Smuleliten

30 april 2009 - Nyhetstecken

Kategori: Vardagligheter


I USA sprioder sig svininfluensan. President Obama, en fråga, stängning.
President Obama uppmanar folk att vara försiktiga.

I går beestämde regeringen att hörselskadade måste betala 50 % av sin hörapparat själva. Detta gillas inte av hörselskadades riksförbund.

30 april 2009 - Dagens bild, valborgsmässoafton

Kategori: ModellbilderModell Helena E med en idé lånad från Arthur Rackhams underbara målningar, se miniatyrbilden. Jag kommer för övrigt fortsätta leka i photoshop för det är så roligt. Jag söker även efter andra modeller som är intresserade av att ta lekfulla bilder med naturbarns-känsla.  Om du känner dig sugen på en plåtning så maila mig elinleticiahogabo@hotmail.com

29 april 2009 - Skånes djurpark

Kategori: Fotofrenesi

29 april 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi

29 april 2009 - Maror

Kategori: Secondhandbarn

Jag drömmer att pandemin blir verklig. Hosta är det första tecknet, sen dör den sjuke inom några timmar. Jag drömmer att jag tänker hur jävla typiskt det är att ha en mardröm om det här, precis när verkligheten...och då avbryter Freddi mig och säger att Detta är verkligheten. Han visar mig detaljer. Trädens bark kan inte kännas så verkliga i en dröm? Jorden kan inte lukta så här, om jag drömmer så jag blir rädd. Jätterädd. Bara jag och Freddi klarar oss. Det är allt jag tänker på. Vi barrikaderar oss i en lägenhet full med böcker. Lägenheten liknar Backebo och Nordanö. Jag har alla mina tre katter med mig men de sköter sig inte utan försöker hela tiden ta sig ut. De sjuka använder sig av dem för att ta sig in hos oss. Vi kan inte lita på någon. Ändå släpper vi in fler och fler. Folk vi känner och som vi tycker om. Folk med barn. Min morfar, min gamla bästa vän. Någon hittar ett system för att ta reda på om vi är smittade. Ett litet ägg som tickar när någon som är smittad kommer nära. Men det fungerar bara om vi har batterier. Vi måste veta så vi måste ta oss därifrån. Vi gör det i två grupper. Utanför är allt kaotiskt. Jag säger till Freddi, fast kanske han är Paul nu? att vi måste ta oss in i en liten by. De små affärerna har kanske inte blivit sönderslagna. Kanske finns där, batterier? Vi hittar en liten flicka. Hon tror vi är dom. Hon har en nalle och nallen har batterier. Vi tar med oss henne tillbaka. Men när vi kommer tillbaka inser vi att vårt hem är upptaget. Vi känner dem som har tagit sig in och lyckas också nästla oss in. Det är vårt ställe och nu kan vi se vilka som är smittade. Freddi är det. Morfar också. Det är översvämning och utanför simmar enormt stora hajar. Dom andra kräver att vi ska kasta morfar däri. Vi slår oss samman med en grupp som vägrar men som också är smittade. Sen går allting åt helvete. Hela världen och jag också. Jag försöker bevara den jag är och hur jag vill agera, men det enda jag är är RÄDD. Jag vill inte vara ensam. Jag struntar i om jag blir smittad också. Det är då som allting vänder för några har överlevt och jag är en av dem. Men vi är så få - och det är inte rätt personer som överlevt. Jag vill inte leva i en värld som är deras. Vi diskuterar hur vi ska fördela mina sömntabletter. Utan dem förlorar man sin immunitet. Jag hade, innan allt började bestämt mig för att sluta, så det finns knappt några. Jag drömmer att jag är rädd för att drömma mardrömmar om jag inte äter samma mängd som alltid. Jag drömmer att jag tänker det. Och det är ungefär då jag vaknar. Freddi är inte hemma. Jag vill dö. Fast jag vill inte dö. Jag vill bara slippa det här. Världens undergång under en natt. Och sen nästa igen och nästa en gång till. Varje natt uppleva det värsta jag vet. Inte kunna stoppa det.

Idag ska vi träffa präst. Jag vill inte. Jag vill verkligen inte. Jag vill bara gråta. Tänker be Freddi ställa in det. Vi skulle åka till björnungarna i Höör. Det vill jag. Jag vill återuppbygga mig. För egentligen vill jag bara gråta bort mig själv tills allt det onda försvinner. Men jag vet vad som händer om jag gör det. Det onda försvinner inte alls och kvar blir en svullen, rödgråten varelse som inte orkar något alls. Sen kommer skulden för att jag inte orkar och för att jag överhuvudtaget lät mig själv tappa taget om mig själv. Så jag ska inte gråta. Men jag vet inte vad jag ska göra.

28 april 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi


28 april 2009 - Pink is the new black

Kategori: Min garderobI natt budade jag hem de vackraste stövlarna någonsin. I en helt oväntad färg för mig! Rosa?! Men det kanske fungerar, vad vet jag? Ska man utgå från dreggelaspekten så är de ovärderliga.

27 april 2009 - Väldigt oväsentligt

Kategori: Dylika dumheter

Some people say
Tom-aaa-tos
other say
tomäjtos

Jag säger KETCHUP

27 april 2009 - De dödsdömda vittnar 60 år senare

Kategori: Likvidation

Efter aktionen med de vita bussarna (som Folke Bernadotte stod bakom) kom runt 30 000 överlevande flyktingar från de tyska koncentrationslägren till Sverige. Främst var det folk från Norden, men även andra nationaliteter fanns representerade. De flesta var arma själar  tacksamma över den hjälp de fick i efterkrigstidens Sverige, men åter många kände också stor frusteration för den oförståelse som svenskarna visade inför deras förluster och traumat de gått igenom. 

Sverige hade stått utanför kriget och även om tidningarna skrev om nazisternas illdåd, fanns det få människor som kunde och ville ta in gaskamrarnas vidriga, faktiska verklighet.  I fredstid löstes de rent materiella problemen flyktingarna hade först - och bearbetningen av traumat fick komma i andra hand (om ens alls). Detta ledde till post-traumatisk stress och ett trauma som även andra generationen fick lida för (det finns flera böcker om detta, varav jag kan rekommendera Helen Epsteins utmärkta "De överlevandes barn" och den svenska boken "Barn under förintelsen" av Suzanne Kaplan (ej recenserad men har läst den två gånger - mycket värdefullt material!).

Idag är vi väl medvetna om att posttraumatisk stress som inte behandlas och till och med ignoreras, tenderar att försämra individens psykiska hälsa. Men trots att många flyktingar möttes av oförståelse, fanns det somliga som förstod och insåg värdet i flyktingarnas berättelser och upplevelser. Dessa såg tidigt till att samla material och gav därmed flyktingarna en möjlighet att berätta vad de hade varit med om. Gunhild och Einar Tegen gjorde en mängd intervjuer under våren och sommaren 1945, som publicerades året efter i boken "De dödsdömda vittnar". Arthur Szulc har i sin bok "Röster som aldrig tystnar" tagit upp hur den polske lektorn, fil.dr Zygmunt Lakocinski (Lunds Universitet) intervjuade polacker som räddats av aktionen och dessa intervjuer (som publicerades för första gången i Szulc bok) är värdefulla tidsdokument för förståelse av fångmentalitet och kontext. Szulc bok kom ut år 2005 (länk till Prismas bokförlag HÄR) och han har liksom Pia-Kristina Garde facinerades av den rikliga samling dokument som faktiskt finns. Sextio år efter att boken "De dödsdömda vittnar" gavs ut, samlade Garde in nytt material till en uppföljningsbok - "De dödsdömda vittnar 60 år senare". Hon försökte skapa en uppföljning till intervjuerna år 1945 med samma personer som ingått i den boken. Detta med nya och intressanta frågeställningar. Vad hände egentligen sen? Hittade flyktingarna sina familjer? Fanns det hem att återvända till? Har de samma syn på förövarna idag och upplever de att historikerna gjort deras berättelser rättvisa?

Som ni kan föreställa er är detta en väldigt intressant bok. Det är en förlust att den inte ges ut tillsammans med den allra första boken, eftersom man bara får läsa utdrag ur denna, och jag gärna hade läst båda!  Samtidigt erkänner jag att denna bok är komplett nog i sig själv. Eftersom författarinnan valt att publicera berättelserna "rakt av" bär många vittnesbörd om det fruktansvärda, som inte alltid kommer förs fram på samma sätt - som när någon skriver memoarer och hunnit bearbeta sina historier och sitt minne på ett dramaturgiskt sätt. Vissa av dessa nedtecknade berättelser är vidriga att läsa och påverkade mig så starkt att jag kräktes. Det är något ofattbart i sådan ondska och att somligt fortfarande är svårt att distansera sig från - sextio år senare. Författarinnan har återgett intervjusituationerna på ett väldigt autentiskt sätt och berättar om både positivt bemötande från de intervjuade, och om missnöjet. Somliga har inte alls tyckt om att hon "börjat rota" i det förflutna medan andra också ifrågasatt hennes motiv till att skriva boken. Ambivalensen mellan att vilja berätta, att vara rädd för att inte bli trodd - och frusterationen över att inte få glömma och behålla sina minnen privata lyser igenom hela denna bok. Detta gav en autencitet som jag tycker de flesta andra böcker om förintelsen saknar, varför jag gav denna bok en femma i betyg.

27 april 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi


Öppna dig för livet, och livet ska öppna sig för dig

26 april 2009 - Nyhetstecken

Kategori: VardagligheterNågon tidning har berättat att tidigare stadsminister Göran Persson har uttryckt något i samband med USA, fångar och att flyga via Arlanda. Och så är det någon som skjuter också.

Det har varit en jämförelse mellan engelska och svenska barn - om hur de mår. Man kom fram till något tror jag.

26 april 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi


Ibland har man tur och träffar på en kotte. Då gäller det att hålla tungan rätt i munnen och plåta för brinnande livet. Så det gjorde jag!

25 april 2009 - Sötaste Barby-dockorna

Kategori: Inspiration


Köp mönster och gör dockorna själv, från Etsy, Barby303 - Klicka på bilden för att komma till hemsidan.

25 april 2009 - Mina lyckligheter

Kategori: Min garderob

Jag är nästan lika förtjust i Past times som i Noa Noa. Här är mina lyckligheter! En liten mus brosch, ett vackert armband med trollslända och en smyckeshängare.

24 april 2009 - Dubious dubletts

Kategori: Dylika dumheter

 
Körledar Gabriel Forss (sågs senast på "Så ska det låta") har otvetydliga likheter med Neil Patrick Harris som spelar Barney i "How I met your mother".

24 april 2009 - Sveriges vackraste skådespelerska

Kategori: Film och media


Filmen hade potential att bli en fullpoängare - men höll inte riktigt. Mest berodde det på att huvudpersonen Oscar saknade en tydlig bakgrund. Vi får veta att pojken är mobbad och bor hos sin mamma. Föräldrarna är skilda. Samtidigt känns familjen och kontexten mest som kulisser, vilket gjorde att jag aldrig riktigt greps av Oscars öde. Lina Leanderssons gestaltning av Eli är dock det bästa jag sett på svensk bio sedan "Fucking Åmål". Filmen får en fyra i betyg.

24 april 2009 - The boat that rocked

Kategori: Film och media


Älskade du "Love actually" och "Still Crazy" så kommer du älska den här rullen. Feel Good! Idolbilder nedan. Jag är för tillfället kär i Philip Seymoore - (man tar emot honom med fitta och hjärta) och som vanligt är jag begapad i Bill Nighy. Men det finns fler snubbar och donnor att älska i denna film. Till och med, en nästan oigenkännlig Emma Thompson gjorde succé som "hot mama". Se den här filmen för alla underbara karaktärer - men framför allt - för att den gör dig lycklig! Jag lovar!

24 april 2009 - Uppdaterad filmtopp

Kategori: Film och media  
 1. Döden och flickan
 2. Hard Candy
 3. The believer
 4. The usual suspect
 5. Some like it hot
 6. Festen
 7. Amelie från Montemarte
 8. Konspirationen
 9. Wall-E NY
 10. The mist
 11. Still Crazy NY
 12. V för Vendetta
 13. Uprising
 14. Hairspray
 15. The birdcage
 16. The grey zone
 17. Forrest Gump
 18. Dude, where is my car?
 19. Nyckeln till frihet
 20. God afton herr Wallenberg
  härifrån osorterat:
 21. Shirley Valentine
 22. Happiness(sjuk komedi)
 23. Fuhrens elit(Krigsdrama)
 24. Bambi(klassiker)
 25. Lolita(klassiker)
 26. Gökboet(galen drama komedi)
 27. Pulp fiction(thrillerkomedi)
 28. Hair(musikal)
 29. Moulin Rouge(Romantisk musikal)
 30. Children of men(futurisk thriller)
 31. Hajen (vattuskräck)
 32. Sagan om ringen  (trilogin)(Fantasy)
 33. Love actually (romantisk komedi)
 34. Det stora blå (romantiskt drama)
 35. Frihet - Den blå filmen (kulturknullrulle)
 36. The boat that rocked (kult komedi) NY
 37. Flight 93 (verklighetsbaserat drama)
 38. Man of the year (Politisk satir)
 39. Mullholand drive (surrealistisk thriller)
 40. Måndag hela veckan (romantisk komedi)
 41. Cloverfield (SF med dogma känsla)
 42. JFK (Politiskt drama)
 43. Lifte of David Gale (samhällskritiskt drama)
 44. Princilla öknens drottning (queer-komiskt ambivalent drama)
 45. Dom 12 apornas armé (SF)
 46. Shawn of the dead (Zombiekomedi)
 47. Femte elementet (science fiction med modekänsla)
 48. Fucking Åmål (queer ungdomsfilm)
 49. I huvudet på John Malcowich (surrealistisk komedi)
 50. Eternal Sunshine of spotless mind (surrealistiskt drama)
 51. Trettondagsafton (shakespeare)
 52. Vanilla sky (sf-drama)
 53. The naked lunch (surrealistisk thriller)
 54. Dolores Claiborne (drama)
 55. Förnuft och känsla (klassiker - kostymdrama)
 56. Turner and Hooch (komedi)
 57. Edward Schizzorhands (fantasyromantik)
 58. Fear and loathing in las vegas (surrealistisk surrealism)
 59. Ninth gate (skräck för bibliofiler)
 60. Chaplin (verklighetsbaserat drama)
 61. What a wonderful life (klassiker)
 62. Griniga gamla gubbar (komedi)
 63. Rosemarys baby (skräck)
 64. Exorcisten (skräck)
 65. Amadeus (kostymfilm)
 66. Idiocracy (komedi)
 67. The green mile (fantasybetonat drama)
 68. Alien (trilogin)(sf skräck)
 69. Indiana Jones film 1 och 3 (äventyr)
 70. Gilbert Grape (drama)
 71. Inherit in the wind (rättegångsfilm)
 72. Don Juan de Marco (romantisk komedi)
 73. Ed Wood (verklighetsbaserad dramakomedi)
 74. De förlorade barnens stad (fantasy skräck)
 75. Förälskad (thriller)
 76. Illusionisten (odefinierat svår att stoppa i en kategori)
 77. Köpmannen i Venedig (Shakespeare)
 78. Stand by me (ungdomsdrama)
 79. Gudfadern (trilogin) (klassiker)
 80. Schindlers list (verklighetsbaserat drama - shoah)
 81. Seeking Henry the eight (meta shakespeare)
 82. Stranger than fiction (meta komedi)
 83. Tolken (politisk thriller)
 84. 51 dates (romantisk komedi - och pingvin)
 85. Shooting dogs (politiskt drama)
 86. Kärlek het som chili (romantik)
 87. Dödsfällan (meta komedi)
 88. Zoolander (oemotståndligt dumma komedier)
 89. American beauty (tragikomik)
 90. Fight club (surrealistiskt drama)
 91. Liar liar (oemotståndligt smarta komedier)
 92. The crow (fantasythriller)
 93. Napoleon Dynamite (oemotståndligt dumma komedier)
 94. Ninas resa (verklighetsbaserat drama - shoah)
 95. Pete Tong (verklighetsbaserad tragikomik)
 96. Memento (supersmart thriller)
 97. snatch (thriller komedi)
 98. Little black book (komedi)
 99. I hennes skor (drama komedi)
 100. Deja vu (supersmart thriller)
 101. Liberty stand still NY

24 april 2009 - Drugge + Piratebay = sant!

Kategori: Poetik

På The Piratebays förstasida hittar man idag en stor kunngörelse. Unni Drugge skänker ljudboksversionen av sin senaste roman till Piratebay att distribuera fritt.
Detta är en manifestation där Unni Drugge tar ställning mot de metoder som används för att försvara upphovsrätten - men starkt kränker medborgarrätten.
Klicka på bilden för att komma till sidan där du kan läsa Drugges manifest och ladda hem ljudboken.

24 april 2009 - Skärpning Metro

Kategori: Film och media

Gratistidningarna skryter ständigt med hur de växer och blir större. Metro skryter dagligen med att de är Sveriges största tidningen och tredje största i världen. Nåväl - hur är det med kvalitén?
Här följer tre missar från dagens Metro som jag å det bestämdaste är kritisk mot:Jag skulle vilja höra vad Liseberg anser om placeringen av deras annons. Själv får jag lite konstiga associationer.Om man tycker att mina Nyhetsteckennyheter är förvirrade. Jag känner att Metro inte ligger långt efter i sin nyhetsrapportering.ATT DOM BARA VÅGAR!!! "Dude, Where's My Car" ligger på vår 20 i topp lista!

23 april 2009 - Nyhetstecken

Kategori: Film och mediaNågot nytt har hänt kring domen mot Piratebay. Domen gick ut på att de fick 30 miljoner i skadestånd och fängelse. Sedan har det inträffat något annat som har med någon film att göra.

Gamla stan i Stockholm är på tapeten. Någon undrar. "Vem?". En man som är 38 år har med saken att göra. Samma man, eller en annan man, är svensk och vill vänta. En kvinna har uttryckt frågan: "Hur?". En man (kanske samma) har uttryckt något om det. En kvinna (samma?) har replikerat något som har med skada att göra.

En 32-årig man har blivit anklagad för något som har med webkamera och 70 unga flickor att göra. Och England.

23 april 2009 - Absolut looser

Kategori: Secondhandbarn

Det värsta som finns är att vakna en morgon och inse att man inte kommer klara dagens uppgifter. Oavsett vilka de är. Ligga där, vända vrida på mig. Ont i nacken, matt i kroppen, fortfarande ångest. Jag orkar inte. Våren har varit så tung. Tyngre än tidigare. Astman, allergin och stressen! Idag föreläsning i judisk mystik tre timmar. Igår gjorde jag "läxan" ordentligt - och idag kommer jag inte iväg. För allt gör ont. Förr yttrade sig ångesten i ångest - numera blir det allt mer somatiska grejer. Ryggen spänd, axlarna värker oavbrutet och jag har migrän minst en gång varje dag. Det suger. Jag försöker göra avslappningsövningar, gå och simma - och inte tänka att detta är ALLTID. Hela tiden vill jag lägga av med det som gör mig lite mer avslappnad - för det känns bättre att sova. Idag lät jag bli simningen för att straffa mig själv som inte kom iväg till föreläsningen. Röra!
p.s Freddis bild!

22 april 2009 - Nyhetstecken

Kategori: Vardagligheter


Idag fortsätter företaget Volvo sina åtstramningar. Detta gäller många anställda. Regeringen är inblandade. Något kommer att slås ihop med något. Något kommer att bli kvar. Något annat kommer att minska.

Barbro Jönsson är inblandad i något där någon blivit fängslad. Något är kopplat til något som jag tror heter Wolvarmaj.

22 april 2009 - Möte & annat

Kategori: Secondhandbarn

Vilket sammanträffande! Idag träffade jag för första gången K.G Hammar. Han kom nyss hem från Israel och åker imorgon till - Bogotá för första gången! Det kändes lite som ett förtecken! Nå, mötet gick alldeles utmärkt även om jag hade lite svårt att höra K.G:s knarrande röst. Läskursen kommer handla om olika perspektiv på omvändelse. Det känns spännande. Efter mötet simmade jag 22 längder och sen åkte vi hem och SOV. Freddi sover fortfarande. Vi har varit sjuka mycket den här våren och stress gör inte saken bättre. Imorgon har jag en fyra timmars lång föreläsning och det känns i mesta laget, för jag brukar klara ungefär en och en halv timma och sen är jag utpumpad. Vi får se hur jag hanterar morgondagen. Freddi tog en så fin bild på mig utanför Teologicum idag. Jag ansträngde mig för att se pigg ut - och ändå ser jag väldigt trött ut. Kanske ska joina Freddi i sovmaraton?

21 april 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi

21 april 2009 - Dagens nyheter

Kategori: Vardagligheter

Varje dag sätter jag mig att titta på Nyhetstecken på SVTs hemsida. På detta sätt försöker jag förbättra min förmåga att avläsa teckenspråk. För att man ska kunna följa hur det utvecklar sig kommer jag här att återge dagens nyheter så som jag uppfattat dom när jag tittat på Nyhetstecken. Dagens skörd blev ganska tunn då jag tittat med hjälp av ett 3G modem som gör att bilden hackar (och detta är svårt nog som det är). Så jag nöjer mig med en nyhet idag. Låt mig presentera...Thomas Quick, som dömts till 8 mord, har gjort något idag. En advokat är inblandad. Någon måste betala. Någon som jag tror heter Eva Nånting är iblandad på något sätt. Starka mediciner har någon betydelse.


Och det var vad som hände i världen igår.
Tack för mig.

21 april 2009 - Freddis födelsedag

Kategori: Secondhandbarn

20 april 2009 - Dagens bild

Kategori: Fotofrenesi

20 april 2009 - Look alike :)

Kategori: Dylika dumheter


Återigen bara hudfärgen som inte stämmer :)

19 april 2009 - Å Gud vad jag skäms

Kategori: Film och media

Jag skäms över att vara svensk! Filip & Fredriks program är generande. Formatet hade platsat för  "klassens timme" - på åttiotalet. Om ens det? Vad i sabla namn håller ni på med? Jonas Gardell torkar sig i röven med ett av sina gamla skämt om knarkare och äppelmos. Smetar av det och ber någon att översätta det "please". Bildligt talat.

Han är lika gammal som Marilyn Manson och talar inte engelska? Hur sjukt kan det bli? En världsstjärna är med i ett svenskt program och programledare och gäst, sitter och babblar osammanhängande på ett språk som inte ens textas! Live du min skapare?!!! Eller hur!!! Sitta och prata förbi en person på ett språk som han inte känner till - att de inte skäms!

Fan vad pinsamt.
Jag kommer aldrig mer se något som Filip & Fredrik gör! De fjantarna ignorerade skämt som faktiskt var roliga - och även om jag förstår att de har svårt att känna igen humor, när Gardell anses vara en "komiker" - tycker jag det här var steget över gränsen. Gardell är en manspåse!

19 april 2009 - Folkbildare - manspåse

Kategori: Dylika dumheter

Ett nyskapande ord för pung kom till häromsistens. Det har blivit så populärt att jag kände mig nödsakad att fästa det på print. Manspåse! Motsvarande pung, eller möjligtvis i nedsättande form, jämförelsevis med "fitta". Det drar ju ner på attraktionen aningen. Ingen som blir kallad "manspåse" kan erigera en opposition. Bilden hämtad från en norsk konstutställning (klicka på länken för att bilda dig ytterligare)

17 april 2009 - Fortsatta förvillelser

Kategori: Dylika dumheter


Hudfärgen skiljer sig, men annars?

16 april 2009 - Ansökning till "Spårlöst"

Kategori: Secondhandbarn

Jaha! Då har jag gjort det! Faktiskt. Hjärtat bankade, men jag skrev i  hela formuläret och skickade in till "Spårlöst" utan att tänka en enda tanke på att jag inte vågar. För jag vågar ju inte om jag tänker efter. Men nu har jag vågat iallafall!

___-_-___
bild: Arthur Rackham, illustrationer till Peter Pan in Kensington Gardens

16 april 2009 - Allergisjuka

Kategori: Vardagligheter

Vi hade telefontid med min alldeles egna "Dr Cox" idag. Tog upp viktökningen och att jag varit sjuk så länge med feber i perioder. Han tyckte det lät som allergi, men mycket kraftig sådan. Nya mediciner och träff den 28 april härnäst. Jag är helt utslagen idag och skippade min föreläsning i judisk mystik. Har läst ut "introduktion till Kabbala" hemma istället så jag bör vara med på noterna vid nästa föreläsning (då jag dessutom har tolk!). Tillbringar nog resten av dagen i sängen med alla böcker. Varvar dem timvis. Mest facinerande för tillfället är "Kung Leopolds vålnad" som handlar om den högst ohumanitära utsugningen av Kongo under 1900-talets början. Jag tänkte ta en svängdom med Sven Lindqvist för att friska upp minnet ytterligare, men ämnet facinerar mig, eftersom det bevisar att den judiska förintelsen, nazisternas mördande av "underlägsna" raser, faktiskt inte kom som en blixt från blå himmel. Alla tecken, hela härskarföreställningen fanns redan och togs i bruk på ett sätt som egentligen bara var nytt, rent tekniskt.

Jag bör hinna klart "Stress och utmattningsproblem" också om jag har tur. Det är det mest uttömmande verk om kognitiv beteende terapi som jag hitills läst. Jag ser inte riktigt hur jag ska få ihop en fullständig recension på boken - men ska göra mitt bästa. Imorgon ska vi gå på bio och se "The boat that rocked" - där i praktiken, alla mina favoritskådisar är med. Lycka!

16 april 2009 - Sökande efter det förflutna

Kategori: Secondhandbarn

Allting började när en kollega på Erikshjälpen erbjöd sig att återöversätta mina adoptionspapper. De var bara delvis översatta och jag ville ha all information. Min kollega som är spanska reagerade starkt på att översättningen jag hade inte var korrekt. Det fanns partier med ord som översatts så slarvigt att det gränsade till omtolkning. Vad som kom fram genom en grundligare översättning av pappren, var en gripande historia. Min mamma var nitton när hon fick mig och det tog ett par månader innan hon bestämde sig för att hon inte kunde behålla mig. Jag var ett älskat barn.

Vi kom inte så mycket längre. Dels för att jag inte vågade, men också för att livet kom emellan. Men Freddi fortsatte utan min vetskap att söka. Igår kom han in med ett outgrundligt uttryck  i ansiktet och laptopen i handen. Han hade fått svar från ordförande i CRAN, det vill säga det barnhem som jag kommer ifrån. Svaret innehöll massor av ny information om mamma som jag inte kände till.

Mamma och pappa studerade när mamma blev med barn. Pappa var ett år yngre. Hon berättade aldrig om graviditeten för honom. Pappren innehöll information om mammas hemort (där hon och hennes mamma och bröder bodde) och hennes födelsedatum och namn. Det var mer än jag någonsin hoppats på! Det fanns till och med information om hur mamma såg ut. Vetefärgad hud, bruna ögon och brunt hår. Inget i pappren indikerar att jag inte får söka upp henne.

Hur jag tar mig vidare nu, det vet jag inte. Men känslan är sällsam.
Någonstans finns det någon som väntar på mig.
bild: Jan Saudek

15 april 2009 - Mamma!

Kategori: Secondhandbarn

Jag vet vad mamma hette. Jag vet var hon föddes och vilket datum! Hon var ljus precis som jag! Amparo

15 april 2009 - I vilket

Kategori: Secondhandbarn

jag simmar längder. Pluggar järnet på badets kafeteria och träffar stipendie god man på kvällen.

14 april 2009 - Fattig Sverige

Kategori: Poetik

Idag var första lektionen i judisk mystik. På grund av att min tekniska utrustning är paj och inne på reparation, hade jag en reservmojäng istället. Denna är av exakt samma märke och årgång som en jag hade år 1991. Ljudet är så fruktansvärt dåligt att den är obrukbar. Jag fick avläsa istället. Vår styrande regering drar ner på allting inom vården. Det har nu kommit att gälla även hörseltekniska hjälpmedel. För hörapparater kan funktionshindrade bli tvungna att betala upp till 10 000 kr. Det är inte svårt att föreställa sig hur dessa ofantliga summor kommer bränna sönder plånboken för oss som redan har en skral ekonomi. På åttiotalet skickade man begagnade hörapparater till Afrika. År 2009 får vi ha hörapparatsloppis och hänga på så gott vi kan. 

Hörseltekniska i Lund har en anställd som har ansvar för hela Skåne. Tyvärr har han ingen utbildning inom tekniska hjälpmedel för cocleaimplantat. P.ga pinne i röven (byråkrati) måste all verksamhet trots detta, ske genom honom. Hörseltekniska i Stockholm vägrar ha direktkontakt med kunderna som skickar upp tekniska hjälpmedel. Tittar man på tolkverksamheten har även de fått sina anslag beskärda. Du kan som döv inte räkna med att det finns tolk om du behöver det. Det blir allt besvärligare att vara handikappad. 

Självklart måste vi alla hjälpas åt när det är ekonomisk kris - men när man skär ner på skola, vård och omsorg gör man bara en kortsiktig vinst. I längden påverkar det hela vårt samhälle negativt.  Skriv på och protestera - en för alla, alla för en!

14 april 2009 - Mår skam

Kategori: Secondhandbarn

Femtiosex kilo senast jag ställde mig på vågen. Jag går upp hela tiden - inte jättemycket men stadigt. Hur fan är det möjligt? Jag simmar en kilometer på badet. Och jag simmar minst tre gånger i veckan. Äter gör jag som vanligt men mindre socker än jag brukar göra. Känner mig helt maktlös nu. Kläderna passar inte längre - nästan alla byxor är för små. Vad fan gör man? Jag har inte ändrat min livsstil till något annat än det hälsosamma.

P.S jag äter inte ens panda - som säkert är mycket fettbildande.

13 april 2009 - Tjejgrej

Kategori: Mode och skönhet


Tjejerna från Gossip Girl gör sin grej i Rolling Stones - vackrast i världen. Porno - men egentligen inte, eftersom de har alldeles för roligt för det. Jag blir lycklig av de här bilderna.

12 april 2009 - Look alikes

Kategori: Dylika dumheter

12 april 2009 - Johan

Kategori: Fotofrenesi
Den första  bilden helt oretuscherad. Jag har bara gjort om den till svart/vitt. Andra bilden har ett mörkare filter i röda toner (svårt att se) och lite "oskärpa".

12 april 2009 - Jonnas matte

Kategori: Fotofrenesi

10 april 2009 - Haris & Jonnas matte

Kategori: Fotofrenesi


10 april 2009 - Långfredagen

Kategori: Fotofrenesi


Alla har vi våra kors att bära. Längst av alla dagar är långfredagen.

8 april 2009 - I bödelns tid

Kategori: Likvidation

Om det är ett faktum att den judiska förintelsen, shoah ställer alla andra folkmord i skuggan, kan man diskutera om åminnelsen av katastrofen skall existera för sin egen saks skull, eller för att förhindra möjliga förintelser i framtiden. Det är denna frågeställning som Svante Lundgren tar sig an i denna bok "I bödelns tid". Enligt den logik som säger att den judiska förintelsen är unik och ojämförbar med något annat historiskt folkmord, finns det bara ett visst rum för historiskt medvetande. En kvot av medvetande som uppnås på bekostnad av mindre "viktiga" dåd. Massmedia blir domare och förmedlare av information vilket leder till att somliga händelser (som folkmordet i Rwanda år 1994) knappt diskuteras, trots att deras omfång i tid och rum är fullt möjligt att jämföra med den judiska förintelsen. En dylik föreställning förnekar
oss vanliga medborgare sådan information som vi möjligen skulle reagera på. Istället för att exempelvis beskriva folkmordet i Rwanda som ett folkmord, iscensatt av regeringen - i syfte att mörda alla tutsier (hela folkgruppen, inklusive barn) beskrevs katastrofen i termer som "stamkrig".

Att se den judiska förintelsen som något unikt innebär ett jämförande av lidande. Man bedömer att gasandet av judar var "värre" än den "naturliga" döden för de polacker, ryssar, homosexuella och romer som också fanns i koncentrationslägren och denna jämförelse skapar en falsk värdering av lidande som i sin tur leder till att vi ignorerar de dåd som ägt rum och äger rum i vår samtid. När förintelsen blir något, nästan heligt, något nästan omöjligt att förstå distanserar vi oss omärkligt till det skedda. Om en förintelse måste innebära nazister, rasistiska föreställningar och gaskammare blir Rwanda en parantes i historien och vår syn på mönstren blir exkluderande.

"I bödelns tid" behandlar folkmord, förintelse och ifrågasätter många "fastslagna" teser. Med avstamp i debatten kring J. Goldhagens kontroversiella bok "Hitlers villiga bödlar" och Finkelsteins "Förintelseindustrin" tar författaren upp dessa viktiga ämnen på ett synnerligen lättsmält sätt. Trots att det är viktiga ämnen som författaren diskuterar får jag känslan av att boken är mycket översiktlig. I och med att författaren inte egentligen försöker polemisera mot någon annan uppfattning får jag "skolbokskänsla" och informationen berör mig inte nämnvärt.

Som en sammanfattning av olika föreställningar som diskuteras kring förintelse och folkmord fyller denna bok sitt syfte. Samtidigt finns där en notförteckning som inte är fullständig. Flertalet gånger nämner författaren en bok, medan denna inte nämns i källförteckningen (som i fallet med Raymond Paredes-Ahlgrens bok "Hur många gånger kan man döda en man?") Källhänvisningar och ett fullständigt notsystem är ovärderligt när det gäller böcker om förintelsen och denna bok brast här. Jag gav "I bödelns tid" en trea i betyg.

Skärtorsdagen 2009 - Gorgylerna

Kategori: FotofrenesiKanske svårt att se? Men mina gorgyler "see no evil, hear no evil, speak no evil" står på byrån jag fått från Jönssons familj. Allt så vackert att man kan gråta.  Idag har vi varit på trevligt prästbesök och Freddi är nu på jobbet. Jag har fortfarande hosta och feber så jag stannar hemma från badhallen och gör mitt bästa för att bli frisk. Imorgon gudstjänst i Åkarp och senare en påskmiddag hos Jönssons.

8 april 2009 - Strid om sånt som flödar

Kategori: Secondhandbarn

Vatten. Jag har alltid varit rädd för vatten. Iallafall så länge jag kunnat minnas. Jag höll på att drunkna vid två tillfällen under min barndom. Första gången minns jag starkast. Jag var i barnbassängen på Torvalla badhus och hade en simring med två såna där brandgula kuddar, på mig. Men jag var så smal att badringen gled av mig och runt mina ben så jag hamnade upp och ner och kunde inte komma upp. Mig veterligen är det enda gången jag öppnat ögonen i vatten. Jag såg blåa fyrkanter snurra runt tills jag blev yr och sen minns jag att mamma hoppade i och var jätteblöt, för hon hade vanliga kläder på sig. Jag minns inte hur gammal jag var, men jag tror inte rädslan för vatten eskalerade där. Snarare var det i en insjö när pappa enligt "härda barnet tills hon lär sig" - mönster släppte mig där jag inte bottnade (trots att han lovat att inte göra så). Jag kom inte upp och var nere länge. Tillräckligt länge för att minnas att jag inte minns mer. Det blev svart. Sen var simlektioner och simtester i skolan en faktisk mardröm. Folk verkar ha lika svårt att förstå vattuskräck som depression. Jag fasade i veckor före vår klass skulle iväg. När jag jobbade på kollo fuskade jag mig igenom simprovet. Jag vet att det var fel! Samtidigt - livräddade jag en tjej som höll på att drunkna under mitt tredje år som ledare (så när det väl gällde var det liksom inga problem). Och nu - jag älskar vattnet som omfamnar mig. Okej, jag vill fortfarande inte vara under ytan. Känslan när jag kommer under liknar ångesten. Så fullständigt främmande och fel för mig och min kropp. Jag ska inte vara där. Jag ska inte känna så där! Men jag försöker utmana min rädsla.

Jag gör det rätt bra. Femtiotvå längder blev det idag igen. Utan någon paus emellan och allt som allt tog det en timme. Osmart nog tänker jag sabotera hela träningen med att äta pannkakor med grädde och hallonsylt. Jag är mitt i pms-veckan och fullständigt döv för konsekvenser!

Det om det.

7 april 2009 - Helkroppsbild efter 39 simtillfällen

Kategori: Secondhandbarn

Blä, jag kan inte annat säga. Jag väger 55 kg. Mer än jag någonsin vägt. Muskler antar jag. Det går inte att förklara det på annat sätt eftersom jag simmade 52 längder idag, men spyr på det synliga resultatet. Skitsamma. Jag mår bra av att simma och förr eller senare kommer det väl synas. Hoppas jag!! p.s jag höll absolut inte in magen ett sabla jävla dugg. Put put put

7 april 2009 - Tyngsta jävla

Kategori: Secondhandbarn

De senaste månaderna. Jag försöker hålla masken. Faller den, så faller jag. Ingen reda på mina papper, på mitt liv och på dem jag älskar. Jag vet faktiskt inte hur jag ska orka komma vidare. Just nu vill jag bara gråta ut hos någon som inte skulle fråga varför.

6 april 2009 - Freezebjörnar

Kategori: Vardagligheter

Isbjörnarna håller på att stryka med på nordpolen. Larmraporter visar hur isarna smälter och att isblocken som bruka rflyta omkring ute i havet försvinner - och därmed också frisbjörnarnas viloställen när de jagar ute till havs. Frisbjörnarna följer sin natur att simma och jaga och tar för självklart att de ska ha gott om isblock att ta sig upp på när de behöver vila. Detta resulterar i utmattade frisbjörnar som därmed drunknar. Och på det sättet håller de  på att dö ut.

Men borde det då inte vara möjligt att tillverka tiotusentals små, förtöjda pontoner som placeras ut här och där runt nordpolen, för isbjörnarna att ta sig upp på. Enkla och billiga konstruktoner - men så livsnödvändiga.
Det samlas in massor av rädda-isbjörnarna-pengar, som ska stoppa den globala uppvärmningen så att isen slutar smälta. Men hinner inte alla isbjörnarna dö låååångt innan  något sådant kan ske? Och skulle inte denna ide kunna lösa det problemet fram till dess?

Jag tycker så. Så skaka fram en bråkdel av alla de pengar som samlats in till frisbjörnarna, skrapa ihop några tusen händig människor - och spika ihop dessa flytetyg att placera ut runt nordpolen, så kanske vi har isbjörnar kvar vid det laget då isarna börjar växa igen.

5 april 2009 - Inte solsken

Kategori: Secondhandbarn

Jag kostar på mig att vila idag. Har redan gjort ditt och datt, men känner att sängen lockar och febern måste fortfarande hållas i schack. Imorgon ska vi träffa världens bästa terapeft som börjat praktisera igen. Den enda som under 15 år inte svamlat utan faktiskt hjälpt mig. Snart börjar min kurs i judisk mystik. Dock sitter jag rätt fast med läskursen i psykologi som är svårare än jag trott. Men ...nåja, de kunskaper jag införlivar just nu, kommer vara mig mer till nytta än all judaistik i världen. Så det får vara svårt. Mille skulle komma över en sväng idag. Hoppas han kommer efter två, så jag inte sover. Annars allt faderullan lej. Eller något. På bilden ser ni mannen och maskrosbollen. Läckert shot eller hur!

4 april 2009 - Skönaste solbrillorna

Kategori: Min garderob


Rea på Topshop igår och jag köpte dem för bara 89 spänn. Glammigt inte sant?! Peps skulle bli grön av avundsjuka.

4 april 2009 - Arbetande vovve

Kategori: Vardagligheter


Behöver hon ens nämna att hon är en arbetande vovve  med yrkesstolthet!
Hennes namn är Smilla och hennes ägare tror om henne att hon har en känsla för snö.

3 april 2009 - Trevlig firmafest

Kategori: Vardagligheter

Freddis arbetsgivare hade filéfest kontra bowlingkväll. Vi trotsade influensa-gudarna och gav oss av till Malmö lagom till Bolimbomba. Sen hade vi en supertrevlig kväll med flera av firmans medarbetare. Jag hann med att både slå en strike och dra "tuppen" inför bejublande massor (bättre tryck än när jag försökte dra den under bröllopet, fast under barnvänlig flagg - vilket sabbade humorn totalt). Supertrevligt och nya möjliga bekantskaper att diskutera Warsawagettot med! Sant! Jag hittar fantasterna överallt! Puss för ikväll.

1 april 2009 - Snyggare månadsupdate

Kategori: Lyckligmapp

1 april 2009 - Ditt och datt

Kategori: Vardagligheter

Äntligen börjar förkylningen ge sig lite. Måste fortfarande ta febernedsättande hela tiden, men igår var jag rädd att jag hostat sönder ett revben, och att det lagt sig idag är så skönt. Jag dricker varm nyponsoppa. Inget smakar ju något längre, men det är skönt för halsen. Jag läser förstås en massa när jag är sjuk. Och recensionerna samlas på hög. Jag hatar det, för efter ett tag blandar jag ihop känslorna för böckerna och då blir recensionerna inte bra, vilket gör att jag måste läsa om böckerna på nytt. För tillfället har jag dessa nedan att skriva recension på:

Röster som aldrig tystnar av Arthur Szulc (4)
Blaze av Stephen King (4+)
Samtal med I.B Singer av Burgin (3)
I bödelns tid av Svante Lundgren (3+)

För närvarande läser jag:
Dynamisk fokuserad kortidsterapi
De dödsdömda vittnar 60 år senare och
The fifth elephant

Det finns en sak man kan tacka den ekonomiska krisen för. Min förra terapeut har börjat ha praktik igen och vi ska dit på måndag. Hon är egentligen den enda som har lyckats hjälpa mig, så det känns bra. Jag är lite rädd att vårt arbete förut mest av allt var tur. Men jag hoppas isåfall på tur igen! Imorgon behöver jag simma, för jag dör av att vara hemma så här. Tänk om jag hade vetat hur skönt det är att simma!!! Under mars månad simmade jag 15 gånger!