Smuleliten

24 maj 2009 - Hitler är död fatta det din judejävel!

Kategori: Likvidation

Rubriken kändes passande. Hitills har en kritiker till sessionen mottagit ett brev där hon kallas för judejävel. Och diskussionen ångar av irritation över att vi ignoranta jävlar inte fattar att Hitler faktiskt är död! På modellbilder fortsatte bråket och det finns ingen ände på idiotierna. Jag trakasserades dels för att jag hade kritiserat sessionerna och dels för att jag inte kritiserade andra liknande sessioner (jag visste inte ens att de fanns, för i min naiva lilla värld trodde jag inte att fotosessioner av mördare var särskilt poppis). Denna ganska paradoxala kritik fick mig att känna mig som om jag satt på en gärsgård med ett gäng hungriga vargar på vardera sida. Jag framhärdade dock och hänvisade till likvidation.blogg.se och försökte visa att jag, även om jag inte kommenterat dylika sessioner, agerar mot folkmord på andra plan och är hyfsat insatt.  Jag fick några stödjande mail .

Nu har fotografen bett mig (inte förbjudit - ändring ef. efter kritik) att inte yttra mig på sidan (eftersom jag inte har något mer att tillföra). Han anser att diskussionen inte passar sig i hans fotosession. Huruvida han kommer plocka bort både positiva och negativa kommentarer återstår att se, men med tanke på att argumenten från konstnazisterna hela tiden var yttrandefrihet - måste jag säga att jag är lite road.

Kommentarer

  • Moa säger:

    Vad Peter (fotografen i fråga för er som inte vet) menade med sin sista kommentar var nog inte att promt tysta dig, utan att diskussionen ang vad som borde få lov att visas på bild snarare borde diskuteras i forumet framför i kommentarsfältet på sessionens sida.



    Finns en tråd om det nu i forumet, vilken jag sett dig skriva. Diskussionen lämpar sig bättre där, och det refererar ju till min session bl a.



    Inga kommentarer kommer att raderas, men ev kommer möjligheten att kommentera stängas av då sessionen är fylld av pajkastning och den seriösa debatten platsar bättre i forumet.



    Tycker det är tragiskt, de personliga påhopp du fått av det här, vilket jag skrev mer av i pm:et du fick.



    //Moa, modellen i sessionen.

    2009-05-25 | 00:47:31
  • Freddi säger:

    Moa: Jag förundras (förfasas) över den distans som både du och fotografen Peter håller till det här.

    Jag tycker allt det här är exakt jämförbart med varför det är så fel att hävda att "Guns dont kill people. People kills people."

    Men som Eddie Izzard replikerar det: "But guns helps."



    Det var inte ni som hoppade på Elinleticia och kallade henne saker. Det var inte ni som kallade Hitler för cool eller Hanna B för "jäkla jude". Men det var ni som tillverkade vapnen.



    Yttrandefrihet i synnherhet och frihet i allmänhet kommer i ett paket som också innehåller ansvar. Och att sätta upp attityden av "Oj så tråkigt att det blev som det blev" och "Varför inte?" är knappast uttryck för ansvarstagande.

    Jag ifrågasätter i första hand inte er rätt att uttrycka det ni gjjort (bortsett från att det enligt Svensk lag är olagligt och därmed bör polisanmälas). Jag ifrågsätter i första hand med vilket lättvindlighet ni gör det.



    Ett samhälle utan yttrandefrihet vill jag inte leva i. Men jag har också mycket svårt för ett samhälle där yttrandefriheten används som en ursäkt för de, som inte bryr sig om hur folk reagerar på vad de gör och säger, att göra och säga precis vad som helst utan att behöva(vilja) ta konsekvensen av det.

    2009-05-25 | 10:38:51
  • Elinleticia säger:

    Moa: Det är jag som mottagit hatmail. Tragiskt känns som ett distanserat ord när det gäller en själv. Hade jag vetat vilka reaktioner jag skulle få för mitt val att yttra mig om er session - så hade jag troligen inte gjort det. Vilket i perspektiv kan ses som att min personliga sfär kränkts. Jag kommer inte våga kommentera likartade situationer igen. Polisanmälan är ett statement. Såna där bilder skall inte visas offentligt och de kan användas till nazipropaganda av andra än er - folk som inte inte alls delar er "avslappnade" politiska attityd. Det har skett förr och kan ske igen, för du måste hålla med om att bilderna i fel händer defintiivt kan användas för att glorifiera nazismen.



    Nu räcker det för mig. Tråden som skapades för att diskutera ämnet hemföll till påhopp på troende och höll inte en särskilt objektiv nivå. Jag släpper det här nu. Och kommer inte kommentera någon session i samma anda igen.

    2009-05-25 | 11:08:48
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/
  • Peter Dominix säger:

    Jag är då fotografen bakom bilderna känner jag att ett förtydligande är på plats.



    Som Moa, modellen skrev, så är jag inte emot diskussion i anslutning till mina bilder. Diskussion och debatt är något positivt.



    Det jag vände mig emot var att samma argument upprepades i inlägg efter inlägg, från båda sidor. Diskussionen var inte särskilt konstruktiv eller nyanserad.



    Att skriva att jag "förbjudit" dig att skriva är att ta på sig en martyrroll som inte riktigt stämmer och är också att tänja på sanningen en smula. Det jag skrev var:



    "Ni har klargjort er ståndpunkt och så länge ni inte kommer med något nytt så håller ert skrikande bara liv i en meningslös diskussion där ingen kommer att ändra ståndpunkt. Därför får jag vänligt, men bestämt, be er att sluta kommentera..." och "Det gäller även er som försvarar bilderna som en rent estetisk övning (oavsett om de anses vara lyckade eller ej...). Det räcker nu. Diskussionen om vad som är tillåtet/lagligt/lämplig att visa på bilder och är intressant, men bör föras på andra ställen än i kommentarsfältet till dessa bilder. Förslagsvis i forumet här på MB. Om skrikande, från båda sidor, ändå fortsätter så kommer jag att stänga av kommentarerna på sessionen."



    Har ni något nytt att tillföra som inte går ut på att bilderna är "olagliga" eller "respektlösa", något som dina och din pojkväns drygt 30 inlägg (av de totalt 94 som skrivits om sessionen) kretsar kring, så är ni välkomna väldigt att skriva vidare. Om inte, så uppskattar jag om diskussionen förs i diskussionstråden som öppnats i forumet.



    Och jag är inte heller förtjust i insinuationerna du gjort i att jag skulle ha lämnat anonyma kommentarer på den här bloggen:



    "Till Peter och ni andra som skrivit anonymt tar jag nu bort era kommentarer. Om ni har något mer att tillägga så gör det inte anonymt utan skriv ut mailadress, annars ser jag inte varför jag ska ta det ni säger på allvar."



    Som jag sagt tidigare; beklagligt att ni blev uppröda. Men att om någon tar illa vid sig av något som man uttryckligen märkt som "kan upplevas som stötande" då är det betraktarens problem.



    Och att ni tog illa vid er gör inte bilderna olagliga. Om bilderna, mot förmodan skulle användas i nazistpropaganda så är det fog för en polisanmälan för hets mot folkgrupp OCH brott mot upphovsrätten.



    Men att polisanmäla bilderna rätt upp och ner som dom är på Modellbilder, som ett statement, är att vara lite ovarsam med rättssamhället.

    2009-05-25 | 12:27:50
  • Elinleticia säger:

    Jag har som regel att ta bort inlägg där angivaren inte skriver sin mailadress. Ditt första inlägg saknade mailadress varför jag tog bort det. Jag finner inte det särskilt svårt att förstå. Inläggen jag gjorde i kommentarsfältet upprepade INTE samma sak gång på gång, men förtydligade det jag skrivit för de som uppenbarligen inte fattat.



    Sen är det din subjektiva åsikt att mina kommentarer inte var konstruktiva. Flera läsare tyckte de var mycket konstruktiva - men när de bemöts oräknerliga gånger med glirningar som underminerar dem och kallar dem för "moralpanik" - så är det klart att de kan uppfattas som rigida.



    Nu tycker jag att det räcker. Du bad kommentatorer upphöra vid fotosessionen och jag ber dig upphöra med att kommentera på min blogg. FÖR DIN ÅSIKT har heller inte genomgått några större förändringar. Om du vill diskutera ämnet vidare så använd den diskussionstråd som skapats eller låt bli.



    p.s jag kommer även i fortsättningen ta bort anonyma inlägg - och med det menar jag inlägg där insändaren inte skrivit sin mailadress.

    2009-05-25 | 15:22:53
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/
  • Peter Dominix säger:

    Men jag har ju inte skrivit några tidigare inlägg i din blogg förutom det förra, långa, med mailadress peter . domninix (at) gmail . com.



    Om andra skrivit inlägg i mitt namn har jag ingen aning om, särskilt inte som dom, enligt din uppgift, är borttagna.



    Mitt inlägg ovan avsåg att rätta ett antal felaktigheter i din bloggpost, vilket du också gjort i vissa fall, om än i alla. Du är mycket välkommen att diskutera vidare i bildkommentarerna OM du gör det på ett konstruktivt sätt och med ett lägre tonläge än tidigare.



    Och jag hoppas innerligt att du inte åsyftar mig när du skriver om "konstnazister". För det vore ju förtal, eller hur?

    2009-05-25 | 16:19:19
  • Elinleticia säger:

    Ett skäl till varför jag fodrar e-mailadress är att folk kan gömma sig bakom datorn när de skriver anonymt. Den Peter D som jag syftade på skrev det allra första meddelandet i detta inlägg och var synnerligen otrevlig. Han skrev under med signaturen "Peter D", men det var honom jag åsyftade när jag skrev "Peter och ni andra som skriver anonymt".



    Vidare är mitt inlägg inte politiskt utan ett uttryck för yttrandefrihet. Jag har inte som avsikt att ändra något mer i mitt inlägg men "konstnazist" var inte åsyftande dig, utan de personer som hyllat sessionen i en anda av nazistisk yra, tex skickat mail till Hanna och kallat henne för judejävel och skrivit hotfulla meddelanden till mig.



    Men eftersom det inte var du så behöver du ju inte känna dig berörd. Sen behöver jag inte din tillåtelse att diskutera i bildkommentarer, och allra minst regler för hur jag ska bete mig för att slippa bli trakasserad. Jag har skrivit ytterst konstruktiva kommentarer, ditt "Varför inte?", var dock inte särskilt genomtänkt.



    Du bad om att jag inte skulle kommentera mer på din session. Jag ber dig att sluta kommentera på min blogg. Varför visar du inte mig den respekt jag visat dig?

    2009-05-25 | 17:36:13
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/
  • Elinleticia säger:

    Ytterligare några anonyma inlägg har tagits bort. Om ni vill att jag ska låta dem finnas kvar så skriv ut er email.



    Vänligen Elinleticia

    2009-05-26 | 12:40:16
    Bloggadress: http://smuleliten.blogg.se/

Kommentera inlägget här: