Smuleliten

12 december 2010 - Busters öron

Kategori: Lettura

Eva lever för sin trädgård som är full av väldoftande, vackra men taggiga rosor. Rosor symboliserar det vackra men obarmhärtiga livet. För trots att Eva omger sig med välfungerande kärleksfulla familjemedlemmar, tycks hon omgiven av ett skal som inte får kracklera. Hon är onåbar och ensam. Det taggiga förflutna är som en skiljevägg mellan vara och vilja vara. Ingen riktigt kan se igenom fasaderna. Den som kommer närmast är Evas yngsta barnbarn. Barnet smyger helst tyst bort från stoj och stim och i henne kan Eva känna igen sig. På sin femtiosex års dag är det denna flicka som ger Eva det hon allra mest behöver, en frist, en nåd att få veckla ut sin smärtsamma uppväxt. I dagboken med rosor på, kan Eva beröra sitt destruktiva förflutna. Kanske är mörkret för mörkt? Ensamheten och skulden för stor? Skrivandet blir omväxlande en boj och ett ankare. Det hotar att uppsluka och förgöra snarare än förlösa.

"Busters öron" är en magisk bok. Det finns många duktiga svenska författare, men Maria Ernestam är något alldeles särskilt. Det är svårt att genrebestämma denna bok. Det är en skönlitterär bok, inga tvivel om det, men element som påminner om deckare, biografi, ja även poesi, finns representerad. Och resultatet blir genomgripande genuint. Denna roman är tät men långsamt skön. Den påminner mig bitvis om Margaret Atwoods "Rövarbruden". Intrigen i sig är inte särskilt utmärkande. En flicka växer upp i skuggan av sin dominanta mamma, där hennes far utgör ett fattigt substitut för den moderskärlek flickan längtar efter. Aldrig kommer det ett snällt ord över moderns läppar och hemmet är som en krigskådeplats för moderns återkommande raseriutbrott. Kylan, men framför allt den aktiva förintelseprocess (i form av psykisk misshandel) mamman utsätter Eva för, får Eva att, bara sju år gammal, besluta sig för att döda sin mamma, för "antingen hon - eller jag".

Ett grekiskt drama med hopp? En oerhört självransakande roman som belyser barnets utsatthet? En läsupplevelse? En läsupplevelse! Betyget landade på en smäcker femma. Varken mer eller mindre och "Busters öron" får en hedersplats i min bokhylla.

tack Mana för din julklapp ett år tillbaka. Du är ett snille på böcker. Finlir uti fingerspetsarna!

Kommentarer

 • Grinders.se säger:

  Hej – Vi söker just nu fler bloggare som vill tjäna extrapengar på sin blogg genom att sälja sponsrade inlägg och annonsplats till företag som vi samarbetar med. Är du intresserad kan du läsa om hur detta fungerar här: http://www.grinders.se/page/about

  2010-12-14 | 17:22:34
  Bloggadress: http://www.grinders.se
 • Mana säger:

  Jag visste väl att du skulle gilla den ;)

  2010-12-15 | 08:47:44
  Bloggadress: http://manatunmats.wordpress.com
 • Stina säger:

  Grym sida du har! Har du designat den själv? Om inte, var hittar man isåfall designen du använder? Tack :)

  2011-05-08 | 13:23:29
  Bloggadress: http://smsalåna.nu

Kommentera inlägget här: