-02-08 | 12:37:57
    Bloggadress: http://iwokeupdeadtoday.blogg.se/

Kommentera inlägget här: