Smuleliten

18 juli 2009 - Dolan's Cadillac

Kategori: Film och media

1993 släppte Stephen King novellsamlingen "Nightmares & Dreamscapes" med novellen "Dolan's Cadillac (novellen i sig skrev han redan 1985). I likhet med 48 andra av Kings verk har nu även denna berättelse blivit en film.

Mellanstadieläraren Robinsons fru blir vittne till hur trafficinggangstern Dolan avrättar en last med illegala flyktingar. Tyvärr bli hon upptäckt av Dolan som försöker fånga in henne. FBI, som vill sätta dit Dolan, behöver henne som vittne och lovar henne skydd. Robinson anar oråd och får rätt när hans nygravida fru blir sprängd i luften av en bilbomb.
Robinsons liv rasar och han bestämmer sig för att hämnas. Han köper en väldigt stor pistol och börjar följa efter Dolan. Dock är han inte speciellt duktig och blir påkommen och avväpnad. Dolan ser till att Robinson misshandlas, men låter honom leva - då han inte anses vara en fara.
Men Robinson är en fara, och börjar planera en ny hämnd.




Dolan's Cadillac är en fullfjädrad Stephen King historia med trovärdiga karaktärer med stort djup och mänskliga känslor - när dessa blir mörka och äckliga. Detta är en djupdykning i hämndens konsekvenser. Öga för öga, tand för tand.  Christian Slater gör en sociopatisk Dolan med intensitet och energi och Wes Bentley (den plastpåsefilmande kufen från American Beauty) gör en mycket trovärdig roll som en man som förlorar allt, dör i själen och lever för att hämnas.
Den plågsamt utdragna slutscenen ger mig blandade känslor. Å ena sidan är den en dramaturgisk katastrof då man för själens tillfredställelse vill att allt ska vara över snabbt. Å andra sidan är det denna långa plåga som är filmens budskap om hur hat och hämnd är minst lika förödande för båda parter. Ingen vinner i hämndens spel.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: