Smuleliten

16 januari 2009 - Kvinnokamp och mansfördomar

Kategori: Dylika dumheter




Så vad menade jag med detta kryptiska bildmontage?
Detta är något så speciellt som löst sammanhäftade och fördomsfulla tankar som skapat osammanhängande kopplingar som ytterligare förstärkt fördomarna.
Jag har gått vilse i ofärdiga och fördomsfulla tankar och ska nu försöka reda ut detta.

Tankar:
1. Liza Marklund har gjort bort sig.
2. Monica Antonsson kom på henne.
3. De är båda kvinnor.
4. Kopplet av kvinnokritiska mansgrisar kastade sig över Liza Marklund så fort de fick vittring av vacklande vildebråd.
5. Liza Marklund har skrivit en bok som heter "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra":
6. Monica Antonsson hjälper inte Liza Marklund.

Fördomar:
1. Det viktigaste är inte att i första hand vara en renhårig författare och journalist - det viktigaste är att kvinnor håller varandra bakom ryggen. (Fördumsfull åsikte som jag utan belägg - då jag inte läst hennes bok - tillskrivit Liza Marklund)
2. Kvinnor som inte gör så sviker. De är dessutom än mer svekfulla än om det varit män. (Fördomsfull attityd gentemot Monica Antonsson.)
3. Männen som opponerar sig gör det enbart för att Liza Marklund är kvinna och har i övrigt inget att komma med. (Fördomsfull överdrift som tar fokus från att Liza Marklund har gjort bort sig oavsett vilket kön hon har.)
4. Allt Liza Marklund skiver kan kopplas ihop under feministiska förtecken. (Jag har inte läst allt hon skrivit och inte boken på bilen ovan och kan därmed inte göra någon koppling i mellan.)

Osammanhängande kopplingar
1. Monica Antonsson gjorde avslöjandet för att klättra på en annan kvinna och blir påhejad av den manliga eliten i branchen.
- eller -
Monica Antonsson - vars bakgrund jag inte vet ett smack om - gör ett journalistiskt avslöjande av en författare som falskeligen uppget att hennes bok beskriver ett verkligt händelseförlopp. Liza Marklund drar ner författare och journalisters trovärdighet och måste avslöjas - oavsett vem som hejar eller buar.

2. Liza Marklund har skrivit sin bok "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra" för att uppmana kvinnor att hålla varandra bakom ryggen oavsett vad de gör för det viktigaste är att männen inte får plocka poäng på deras bekostnad. Och Monica Antonsson ska nu till detta ställe i helvetet.
- eller -
Liza Marklund åsyftar inte alls detta när hon skrev boken (vilket jag inte har läst och därför inte vet vad hon åsyftar) och har själv inte haft en tanke åt det hållet. Vad henneanbelangar kunde Monica Antonsson lika gärna varit man. Hon själv har mig veterligen tagit upp genusperspektivet. Mig veterligen har ingen gjort det före jag gjorde det i mitt bildkolage - för det har inte med saken att göra.

3. Gubbslemet som kastat sig över Liza Marklund gör det först och främst för att hon är kvinna och skulle knappt ens lyft på ögonbrynen, utan kanske till och med försvarar henne annars.
- eller -
Precis som Monica Antonsson ser etablerade journalister hur deras yrkeskårs rykte svärtas ner när någon gör som Liza Marklund gjort. Ju starkare de fördömer det inträffade, ju tydligare signal sänder de till allmänheten att detta inte är ok.

Så kontentan är: jag har samlat ihop lösryckta löpsedelsrubriker och filtrerat dessa genom vaga föreställningar om sakers varande. Utifrån detta material har jag sedan tagit ett jättekiv och skapat en ståndpunkt som jag uttrycker.
För att lyckas med ett sådant långt kliv måste man använda fördomar för att få det att sitta ihop. Och jag avslutade med att samtidigt understryka och förneka mina fördomar genom att inte tänka igenom och sätta tankarna i skrift - utan bara ett obskyrt bildmontage.

Dessa tankar dök upp när Elin tittade på montage och sa: "Förklara."
Fördomar blir alltid korkade när de måste motiveras.








 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: